Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Sentinte judecatoresti privind taxa de reziliere

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#1
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
Taxa de reziliere este ilegala
„Înlocuirea abonamentului în perioada minimală contractuală , cu un abonament de valoare inferioară nu este permisă” - clauza abuziva.

Quote

Ora estimata: 09:00
Complet: C16 Civil
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare in judecata formulata şi precizată de reclamanta în contradictoriu cu parata şi, în consecinţă: Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute de art. 8 lit. c din contractul seria referitoare la taxa impusă precum şi al clauzei din pagina1 a contractului „Înlocuirea abonamentului în perioada minimală contractuală , cu un abonament de valoare inferioară nu este permisă”. Dispune încetarea contractului , fără obligaţia reclamantei de a achita taxa prevăzută de art.8 lit. c din contract. Obligă pe pârâtă la restituirea către reclamantă a sumei de 4264 lei percepută cu titlu de suprataxă pentru prestarea serviciului roaming în UE/SEE. Obligă pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 1124,78 lei. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare şi care se depune la Judecătoria Sibiu.
Document: Hotarâre  5820/2018  12.12.2018
http://portal.just.r...196&id_inst=306

Taxa de reziliere este ilegala pe motiv ca nu rezultă modalitatea de calcul.

Quote

În ceea ce priveşte capătul de cerere privind obligarea debitoarei la plata taxei de reziliere în cuantum de 873 lei instanţa reţine că:
  În condiţiile generale ale contractului este stipulată o clauză prin care clientul va fi obligat la plata unei taxe de reziliere constând în contravaloarea abonamentului contractat înmulţit cu numărul de luni rămase până la expirarea perioadei minime contractuale în situaţia în care contractul încetează înainte de perioada minimă contractuală.
Din  înscrisurile depuse la dosar  nu rezultă modalitatea de calcul a acestei taxe de reziliere (contravaloarea abonamentului contractat, data încetării raporturilor contractuale, numărul de luni rămase până la expirarea perioadei minime contractuale, perioada minima contractuala).
Pe cale de consecinţă, instanţa constată că  această creanţă nu  are caracter cert, lichid şi exigibil motiv pentru care va respinge acest capăt de cerere.
http://portal.just.r...orm.aspx?ID=659

Taxa de reziliere este ilegala pe motiv ca nu a fost negociată direct cu consumatorul
Orange ia in derizoriu aceasta obligatie spunand ca nu deţine o poziţie de monopol şi astfel consumatorii aleg contractul pe care doresc să-l încheie din oferta pusă la dispoziţie de către toţi operatorii de telefonie

Quote

Potrivit art. 4 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 193/2000, reiterate de art. 78-80 din Codul consumului, o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează în detrimentul consumatorului şi contrar bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor; prin clauza care nu este negociată direct se înţelege situaţia în care aceasta a fost stabilită fără a se da posibilitatea consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard pre-formulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piaţa produsului sau serviciului respectiv.
Potrivit alin.1 lit. j din anexa la Legea nr. 193/2000, este considerată clauză abuzivă acea prevedere contractuală care restrânge sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazul în care comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale.
În speță, clauza privind plata unor despăgubiri pentru rezilierea contractului înainte de termenul contractual nu este negociată direct cu consumatorul întrucât a fost stabilită fără a da posibilitatea consumatorului să influenţeze natura ei.
Practic, prevederea contractuală analizată instituie în sarcina consumatorului obligaţia de a achita către profesionist contravaloarea serviciilor aferente contractului până la sfârşitul perioadei de derulare a acesteia în condiţiile în care contractul a încetat anterior împlinirii acestui interval convenit. Cu alte cuvinte, consumatorul are obligaţia de a achita cu titlu de despăgubire contravaloarea serviciilor de care nu a beneficiat, calculată până la sfârşitul perioadei contractuale, contravaloarea despăgubirilor fiind vădit disproporţionată comparativ cu prejudiciul suferit de către comerciant.
Susţinerea reclamantei că Orange România SA nu deţine o poziţie de monopol şi astfel consumatorii aleg contractul pe care doresc să-l încheie din oferta pusă la dispoziţie de către toţi operatorii de telefonie nu poate fi reţinută de vreme ce fiecare consumator, aflat în relaţii contractuale cu orice comerciant, beneficiază de aceeaşi protecţie juridică, iar posibilitatea alegerii operatorului de telefonie nu echivalează cu negocierea efectivă a contractului.
http://portal.just.r...orm.aspx?ID=345

Taxa de reziliere este ilegala deoarece Orange nu a facut dovada notificarii scrise de reziliere de catre client.
„Termeni şi condiţii generale" nu a fost semnat de client. Precizarea din contract ca clientul a primit un exemplar al acestui document nu este relevanta.

Quote

În ceea ce priveşte despăgubirile pentru încetarea prematură a contractului, instanţa reţine că potrivit art. 8 lit. b din clauze contractuale de bază contractul poate înceta prin reziliere conform art. 1.16 din termeni şi condiţii generale. Faţă de dispoziţiile articolului 1.16 din termeni şi condiţii generale, instanţa reţine faptul că s-a prevăzut obligaţia în sarcina clientului de achitare a unor despăgubiri  care constau în contravaloarea abonamentului contractat înmulţit cu numărul de luni rămase până la expirarea perioadei minime contractuale, pentru situaţia în care contractul încetează înainte de perioada minimă contractuală. Instanţa reţine că această despăgubire se datorează ca urmare a  rezilierii contractului de către prestator condiţionată de o notificare scrisă de reziliere a beneficiarului, aşa cum reiese din dispoziţiile contractuale (fără însă a fi necesară punerea în întârziere, intervenţia instanţei sau îndeplinirea unei alte formalităţi ceea ce echivalează cu un pact comisoriu de grad IV). Or,  în speţă, nu s-a făcut dovada aceste notificări. Totodată, instanţa mai reţine că deşi reclamanta se prevalează de aceste prevederi din înscrisul intitulat „termeni şi condiţii generale” pe care le opune pârâtei, acest înscris nu este semnat de pârâtă. Astfel, instanţa  nu poate reţine ca pârâta a consimţit la prevederile cuprinse în înscris, nefiind însuşit de aceasta. Împrejurarea că în contract s-a prevăzut că pârâta a primit un exemplar din Termenii şi condiţiile generale nu prezintă relevanţă sub acest aspect atât timp cât nu s-a făcut dovada că înscrisurile depuse la dosar de reclamantă sunt identice cu cele remise pârâtei, iar  pârâta ar fi consimţit la prevederile din cuprinsul acestora.
Faţă de cele mai sus reţinute urmează a respinge cererea.”
http://portal.just.r...rm.aspx?ID=1069

Taxa de reziliere este ilegala in cazul neachitarii facturilor.
Nu exista denuntare a contractului din partea clientului in cazul in care acesta nu achita facturile.

Quote

Deliberând  asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de 14.06.2010 sub nr. 9723/180/2010 creditoarea ….. prin mandatar ……., a solicitat emiterea unei ordonante care sa contina o somatie de plata prin care debitorul …….. sa fie obligat la plata sumei totale de 717,19 lei, compusa din: 237,12 lei, reprezentând pret al serviciilor de telefonie mobila prestate; 237,12 lei, reprezentând penalitati de întârziere; 32,62 lei, reprezentând dobânzi legale si 210,33 lei, reprezentând taxa de reziliere, cu cheltuieli de judecata.
În motivarea cererii, creditoarea a aratat ca între … … si debitor s-a încheiat contractul de abonament la servicii de telefonie mobila nr. 5038219/22.02.20007. În temeiul acestui contract, creditoarea a prestat servicii de telefonie mobila, în contul carora a emis facturi care însa nu au fost achitate de catre debitor.

În ceea ce priveste solicitarea creditoarei de acordare a sumei de 210,33 lei, reprezentând taxa de reziliere, instanta constata ca la art. 14.2 din contract s-a prevazut ca în cazul în care clientul denunta contractul înainte de perioada minima contractuala sau, dupa caz, perioada minima prevazuta în oferta speciala, acesta va fi obligat la plata unei taxe fixe de încetare a contractului, echivalentul a 300 USD pentru fiecare abonament Orange contractat. Instanta retine ca în prezenta cauza nu se poate aplica aceasta prevedere contractuala, deoarece nu ne aflam în cazul unei denuntari a contractului din partea clientului.
În consecinta, instanta va respinge capatul de cerere privind obligarea debitorului la plata sumei de 210,33 lei reprezentând taxa de reziliere, ca neîntemeiat.
http://portal.just.r...orm.aspx?ID=336

Taxa de reziliere este ilegala pentru ca nu s-a facut dovada cu privire la momentul in care s-a facut rezilierea.

Quote

Deliberând asupra prezentei cauze funciare, în conformitate cu Deliberând asupra prezentei cauze, în conformitate cu prevederile art.256 alin.1 Cod proc.civ., constata urmatoarele:
Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante la data de 04.11.2011 sub nr...., creditoarea ... a solicitat emiterea unei ordonante privind somatia de plata a debitoarei ..., pentu obligarea acesteia la  plata sumei totale de .....i, din care: 822,38 lei cu titlu de debit principal; 822,38 lei cu titlu de penalitati de întârziere; 146,02 lei cu titlu de debânda legala, conform art.43 Cod com. si art.2 si 3 din OG 9/2000; 51 lei cu titlu de taxa de reziliere. De asemenea, s-a solicitat obligarea debitoarei la plata cheltuielilor de judecata efectuate cu acest litigiu.

Privitor la taxa de reziliere, având în vedere faptul ca la dosarul cauzei nu s-a administrat în probatoriu nici un înscris cu privire la momentul la care s-ar fi efectuat rezilierea contractului - urmeaza ca si aceasta pretentie sa fie respinsa ca neîntemeiata.
http://portal.just.r...orm.aspx?ID=830

Hai sa vedem cine e atat de las incat sa mai plateasca taxa de reziliere.
Din partea Orange nu ma astept la nimic pentru ca nesimtirea si lacomia e atat de mare incat sunt in stare sa te minta in fata.

Edited by danutz34, 25 December 2018 - 18:14.


#2
64-bit

64-bit

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 19.12.2018
@danutz34 : chiar vrei sa-l faci pe userul Orange_helper sa planga?

#3
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
El nu are nicio treaba aici, chiar m-a ajutat cu o factura de stornare a acestei taxe.

#4
underground_junkie

underground_junkie

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 117
  • Înscris: 21.04.2018
Dar care era problema inițială? De ce ai deschis procesul?

#5
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
Un prieten a reziliat inainte de expirarea perioadei minime contractuale si a fost facturat cu taxa de reziliere calculata pe baza abonamentului lunar inmultit cu numarul de luni ramase pana la expirarea contractului. Nu am deschis proces pentru ca nu am ajuns pana acolo, a fost suficienta o sesizare preluata de Orange_Helper.

Intreaga poveste poate fi citita incepand cu acest post.

Edited by danutz34, 25 December 2018 - 18:33.


#6
Ru-Warrior

Ru-Warrior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,442
  • Înscris: 12.08.2017
abonatul va pierde in apel

Edited by ruzgar, 25 December 2018 - 18:42.


#7
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
Cine va pierde?

#8
underground_junkie

underground_junkie

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 117
  • Înscris: 21.04.2018

 danutz34, on 25 decembrie 2018 - 18:24, said:

Un prieten a reziliat inainte de expirarea perioadei minime contractuale si a fost facturat cu taxa de reziliere calculata pe baza abonamentului lunar inmultit cu numarul de luni ramase pana la expirarea contractului. Nu am deschis proces pentru ca nu am ajuns pana acolo, a fost suficienta o sesizare preluata de Orange_Helper.

Sincer mie mi se pare aiurea. Înțeleg că unii termeni din contract nu foarte clari pentru consumatori dpv legal dar totuși din cauza ăstora care se bagă la abonament și nu sunt în stare să-l plătească măcar în perioada contractuală se împute treaba și pentru restul celor care sunt de bună credință.

Quote

Obligă pe pârâtă la restituirea către reclamantă a sumei de 4264 lei percepută cu titlu de suprataxă pentru prestarea serviciului roaming în UE/SEE.

Aici e ceva foarte interesant. Cum s-a ajuns la suma asta?

#9
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
Nu cunosc cauza, am preluat-o de pe portalul instantelor de judecata.

#10
cipri2bau

cipri2bau

    Violonist sarac care nici nu mai canta de disperat ce e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 30.11.2017
Adică a plătit 1000 ron avocat ca să se judece ptr un abonament la 100 lei.

Ăla face bişniţă cu telefoane furate, sau luate pe abonamente si modificate apoi ca sa platească mai putin.

#11
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
Citeste mai atent.

#12
costl

costl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,294
  • Înscris: 25.12.2018
Va bucurati degeaba, instantele au constatat ca sunt ilegale strict pentru cetateanul X... daca cetateanul Danut va face acelasi proces o sa constate ca decizia instantei in cazul lui va fi total opusa fata de decizia luata in cazul cetateanului X. Asta pentru ca instanta se uita si la cine sunt partile in proces si ce relatii are cu ele.
E plina tara de smecheri care au castigat procese cu despagubiri din partea unor companii (telecom, asigurari, banci, etc), in timp ce in aceleasi spete unora amarati instanta le-a dat decizia opusa.
Conteaza si cine e X, conteaza de cine e reprezentat X, conteaza ce legaturi exista intre instanta si avocatul lui X sau chiar X, si multe alte legaturi ascunse in cadrul unui proces.

#13
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
Legea se aplica in mod egal pentru toti. Arata-mi tu o sentinta in care taxa de reziliere a fost declarata legala.
Eu am gasit asa ceva, dar in acel caz si operatorul se obliga la plata unor despagubiri fata de client.

#14
costl

costl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,294
  • Înscris: 25.12.2018
Prin respingerea actiunii tu ce intelegi?

#15
danutz34

danutz34

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,024
  • Înscris: 23.11.2018
La ce te referi, fii mai explicit.

#16
costl

costl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,294
  • Înscris: 25.12.2018
Solutiile date de instante sunt 100% subiective.
Esti liber sa testezi pe propria piele si pe propriul buzunar (ca avocatul cere bani) ca este asa.
Daca judecatorul a fost ars la buzunar de companie cand a fost in vacanta si a stat pe net desi stia ca nu are de catre Orange, si dupa aia vine o actiune prin care cineva are aceasta speta cu Orange oare ce decizie va da judecatorul?
Pana si cei de la CCR au dat decizii ce ii afectau in mod pozitiv si le garantau succesul in propriile procese pe care le aveau pe rol la instante.

#17
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002

 danutz34, on 25 decembrie 2018 - 19:12, said:

Legea se aplica in mod egal pentru toti. Arata-mi tu o sentinta in care taxa de reziliere a fost declarata legala.
Eu am gasit asa ceva, dar in acel caz si operatorul se obliga la plata unor despagubiri fata de client.


Sa inteleg ca pot sa iau unul sau mai multe S9 pe un abonament mare si luna viitoare sa le reziliez ? Eu personal nu prea cred asta, cred ca aceasta clauza de reziliere abuziva se declara in cazul in care nu ai cerut si nu ai dorit sa primesti nimic la abonament.

#18
costl

costl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,294
  • Înscris: 25.12.2018

 danutz34, on 25 decembrie 2018 - 19:17, said:

La ce te referi, fii mai explicit.

Ma refer la faptul ca daca o actiune iti este respinsa inseamna ca recunoaste ca partea adversa are dreptate, si prin urmare legalitatea pozitiei acelei parti adverse, adica in cazul de fata legalitatea clauzelor contractuale.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate