Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Pasaport temporar in 15 zile?

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
ph13xlv

ph13xlv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,115
  • Înscris: 09.01.2015
Am fost astăzi sa ii fac pașaport copilului. Pașaportul vechi a expirat pe 30iulie si am optat pentru pasaport simplu temporar, fiinca are termen de eliberare scurt(asa scrie pe epasapoarte.ro) si pe 17 august plecam in concediu.
Ajuns la biroul pasapoarte, surpriza, s-a modificat termenul de eliberare al pasaportului temporar - are acelasi termen de eliberare ca si cel normal.
Intrebari pentru un om normal, logic si cetatean european(zic eu) :
-de ce mai exista pasaport simplu?
-cum iau pasaport daca e nevoie urgent?

#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
De ce nu ai intrebat acolo ?
http://www.pasapoart...exBucuresti.htm

#3
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
  • temporar nu inseamna si urgent, ci doar temporar (poate ai nevoie pentru o luna...)
  • poti intreba (sunand) si intrebi de taxa de urgenta.
Am auzit la radio ca se pot face cereri si, daca sunt fundamentate (???), se elibereaza mai repede.

Stiu ca s-au modificat conditiile de eliberare recent (prin iulie). Suna si intreaba.

#4
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
1.
Paşaportul simplu temporar

Paşaportul simplu temporar este documentul de călătorie care se eliberează cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate, iar în perioada imediat următoare au nevoie urgentă demonstrată de un paşaport valabil.
Acest document este eliberat cetăţenilor români atât de autorităţile competente din ţară, cât şi de către  misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României din străinătate.
Cetăţenii români care solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar trebuie să aibă atribuit în mod obligatoriu un Cod Numeric Personal (CNP) care să fie  înscris în certificatele de stare civilă românești sau în documentele de identitate (carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pașaport).
Valabilitatea paşaportului simplu temporar este de 1 (un) an, indiferent de vârsta titularului şi nu poate fi prelungită.
Paşaportul simplu temporar se eliberează în următoarele situaţii:
  • pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară în scris că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat.

  • pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. În acest caz trebuie prezentat un document din care să rezulte necesitatea şi urgenţa eliberării paşaportului simplu temporar.

  • în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;

  • când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;

  • când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;

  • când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17 din Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare. În aceste situaţii, autorităţile care eliberează paşaportul simplu temporar au obligaţia de a informa celălalt părinte, concomitent sau de îndată ce este posibil.
Astfel de situaţii trebuie dovedite cu documente emise de instituţia care organizează studiile sau concursul, instituţia medicală sau altă autoritate administrativă.

ATENŢIE!
  • Paşaportul simplu temporar nu conține amprentele digitale ale titularului, indiferent de vârsta acestuia.
  • Se preia semnătura electronică a titularului, cetăţean român cu vârsta de 14 ani împliniţi în momentul depunerii cererii.
  • Prezenta personală a solicitanţilor este obligatorie la momentul depunerii cererii.
NOTĂ: Pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice prevăzute de reglementările legale pentru preluarea fotografiei, se recomandă ca persoana căreia i se va face pașaportul să fie îmbracată în partea superioară a corpului în culori închise și/sau intense, evitându-se culorile deschise sau îmbrăcămintea în carouri sau cu dungi de culoare deschisă.
  • În situaţii excepţionale, se va accepta preluarea fotografiei prin scanarea unei fotografii (pe hârtie) actuale a titularului, exclusiv pentru paşapoartele simple temporare eliberate cetăţenilor români care nu se pot deplasa la sediile misiunilor şi oficiilor consulare datorită imobilizării la pat, la domiciliu sau la spitale, din cauze de sănătate dovedite cu certificate medicale emise de autorităţile medicale.
Procedura scanării fotografiei se foloseşte numai dacă sunt îndeplinite formalităţile privind stabilirea identităţii persoanei. În aceste situaţii este obligatorie identificarea titularului paşaportului temporar, activitate care se realizează de către consul.
Fotografia pe hârtie trebuie să fie tip paşaport care să conţină imaginea facială a copilului şi să respecte caracteristicile prevăzute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulteriore şi de HG nr. 94/2006 cu modificările şi completările ulteriore (fără ochelari, cu o expresie a feţei firească, ochii deschişi, privirea spre cameră, imaginea facială să ocupe 70-80% din suprafaţa fotografiei, capul şi faţa descoperite – capul poate fi acoperit din motive religioase cu condiţia ca toate detaliile feţei să fie expuse şi vizibile cu uşurinţă).
  • Pentru eliberarea unui paşaport temporar pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sunt necesare documentele enumerate la rubrica Paşaportul simplu electronic cu domiciliul în străinătate (CRDS).
  • În cazul în care nu mai posedaţi niciun alt document de identitate românesc în momentul în care solicitaţi ambasadelor sau consulatelor eliberarea unui paşaport temporar pentru continuarea călătoriei sau pentru reglementarea şederii, este foarte important pentru rapiditate să puteţi furniza misiunii diplomatice/oficiului consular Codul Numeric Personal (C.N.P.) atribuit dumneavoastră de către autorităţile române de evidenţă a populaţiei. Acest cod este înscris în certificatele de naştere/căsătorie, buletinele/cărţile de identitate, paşapoartele şi permisele de conducere emise de autorităţile române.
Versus


Paşaportul simplu electronic

Atenţionăm cetăţenii români că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate nu mai primesc cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple în formatul pus în circulaţie în anul 2001, acestea fiind înlocuite de paşapoartele simple electronice.
Vă aflaţi temporar în străinătate (cu scopul de a studia, cu un contract de muncă, în cadrul unui program de cercetare, excursii, vizite, tratament medical sau alte scopuri cu durată limitată) şi paşaportul dumneavoastră a expirat, l-aţi pierdut sau a fost furat?
Atunci vă puteţi adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru a solicita obţinerea unui nou paşaport.
I. Ce aveţi de făcut dacă aveţi nevoie de un nou paşaport simplu electronic ?
1. Să vă prezentaţi personal
Trebuie să vă prezentaţi personal la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în ţara în care vă aflaţi pentru a solicita obţinerea unui nou paşaport.
Prezenţa solicitantului este obligatorie deoarece sistemul de procesare a paşaportului simplu electronic presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii şi amprentelor solicitantului.
ATENŢIE! Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate nu confecţionează paşapoarte simple electronice.
Ambasadele şi oficiile consulare ale României transmit datele solicitantului în România, Ministerul Administraţiei şi Internelor, care le verifică, procesează şi confecţionează documentul. Acesta este ulterior transmis ambasadei/ oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde puteţi prelua documentul.
2. Să achitaţi contravaloarea blanchetei paşaportului.
Contravaloarea blanchetei pașaportului, în cuantum de 59 euro sau echivalentul în moneda locală, se achită la misiunea diplomatică /oficiul consular la care depuneţi cererea de eliberare a paşaportului simplu electronic. Această sumă nu se percepe cu titlu de taxă consulară, întrucât nu constituie venit la bugetul de stat, ci reprezintă un cost de producție, care se virează către producătorul blanchetelor. Ca dovadă a achitării veţi primi o chitanţă.

etc..
https://www.mae.ro/node/1424


2. Îl faci din timp. Din cauza faptului că mulți se grăbesc, autoritatea respectivă nu face față cu eliberarea lor.

https://www.click.ro...rgenta-din-2018

Cetățeanu european are drept să întrebe și el la ghișeu și să caute pe Google chiar.

Edited by waterman, 09 August 2018 - 10:02.


#5
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,526
  • Înscris: 05.06.2009

 ph13xlv, on 09 august 2018 - 09:35, said:

Am fost astăzi sa ii fac pașaport copilului. Pașaportul vechi a expirat pe 30iulie si am optat pentru pasaport simplu temporar, fiinca are termen de eliberare scurt(asa scrie pe epasapoarte.ro) si pe 17 august plecam in concediu.
Ajuns la biroul pasapoarte, surpriza, s-a modificat termenul de eliberare al pasaportului temporar-are acelasi termen de eliberare ca si cel normal.
Intrebari pentru un om normal, logic si cetatean european(zic eu) :
-de ce mai exista pasaport simplu?
-cum iau pasaport daca e nevoie urgent?

incearca sa obtii o audienta la conducerea serviciului pasapoarte.
cumva esti din ploiesti ? programul de audiente este zilnic, intre orele 11-12.
trebuia sa schimbi pasaportul copilului cu minim 2 saptamani inainte de data expirarii acestuia (adica pe la jumatatea lunii iulie), de ani de zile auzim la stiri ca luna august inseamna aglomerarea serviciului pasapoarte, pentru ca romanii stabiliti in strainatate, care vin in tara in concediu, dau buzna sa-si faca pasapoarte noi, plus cei care pleaca in vacante cu copiii, in afara tarii.

din ce ai scris, pare ca nu te incadrezi in motivele pentru eliberarea pasaportului simplu temporar in termen de 3 zile (sau de urgenta, cum s-ar spune):

"Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni şi se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare, în următoarele situaţii:
în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;
când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi declară că trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;
când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte;
pentru persoanele lipsite temporar de capacitate de exerciţiu, precum şi pentru persoanele care, din motive medicale, se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se prezenta la autoritatea competentă;
în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic."

Edited by corinadaniela, 09 August 2018 - 10:06.


#6
ph13xlv

ph13xlv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,115
  • Înscris: 09.01.2015
Pe epasapoarte. ro nu scrie nimic de modificarea legii.
Acolo m-am informat.

#7
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
La pasapoarte se lucreaza acum 10 ore/zi.
Au facut o magarie ca acum iese pasaportul temporar in 15 zile!
Incearca sa ii forteze pe toti sa treaca pe cel electronic, de 10 ani!

#8
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,526
  • Înscris: 05.06.2009
din cate stiu, dintotdeauna pasaportul simplu temporar a avut acelasi termen de eliberare cu cel normal. adica 10 zile lucratoare.

eliberarea in regim de urgenta - 3 zile - se face DOAR in anumite conditii.
http://www.pasapoart...indexActe2.html

daca ar fi existat vreo taxa de urgenta, toata lumea ar fi dat buzna sa-si faca pasapoarte cu cateva zile inainte de plecarea in afara tarii, si s-ar fi supra-aglomerat totul - incepand de la depunerea actelor pana la eliberarea pasaportului.

#9
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
Mergi in audienta, din surse sigure iti spun ca nu refuza pe nimeni.

#10
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,535
  • Înscris: 30.10.2003
O sa fie jale luna asta la pasapoarte. Am avut inspiratia sa merg in iunie si nu era nimeni. Am optat sa ii fac la ala mic pasaport electronic simplu (parca) si am facut imputernicire cuiva sa-l ridice. 3 ani nu o sa am probleme :D

#11
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015

 Adm, on 09 august 2018 - 10:22, said:

La pasapoarte se lucreaza acum 10 ore/zi.
Au facut o magarie ca acum iese pasaportul temporar in 15 zile!
Incearca sa ii forteze pe toti sa treaca pe cel electronic, de 10 ani!

Magarie sau nu, poate ca au facut mai bine. Vin cei din afara si ne blocheaza ca vor repede pasapoarte (n-am nimic cu diaspora, dar m-am cam saturat de auzit expresii de genul: eu trimit bani in tara..., si eu muncesc si produc, nu trimit bani,dar platesc taxe si impozite). Toti, cand mergem sa ne facem pasaportul, platim exact aceleasi taxe de eliberare.

Poate ca ar fi fost mai bine sa faca programari online (ca la inmatriculare).

#12
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
Exista programare online, problema este de emitere!

#13
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,535
  • Înscris: 30.10.2003

 Pololica, on 09 august 2018 - 10:38, said:

Poate ca ar fi fost mai bine sa faca programari online (ca la inmatriculare).
Se fac programari online, dar n-am beneficiat de ea. Cum era gol si ajunsesem mai repede, m-am bagat direct, nu am mai stat inca o ora sa imi vina randul.

#14
aflorin27

aflorin27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 842
  • Înscris: 06.06.2014
Ma scuzi, dar stiai din iarna ca pe 30 iulie ii expira pasaportul. Ce te-a oprit sa il faci din timp? Ca il aveai si fara stres, si unul normal, pe 3 ani.
Pe cei plecati prin strainatate ii inteleg ca nu au ce face si se inghesuie toti vara pe la ghisee, dar NOI, cei de aici, ce scuza avem?

#15
daniMMM

daniMMM

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,605
  • Înscris: 18.05.2008
La a mica l-am facut prin programare online,in 10 zile,trimis prin Prioripost acasa.

#16
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015

 Adm, on 09 august 2018 - 10:39, said:

Exista programare online, problema este de emitere!


M-am uitat acum. Practic e degeaba programarea. Doar te anunti ce vrei de la ei (ca o telegrama) si cam atat. N-am vazut optiune de scurtarea timpului (motivat, bineinteles).

 aflorin27, on 09 august 2018 - 10:44, said:

Ma scuzi, dar stiai din iarna ca pe 30 iulie ii expira pasaportul. Ce te-a oprit sa il faci din timp? Ca il aveai si fara stres, si unul normal, pe 3 ani.
Pe cei plecati prin strainatate ii inteleg ca nu au ce face si se inghesuie toti vara pe la ghisee, dar NOI, cei de aici, ce scuza avem?

Nu-I plange nici pe cei de afara. Da, au scuza (plauzibila) ca sunt la sute (sau mii) de kilometri de casa si le e mai greu.

Sa-ti dau un exemplu: am veri in Irlanda, Spania si Finlanda (deci numai aproape nu sunt). Toti au o casa in tara (apartament sau casa). Unul se intreba de ce trebuie sa plateasca impozit (ala anual) pe casa daca nu sta acolo (cativa din ei nu mai au domiciliul oficial in tara). Nu I-am inteles niciodata de ce nu isi programeaza concediul mai devreme cu o saptamana-doua (sau chiar o luna) inainte de expirarea pasaportului sau a buletinelor. Se intampla o data la 4-5 ani si nu vin in fiecare an in tara si nici nu pleaca in Bahamas sa le fie greu sa vina in Romania).

Nu generalizez, dar la majoritatea am vazut ca fac asta (vin in tara o data sau de doua ori pe an, dar cand sa schimbe actele, mai fac un drum special sau vin fix cand expira).

#17
ph13xlv

ph13xlv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,115
  • Înscris: 09.01.2015
Am fost in audienta, sper sa fi rezolvat.

#18
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,494
  • Înscris: 19.04.2009
1. Pasapoartele se schimba cu 6 luni inainte sa expire
2. Se rezolva "urgent", dar recomndarea era sa il schimbati inainte...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate