Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Amplificatorul Elecronica 3220 - cateva intrebari / diferente intre modele

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
SorinMares

SorinMares

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 13.06.2009
Salutare tuturor,

Cateva intrebari am si eu pentru cei mai experimentati / in cunostinta de cauza, legate de acest amplificator.
Am mai postat si pe "Elforum" cam la fel, ce e mai jos, dar pe acel site cam bate vantul, am primit doar o trimitere sa imi cumpar un comutator, ori nu ma intereseaza asa ceva, stiu si eu)

In primul rand, amplificatorul l-am luat din targul de vechituri de la o doamna pe o suma modica... Carcasa este surubarita, ma asteptam sa fie mort si sa imi dea de furca, insa a functionat imediat cum l-am bagat in priza si aproape perfect inca... Singurul minus, infamii potentiometrii, in afara de volum fiind toti aproape morti. M-am apucat sa ii demontez pentru curatare insa in procesul de demontare am reusit performanta de a rupe axul comutatorului de surse chiar de la baza... Nu ca ar fi fost prea greu, plasticul este extrem de casant (dupa cum se vede in poza). Acum, prima intrebare este: are cineva vreo idee ce as putea folosi penteu a lipi acel ax de plastic? Am pus putin  superglue insa e inutil, sta axul cu butonul lipit numai de figura, la cea mai mica incercare de actionare se dezlipeste.... O informatie despre cum si cu ce s-ar fi putut lipi e binevenita pentru viitor. Mai am patit-o de vreo doua ori cu alte butoane vechi de 40-50 de ani care se rup pur si simplu cand le scoti.... un potentiometru se mai gaseste dar un buton care sa semene cu cel scos din orice aparat vechi, mai greu.

Cei 3 potentiometrii i-am desfacut si curatat cu succes in schimb :) nu erau decat foarte putin crapati, si asta dinainte sa ii desfac insa nimic spart... Mult mai bine acum, balansul era cel mai criminal, acum merge normal... Am folosit o solutie contact cleaner fara depunere de reziduuri, s-au deztepenit axurile foarte frumos... Apoi am adaugat o picatura mica de ulei pentru mecanisme fine pe axuri, si nimic pe carbonul de pe potentiometrii. Potentiometrii tin sa mentionez ca aveau traseul de carbon curat si fara urme de uzura; deasemeni si fara vreo urma de ulei pe el. Acum a 2-a intrebare: este bine sau nu sa se puna orice fel de ulei pe traseul de carbon?
Am tot citit cu orele pe internet despre curatarea potentiometrilor si singura concluzie trasa este vechea vorba "cate bordeie atatea obiceie"... Nu pare sa fie nici o practica standardizata. Ba inca unii vad ca folosesc si acetona (solvent, inclusiv pt carbonul acela lipit daca mai stiu eu ceva chimie) ori se apuca sa il stearga cu gume de creion, ori inunda potentiometrii cu mina de creion pisata si ulei.... Nu m-as risca pentru nimic sa ma apropii de vreunul cu solventi, insa de chestiunea cu uleiul/vaselina sunt curios, am vazut ca unii chiar au asa ceva de la mama lor.... Oare nu afecteaza si cat de bine se realizeaza contactul dintre lamelele cursorului si traseul de carbon?

Apoi a 3-a intrebare: dupa ce am demontat potentiometrul de volum/balans am constatat existenta unei sarme in locul unde pe placa este marcat "R146", iar "C151" si "C150" lipsesc cu desavarsire... Ok mi-am zis, sa le caut in schema si sa vad ce rol au... Din nou mentionez, amplificatorul functiona (si functioneaza) perfect... M-am holbat eu mult si bine pe respectiva schema, insa cele 3 componente lipsesc cu desavarsire! (ori sunt eu orb, insa nici schemele nu se vad excelent, in fine, din am deslusit, nu-s). Are cineva vreo idee despre rolul acelor 3 componente? Ori vreo schema in care si apar? Pe elforum, pe google si softpedia nu am gasit decat mai multe variante ale unei aceleiasi scanari.

A 4-a intrebare, si ultima, are cineva vreo idee de cand, cum, de ce au aparut diversele mici variante ale acestui amplificator? Pe langa ce a postat cineva pe elforum  legat de 2 rezistoare puse in paranteza in acelasi loc unde sunt si 2 condensatoare pe placuta, iar in realitate pe placuta, da sunt rezistoarele ( la fel ca si la amplificatorul meu), varianta mea de amplificator este cu "muting" in loc de "filtru inalte" trecut pe panoul frontal. Pe placa de componente muting este scris in paranteza deasupra "filtru inalte" (vedeti poza de mai jos).
Radiatorul este aluminiu nevopsit (insa nu se incinge mult, cum zic unii ca poti praji oua pe el, nici la o ascultare indelungata la volum mare, cu bass la maxim si filtrul fiziologic comutat.... Ajunge undeva la vreo 50-60 de grade presupun... Pot tine mana pe el...la volum mediu-mic, e doar putin caldut).
Si in fine, transformatorul nu este modelul pe care l-am vazut in absoult toate pozele cu amplificatorul desfacut, insa nu, nu este nici unul inlocuit de vreun amator.... Cel putin din ce imi pot da seama eu... Suruburile lui par neumblate, la fel si lipiturile cablurilor. Amplificatorul functioneaza fara probleme, insa curios fapt.
Mai jos aveti cateva poze in ajutorul intrebarilor de dinainte....
Curios si ca avea doar cativa condensatori  electrolitici de la iprs... Cei mari de filtraj si inca vreo 3... Restul "GSC" de forma si marime moderna.... Oricum i-am schimbat toti electroliticii, iar in redresor i-am pus 2 de 10 000 uf in locul celor de 4700.
Dupa tranzistori amplificatorul e facut dupa mai 1993 (condensatorii iprs sunt din 91-92).... Are cineva vreo idee cam pana cand mai exact s-au fabricat aceste amplificatoare/ sistemul miniturn?

Multumesc anticipat pentru orice raspunsuri.

#2
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,585
  • Înscris: 17.08.2007
Nu merge sa desfaci de tot comutatorul acela ca sa refaci la o imprimanta 3D axul si sa-l inlocuiesti?

Edited by atupi, 23 March 2018 - 13:04.


#3
CARBON365

CARBON365

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 07.12.2011
Lipesti axul cu picatura si gaurest in centru cu dremel, cat sa bagi prin el un miez solid( sarma otelita)
nu gauri foarte adanc acel ax ,de unde e rupt inaintezi 5-6 mm in interior.
La urma pui picatura in canal si introduci sarma
Eu asa as proceda.

Edited by CARBON365, 23 March 2018 - 13:20.


#4
danpet

danpet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,578
  • Înscris: 01.03.2007
Da' neaparat cu "dremel",nu cumva sa folosesti alta marca de bormasina :)...la fel,sa nu cumva sa faci copii la acte,cu altceva decat "xerox"...

#5
danpet

danpet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,578
  • Înscris: 01.03.2007
"am constatat existenta unei sarme in locul unde pe placa este marcat "R146", iar "C151" si "C150" lipsesc cu desavarsire"
Sarmele (strapuri) sunt notate cu A15,A16...R146 se refera la altceva,poate la potentiometru(?). C150,C151,ar putea fi pentru "volum fiziologic" i se mai zice si "loudness",dar pentru asta,trebuie ca potentiometrele de volum sa aiba o priza (un al 4-lea pin) la care se conecteaza de regula o retea RC pentru a compensa la volum mic lipsa joaselor si uneori si a inaltelor,iar in cazurile "simplificate",doar cate un C.:).

Edited by danpet, 23 March 2018 - 16:53.


#6
sanhan

sanhan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 27.02.2018
Condensatoarele din rețeaua loudness au alte notații
Attached File  Selection_001.png   259.66K   19 downloads
Oricum nu știu de ce ar trebui (după părerea inițiatorului) să se discute de către Academia de Științe subiectul dedicat mai multor modele ale amplificatorului AS3220, care în realitate nu au existat niciodată, ci, ca în toate produsele electronice ale vremii se operau modificări în funcție de componentele care existau pe stoc în momentul fabricării sau eventuale schimbări datorate modificării proiectului inițial
De exemplu R146 corespunde în schema cu notația pot-ului de balans , ceea ce mă face să cred că: ori inițial s-a proiectat schema cu potențiometre independente de volum (în același corp) deci făra potențiometru de balans, ori inițial s-au prevăzut rezistențe la capetele pot-ului de balans pentru atenuarea efectului.
Dar eu nu înțeleg cu ce ocazie așteapta inițiatorul să vedem noi în globul de cristal asta în loc să se uite singur unde duc traseele pieselor nemontate pentru a-și da seama ce eventuala funcție ar fi putut avea.
Până una-alta pe schemă scrie foarte clar
Attached File  Selection_002.png   205.52K   22 downloads

LE
@SorinMares
Pe celalalt forum ți-am indicat de unde poți cumpăra un rotary swich dintr-un motiv foarte simplu: atât timp cât am constatat că încercai să-l lipești doar cu un adeziv fără măcar să-ți treaca prin cap să încerci să introduci și o sârmă sau o tăbliță în acel ax,  și mai încerci să mai și despici firul, nu în patru ci în optișpe, discutând despre jucărioara aia de parca ar fi cine știe ce navetă spațială, nu doar un banal AF făcut de Electronica așa cum s-a putut în acele vremuri, e clar că faci parte din categoria cărora cel mai corect este sa li se indice achiziționarea unui înlocuitor.

Edited by sanhan, 23 March 2018 - 17:21.


#7
SorinMares

SorinMares

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 13.06.2009

View Postsanhan, on 23 martie 2018 - 17:11, said:

Condensatoarele din rețeaua loudness au alte notații
Attachment Selection_001.png
Oricum nu știu de ce ar trebui (după părerea inițiatorului) să se discute de către Academia de Științe subiectul dedicat mai multor modele ale amplificatorului AS3220, care în realitate nu au existat niciodată, ci, ca în toate produsele electronice ale vremii se operau modificări în funcție de componentele care existau pe stoc în momentul fabricării sau eventuale schimbări datorate modificării proiectului inițial
De exemplu R146 corespunde în schema cu notația pot-ului de balans , ceea ce mă face să cred că: ori inițial s-a proiectat schema cu potențiometre independente de volum (în același corp) deci făra potențiometru de balans, ori inițial s-au prevăzut rezistențe la capetele pot-ului de balans pentru atenuarea efectului.
Dar eu nu înțeleg cu ce ocazie așteapta inițiatorul să vedem noi în globul de cristal asta în loc să se uite singur unde duc traseele pieselor nemontate pentru a-și da seama ce eventuala funcție ar fi putut avea.
Până una-alta pe schemă scrie foarte clar
Attachment Selection_002.png

LE
@SorinMares
Pe celalalt forum ți-am indicat de unde poți cumpăra un rotary swich dintr-un motiv foarte simplu: atât timp cât am constatat că încercai să-l lipești doar cu un adeziv fără măcar să-ți treaca prin cap să încerci să introduci și o sârmă sau o tăbliță în acel ax,  și mai încerci să mai și despici firul, nu în patru ci în optișpe, discutând despre jucărioara aia de parca ar fi cine știe ce navetă spațială, nu doar un banal AF făcut de Electronica așa cum s-a putut în acele vremuri, e clar că faci parte din categoria cărora cel mai corect este sa li se indice achiziționarea unui înlocuitor.


Multumesc pentru comentariile caustice inutile....
Asa suntem noi romanii, pana nu ne mancam intre noi nu rezolvam nimic... si dupa ne mai miram de unde am ajuns.
Nu am nevoie de pseudo opinii de dragul polemicii.

Am intrebat foarte frumos si civilizat daca or mai fi cativa mai "batrani" si mai in cunostinta de cauza ce mai au idee de respectivul amplificator. Detin si alte cateva echipamente hi-fi din ocidentul acelor vremuri insa realizarea romanilor, asa modesta cum e, este si ea demna de respect pe langa o nostalgie fondata. Daca nici  asa ceva nu merita, pentru ce mama ***** sa fim mandrii? Altii sunt adevarati patrioti fata de astfel de vechituri, e plin youtube-ul de americani ce isi restaureaza radiourile "antice" plini de mandrie si fara ca altii sa le sara in cap.

In loc sa fim o comunitate de oameni, cat mai unita ca nu mai suntem decat o mana de pasionati ai electronicii in fiecare oras, cu atat mai putin cei tineri, hop cu parul, ca nu si ca din contra.
Eu am invatat o mare vorba de la un om cu valori morale drepte, in loc sa spui ca "stiu eu, am dreptate, fa ca mine", e mai bine sa zici "din ce imi pot da seama".

Mai era un tanar de intreba acum cativa ani prin post-urile de pe site-ul asta daca electronica e meserie de viitor.... este, dar nu in Romania...

#8
SorinMares

SorinMares

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 13.06.2009

View Postdanpet, on 23 martie 2018 - 16:52, said:

"am constatat existenta unei sarme in locul unde pe placa este marcat "R146", iar "C151" si "C150" lipsesc cu desavarsire"
Sarmele (strapuri) sunt notate cu A15,A16...R146 se refera la altceva,poate la potentiometru(?). C150,C151,ar putea fi pentru "volum fiziologic" i se mai zice si "loudness",dar pentru asta,trebuie ca potentiometrele de volum sa aiba o priza (un al 4-lea pin) la care se conecteaza de regula o retea RC pentru a compensa la volum mic lipsa joaselor si uneori si a inaltelor,iar in cazurile "simplificate",doar cate un C.Posted Image.

"R146" - potentiometrul de volum stereo + balans, greseala mea, l-am confundat cu acea sarma...
Insa da, are priza mediana pentru fiziologic, iar cele 2 condensaotare de 0.22 uf pt fiziologic se pot vedea si in poza postata de mine.
C151 si C150 lipsesc, insa fiind in paranteza probabil e aceeasi poveste ca si R49 si R99 trecute tot in paranteza dar prezente pe clablaj, iar condensatorii ce sunt trecuti normal sunt lipsa.
De aceea eram interesat de diversele variante... stiu ca exista si versiunea cu filtru inalte in loc de muting, posibil ca cei doi condensatori lipsa de langa potentiometrul de volum sa fi fost introdusi acolo.

Attached Files



#9
sanhan

sanhan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 27.02.2018
Adineaori am vrut să-ți spun că aici se discută electronică, nu noțiuni de patriotism, și că e bine să lași analiza calității schemelor și implicit a aparaturii  pe seama celor care și stăpânesc cunoștințele necesare.
Ești total paralel cu subiectul. Pe schema aia sunt toate filtrele si comutatorul "mono"
Attached File  Selection_001.png   544.7K   28 downloads

adică
Attached File  a.jpg   158.98K   35 downloads

Edited by sanhan, 23 March 2018 - 23:31.


#10
SorinMares

SorinMares

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 13.06.2009

View Postsanhan, on 23 martie 2018 - 23:21, said:

Adineaori am vrut să-ți spun că aici se discută electronică, nu noțiuni de patriotism, și că e bine să lași analiza calității schemelor și implicit a aparaturii  pe seama celor care și stăpânesc cunoștințele necesare.
Ești total paralel cu subiectul. Pe schema aia sunt toate filtrele si comutatorul "mono"
Attachment Selection_001.png

adică
Attachment a.jpg

Din nou, multumesc frumos pentru jignirile aruncate in aer.

Pot sa iti recomand sa arunci un ochi pe site-urile strainilor sa vezi cum se raspund pe un forum normal intrebarile, fara atacuri inutile la persoana, cu atitudini de profesor bugetar frustrat.
Daca nu ai chef domnule draga nu mai posta si gata de la inceput in loc sa te vaiti de cat de prosti sunt altii!
Meseria mea de baza nu e electronica, e ceva total pe langa subiect insa de bine de rau am ajuns sa si repar si reconditionez cateva aparate vechi, insa nu multimita persoanelor ca dumneata.

Si cu asta basta ca ajunge topicul sa se transforme in B1 tv... ori antena 3.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate