Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 

Statisticile arata ca 90%-99% dintre inchirierile de imobile in Romania nu sunt inregistrate. Voi care credeti ca este totusi procentul real?

- - - - -
  • Please log in to reply
161 replies to this topic

#19
cald

cald

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 125
  • Înscris: 02.02.2014
Cine traieste din chirii face cu bolta pe statul roman neincalcand legea de multi ani.
Exista solutie legala sa pacalesti statul ca sa moara de oftica chiriasii.
Topic de amatori.

Edited by ech, 07 May 2018 - 13:25.


#20
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,552
  • Înscris: 07.02.2003

 baser, on 27 aprilie 2018 - 20:55, said:

Concluzia: o tona de acte cerute inutil și în plus care nu fac decât să streseze omul venit de bună voie și nesilit de nimeni să dea niște bani statului,
Mare parte din ce zici nu mai sunt valabile dar unele acte trebuie si e normal, nu e inutil intrucat legea asa cere iar statul nu poate sa taxeze ceva pe vorbe.

Edited by andreic, 27 April 2018 - 21:05.


#21
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

 baser, on 27 aprilie 2018 - 20:55, said:

Să începem cu birocrația.

Dacă ai un apartament pe care dorești să îl închiriezi și pentru care apoi vrei să faci formalitățile legale pentru a înregistra contractul la Administrația Financiară ai de adus următoarele documente:

1. Contractul de închiriere musai în 3 exemplare originale (adică cu toate semnăturile pe el);

2. Declarație estimativă de venit (220) completată în 2 exemplare de toți proprietarii (soț și soție);

3. Copii acte de identitate proprietari - copii si original;

4. Copii acte de identitate chiriași copii si original;

5. Certificatul energetic în original și copie;

6. Titlul de proprietate în original și copie

și 7. Copie legalizată și procură de reprezentare fiscală, dacă este cazul.

Din acest pomelnic de documente cel puțin 4 sunt dubioase:

a. Certificatul energetic, este cel mai inutil document din listă și  este o porcărie de hârtie frumos colorată ca cele care se lipesc pe frigidere care atestă absolut din avion ce consum energetic ar avea apartamentul în cauză. Dacă proprietarul nu îl are trebuie să scoată din buzunar în jur de 600 de lei să îl procure.

b. și c. Copia după buletinele chiriașilor. Nu are sens să ceri aceste informații din moment ce ele sunt trecute în contractul de închiriere semnat de către proprietari și chiriași în original. Nu văd de ce mi-ar da chiriașii mie asemenea informații personale, chiar și în copie și nu văd ce drept am eu să le cer actul de identitate pentru a-l copia. La fel și cu copia după buletinul proprietarilor. Datele personale trebuie să existe și sunt sigur că există în baza de date a ANAF, având în vedere că proprietarii au rol fiscal pe proprietatea respectivă, deschis tot în ograda ANAF?

d. Actul de proprietate în copie și original. Din moment ce în rolul fiscal figurezi deja ca proprietar ce sens are să mai ceri încă odată actul de proprietate care oricum a fost depus în copie la deschiderea rolului fiscal pe proprietatea respectivă?

Evident că dacă nu ai întocmit actul de închiriere în 3 originale (din care unul rămâne la ANAF, unul rămâne la proprietari și unul rămâne la chiriași) trebuie să te întorci la chiriași, să îi stresezi să îți mai semneze originale în plus. Există însă și varianta cu legalizarea originalului care se află la îndemâna proprietarului dar care costă în plus.

Concluzia: o tona de acte cerute inutil și în plus care nu fac decât să streseze omul venit de bună voie și nesilit de nimeni să dea niște bani statului, bani obținuți din închirierea unei proprietăți cumpărată din bani impozitați la sânge (48% e impozitul pe salariu din care poate a fost cumpărată această proprietate și care apoi este impozitată local cu alte sume de bani nelipsite de importanță). Omul vine să plătească niște bani, deci nu văd ce interes ar avea să declare prostii acolo.

Poți, eventual, sa nu îl bombardezi cu tot felul de documente pe care tu deja le ai sau care nu au nici o legătură cu obiectul contractului (certificatul termic).

Să trecem acum la absurditatea taxelor aplicate unei chirii între persoane fizice. Cu deplină ură împotriva capitaliștilor care au proprietăți dar și cu multă râvnă de a lărgi baza de impozitare, guvernul actual a ajustat codul fiscal într-o manieră nedreaptă pentru proprietari. Pe chirii se plătește un impozit pe venit de 16% dar și contribuția la asigurările sociale și de sănătate (CASS) în cuantum de 10,50% (vezi aici și OUG care a modificat Codul Fiscal aici, vă invit să citiți cu mare atenție motivarea din preambulul acestei OUG pentru simpla distracție personală). Înțeleg nevoia Guvernului de bani, las deoparte că acești bani nu s-au dus nicidecum spre Sănătate pentru că bugetul alocat în ultimii doi ani stagnează dacă nu e chiar în ușoară scădere și las și deoparte nedreptatea din spatele acestor venituri adăugate pe lista impozitării prin CASS (adică dacă eu am și salariu și chirie cu siguranță nu voi sta în 2 paturi de spital dacă aș avea o problemă medicală, deși plătesc poate dublu sau triplu la sistem).

Durerea este în altă parte: Guvernul, șmecherește, a limitat valoarea minimă a chiriei la 900 lei (salariul minim). Adică, dacă venitul din chirie nu depășește salariul minim pe economie el va fi impozitat la nivelul salariului minim. Cele mai multe chirii din România sunt de valoare mică: 100 Euro – 300 Euro. Adică sub valoarea salariului minim.

Dacă pe actul de proprietate apar 2 proprietari (soț / soție), ambii vor deveni semnatari ai actului de închiriere. Nu poți face actul de închiriere doar cu un singur proprietar din mai mulți proprietari. Deci chiria va fi divizată nedrept  ca venit în mod egal la ambii soți, deși ea intră în bugetul aceleași familii. Ceea ce face și mai probabil ca venitul din chirie să fie sub salariul minim / contract pentru că devine venit la ambii soți. Legea nu cumulează veniturile din chirii ca tu să poți spune că obții venituri din chirii cumulat și că ele cumulat nu trebuie să fie mai mici de salariul minim pe economie. Ideea e simplă: vei plăti 10,5% nu la o chirie de 110 Euro (la un contract cu valoare 300 Euro) ci la o chirie de aproape 200 Euro. Adică, de fapt, nu plătești 10,5% ci aproape 22%  din valoarea chiriei încasate. Într-un final vei vedea foarte simplu că, înregistrând un contract de închiriere oficial la stat, statul îți mulge buzunarul de 37% din valoarea chiriei (extrem de mult). În condițiile în care repet, pentru această proprietate ai plătit cu vârf și îndesat impozite ca să cumperi proprietatea și mai plătești apoi anual impozite locale care funcționează ca o chirie plătită către stat, indiferent dacă tu închiriezi sau nu apartamentul .

Trebuie amintită și nedreptatea cu plata anticipată a acestui impozit, pe chirii incerte și neîncasate. Impozitul se plătește anticipat trimestrial sau chiar anual. Adică tu dai banii înainte de impozit chiar dacă ulterior contractul e denunțat de către una dintre părți. Caz în care va trebui să te intorci la ANAF si iti urez mult succes să îți recuperezi banii plătiți în avans, alte documente, altă birocrație.
nu mai este valabil mai nimic din postul de mai sus:

- declaratia 220 nu mai exista
- contractul nu mai trebuie dus la administratia financiara

- se declara veniturile doar in declaratia unica 212 si cam atat

- contract se face doar daca doresti sa ai contract cu chiriasul

- impozitul nu a fost niciodata 16% in sensul ca se aplica intai o cota de cheltuieli forfetare de 45%, si abia la ce ramane se aplica 16%, rezultand cam 12%

ar fi interesant sa vedem si niste info actualizate, postarea ta se bazeaza din pacate pe date vechi

Edited by unbrutus, 27 April 2018 - 21:07.


#22
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 SpeedDemon, on 27 aprilie 2018 - 21:01, said:

Trebuie taxati burghezii astia evazionisti, sa se dea pedeapsa cu inchisoarea pt cine nu isi plateste taxele pt chirie si anaful sa faca operatiuni cu inspectori "chiriasi" sub acoperire si o sa creasca masiv veniturile statului.
Mai multi bani pentru investitii in Brazilia.

#23
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
@baser, s-a schimbat modificarea, odata cu declaratia 212, ANAFul nu mai vrea sa vada nici un act. Declari venitul pe anul in curs, calculezi darile, platesti pana pe 15 martie al anului viitor. Nu se mai plateste anticipat. Din 2019 decl 212 se face online. Poate chiar si de anul asta.
Nu declari, faci evaziune. Ai de ales.

Edited by SethNY, 27 April 2018 - 21:09.


#24
baser

baser

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 27.03.2018
cat timp toate formularele si actele de completat ca sa faci totul cum trebuie dureaza vreo 20-30 de ore de alergat, completat, chinuri, birocratie
si alte 5-10 ori de stat la cozi,
si asta doar ca sa fii corect, putin probabil ca proprietarii sa faca toata zbaterea asta, doar ca sa ii multumeasca pe haterii din thread.

eu stau cu chirie si sunt foarte multumita de intelegerea mea cu proprietara garsonierei, e o scumpa

#25
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

 andreic, on 27 aprilie 2018 - 21:03, said:

Exista, ofera protectie si cadru legal, asta face, asta trebuie sa faca. Nu trebuie sa tina de mana pe fiecare.
Orice venit impozabil de taxeaza, asa e corect si normal.

Ce protectie si cadru legal ? Ca pe un sarac daca greseste ceva, il duce la postul de politie si il rupe in bataie, daca e interlop isi cer scuze. Si lista e asa lunga ca nici maine dimineata n-as termina. Posted Image

Edited by TruculMagic, 27 April 2018 - 21:08.


#26
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 SethNY, on 27 aprilie 2018 - 21:05, said:

@baser, s-a schimbat modificarea, odata cu declaratia 212, ANAFul nu mai vrea sa vada nici un act. Declari venitul pe anul in curs, calculezi darile, platesti pana pe 15 martie al anului viitor. Nu se mai plateste anticipat.
Nu declari, faci evaziune. Ai de ales.
212 e o porcarie sinistra si mai este si titlu executor.
Nu ai cum sa estimezi niste venituri.

Edited by pasilla, 27 April 2018 - 21:10.


#27
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
Nu e o porcarie. Daca iti pleaca chiriasul, faci alta 212 si reestimezi.  E ok. Oricum platesti anul viitor.

#28
baser

baser

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 27.03.2018

 pasilla, on 27 aprilie 2018 - 21:08, said:

212 e o porcarie.
Nu ai cum sa estimezi niste venituri.

e atat de noua declaratia asta ca nimeni nu stie inca cum va functiona.

modificari si schimbari sunt atat de multe si atat de dese , rezultatul este un haos continuu

cum sa estimeze cineva ce venituri va avea in urmatoarele 12 luni  si sa plateasca in avans?

de unde sa stiu eu cate  prajituri handmade  voi vinde, sau cati  ma vor plati anul viitor  pentru  cursurile de limba germana pe care le predau?

pana ajung la ghiseu luna viitoare, sigur au mai schimbat procedurile de inca 3 ori...

Edited by baser, 27 April 2018 - 21:13.


#29
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 SethNY, on 27 aprilie 2018 - 21:10, said:

Nu e o porcarie. Daca iti pleaca chiriasul, faci alta 212 si reestimezi.  E ok. Oricum platesti anul viitor.
Si pana anul viitor se mai modifica modificarea de vreo douaj' de ori si te trezesti ca ti-au fost furati toti banii de paine din cont.

#30
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
@ baser, nu se plateste in avans, studiaza ! parca aici vorbim de chirii.

Edited by SethNY, 27 April 2018 - 21:14.


#31
dicdobre

dicdobre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,351
  • Înscris: 12.09.2005

 baser, on 27 aprilie 2018 - 20:55, said:

..adică dacă eu am și salariu și chirie cu siguranță nu voi sta în 2 paturi de spital dacă aș avea o problemă medicală..

Sunt oameni care au un salariu lunar mult mai mare de cat un salariu ca al tau tau + o chirie, si platesc impozit si contributii la toata suma. In cate paturi de spital crezi ca vor sta in caz de ceva?

Edited by dicdobre, 27 April 2018 - 21:15.


#32
baser

baser

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 200
  • Înscris: 27.03.2018
eu nu am gasit niciun articol care sa explice  aceasta noua "declaratie magica 212"

cred ca se mai modifica si schimba de 3 ori cel putin in urmatoarea saptamana si numele declaratiei,

si continutul, si procedura, ca asa e in Romanica...

Edited by baser, 27 April 2018 - 21:16.


#33
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
Ai cautat si pe google? https://www.theexper...12-proiect-anaf
Ai fost la ANAF sa intrebi ?

#34
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 baser, on 27 aprilie 2018 - 21:15, said:

eu nu am gasit niciun articol care sa explice  aceasta noua "declaratie magica 212"

cred ca se mai modifica si schimba de 3 ori cel putin in urmatoarea saptamana si numele declaratiei,

si continutul, si procedura, ca asa e in Romanica...
E simplu. Mergi in fata stapanului si promiti ca in martie 2019 aduci 10 saci de grau, 10 gaini si doi porci.
Nu te tii de cuvant, tu si toata familia ta o sa fiti biciuiti si exilati.

 SethNY, on 27 aprilie 2018 - 21:19, said:

Ai cautat si pe google? https://www.theexper...12-proiect-anaf
Ai fost la ANAF sa intrebi ?
Omul poate ca nu stie Google, nu ar trebui ANAF-ul sa trimita trambitasii prin sate ca sa  comunice știrile de interes general.  ?

Edited by pasilla, 27 April 2018 - 21:25.


#35
SethNY

SethNY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,888
  • Înscris: 31.01.2006
la aia 99% care nu isi declara venitul din chirii? :) Ar fi frumos ca aia sa se trezeasca cu proprie pe conturi, ANAF o sa poata face asta mult mai usor odata cu 212.
La cata evaziune au facut, doar asa o sa priceapa. Trebuie sa se inceapa de undeva.

#36
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017

 TruculMagic, on 27 aprilie 2018 - 20:39, said:

De ce sa se declare ? Respect pentru persoanele normale care nu se lasa furate.Posted Image
cand or sa-si declare politicienii de kkt spagile de sute de milioane EUR, or sa le urmam exemplul
in a declara fiscal veniturile din chirii !

Edited by realduc, 27 April 2018 - 21:48.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate