Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Soiuri de prun cu sambure lipit de pulpa
Last Updated: Nov 06 2018 00:49, Started by
roman_roman
, Nov 01 2018 12:54
·
0
#1
Posted 01 November 2018 - 12:54
Va salut. Spuneti-mi va rog cateva soiuri de prun cu samburele lipit de pulpa , care se desprinde mai greu de pe pulpa.
La noi in Moldova prunele cu samburele care se desprind rapid sunt denumite - Perje . Eu caut cateva soiuri de prun prun , nu perja. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri. |
#2
Posted 01 November 2018 - 12:58
#3
Posted 01 November 2018 - 13:00
Sunt soiuri de prun-prun la care se desprinde usor samburele de pulpa.
De exemplu, soiul Anna Späth are samburele ne-aderent. |
#4
Posted 01 November 2018 - 13:05
Pai tot in zona Moldovei exista goldanul cu prune bune pt. rachiu !
Perjele sunt bune la povirla(magiun) sau uscate se scot samburii se pune miez de nuca si se usuca in cuptor |
#5
Posted 01 November 2018 - 13:39
Hunor_66, on 01 noiembrie 2018 - 13:00, said:
Sunt soiuri de prun-prun la care se desprinde usor samburele de pulpa. De exemplu, soiul Anna Späth are samburele ne-aderent. Maverick27, on 01 noiembrie 2018 - 13:05, said:
Pai tot in zona Moldovei exista goldanul cu prune bune pt. rachiu ! |
#6
Posted 01 November 2018 - 13:41
Asa se cheama mai peste tot, daca-i intrebi pe cei trecuti de a treia tinerete.
Prunele sunt cu sambure aderent si neaderent. Va uitati la caracteristicele pomului si alegeti dupa preferinte. Iar palinca/gem/povirla/magiun/etc, ce va intereseaza, iese din orice pruna. Mai important ar fi sa va orientati dupa rezistenta la boli si daunatori. Bafta. |
#7
Posted 01 November 2018 - 13:42
roman_roman, on 01 noiembrie 2018 - 13:39, said:
Eu caut un soi cu aderenta la sambure . Sa se desprinda greu. Nu prea se mai gaseste acest soi. cunoasteti vre-o sursa pentru acest soi ? Incearca si aici: http://www.pepiniera...d.ro/Pruni.html http://www.pomicultu...fructiferi/prun http://fructifer.ro/...iniera_Dumbrava https://pepinierele-...ructiferi/prun/ In linkurile astea gasesti sa cumperi o multime de soiuri de pruni. Edited by diegodanny, 01 November 2018 - 13:45. |
#8
Posted 01 November 2018 - 13:44
#9
Posted 01 November 2018 - 13:45
#10
Posted 01 November 2018 - 13:50
|
#11
Posted 01 November 2018 - 14:25
Nu mai am momentan nici unul aderent la sambure in gradina proprie, dar daca nu gresesc foarte tare era un soi romanesc Gras sau Gras ameliorat care avea samburele aderent si care avea si un continut ridicat de zahar. Apoi eu am Agen-nul care este foarte ok si are samburele aderent la fruct. Eu personal nu stiu la ce se refera aceasta semi-aderenta....
Cred ca cel mai potrivit ca informatii despre sambure si aderenta la fruct o sa gasiti la Cepoiu (de prin 96 sau 98) si mai putin pe internet deoarece lumea cauta, mai nou, neaderent la sambure si comerciantii au tendinta sa "modeleze" aceste caracteristici ale fructelor dupa cerinte. Stima. |
#12
Posted 01 November 2018 - 14:37
Soiul Grase romanesti are samburele aderent iar pulpa se desprinde foarte greu de pe el am eu in livada.Un alt soi aderent la pulpa avem in zona noastra prunele varatice.
|
#13
Posted 01 November 2018 - 15:41
Quote Nu prea se mai gaseste acest soi. cunoasteti vre-o sursa pentru acest soi ? costeld69, on 01 noiembrie 2018 - 13:45, said:
Ai vre-o reteta sau poti sa dai cateva indicatii despre modul de preparare? E o reteta pe care o facea pe vremuri bunica mea, ceva in genul prunelor uscate doar ca punea miez de nuca in locul samburelui. |
#14
Posted 01 November 2018 - 15:57
Lamuriti-ma cu ce este mai buna o pruna cu sambure aderent fata de una cu sambure care se desprinde usor? La ce se foloseste una si la ce alta? Multumesc
Edited by bobocul, 01 November 2018 - 15:57. |
#15
Posted 01 November 2018 - 16:09
Cu cat se desprinde mai greu cu atat raman mai multe prune pentru tuica.
Cele care se desfac de pe sambure sunt rezervate de gospodine pentru gem , compot sau consum in stare proaspata. Vrei cat mai mult rachiu? inseamna ca musai sambure greu de desfacut. |
|
#16
Posted 01 November 2018 - 21:51
bobocul, on 01 noiembrie 2018 - 15:57, said:
Lamuriti-ma cu ce este mai buna o pruna cu sambure aderent fata de una cu sambure care se desprinde usor? La ce se foloseste una si la ce alta? Multumesc sebybastian, on 01 noiembrie 2018 - 13:41, said:
Asa se cheama mai peste tot, daca-i intrebi pe cei trecuti de a treia tinerete. Prunele sunt cu sambure aderent si neaderent. Va uitati la caracteristicele pomului si alegeti dupa preferinte. Iar palinca/gem/povirla/magiun/etc, ce va intereseaza, iese din orice pruna. Mai important ar fi sa va orientati dupa rezistenta la boli si daunatori. Bafta. Edited by subway_guru, 01 November 2018 - 21:48. |
#17
Posted 02 November 2018 - 21:13
Samburele semiaderent la pulpa este atunci cand pulpa este aderenta la sambure doar pe anumite portiuni si se desface in ansamblu mai usor decat soiurile aderente la pulpa.
Exista soiuri de cires, visin, piersic, prun care sunt cu pulpa aderenta/semiaderenta/neaderenta la sambure. Soiurile aderente la pulpa sunt deranjante la consumul in stare proaspata pentru ca pulpa nu se desprinde de sambure. Cele care sunt cu samburele aderent la pulpa probabil ca merg mai bine la industrializare, pentru compot de exemplu. Edited by Vincentiu_1981, 02 November 2018 - 21:15. |
#18
Posted 03 November 2018 - 10:38
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users