Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 

Frica de cutremur apartament 1977

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
1281 replies to this topic

#19
magic-gabi

magic-gabi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,925
  • Înscris: 04.07.2006
E o ingrijorare legitima. E viata ta si de ce sa joci la noroc pentru un rahat de bloc si de oras? Unii se ingrijoreaza de tot felul de probleme minore dar cutremurul e una dintre problemele care vine garantat, putem doar sa speram ca vine cat mai tarziu dar statistica nu e de partea noastra.

Bucurestiul este capitala europeana cu cel mai mare risc seismic si chiar unul dintre cele mai periculoase orase din lume la capitolul asta. Ne bubuie cutremurele mereu din acelasi loc si cladirile se erodeaza constant. Blocuri comuniste au cazut in 1977 si vor cadea si la urmatorul cutremur pentru ca multe au fost duse la limita. E la noroc, nu ai de unde sa stii. Defapt noroc = lacomia comunistilor de a ne baga in cotete suspendate fara sa se gandeasca ca suntem o tara cu seismicitate severa. In alte regiuni seismice, cum e California, erau interzise cladirile inalte pentru ca nu stiau cum sa le faca sigure, ai nostri nu mai puteau de siguranta populatiei.

Blocurile noi au beneficiat de normative de constructii facute pentru cutremurele noastre dar cine stie cat s-au respectat? La noi e haos si smechereala, uneori se face blocul si pe urma fac actele. Cutremurele nu se impaca cu lacomia, prostia si coruptia din Romania.

#20
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

 MinetoMatoi, on 05 aprilie 2018 - 01:53, said:

Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti la etajul 8 din 10 care a fost dat in folosinta in 1977 Februarie, a apucat cutremurul cel mare din Martie.
Mereu am teama ca din clipa in clipa vine unul la fel.
Oare mai rezista la inca unul la fel ?!
Nu stiu pe ce site unde erau baieti specalisti in constructii ziceau ca parca astea ar rezista, insa oare ?!
Deja am ajuns sa am teama mai mereu !
Imi bate inima tare, ma ingalbenesc si la un cutremur mic intrucat nu stiu daca avanseaza sau se opreste.
In noiembrie 2004 cand a fost ala de 6 grade, imi tremurau picioarele si am ramas cu ceva sechele, sunt mai anxios, nu stiam daca intensitatea se va mari, daca stiam ca se opreste nu aveam nimic.
Voi ce parere aveti ?
Cica ar fi 7,5 limita la care ar rezista din constructie, alea facute dupa cutremurul mare, ar rezista la 8,2, nu stiu ce sa mai zic.
Nu mi-e ca mor, mi-e ca pica blocul si vad iadul cu ochii, asta ma ingrozeste cel mai tare.
Cate cazuri nu au fost cand a picat si oamenii au stat in frig, intuneric, nemancati, nebauti si raniti zile intregi, pe unii i-a gasit, pe altii nu.
Poate pare aiurea, dar asta simt, nu mi-e rusine.

Blocurile noi facute acum 10 ani sunt okey ? Nu s-au facut doar ptr profit cu..economie, si lumea nu stie ce e pe dinauntru ?! Deci sa fi pus bare in loc de 8 sa fi pus de 6 in betoane..e doar un exemplu.
Sunt mai sigure ca cele facuta inainte ? Am auzit ca multi cumpara vechi tocmai de aia.
Casa de paianta facuta pe cadru de lemn de salcam iti trebuueste tie . Ar mai merge si casa conatiner.  https://www.praktike...oase-cu-mediul/
Teren daca ai ... cu containeru te muti pana in toamna.
ATENTIE : nu fac misto!

#21
laurentiu230480

laurentiu230480

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 15.03.2018

 leusteanul, on 05 aprilie 2018 - 06:41, said:

Toate blocurile dinainte de '77 au fost proiectate dupa standarde standardele cutremurelor californiene, de suprafata.

Lista cutremurelor din Romania:
https://ro.wikipedia...2.80.93_prezent
Din pozele alea reiese ca zona Vrancea ori s-a potolit, ori ne asteapta unul foarte mare spre 8 grade. Din 1908 pana in 1977, adica in 69 de ani au fost 28 de cutremure de peste 6 grade din care 3 de peste 7, iar de atunci si pana-n ziua de azi (2018), adica in 47 de ani au fost 5 cutremure de peste 6 din care numai 2 au fost de 7. Nu mai iau in calcul perioada de dinainte de 1908 ca uitativa cate erau atunci. N-am stiut ca zona Vrancea a avut si cutremur de peste 8 grade in 1802

Edited by laurentiu230480, 05 April 2018 - 07:05.


#22
leusteanul

leusteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,549
  • Înscris: 09.09.2017
Blocurile de 10 etaje construite in perioada pre 1977 combina ce e mai rau, norme seismice slabe si frecventa de rezonanta!
Un bloc obisnuit construite inainte de '77 nu are cum sa aiba o proiectare antiseismica adecvata!

Nu a existat o legislatie care sa oblige proiectantii la luarea in considerare la nivelul real al fortelor din cutremur, s-a aplicat doar o directiva germana neadaptata la situatia seismica a Romaniei.
Imbatranirea naturala a materialelor de constructie, acumularea de tensiuni si fisuri la cutremurele precedente, exploatarea deficitara, neefectuarea reparatiilor, modificarile aduse de locatari (distrugerea peretilor) sunt toate elemente care vor avea un rezultat dezastruos.

#23
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

 leusteanul, on 05 aprilie 2018 - 06:26, said:

Toate blocurile dinainte de '77 au fost construite dupa norme seismice care n-au nicio legatura cu cutremurele vrancene de adancime!

Dupa Revolutie, romanii au spart si distrus frenetic si obsesiv pereti, inclusiv de rezistenta, ca sa-si faca open-space...blocurile sunt facute șvaițer!

Faptul ca un bloc a rezistat cutremurului din '77 nu inseamna nimic, cel mai probabil are structura de rezistenta distrusa, iar zecile de ani isi spun cuvantul!

Un bloc nu e ca un vin vechi, cu cat mai vechi, cu atat mai bun si rezistent! Fiecare cutremur si fiecare decada isi pun amprenta asupra structurii de rezistenta, iar un cutremur ca in '77 va fi cu adevarat o tragedie nationala.

Vinde cat mai poti (ca toata lumea fuge de blocurile dinainte de '77) si muta-te rapid, fie in bloc dupa '80, fie in bloc nou, dar verificat de un inginer structurist!
Sunt convins ca toate blocurile noi au fost verificate de un inginer structurist.
Mai sunt convins ca si blocurile noi, unele dintre ele au probleme structurale (la tv au fost prezentate diverse cazuri cu probleme de structura la blocuri noi).
Sunt convins ca in toate blocurile vechi au avut loc modificari structurale (demolari de pereti, turnarea de sape groase, etc)

Nu trebuie generalizat, dar se poate constata ca exista blocuri care au rezistat f. bine cutremurelor din 40-77-86-90 (bineinteles cu consolidarile de rigoare), cum putem da exemple de blocuri construite de cativa ani care au cazut la cutremurul din 77.

Eu cred ca se cunoastea situatia seismica a Romaniei inca din anii 1700, precum si ca se cunostea ca vin din Vrancea cutremurele.
Ca nu se cunosteau alte date particulare, asta e altceva.

#24
ergon

ergon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,270
  • Înscris: 27.07.2006
@initiator
Eu zic sa te linistesti, teama asta permanenta iti va cauza pe termen lung. Te ajuta cu ceva gandurile negre ?

Iar despre blocuri...nu sunt de specialitate, dar ceva ma face sa am mai multa incredere in blocurile vechi, decat in cele construite dupa '90. Avand in vedere "vestul salbatic" ce a devenit Romania dupa '90, fara proceduri clare si corecte de verificare, cu autorizatii date pe ochi frumosi, cu goana cu orice pret dupa profit...

Eu m-am mutat de 3 ani de la un ap mai mic la unul mai mare. Am luat intr-un bloc din '65, din caramida. Pot sa va spun doar atat: la renovare, meseriasii au dat tapetul jos. Au gasit sub el gletul din '65, s-au crucit cand au vazut ca nu exista nicio crapatura nicaieri :) Si a prins toate cutremurele din istoria recenta. Acum nu vreau sa spun ca este vreun buncar :)...dar, cum bine spunea cineva mai sus, e chestie de "noroc" - depinde enorm de felul cutremurului...

#25
leusteanul

leusteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,549
  • Înscris: 09.09.2017
Repet, faptul ca a rezistat nu inseamna nimic!

Fiecare cutremur isi pune amprenta, cel mai probabil structura de rezistenta e fragezita bine de tot si nu va rezista unui noi seism major.
Sau daca va sta in picioare, va avea distrugeri structurale atat de mari incat blocul va deveni de nelocuit!

 ergon, on 05 aprilie 2018 - 07:09, said:

Au gasit sub el gletul din '65, s-au crucit cand au vazut ca nu exista nicio crapatura nicaieri Posted Image Si a prins toate cutremurele din istoria recenta.

Daca au si ciocanit in pereti si nu suna a gol, e clar!
Eu zic sa desfaci si o sampanie sa sarbatoresti, ca te-au asigurat meseriasii lui peste ca blocul tau vechi de peste 50 de ani e rezistent si zdravan!
E bine ca ti-ai cumparat apartament acolo, ai 2 in 1, apartament si cavou gratis!

#26
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

 laurentiu230480, on 05 aprilie 2018 - 07:02, said:

Din pozele alea reiese ca zona Vrancea ori s-a potolit, ori ne asteapta unul foarte mare spre 8 grade. Din 1908 pana in 1977, adica in 69 de ani au fost 28 de cutremure de peste 6 grade din care 3 de peste 7, iar de atunci si pana-n ziua de azi (2018), adica in 47 de ani au fost 5 cutremure de peste 6 din care numai 2 au fost de 7. Nu mai iau in calcul perioada de dinainte de 1908 ca uitativa cate erau atunci. N-am stiut ca zona Vrancea a avut si cutremur de peste 8 grade in 1802
Ingineria celor de la INFP se rezuma la o simpla statistica. Oamenii au spus ca nu pot face predictii.
E ca la Loto, nici un doctor in statistica matematica nu a castigat marele premiu.

 leusteanul, on 05 aprilie 2018 - 07:03, said:

Blocurile de 10 etaje construite in perioada pre 1977 combina ce e mai rau, norme seismice slabe si frecventa de rezonanta!
Un bloc obisnuit construite inainte de '77 nu are cum sa aiba o proiectare antiseismica adecvata!

Nu a existat o legislatie care sa oblige proiectantii la luarea in considerare la nivelul real al fortelor din cutremur, s-a aplicat doar o directiva germana neadaptata la situatia seismica a Romaniei.
Intre blocurile noi si alea vechi (50-77) le-as alege pe alea vechi.
De ce? proiectele alea au fost superverificate si au fost replicate la nivelul intregii tari.
Modelul ala de bloc cu 4 etaje si 4 scari le vedem si la Iasi si la Bucuresti si la Galati.
Cele noi sunt imaginatia unui arhitect care a realizat la comanda celui care a platit un proiect adaptat unui anume loc.
Ma uitam deunazi, la constructia unui bloc nou cu 6 etaje, intre niste case vechi, pe locul unei case daramate. Este ceva lung, inalt si lat de vreo 8m ca atata a avut la dispozitie prorietarul.........

Sunt in schimb de acord cu tine lin privinta faptului ca fiecare cutremur lasa urme (la fel ca si o pneumonie....).

Pericolul cel mare vine totusi zic eu de la factorul uman.
Imi spunea un coleg ca in bloc la el in Militari, cineva a dat jos un intreg perete de rezistenta sa faca open-space.

#27
super8

super8

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 10,000
  • Înscris: 14.04.2016

 MinetoMatoi, on 05 aprilie 2018 - 01:53, said:

Frica de cutremur apartament 1977
Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti la etajul 8 din 10 care a fost dat in folosinta in 1977 Februarie, a apucat cutremurul cel mare din Martie.
Mereu am teama ca din clipa in clipa vine unul la fel.
Oare mai rezista la inca unul la fel ?!
Nu stiu pe ce site unde erau baieti specalisti in constructii ziceau ca parca astea ar rezista, insa oare ?!
Deja am ajuns sa am teama mai mereu !
Imi bate inima tare, ma ingalbenesc si la un cutremur mic intrucat nu stiu daca avanseaza sau se opreste.
Nu mi-e ca mor, mi-e ca pica blocul si vad iadul cu ochii, asta ma ingrozeste cel mai tare.
Cate cazuri nu au fost cand a picat si oamenii au stat in frig, intuneric, nemancati, nebauti si raniti zile intregi, pe unii i-a gasit, pe altii nu.
Poate pare aiurea, dar asta simt, nu mi-e rusine.
Ai doar doua optiuni:
1. incepi un tratatment pt. anxietate;
2. te muti la casa/iti faci casa la curte rezistenta la cutremur; sau mai ieftin, *din container.

*https://www.google.r.....0._cbjKQiiUV0

#28
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,397
  • Înscris: 06.02.2008


 wanilia144, on 05 aprilie 2018 - 02:15, said:


atunci pot profita rusii sa ne anexeze in schimbul unor provizii oferite.

Ha, ha, ha! Ce provizii să ne ofere rușii? Gaze? Avem. Vom fi ajutați tot de țările civilizate și de alianțele din care facem parte. Într-adevăr, vor fi multe victime iar noi nu suntem pregătiți nici măcar pentru un nou Colectiv.



#29
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 laurentiu230480, on 05 aprilie 2018 - 07:02, said:

Din pozele alea reiese ca zona Vrancea ori s-a potolit, ori ne asteapta unul foarte mare spre 8 grade.
Niciuna de mai sus. Vrancea e normala, litosfera prabusita e tot acolo in adancuri. Atat ca ea nu respecta cu asa strictete un patern.

#30
ldpe

ldpe

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,580
  • Înscris: 08.03.2017
Depinde foarte mult de dinamica acelui cutremur , daca el vine cu unda de deplasare sinusoidala la gradul 7 rade totul de pe suprafata , este o loterie ...
Am inteles ca se incearca implementarea unui sistem sos prin gsm , nu stiu in ce stadiu sunt acum (sau daca s-a dat uitarii) dar il vad foarte eficient , asta daca alerteaza omul cu cateva minute inainte pentru a putea macar sa se adaposteasca .
Pentru a determina stadiul de : degradare al betonului, legatura dintre fier/beton, marca betonului si clasa este necesar de un aparat special, betonoscop . Aparatul impreuna cu specialistul care sa interpreteze gradul de uzura si graficul seismologic se gasesc la INCERC Bucuresti , numai acolo , se poate face contract intre asociatie si Institut dar costa ... ei sunt in masura sa evalueze corect acea cladire, de la fundatie pana la acoperis .

#31
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,397
  • Înscris: 06.02.2008

 laurentiu230480, on 05 aprilie 2018 - 07:02, said:

Din pozele alea reiese ca zona Vrancea ori s-a potolit, ori ne asteapta unul foarte mare spre 8 grade. Din 1908 pana in 1977, adica in 69 de ani au fost 28 de cutremure de peste 6 grade din care 3 de peste 7, iar de atunci si pana-n ziua de azi (2018), adica in 47 de ani au fost 5 cutremure de peste 6 din care numai 2 au fost de 7. Nu mai iau in calcul perioada de dinainte de 1908 ca uitativa cate erau atunci. N-am stiut ca zona Vrancea a avut si cutremur de peste 8 grade in 1802
Înainte de seismograf s-au făcut estimări de magnitudine. Destul de subiectiv. Nu cred că Vrancea va produce mai mult de un 7.5 real. Este enorm și va ruina o țară deja șubredă dar nu trebuie să ne punem cenușă în cap.

#32
ergon

ergon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,270
  • Înscris: 27.07.2006

 leusteanul, on 05 aprilie 2018 - 07:13, said:

Daca au si ciocanit in pereti si nu suna a gol, e clar!
Eu zic sa desfaci si o sampanie sa sarbatoresti, ca te-au asigurat meseriasii lui peste ca blocul tau vechi de peste 50 de ani e rezistent si zdravan!
E bine ca ti-ai cumparat apartament acolo, ai 2 in 1, apartament si cavou gratis!
Te rog nu interpreta ce am spus. Nu m-a asigurat nimeni de nimic. Mi-am asumat "riscul", am avut motivele mele. Nu financiare :)
Iar despre restul te rog sa nu fii invidios :) Fiind si la parter, cavoul va avea si flori, din gradina blocului :)

#33
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 ldpe, on 05 aprilie 2018 - 07:38, said:

Am inteles ca se incearca implementarea unui sistem sos prin gsm , nu stiu in ce stadiu sunt acum (sau daca s-a dat uitarii) dar il vad foarte eficient , asta daca alerteaza omul cu cateva minute inainte pentru a putea macar sa se adaposteasca .
Nu are cum, poate secunde.

#34
leusteanul

leusteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,549
  • Înscris: 09.09.2017
Exista http://seismic-alert.ro/
6188 OAMENI SUB RISC IDENTIFICATI PANA IN PREZENT CA LOCUIND ÎN CLĂDIRI CLASA I DE RISC SEISMIC.

Edited by leusteanul, 05 April 2018 - 07:45.


#35
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

 ldpe, on 05 aprilie 2018 - 07:38, said:

Am inteles ca se incearca implementarea unui sistem sos prin gsm , nu stiu in ce stadiu sunt acum (sau daca s-a dat uitarii) dar il vad foarte eficient , asta daca alerteaza omul cu cateva minute inainte pentru a putea macar sa se adaposteasca .
hmm, cum orice copil incepand de la 4 ani are telefon, imi inchipui cum un astfel de mesaj transmis simultan ar produce busculate cu mai multi morti decat ar face cutremurul in lipsa acelui mesaj.

#36
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,397
  • Înscris: 06.02.2008

 andreic, on 05 aprilie 2018 - 07:35, said:

Niciuna de mai sus. Vrancea e normala, litosfera prabusita e tot acolo in adancuri. Atat ca ea nu respecta cu asa strictete un patern.
Da. Pentru a produce unul semnificativ trebuiesc întrunite și niște condiții externe ce țin de dinamicitatea plăcilor adiacente. Perioadele de maxim și minim în seismicitatea Vrancei sunt normale, cum ai spus. Este deasemenea adevărat că în cazul Vrancei multe cutremure mici nu te scapă de unul mare, asta datorită mecanismului mai special caracteristic zonei seismice vrâncene.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate