Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...
 Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 

Diverter PWM pentru fotovoltaice catre boiler

- - - - -
  • Please log in to reply
183 replies to this topic

#55
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Al meu este pur analogic tl598 citeste si tot el executa, nu are alt intrgrat asta este singurul.

Este mai fiabil cand nu est trecut prin invertor, poate fucjtina in situatia cand invertorul se defecteaza sau intra in protectie, eu evit sa foesc curent de ac mari caci bruiaza urat, inchid bucla de forta exclusiv in DC,

La inceputuri am fosit frecvete josase de comuateredar astea merg exclusin pe sarcini rezistive.

am o itrebare la ADY,acum sunt osciloscoape digitale la 1Gs/s ieftine hantek dso5102 vrea sa-mi iau pana acum nu am avut osciloscop personal, e buna investitia?

#56
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Cat de ieftine? Am un prieten care oscilează între a-și cumpăra un osciloscop full dar care este destul de scump, în jur de 1.300 până la 2.000 de lei, și unul prin computer care costă doar 50-100 de dolari.

Personal cred că 1Gs este mult prea mult și ar fi suficient și 100-200 de Ms iar frecvența de lucru de până la 20MHz este arhisuficient, în schimb mult mai importantă este tensiunea de cap de scală care la multe din aceste osciloscoape este doar de 5V/div si asta este strict insuficient, trebuie de fapt minim 10V/div, 20 ar fi ideal dar nu prea există. Iar sondele la TOATE aceste osciloscoape sunt cu pensa din plastic termodeformabil si se strică urgent dacă o prinzi de o piesă care se încălzește, ceea ce e imposibil să nu se întâmple de câteva ori pe an măcar. Si sunt scumpe al dracului, cumperi toată sonda cu minim $7,5 pentru un caca de capac de plastic care ar costa probabil $0.10

Edited by addysoftware, 15 July 2018 - 16:41.


#57
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
Nu sa fac reclama, dar recomand cel putin asta: https://www.siglent.eu/sds1202x-e.html . Eu am versiunea 2104x si e este o scula super.  Am constatat din proprie experienta ca pana nu ai cu adevarat nevoie, nimic nu pare sa justifice pretul.  Odata daca te scoate dintr-un rahat mare constati ca si-a justificat banii.  Al meu are 10V/div si sonda cu atenuare 10x.
Cele Hantek pe PC sunt un fel de jucarii. Mai bine iei un DSO nano de pe ebay.

#58
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Am nevoie de 1Gs/s neaparat, cel mai ieftin este hantek dso 5102 la 1300lei nou pe olx sau 1400 nou pe TME.

Pentru ce fac eu am nevoie minim de 1Gs/s una la dispozitivele cu carbura de mare viteza si 2 pentru analiza spectrala a raspunsurilor moleculare, in studii de rezonanta moleculara si biorezonanata.

M-a rugat cineva sa=l ajut la asta, eu lucrez de ceva vreme dar cu frecvente cunoscute,

Omul si-a facut un sicrometru dupa cartea Huldei Klark, asta in pricipiu est un oscilator cu mixer cu care poti asculta bataile intre frecventa oscilatorului si frecventa de rezonanta a moleculelor fie le chiar si ADN, excitarea se face cu un semnal dirak cu factor de umplere foarte mic, care are densitate spectralaa proape plata, dar nu prea reuseste sa gaseasca rezonantele.

Setupul propus de mine care a dat resutate la niste colaboratori cehi este astfel.

Aplic un singur impuls  cam de 10v/ns si ascult raspunsul cu osciloscopul digital, fac sute de inregistrari si le insumez, semnalul util se sumeaza constructiv, raportul semnal zgomot se imbunataeste notabil.

Triggerez osciloscopul pe impulsul de excitare si acult sunelul clopotelor, pornind de fiecare data din acelasi moment,

In plus  fac inregistrri si fara prepolarizare pentru referinta, pentru a putea reduce si mai mult zgomotul si bruiajele.

Spre deosebire de sicrometru asta este o metoda rapida, pot identifica sute de raspunsuri simultan dupa analiza spectrala a semnalului achizitionat,

Edited by cavit, 15 July 2018 - 19:22.


#59
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Arata bine dragalasul ala.

Eu am un osciloscop de la Axiomet pe care nu-l recomand desi a costat chiar un pic mai mult (l-am luat cu vreo 15xx lei la reducere) . Este zgomotos (se vede zgomotul amplificatorului y pe linia orizontala chiar si la sensibilitati mici (are doua trepte comutate intern prin relee, se aude tzac-tzac cand trece sub 500mV/div) iar la sensibilitate mare ce sa mai, se vede chiar naspa zgomotul, e o continua fluctuatie a liniei cu 1-2 pixeli in sus si in jos, enervanta. Sondele sunt exact cum am scris mai sus, "de unica folosinta". Meniurile sunt cam neintuitive, de exemplu nici pana acum nu stiu pe unde naiba e comutarea DC-AC, care ar fi trebui sa fie daca nu pe panoul frontal, macar la un meniu de nivel 1.

De mers, merge acceptabil (sincro triggerul de ex e foarte bun), dar "potentiometrul" de vertical stanga s-a cam uzat (si nu l-am folosit chiar asa de mult) si trebuie sa invart de el o gramada ca sa miste linia aia.

E foarte sensibil la parazitii de comutare veniti prin masa, daca vrei sa masori un semnal mic de exemplu 0,2-0,5Vvv si in acelasi montaj se comuta cateva sute de volti la 1-5A, pai nu mai vezi mare lucru din semnalul util din cauza bruiajului.

#60
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Si ce parere ai de hanteck, ala mi se pare ca are si baterie, eu il folosescmai mult portabil, tocmai pentru a scapa de unele bruiaje

#61
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
Sal,

Mi-au venit PCB-urile comandata (in china). 10 bucati la 1.72 Euro(toate) + 20 Euro transport prin DHL :D. La medie pe buc, e totusi ok...

Pun si cateva poze cu v2. La asta am :
- modificat snubberul (o sa vedem maine cum merge in sarcina), 6.9nF + 1K /5W
- Adaugat 10nF in paralel pe dioda Flywell.
- Modificat RG cu 20 Ohm pe ON si 510 ohm pe off.

On time se vede pe osciloscop, 720ns. Sper sa nu aiba efecte secundare pe condensatorul mare. Daca are, la naiba... bag in paralel pana umplu cutia :).

Attached Files



#62
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Uuuundeee naiba ai putut sa comanzi PCB-urile alea la 80 bani bucata??

coborarea aia are vreo 5us nu? sus in stanga unde scrie 2us, aia e baza de timp? 2us/div?

#63
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
Aici am comandat: https://jlcpcb.com/ dar sunt mai mult de 80 bani/buc. Total (cu tot cu transport) a fost 21.7 euro, deci la 10 buc a iesit cam 2.17 euro pe buc . Fata de preturile cam nesimtite din EU e bine zic eu. Am tot sapat dar nu am gasit nimic mai bun. Totul a durat cam 7 zile pana la livrarea din HK. Au stat la dhl cam 5 zile...

Da, e 2us/div. Off time l-am pus intentionat mai mare pentru a compensa spike-ul pe off. Am mai redus un pic fata de cum e pe prototip. Acolo e cam 8us. Pe versiunea asta e 2.96us pana la regiunea plateau si cam inca atata pana la 0. Se va incalzi putin pe off, dar pe on am micsorat timpii cam de 4 ori. Sper sa fie pe ansamblu mai rece decat primul prototip.

#64
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
totusi nu inteleg  de ce nu il faci buck normal cum e al meu si insisti sa scoti purtatoarea pe dump load, daca-i pui un condensator pe iesire il omori, si nici cu motor pe perii nu merge.

#65
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
Eu nu inteleg de ce tot insisti sa pun motoare si condensatoare, cand eu am spus clar ca doresc sa fie doar rezistiv, si sa functioneze pe un INVERTOR OFF- GRID existent :) .

Buck-ul are 3  dezavantaje majore :

- Bobina, la 10A necesita un toroid sanatos.
- Condensatoarele de iesire trebuie sa fie LOW ESR
- Mosfetul trebuie comandat high-side

Am in plan si o incercare pe aceasta topologie, dar putin mai incolo. Ma gandesc la o versiune direct din panouri. Mai facusem niste teste in trecut dar nu am reusit sa trec de 480-500W pe sarcina nici cum (de la bobina).

In alta ordine de idei, azi am experimentat mai mult. Am urcat pana la 20Khz, dar nu am vazut nici un beneficiu practic. Pe urma am inceput sa cobor si aprox, pe la 1.6Khz am gasit un echilibru interesant. Toate temperaturile au coborat destul de mult pana la 50-60% duty cicle. Singura problema pe care mai trebuie sa o rezolv este condensatorul de intrare. Curentul de ripple e prea mic la asta si se incalzeste cand trec de 50-60% duty cicle. Cred ca tot din cauza lui am si reactiva destul de mare pe invertor. Am comandat unul de 1000uf cu 9A ripple la 120 Hz si sper sa rezolv si aceasta buba.

#66
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Dakota, îți pot da o schemă de buck sincron, f buna, un pic cam complicată dar a meritat efortul (de concepție); e de joasa tensiune. O adaptezi sau o folosești la altceva, nu contează.

#67
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Dakota spunea ca il obliga sa il faca hi side daca este buck, ale mele sunt toate low side, poti pune sarcina unde doresti nu este nici o constrigere in asta.

Low side citeste cel mai simplu tensiunea la intrare un tl 494 are logica necesara poate limita tensiunea la intrare la o anumita valoare, fuctioneaza tot asa si hi side, doar pozitia sarcinii se modifica.

La low side e mai tricky cu citirea tensiunii la iesire dar am rezolvat-o cu un diferential cu pnp fara optocuplor care aduna toate bruiajele.


cat priveste necesitatea redresarii sincrone, la tensiuni asa mari pierdera in dioda rapida e mai mica decat inrtr-un mosfet cu siliciu, nu se justfica.

Am constatat urmatoarele, pana la 100v este optim redresare sincrona, gan fet apoi si mosfet, de la 100 la 200v si mosfet sau gan fet si si schottky, de la 300v in sus dioda rapida sau sic schottky, de la 400v in sus sic schottky devine avantajos.

Gan fet sincron are eficinta cea mai mare pana pe la 400v se gasesc la 100v 200v si 650v dar sunt mititele, sic mosfet sic shottky merge cel mai bine de la 400v in sus la sic mosfet nu prea ai avantaj cu sicrona ca oricum trebuie sic shottky in paralel macar cu unul din ele.

Edited by cavit, 27 July 2018 - 07:49.


#68
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Intr-adevar, nu se justifica redr sincrona la tensiunea aceasta. In schema aia insa sunt diverse chestii dragute care pot fi folositoare...
Sursa fusese facuta tot pentru un soi de diverter, de la 24V (24-29) la 22.5V /25A, deci un soi de LDO in comutatie

Incearca printre altele si sa micsorezi timpul de comutare OFF (redu rezistorul de grila pe off). Cata vreme ai dioda flywheel, nu ar trebui sa apara spike.

#69
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
Am redus. La 1.4 Khz cam toate inductantele parazite s-au anulat. Momentan OFF e la 210 Ohm. In sarcina maxima la 2.2Kw mosfetul nu trece de 38C. Rezistenta de pe snubber sta pe la 48-50C. Din pacate condesatorul de intrare desi e nitel mai rece ca inante, pe exterior la punctul de vent are 48-50C, ceea ce inseamna ca la centru este spre maxima de 105C.  Nu am dat atentie la curentul de ripple cand am comandat initial, asta e. Astept sa vina celalalt si vedem atunci.

Ce ar mai fi e reactiva. La 2,2Kw sarcina am pe invertor cam 3 Kva(cam 150W vin de la restul consumatorilor). Nu am observat sa fie dependenta de frecventa la switching valorile find acelesi (+/- 100W).  Sunt putin in ceata cu asta ca si explicatie, am asumat ca este de la punte+condesatorul de input si astept sa vad cu celalalt.  Daca ai idei...

In rest ma declar multumit. Va fi pe invertor dedicat si pe acela nu am nimic deocamdata, deci chiar si cu reactiva asta cat energia vine din panouri e ok.

Ramane sa rezolv cu restul biz-biz-urilor si sa ma hotarasc pe unde si ce protectii mai pun...

Da, sigur ca poti sa-mi trimiti schema aia. E loc tot timpul de invatat chestii noi :)

#70
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Condensatorul il racesti simplu mai pui unul fix de 5-10uf lo esr in paralel cu el, faceam asta de copil prin sursele in comutatie de televizor sa lungesc viata electroliticilor.

Totusi nu se justifica o asa mare capacitate aia baga reactiva, unul de 50uf dc link cu polipropilena este fix ce ai nevoie, merge chiar si cu 1,5 khz, nu ai nevoie sa elimini componenta de 50 hz de pe sarcina ci doar sa impiedici purtatoarea sa se propage inapoi, integrezi mai puternic bucla de feedbck cam cu 1 secunda, va merge stabil si nu va baga asa multa reactiva.

#71
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Inclin sa cred si eu ca intr-adevar nu ar fi nevoie de filtraj pentru treaba asta; doar condensator care sa furnizeze curentii pentru frecventa de lucru; adica probabil spre 20 uF (din burta). Probabil va functiona foarte bine si pe tensiune pulsatorie (100Hz)
o sa iti trimit ceva pe privat in cateva minute

#72
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Al meu asa merge de aproape 2ani, de cand l=am prezenat aici are cate 10uf unul la intrare si unul la iesire, in cazul asta fara bobina si frecventa joasa energia pe puls e mai mare, cu margine de siguranta 50 uf pentru 2kw este rezonabil sigur va functiona cu el.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate