Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum curat gletul de pe perete

Soluție incalzire apartament...

Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto
 Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...

Facultate din Bucuresti posibil o...
 Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa

Unde recomandati un CT cu Casa de...
 Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 

Statisticile arata ca 90%-99% dintre inchirierile de imobile in Romania nu sunt inregistrate. Voi care credeti ca este totusi procentul real?

- - - - -
  • Please log in to reply
161 replies to this topic

#1
baser

baser

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 27.03.2018
Pornind de la aceasta stire a Mediafax, ce parere aveti, in Romania ce procent real de proprietari isi inregistreaza contractele cu chiriasii,
si trec prin toate procesele extrem de birocratice la care sunt supusi si proprietarii si chiriasii?

http://www.mediafax....a-anaf-15556334

Quote

"Internetul este împânzit cu zeci de mii de anunţuri de închiriere a unor vile, apartamente, garsoniere sau camere, în toate zonele Capitalei. Preţurile pornesc, în medie de la 230 de euro lunar, dar pot ajunge chiar şi la câteva mii de euro. Majoritatea proprietarilor nu înregistrează însă contractele de închiriere la ANAF şi nici nu declară veniturile obţinute, spun analiştii imobiliari.

"Estimez că undeva la 90% dintre contractele de închiriere sunt nedeclarate la ANAF. Este un principiu încetăţenit de ani de zile.

În general, contractele declarate la ANAF sunt cele care au valori mai mari, sunt între proprietari persoane fizice şi persoane juridice, sau făcute cu genul de persoane care îşi decontează chiria.

Mentalul colectiv e <<e proprietatea mea, platesc oricum impozit pe proprietate, de ce să mai dau statului alti bani pentru proprietatea mea?>>", a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Vlăsceanu, specialist imobiliar."

Un alt exemplu este proprietarul unei garsoniere din zona centrală a Capitalei. Acesta închiriază imobilul pentru 280 de euro lunar şi spune că ar putea încheia un contract înregistrat la ANAF, dar îi e teamă ca nu cumva să iasă în pierdere, fiindcă impozitul pe venit va trebui să îl plătească în avans pe un an şi nu are siguranţa că viitorul chiriaş va sta atât.

Edited by Adm, 28 April 2018 - 08:05.


#2
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,592
  • Înscris: 16.03.2007
Eu merg pe limita de sus, de 99%. Peste tot unde am stat si stau cu chirie a fost la mica intelegere.

Edited by laffin, 27 April 2018 - 20:36.


#3
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017

View Postbaser, on 27 aprilie 2018 - 20:29, said:

Statisticile arata ca 90%-99% dintre inchirierile de imobile in Romania nu sunt inregistrate.
Statul sa-si vada de borsul lui !

Edited by YourFan, 27 April 2018 - 20:42.


#4
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,686
  • Înscris: 24.11.2015
De ce sa se declare ? Respect pentru persoanele normale care nu se lasa furate.Posted Image

#5
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,023
  • Înscris: 09.12.2015
Posted Image Eu plusez, cred că de fapt e vorba de faptul că vreo 99,77 %  dintre cazurile de inchiriere de imobile, in Romania, nu sunt inregistrate Posted Image

Edited by TheStarkestTruthMatters, 27 April 2018 - 20:47.


#6
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,809
  • Înscris: 12.01.2018
nu te taxează statu dar ți-o trage chiriașul așa românește fiindcă te are la mână.câți au rămas fără mobilă plus altele  și mai și

#7
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,686
  • Înscris: 24.11.2015

View PostEMPP, on 27 aprilie 2018 - 20:47, said:

nu te taxează statu dar ți-o trage chiriașul așa românește fiindcă te are la mână.câți au rămas fără mobilă plus altele  și mai și

Cati ? Trebuie sa stii pe cine iei in chirie, sa fi selectiv, nu sa primesti pe oricine. Posted Image  Si in caz de pericole sa il pui la respect. Posted Image

#8
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Au gasit cauza pentru care Romania merge prost.

#9
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View Postbaser, on 27 aprilie 2018 - 20:29, said:

..........

"Estimez că undeva la 90% dintre contractele de închiriere sunt nedeclarate la ANAF. Este un principiu încetăţenit de ani de zile.
.......
Nu principiu , ci este o hotie si dintre hotii astia , majoritatea vad hotii in alta parte !

#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,761
  • Înscris: 07.02.2003

View PostTruculMagic, on 27 aprilie 2018 - 20:39, said:

De ce sa se declare ? Respect pentru persoanele normale care nu se lasa furate.Posted Image
Pentru respectarea legii. Hotia este exact cand nu respecti legea.

Edited by andreic, 27 April 2018 - 20:55.


#11
baser

baser

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 27.03.2018
Să începem cu birocrația.

Dacă ai un apartament pe care dorești să îl închiriezi și pentru care apoi vrei să faci formalitățile legale pentru a înregistra contractul la Administrația Financiară ai de adus următoarele documente:

1. Contractul de închiriere musai în 3 exemplare originale (adică cu toate semnăturile pe el);

2. Declarație estimativă de venit (220) completată în 2 exemplare de toți proprietarii (soț și soție);

3. Copii acte de identitate proprietari - copii si original;

4. Copii acte de identitate chiriași copii si original;

5. Certificatul energetic în original și copie;

6. Titlul de proprietate în original și copie

și 7. Copie legalizată și procură de reprezentare fiscală, dacă este cazul.

Din acest pomelnic de documente cel puțin 4 sunt dubioase:

a. Certificatul energetic, este cel mai inutil document din listă și  este o porcărie de hârtie frumos colorată ca cele care se lipesc pe frigidere care atestă absolut din avion ce consum energetic ar avea apartamentul în cauză. Dacă proprietarul nu îl are trebuie să scoată din buzunar în jur de 600 de lei să îl procure.

b. și c. Copia după buletinele chiriașilor. Nu are sens să ceri aceste informații din moment ce ele sunt trecute în contractul de închiriere semnat de către proprietari și chiriași în original. Nu văd de ce mi-ar da chiriașii mie asemenea informații personale, chiar și în copie și nu văd ce drept am eu să le cer actul de identitate pentru a-l copia. La fel și cu copia după buletinul proprietarilor. Datele personale trebuie să existe și sunt sigur că există în baza de date a ANAF, având în vedere că proprietarii au rol fiscal pe proprietatea respectivă, deschis tot în ograda ANAF?

d. Actul de proprietate în copie și original. Din moment ce în rolul fiscal figurezi deja ca proprietar ce sens are să mai ceri încă odată actul de proprietate care oricum a fost depus în copie la deschiderea rolului fiscal pe proprietatea respectivă?

Evident că dacă nu ai întocmit actul de închiriere în 3 originale (din care unul rămâne la ANAF, unul rămâne la proprietari și unul rămâne la chiriași) trebuie să te întorci la chiriași, să îi stresezi să îți mai semneze originale în plus. Există însă și varianta cu legalizarea originalului care se află la îndemâna proprietarului dar care costă în plus.

Concluzia: o tona de acte cerute inutil și în plus care nu fac decât să streseze omul venit de bună voie și nesilit de nimeni să dea niște bani statului, bani obținuți din închirierea unei proprietăți cumpărată din bani impozitați la sânge (48% e impozitul pe salariu din care poate a fost cumpărată această proprietate și care apoi este impozitată local cu alte sume de bani nelipsite de importanță). Omul vine să plătească niște bani, deci nu văd ce interes ar avea să declare prostii acolo.

Poți, eventual, sa nu îl bombardezi cu tot felul de documente pe care tu deja le ai sau care nu au nici o legătură cu obiectul contractului (certificatul termic).

Să trecem acum la absurditatea taxelor aplicate unei chirii între persoane fizice. Cu deplină ură împotriva capitaliștilor care au proprietăți dar și cu multă râvnă de a lărgi baza de impozitare, guvernul actual a ajustat codul fiscal într-o manieră nedreaptă pentru proprietari. Pe chirii se plătește un impozit pe venit de 16% dar și contribuția la asigurările sociale și de sănătate (CASS) în cuantum de 10,50% (vezi aici și OUG care a modificat Codul Fiscal aici, vă invit să citiți cu mare atenție motivarea din preambulul acestei OUG pentru simpla distracție personală). Înțeleg nevoia Guvernului de bani, las deoparte că acești bani nu s-au dus nicidecum spre Sănătate pentru că bugetul alocat în ultimii doi ani stagnează dacă nu e chiar în ușoară scădere și las și deoparte nedreptatea din spatele acestor venituri adăugate pe lista impozitării prin CASS (adică dacă eu am și salariu și chirie cu siguranță nu voi sta în 2 paturi de spital dacă aș avea o problemă medicală, deși plătesc poate dublu sau triplu la sistem).

Durerea este în altă parte: Guvernul, șmecherește, a limitat valoarea minimă a chiriei la 900 lei (salariul minim). Adică, dacă venitul din chirie nu depășește salariul minim pe economie el va fi impozitat la nivelul salariului minim. Cele mai multe chirii din România sunt de valoare mică: 100 Euro – 300 Euro. Adică sub valoarea salariului minim.

Dacă pe actul de proprietate apar 2 proprietari (soț / soție), ambii vor deveni semnatari ai actului de închiriere. Nu poți face actul de închiriere doar cu un singur proprietar din mai mulți proprietari. Deci chiria va fi divizată nedrept  ca venit în mod egal la ambii soți, deși ea intră în bugetul aceleași familii. Ceea ce face și mai probabil ca venitul din chirie să fie sub salariul minim / contract pentru că devine venit la ambii soți. Legea nu cumulează veniturile din chirii ca tu să poți spune că obții venituri din chirii cumulat și că ele cumulat nu trebuie să fie mai mici de salariul minim pe economie. Ideea e simplă: vei plăti 10,5% nu la o chirie de 110 Euro (la un contract cu valoare 300 Euro) ci la o chirie de aproape 200 Euro. Adică, de fapt, nu plătești 10,5% ci aproape 22%  din valoarea chiriei încasate. Într-un final vei vedea foarte simplu că, înregistrând un contract de închiriere oficial la stat, statul îți mulge buzunarul de 37% din valoarea chiriei (extrem de mult). În condițiile în care repet, pentru această proprietate ai plătit cu vârf și îndesat impozite ca să cumperi proprietatea și mai plătești apoi anual impozite locale care funcționează ca o chirie plătită către stat, indiferent dacă tu închiriezi sau nu apartamentul .

Trebuie amintită și nedreptatea cu plata anticipată a acestui impozit, pe chirii incerte și neîncasate. Impozitul se plătește anticipat trimestrial sau chiar anual. Adică tu dai banii înainte de impozit chiar dacă ulterior contractul e denunțat de către una dintre părți. Caz în care va trebui să te intorci la ANAF si iti urez mult succes să îți recuperezi banii plătiți în avans, alte documente, altă birocrație.

Edited by baser, 27 April 2018 - 20:59.


#12
MircoDust

MircoDust

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 461
  • Înscris: 30.03.2018
Deci anaful e asa de prost ca e nevoie de un topic ca sa isi dea seama...

#13
tatarduka

tatarduka

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,042
  • Înscris: 30.10.2006
Daca vorbim de persoane fizice, probabil e pe acolo 99%. Daca vorbim de chirii la persoane juridice, probabil se inverseaza statistica.

#14
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View Postbaser, on 27 aprilie 2018 - 20:55, said:

Să începem cu birocrația.
......
Nu , nu incepi cu nimic , deoarece nu exista scuza .

#15
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,686
  • Înscris: 24.11.2015

View Postandreic, on 27 aprilie 2018 - 20:55, said:

Pentru respectarea legii.

Statul ar fi frumos sa invete sa nu mai cerseasca si sa taxeze orice nimic. Ce face statul pentru tine ? Ce servicii iti ofera gratuit si beneficiezi de ele fara sa dai spaga ?
De ce nu se gandesc sa si produca ceva pentru export ca sa isi mareasca bugetul, de ce sa traiasca numai de pe spatele fraierilor din taxe si impozite ? Ca aia smecheri ce invart bani grei stai linistit ca nu platesc nimic.
Pe teren sa verifice asistatii sociali cine iese ? Pe rromii care au vile pe care le lasa neterminate pe dinafara ca sa nu plateasca impozit si pe deasupra le mai ofera si ajutor social cine ii verifica ?

Mereu de fraier pica ala de jos si cei din categoria mijlocie.

#16
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,099
  • Înscris: 07.11.2006
Avand in vedere opiniile mele,imi rezerv dreptul de a nu comenta pe acest topic.
De ce?
Cele 28 de comentarii + restul nu-mi inspira incredere.De ce ?Exact pentr tema aleasa.

#17
SpeedDemon

SpeedDemon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,019
  • Înscris: 18.05.2009
Trebuie taxati burghezii astia evazionisti, sa se dea pedeapsa cu inchisoarea pt cine nu isi plateste taxele pt chirie si anaful sa faca operatiuni cu inspectori "chiriasi" sub acoperire si o sa creasca masiv veniturile statului.

Edited by SpeedDemon, 27 April 2018 - 21:03.


#18
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,761
  • Înscris: 07.02.2003

View PostTruculMagic, on 27 aprilie 2018 - 20:59, said:

Statul ar fi frumos sa invete sa nu mai cerseasca si sa taxeze orice nimic. Ce face statul pentru tine ?
Exista, ofera protectie si cadru legal, asta face, asta trebuie sa faca. Nu trebuie sa tina de mana pe fiecare.
Orice venit impozabil de taxeaza, asa e corect si normal.

Edited by andreic, 27 April 2018 - 21:03.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate