Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Frica de cutremur apartament 1977

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
1276 replies to this topic

#1
MinetoMatoi

MinetoMatoi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,029
  • Înscris: 27.10.2017
Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti la etajul 8 din 10 care a fost dat in folosinta in 1977 Februarie, a apucat cutremurul cel mare din Martie.
Mereu am teama ca din clipa in clipa vine unul la fel.
Oare mai rezista la inca unul la fel ?!
Nu stiu pe ce site unde erau baieti specalisti in constructii ziceau ca parca astea ar rezista, insa oare ?!
Deja am ajuns sa am teama mai mereu !
Imi bate inima tare, ma ingalbenesc si la un cutremur mic intrucat nu stiu daca avanseaza sau se opreste.
In noiembrie 2004 cand a fost ala de 6 grade, imi tremurau picioarele si am ramas cu ceva sechele, sunt mai anxios, nu stiam daca intensitatea se va mari, daca stiam ca se opreste nu aveam nimic.
Voi ce parere aveti ?
Cica ar fi 7,5 limita la care ar rezista din constructie, alea facute dupa cutremurul mare, ar rezista la 8,2, nu stiu ce sa mai zic.
Nu mi-e ca mor, mi-e ca pica blocul si vad iadul cu ochii, asta ma ingrozeste cel mai tare.
Cate cazuri nu au fost cand a picat si oamenii au stat in frig, intuneric, nemancati, nebauti si raniti zile intregi, pe unii i-a gasit, pe altii nu.
Poate pare aiurea, dar asta simt, nu mi-e rusine.

Blocurile noi facute acum 10 ani sunt okey ? Nu s-au facut doar ptr profit cu..economie, si lumea nu stie ce e pe dinauntru ?! Deci sa fi pus bare in loc de 8 sa fi pus de 6 in betoane..e doar un exemplu.
Sunt mai sigure ca cele facuta inainte ? Am auzit ca multi cumpara vechi tocmai de aia.

Edited by MinetoMatoi, 05 April 2018 - 01:54.


#2
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,654
  • Înscris: 22.01.2015
Treci pe la Catena (farma. inimii tale)  inainte de a te baga in pat. Pe langa fier/beton-ul  mai sant si retete la ciment(alta economie maxima).Inclusiv saracia aia de nisip(ce intra in compozitie) daca e salin,nespalat are alte proprietati -in jos.

#3
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,374
  • Înscris: 14.10.2008
Numai o expertiza tehnica de specialitate ar putea arata gradul de risc seismic.

#4
wanilia144

wanilia144

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 97
  • Înscris: 25.03.2018
Eu stau intr-un bloc tot din anii 70'.  
Daca o gramada de vecini si-au daramat peretii ca sa-si largeasca camerele si sa puna de un living room dintre bucatarie si sufragerie, si daca subsolul a fost deseori inundat......da, toate blocurile vechi de cativa zeci de ani se vor surpa.

Asta nu inseamna ca si blocurile mai noi din 90' incoace vor fi rezistente. S-ar putea ca acelea sa aiba si mai mult de suferit avand in vedere ca au fost construite de arhitecti incompetenti in graba si in mod haotic.

La un cutremur de 7,5  grade estimez  ca vor fi jumatate de milion de victime numai in Bucuresti!
Bine, vreo cateva zeci de mii de morti initial in momentul cutremurului cand se vor darama multe blocuri, dar alte sute de mii de bucuresteni vor muri in spitale, mancati de viermi, infectii si ucisi de incompetenta medicilor avand in vedere ca multumita politicienilor, cei mai competenti au tulit-o in strainatate.  
Plus alti mii de bucuresteni care vor fi mutilati si ucisi de factorii secundari: incendii , inundatii, infrastructura la pamant.  Multi vor fi mutilati, amputati, orbiti/surziti , chiar paralizati, fortati sa stea in scaunul cu rotile pentru tot restul vietii. Fiindca nu s-au consultat cu vecinii de deasupra si la un eventual cutremur o sa-i cada ditamai mobilierul peste picioare.  


Dupa un asa cutremur, va urma  o perioada de 10-20 ani de  saracie acuta ca-n Africa,  haos, colaps, anarhie si lupte pe strazi  pentru hrana , nemaifiind un Ceausescu si regimul comunist-militienesc care sa mobilizeze populatia!  
O poti lua drept Falimentul Romaniei si sfarsitul acesteia asa cum o stim fiindca abia atunci pot profita rusii sa ne anexeze in schimbul unor provizii oferite.
Va fi cel mai mare dezastru din Europa postbelica daca nu va erupe vulcanul Vezuviu in Italia.  


Vai de acei politicieni care vor fi la guvernare si primarii  atunci fiindca vor sfarsi spanzurati in Piata Victoriei (desi daca stau sa ma uit la ce guvern avem, cred ca nu mai e mult)!
Asa, decat sa traiesti in asemenea conditii, mai bine mori in momentul cutremurului........sau faci cum iti zic si fugi ACUM din tara ca si asa, daca nu te omoara cutremurul, te omoara PSD-ul!  



Singurele solutii : te muti la casa sau emigrezi intr-o tara care nu e activa seismic si unde locuintele sunt mai bine construite. Chiar si Japonia fiindca acolo cutremurele sunt firesti fiindca japonezii au arhitecti exceptionali.

View PostNeaceasca85, on 05 aprilie 2018 - 02:06, said:

Numai o expertiza tehnica de specialitate ar putea arata gradul de risc seismic.
La TV zice ca vor muri doar maxim 1000 si ca se vor prabusi cladirile din Centru Vechi.

Minciuni ca sa nu provoace panica evident  fiindca realitatea e mult mai teribila.
Cica si Pipera si Pantelimonul vor fi foarte afectate, adixa fix cele mai active zone comerciale si de afaceri.  

Berceniul cica ar fi cel mai sigur, dar....la ce blocuri sunt  erodate de inundatiile de la subsol si la cati locatari prosti si-au dat cu tesla-n oua, ma cam indoiesc.

Tot Bucurestiul o sa fie afectat de cutremur in egala masura, indiferent de cartier.
Sistemul o sa fie la pamant, autoritatile incapabile sa rezolve situatia,  oamenii agitati, lupte pentru hrana, o gramada de centre de afaceri distruse, economia la pamant.

Attached Files


Edited by wanilia144, 05 April 2018 - 02:25.


#5
zoom0mooz

zoom0mooz

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 09.03.2016
Eu te sfatuiesc sa te muti. Consultul psihiatric poate fi si mai scump si ineficient.
In Romania informatiile referitoare la cutremure sunt multe, diverse dar de multe ori contradictorii si confuze.
Putini stiu ca in Romania s-au produs si se pot produce cutremure mult mai mari decat cel din '77. Natura lor este insa importanta - cutremurele de adancime sunt mai putin distrugatoare decat cele de suprafata care pot fi devastatoare pe arii mici.
Calitatea constructiei este importanta insa nu reprezinta nici un fel de garantie intrucat sunt mult prea multi factori de considerat - structura solului si subsolului de sub cladire si pe parcursul undelor de la epicentru, amplitudinea si frecventa vibratiilor, durata, inaltimea cladirii si frecventa de rezonanta, etc. De asta vedem in multe cazuri cladiri identice care rezista in mod total diferit, uneori cladiri foarte vechi in picioare langa altele noi prabusite, etc.

Referitor la blocuri, poti sta in cea mai solida cladire posibila dar care tot va cadea daca solul se lichefiaza, daca apare o fractura in sol sau daca frecventa de oscilatie face cladirea sa intre in rezonanta.

#6
Seteh

Seteh

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,846
  • Înscris: 21.02.2009
Eu nu ma alarmez totusi. Daca in 77 au murit doar 1600 nu e grav. Pana atunci ce norme erau in vigoare?
Si eu am fost o perioada stresat, le-am prins pe cele din 86 si 90 si mi-au ramas in minte adanc. Multi ani am dormit iepureste si tresaream la orice.
Tin minte ca la cel din 86 eram la tara si peste zi a fost o furtuna puternica cu grindina cat mingea de ping pong si un vant care a darmat inclusiv acoperisuri. Pe seara se luase curentul si jucam remy si se tot auzea lantul cainelui ca se freca de ceva. Am iesit cu o matusa si am privit cum cainele tot intra si iesea din cusca, nu statea 5 secunde pe loc. Asta se intampla pe la 10 seara. Unchiul meu se uita la luna si se minuna ce rosie era si atunci matusa a zis, o aud si acum, " o sa fie cutremur". Nu stiu ce a simtit dar zau daca nu asta a zis.
Pe cele din 90 le tin minte si mai bine. La cel de peste zi eram la scoala si profa ne-a pus sa ne bagam sub banci. Dupa ce s-a oprit am iesit in curte unde am mai stat vreo ora pana am intrat inapoi. Iar la cel de noapte a fost ceva bizar. Probabil nu o sa credeti... Nu am dormit toata noapte, imi era frica recunosc si ma tot plimbam prin casa. Ba la wc, ba la bucatarie, pana m-a auzit taica-miu. Care a iesit sa ma certe ca de fac galagie. Ma rog, i-am zis ca mi-e frica de cutremur si a ras. A zis ca nu mai poate sa fie altul asa repede. Am intrat in camera, m-am bagat in pat si ghiciti ce? A inceput cutremurul Posted Image .

Edited by Seteh, 05 April 2018 - 02:46.


#7
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,374
  • Înscris: 14.10.2008
Eu am avut teama asta doar in studentie, in 2004 abia incepusem anul I, eram in Berceni (Samoila Dumitru-Oltenitei) la etajul 6 si acel seism a avut o smucitura de m-a facut sa cred ca e precum cel din 1977, dar s-a oprit si m-am linistit imediat, cum curentul nu se luase, consider ca daca reteaua electrica nu se opreste, cutremurul este mic, la peste 7 grade toata Romania nu ar avea curent vreo 2 ore, evident ca in aceste 2 ore nici comunicatiile nu vor functiona, daca mai e si noapte, bezna totala.

In 1990 eram la tara, nu stiam despre ce e vorba desi m-a prins in casa, nu m-am speriat. Pana in 2000 am locuit la bloc in Slatina la etajul 6 dar nu am prins nici un seism, parintii imi spuneau ca in 1986 blocul Union (BD. AI Cuza) facea foarte urat. E un bloc ciudat oricum, construit in 1985 cu 8 nivele din care un mezanin gol si 2 scari, A si B.

Din 2000 stau la vila cu 3 nivele construita intre 1996 si 2000, practic nu exista cutremur sau teama de cutremur, observ ca doar magnitudinile de peste 5,3-5,5 R se resimt aici, doar trepideaza, nu se misca precum blocul din Bucuresti.

#8
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,310
  • Înscris: 24.02.2017

View PostMinetoMatoi, on 05 aprilie 2018 - 01:53, said:

Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti la etajul 8 din 10 care a fost dat in folosinta in 1977 Februarie, a apucat cutremurul cel mare din Martie.


Deci blocul era "bebelus" cand a venit cutremurul peste el. Avea doar 2 luni.....   Clar l-a marcat pe viata.  :)
Eu stau intr-un bloc construit mult inainte de 1977. Cam de prin anii '80 nu mai dorm. Dar m-am obisnuit.  :)

#9
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,373
  • Înscris: 16.03.2007

View PostMinetoMatoi, on 05 aprilie 2018 - 01:53, said:

Nu mi-e ca mor, mi-e ca pica blocul si vad iadul cu ochii, asta ma ingrozeste cel mai tare.

Huh, poti sa stai linistit. La o prabusire totala vei fi oale si ulcele, nu o sa mai vezi nimic.

#10
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,032
  • Înscris: 16.10.2007

View PostBogotta, on 05 aprilie 2018 - 04:02, said:

Eu stau intr-un bloc construit mult inainte de 1977. Cam de prin anii '80 nu mai dorm. Dar m-am obisnuit.  Posted Image
E cu dus si intors.
Cu blocurile astea care au prins cutremurul cel mare, e ca la fotbal cu sportivii debutanti si cei care au "jocuri in picioare".
Macar sti cum se comporta, a facut fata. La astea mai noi nu sti daca are vreun defect, eroare de proiectare ceva.
Pe de alta parte, in anii '60 se folosea alta clasa de betoane, dupa '77 s-a trecut la alta norma de constructie privind seismele.

Eu stau linistit, blocul e facut din '65, cu simt de raspundere, structura diafragma, a trecut prin ceva cutremure stiu cum se comporta.
Mai mari rezerve as avea cu astea noi, cam toate au peste 10-12 etaje.
Daca au doar 4-5 etaje, imi inchipui ce economie au realizat proprietarii.....

Mai repede m-as uita sa nu aiba spati comerciale inalte la parter, asta presupune de regula o structura pe cadre, cu niste stalpi rari dispusi din loc in loc.
O sa spuneti ca sunt calculati cu softuri moderne care nu te lasa sa gresesti.
Am vazut simulari si teste pe youtube, se cam macina acei stalpi.
Mai incredere as avea in structuri mixte cadre-diafragma.

Un lucru e sigur, primul gand care vine in minte oricarui om cu scaun la cap, dupa ce a trecut cutremurul, este sa se mute la casa joasa in zilele imediat urmatoare.......... apoi uita.

#11
leusteanul

leusteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,514
  • Înscris: 09.09.2017
Toate blocurile dinainte de '77 au fost construite dupa norme seismice care n-au nicio legatura cu cutremurele vrancene de adancime!

Dupa Revolutie, romanii au spart si distrus frenetic si obsesiv pereti, inclusiv de rezistenta, ca sa-si faca open-space...blocurile sunt facute șvaițer!

Faptul ca un bloc a rezistat cutremurului din '77 nu inseamna nimic, cel mai probabil are structura de rezistenta distrusa, iar zecile de ani isi spun cuvantul!

Un bloc nu e ca un vin vechi, cu cat mai vechi, cu atat mai bun si rezistent! Fiecare cutremur si fiecare decada isi pun amprenta asupra structurii de rezistenta, iar un cutremur ca in '77 va fi cu adevarat o tragedie nationala.

Vinde cat mai poti (ca toata lumea fuge de blocurile dinainte de '77) si muta-te rapid, fie in bloc dupa '80, fie in bloc nou, dar verificat de un inginer structurist!

#12
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,181
  • Înscris: 23.08.2014

View PostNeaceasca85, on 05 aprilie 2018 - 02:54, said:

Eu am avut teama asta doar in studentie, in 2004 abia incepusem anul I, eram in Berceni (Samoila Dumitru-Oltenitei) la etajul 6 si acel seism a avut o smucitura de m-a facut sa cred ca e precum cel din 1977, dar s-a oprit si m-am linistit imediat, cum curentul nu se luase, consider ca daca reteaua electrica nu se opreste, cutremurul este mic, la peste 7 grade toata Romania nu ar avea curent vreo 2 ore, evident ca in aceste 2 ore nici comunicatiile nu vor functiona, daca mai e si noapte, bezna totala.

In 1990 eram la tara, nu stiam despre ce e vorba desi m-a prins in casa, nu m-am speriat. Pana in 2000 am locuit la bloc in Slatina la etajul 6 dar nu am prins nici un seism, parintii imi spuneau ca in 1986 blocul Union (BD. AI Cuza) facea foarte urat. E un bloc ciudat oricum, construit in 1985 cu 8 nivele din care un mezanin gol si 2 scari, A si B.

Din 2000 stau la vila cu 3 nivele construita intre 1996 si 2000, practic nu exista cutremur sau teama de cutremur, observ ca doar magnitudinile de peste 5,3-5,5 R se resimt aici, doar trepideaza, nu se misca precum blocul din Bucuresti.
E logic ca o vila nu se misca asa tare ca un bloc cu 10 etaje.Masa in miscare e mult mai mica.In mod normal un bloc costruit dupa 77 nu ar trebui sa aiba probleme.Chiar daca avariile ar fi serioase, important e sa nu cada.Cat despre frica, nu are rost sa traiesti cu frica, tot una e daca mori la cutremur sau mori de cancer:) La cutremur e mai simplu si mai rapid:)

#13
leusteanul

leusteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,514
  • Înscris: 09.09.2017
Citeste cu atentie asta:
http://www.revistaco...torul-cutremur/

La cutremurul din 4 martie 1977, la INCERC Bucuresti s-a obtinut singura accelerograma din tara, care a permis sa se cunoasca, pentru intaia data, spectrul de acceleratii si specificul distructiv al sursei Vrancea, cu totul diferit de al altor surse si sa se elaboreze un cod seismic pe alte baze. Dupa 1977 am invatat ca sursa Vrancea si cutre­murele intermediare sunt complet diferite de cele crustale, de tip califor­nian. Oscilatiile au avut perioada lunga, deci a rezultat un spectru (curba beta) diferit de cel californian din P.13-1963 si 1970.

Cladirile executate dupa pro­iecte conforme normativelor dintre anii 1950 si 1977 se vor comporta variabil, in functie de sensibilitatile sau defectele de conformare, de avariile inregistrate in 1977 si modul lor de reparare sau consolidare la vremea respectiva, precum si de modul de intretinere dupa acest eveniment, ca si de efectele ascunse de dupa 1986 si 1990;

Exista inca structuri despre care nu se mai stie cat au suferit in 1940 si 1977, sau cat mai pot rezista, nefiind nici macar expertizate, deoarece multi proprietari mai cred, in mod absolut, in lucrarile de dupa 1977 si nu solicita evaluarea, sau din lipsa de cooperare a asociatiei de proprietari cu autoritatile.

Pana la inceputul anilor ’70, cand tehnologia de constructie a imobilelor cu multe etaje a evoluat dramatic, singura metoda tehnica de consolidare antiseismica a cladirilor era sa “bagi cat mai mult material”, precum la asa-zisele “blocuri rusesti” care au patru etaje, sunt scunde, cu peretii grosi si extrem de “indesate”.

Edited by leusteanul, 05 April 2018 - 06:39.


#14
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,181
  • Înscris: 23.08.2014

View Postleusteanul, on 05 aprilie 2018 - 06:26, said:

Toate blocurile dinainte de '77 au fost construite dupa norme seismice care n-au nicio legatura cu cutremurele vrancene de adancime!

Dupa Revolutie, romanii au spart si distrus frenetic si obsesiv pereti, inclusiv de rezistenta, ca sa-si faca open-space...blocurile sunt facute șvaițer!

Faptul ca un bloc a rezistat cutremurului din '77 nu inseamna nimic, cel mai probabil are structura de rezistenta distrusa, iar zecile de ani isi spun cuvantul!

Un bloc nu e ca un vin vechi, cu cat mai vechi, cu atat mai bun si rezistent! Fiecare cutremur si fiecare decada isi pun amprenta asupra structurii de rezistenta, iar un cutremur ca in '77 va fi cu adevarat o tragedie nationala.

Vinde cat mai poti (ca toata lumea fuge de blocurile dinainte de '77) si muta-te rapid, fie in bloc dupa '80, fie in bloc nou, dar verificat de un inginer structurist!
O gramada din aia care se muta in blocuri noi, o sa aiba o surpriza la urmatorul cutremur, mai ales cele contruite in perioada 1990-2005 cand normele erau de forma doar...

#15
laurentiu230480

laurentiu230480

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 15.03.2018

View PostMinetoMatoi, on 05 aprilie 2018 - 01:53, said:

Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti la etajul 8 din 10 care a fost dat in folosinta in 1977 Februarie, a apucat cutremurul cel mare din Martie.
Mereu am teama ca din clipa in clipa vine unul la fel.
Oare mai rezista la inca unul la fel ?!
Depinde ce lucrari au facut locatarii in acel bloc. Daca blocul initial n-a avut gresie/faianta si intre timp toti locatarii si-au pus gresie si faianta considera din start peretii si plafoanele alea ingreunate cu cateva sute de kile, apoi modificarile prin apartamente cu bucataria transformata in living si aragazul dus pe balcon cu scos de usi si cateodata taiat de BCA-uri prin apartamente...si alea or sa puna blocul la pamant. Pana si polistirenul ala pus pe exterior la un bloc de 10 etaje cum este al tau, cu material cu tot si ala mai incarca cu cateva zeci/poate chiar sute de kile peretii exteriori. Lumea nu prea ia in calcul astea da' toate la un loc pun greutate in plus pe constructia initiala care alaturi de uzura timpului or sa faca ca blocurile turn in special sa fie mai toate la pamant in caz de un cutremur ca cel din 77

Edited by laurentiu230480, 05 April 2018 - 06:40.


#16
escher

escher

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 17.05.2014
Fa-ti o cusca de otel anticutremur si scapi de angoasa.

#17
leusteanul

leusteanul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,514
  • Înscris: 09.09.2017
Toate blocurile dinainte de '77 au fost proiectate dupa standarde standardele cutremurelor californiene, de suprafata.

Lista cutremurelor din Romania:
https://ro.wikipedia...2.80.93_prezent

Edited by leusteanul, 05 April 2018 - 06:42.


#18
Ploiesteanul2015

Ploiesteanul2015

    Cel mai iubit dintre ploieșteni

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,681
  • Înscris: 13.09.2015

View Postescher, on 05 aprilie 2018 - 06:37, said:

Fa-ti o cusca de otel anticutremur si scapi de angoasa.
O să se teamă de trăznete după aia :P

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate