Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Mica livada de par. Detalii. Ce port-altoi sa folosesc si de unde?

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
Buna ziua.
   Vreau sa creez o mica livada de peri, 58-60 buc.(schema de 4x3,5m), in care sa predomine un soi de pere pe care il stiu din copilarie, alaturi de cativa pomi polenizatori. Nu cunosc denumirea acestuia.
   Fructele erau mici, aproximativ cat un ou de gaina ceva mai mare, foarte dulci, culoare galben-verzuie cu tenta rosiatica pe partea insorita, codita de 1-3cm lungime, productia era destul de echilibrata in fiecare an, pomul avea cca. 5m inaltime. Sunt convins ca port-altoiul era un par paduret. Nu cred ca am vazut acest pom bolnav sau cu fructe bolnave. Din pacate, pomul a disparut in urma unei decizii administrative gresite; nu am avut ocazia sa recoltez altoaie din el.
   Anul trecut, am gasit pe marginea drumului, un batran care vindea aceleasi fructe. Ne-am imprietenit si mi-a promis ca in aceasta primavara o sa ma lase sa colectez altoaie din livada lui. Super om!
   Acest par, are urmatoarele calitati:
- precoce, fructele sunt bune de consum inainte de alte soiuri de vara(Williams ?);
- gust bun, aromat, dulce;
- foarte bune pentru tuica - imi amintesc ca bunicul meu, dupa ce noi, copiii ne saturam pofta de pere, scutura pomul si facea o tuica apreciata.
   Cred ca rezistenta la boli a acestui pom a fost imprimata de catre port-altoi. Pomul nu avea alt par in preajma pe post de companion/polenizator, deci e posibil sa nu necesite polenizatori, dar nu vreau sa risc.
   Vreau sa plantez port-altoii in aceasta primavara, cat mai devreme posibil, si apoi, cand ceilalti peri vor fi in floare, sa ii altoiesc. Poate gresesc sau poate nu. Am vazut cateva recomandari in acest sens si imi surade ideea de a castiga 1 an. Livada va fi in apropierea orasului Campina, altitudine 500-550m, teren drept, expus la soare.
   Din ceea ce am citit pe diferite surse, am inteles ca:
1. Pomii obtinuti din port-altoii "industriali" - pro, pentru ca:
    - au intrarea precoce pe rod si determina inaltimea viitorului pom( in general mica spre medie);
    - au un procentaj bun spre foarte bun la "prinderea" altoirii;
    - pot fi folositi cu succes in livezi intensive si supra intensive ( nu e cazul livezii mele, 4x3,5m);
    - pot imprima pomului o productie buna;
   - contra, pentru ca:
    - sunt mai slabi in fata unor boli (necesita tratamente chimice regulate,iar asta nu prea imi convine);
    - rezistenta la ger este relativ mica in unele cazuri;
    - necesita asigurarea unui volum de apa constant, ceea ce inseamna aplicarea unui sistem de irigare;
    - au o viata scurta-medie (25...35ani);
    - necesita taieri constante, efectuate profesional;
    - unii necesita sistem de sustinere(palisare).
2. Pomii obtinuti din port-altoii din par paduret - pro, pentru ca:
    - sunt aproape imuni la multe boli si in general sunt rezistenti la ger(inclusiv o mai buna rezistenta in fata brumelor tarzii de primavara);
   - odata, prinsi, se descurca mai bine in caz de seceta;
   - cerinta la taiere este mai redusa si depinde de marime a pomului dorita in livada;
   - nu necesita sustinere/palisare;
   - durata de viata este mai mare (de exemplu, parul copilariei mele, cu siguranta avea peste 70 ani).
  - contra, pentru ca:
   - procentul de pridere a altoirii este medie, in cel mai bun caz;
   - intra mai tarziu pe rod;
   - vigoarea pomilor este medie spre mare ( in cele mai multe cazuri, mare);
   - productia poate fi fluctuanta de la an la an si in general mai mica fata de un pom obtinut din port-altoi industrial.
   Intrebarile acestei postari sunt:
1. Din descrierea fructelor, puteti sa identificati soiul?
2. Avand in vedere conditiile meteo din acest an, cand credeti ca este momentul optim sa recoltez altoaie?
3. Avand in vedere ca vreau sa plantez port-altoii in acest an, sa altoiesc in perioada de inflorire a perilor prin procedeul "sub scoarta" sau sa incerc la vara (cand?) cu procedeul "in ochi dormind"?
4. Care tip de port-altoi sa folosesc ? Paduret sau "industrial"(care?) ?
5. De unde pot sa cumpar acesti port-altoi (surse de incredere), la un pret cat se poate de corect?
6. Procedeul de altoire cel mai bun pentru par, pentru primavara si separat pentru vara.
   Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit aceasta postare si pentru raspunsurile dvs.
   Respect!

#2
pui

pui

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,060
  • Înscris: 01.09.2004
Bună ideea, spor la treabă să poți să o pui în practică.
Dacă ai avea o poză ar fi mult mai ușor.

#3
iuliean50

iuliean50

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,227
  • Înscris: 04.12.2011
Cred ca este vorba despre soiul de pere Napoca. Ca sa poti infiinta livada mai repede ia lagatura cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj si ei iti vor oferi si materialul saditor(puietii gata altoiti) cit si sfaturi competente. Pentru mai multe informatii: http://agrointel.ro/...ii-profitabile/ .Succes!

#4
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Ca si portaltoi vegetativi se pot folosi cei derivati din par Fox 11, Fox 16, Farold 40, Farold 87 ,  Farold 282 ,Pyrodwarf ..... Problema e ca nu stiu citi se pot gasi la noi in tara . Fiind derivati tot din par nu au probleme de compatibilitate cu parul .
Mai sunt portaltoii derivati din gutui EM A, EM C, BA 29, Sydo , Adams ....Acestia nu sunt compatibili cu unele soiuri de pere dar se rezolva cu intermediar . Sunt mai mici ca vigoare , mai productivi , fructe de calitate dar mai sensibili la sol si alte conditii .

#5
alin-asavoaie

alin-asavoaie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 23.04.2016
Dupa descrierea dumneavoastra a fructelor,soiul de pere la noi in moldova se numeste par busuioc.
Se coc spre sfarsitul lunii iulie,sunt fructe mici,zemoase de culoare galben verzuie si cu partea de la soare rosiatica. Am altoit cateva soiuri de pere in primavara dar de acest soi nu am mai reusit sa altoiesc pt ca stiu la cineva acest soi si sta departe de mine dar in aceeasi localitate,dar anul acesta nu ma las sa nu altoiesc acest soi pt ca am pregatit si portaltoii,par salbatic.
Ca portaltoi eu folosesc gutui si par salbatic. Am si cumparat soiuri de par car3 eu nu aveam de unde le procura si sunt altoiti in gutui,nu am auzit de portaltoi de par industrial,in pepiniere se altoieste in gutui si in par franc.
Altoirea in gutui are avantajul de a intra pe rod mai repede si pomii sunt de vigoare medie. Ca dezavantaj este focul bacterian. O infectie de foc poate compromite pomul si prin raspandire livada. Ps. Am pierdut 2 anul acesta.
Altoirea in port salbatic are doar avantaje,nu stiu dezavantaje,doar ca are vigoare mare si intra mai greu pe rod.
Ca metode altoire am folosit la ambele portaltoiuri,in depicatura si in copulatie. La altoirea pe gutui,parerea mea,cea mai buna metoda folosita de mine,este copulatia. Iar in par salbatic ambele.
In gutui la despicatura rana se acopera greu si este firava prinderea fata de par salbatic. In copulatie sudura este puternica si nici nu se cunoaste.

#6
realduc

realduc

    traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,062
  • Înscris: 04.09.2017
exista port-altoi "sintetici" ptr clima din Romania ! ... extrem de rezistenti la boli si virusi,
cu mare rata de crestere !
problema ta ar fi sa gasesti pomi ingrijiti din soiul respectiv de par, ptr altoi !
iti doresc succes

Edited by realduc, 22 January 2018 - 09:53.


#7
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Acum 40 de ani si rosiile se puneau in camp tufa si rezistau. Azi...nu exista portaltoi industriali, galactici samd. Exista niste pomi studiati de cercetatori si care au demonstrat ca sunt buni portaltoi ..sunt inmultiti fix pt. chestia asta.
Cauti portaltoi si altoiesti sau cumperi 60 de pomi si ii supraaltoiesti.(orice soi de par altoit pe par paduret e bun)




#8
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,760
  • Înscris: 07.09.2004

 alin-asavoaie, on 22 ianuarie 2018 - 07:41, said:

Altoirea in port salbatic are doar avantaje,nu stiu dezavantaje,doar ca are vigoare mare si intra mai greu pe rod.


Pai tocmai ai enumerat doua dezavantaje. Iar dezavantajul vigorii mari vine la pachet cu doua alte dezavantaje: culesul si taierile ingreunate. Daca mai e nevoie si de tratamente...

Din cate stiu eu nu portaltoiul are treaba cu rezistenta la boli a pomului ci altoiul. Portaltoiul are alta treaba... Cu alte cuvinte rezistanta la boli e rezistenta soiului de par pe care il obtii in final dupa altoire. Daca era asa de simplu se gasea un altoi rezistent la boli care sa transforme soiurile Jonathan, Golden delicios, Starkrimson, Mutsu in pomi rezistenti la boli. Dar nu e asa, rezistenta la boli se transmite genetic prin hibridari.
Daca am spus prostii rog sa fiu corectat. Eu asa stiu.

#9
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Nu ai spus prostii, dimpotriva.
Ce e sub pamant are treaba cu ce e in pamant...boli si daunatori de sol si caracteristici ale solului( textura, umiditate, ph.si compozitie chimica)
Implicit cu ancorarea si o capacitate mai buna sau mai slaba de a face rost de hrana si apa.
Portul afecteaza si precocitatea sau vigoarea pomului, o radacina mica neavand cum sa hraneasca un pom urias.
Rezistenta la boli a partii aeriene e altceva, e a soiului.



#10
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
vicris, nu poti sa identifici un soi din citeva cuvinte(Napoca nu era omologat in urma cu 70 de ani)
Foloseste metoda de altoire pe care o stapinesti cel mai bine(mie mi se pare sigura si usoara altoirea in ochi dormind).
Pentru ce vrei sa faci tu,cistigarea unui an nu e un lucru sigur;daca te grabesti totusi,si nu e greu,altoieste la masa in februarie-martie cu portaltoiul pus la ghiveci.Eu nu as folosi paduretul sau gutuiul,ci francul.

#11
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
@ iuliean50
Nu, nu este soiul Napoca. Am un par Napoca pe rod si nu seamana deloc.
Multumesc pentru pont.

@ alin-asavoaie
Nu este nici soiul "Busuioace". Am 2 pomi pe rod,cumparati de pomifructiferibt.ro si nu seamana.
Multumesc.

#12
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Astea sunt Ilonka...poate seamana..
Ca fapt divers, dimensiunea te poate insela...pe un pom batran ai taiat "aproximativ", productiv....fructele sunt adesea mai mici..Attached File  20170804_201025.jpg   32.79K   45 downloads

#13
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
@ gheo-55 #10
E tentanta ideea cu port-altoi franc. Intrebarea e : de unde ?
"altoieste la masa in februarie-martie cu portaltoiul pus la ghiveci". Imi este necunoscuta metoda. Nu am vazut si nu am facut asta niciodata. Daca inteleg bine, portaltoiul se planteaza intr-un ghiveci de marime potrivita si apoi este altoit.Corect?
Intrebarile in legatura cu asta:
1. Cum se alege ghiveciul si care este raportul dintre volumul acestuia si marimea port-altoiului / volumul radacinilor port-altoiului ?
2. Cand se planteaza port-altoiul in ghiveci? Daca gasesc port-altoi franc, pot sa il plantez acum (ianuarie-februarie 2018) si il altoiesc tot acum sau la cat timp distanta fata de momentul plantarii in ghiveci?
3. E gresit daca recoltez acum altoii si ii cuplez cu port-altoiul cumparat si apoi sa ii plantez in ghiveci?
4. E ok daca altoirea o fac prin metoda "sub scoarta"? Dar prin metoda "englezeasca"? Ma gandesc sa incerc una dintre aceste 2 metode - pe care o considerati mai buna pentru port-altoii plantati in ghiveci - prin retezarea port-altoiului la cca. 30-40cm deasupra solului, astfel incat, in caz de esec, sa incerc o noua altoire prin metoda "T", pe la jumatatea lunii iulie (daca vi se pare o perioada adecvata). Nu am folosit niciodata metoda "in ochi dormind", ar fi o premiera pentru mine si nu vreau sa risc.
5. Dupa altoire, ghiveciul se pastreaza in beci (temperatura 8-11 gr.C) sau intr-o magazie in care temperatura e similara cu cea de afara? Presupun ca la primavara, ghiveciul va fi mutat afara, Intr-o zona usor umbrita, hranit si udat corespunzator. Corect?
6. La cat timp se face transplatarea din ghiveci? Se transplanteaza direct la locul unde va fi pomul sau se mai tine un timp(cat?) in gradina, sub observatie si apoi se replanteaza definitiv?
Poate mi-au scapat din vedere lucruri esentiale.
Multumesc.

@ parintele #12
Seamana si cu acestea, dar si cu Napoca. Cate putin din fiecare. Dar ca marime, sunt mai mici, aproximativ cu 25-33% fata de Ilonka.
Multumesc.

Edited by vicris, 23 January 2018 - 16:29.


#14
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Ar fi f mult de scris,imi pare rau,doar o sa punctez citeva aspecte:
Ideal ,ar trebui inceputa treaba cu 45-50 de zile inaintea intrarii parului in vegetatie(la mine,1-5 aprilie),adica pe la 10-15 febr(sint multe pagini si clipuri pe net cu altoirea de iarna la masa).
Un volum al ghiveciului de 2-3 l e suf.Eu am facut citeva altoiri de mar in conditii de apartament,in copulatie simpla(e mai sigur perfectionata) si cu un cleste de altoire ,in omega. Plantat si in jur de 2 sapt portaltoiul intra in seva si poate fi altoit. Altoiul (tinut la rece ,2-5 grd) l-am adus in camera cu 2 zile inaintea altoirii si l-am pus in apa).Dupa altoire am pus capac peste ghiveci.Aprox 3  sapt dureaza calusarea si fortarea la temp camerei,20-21 grd.  La 1-2 sapt mugurii altoi se umfla si pornesc in veg. Se altoieste  la 5-6 cm de la colet.Daca vremea e potrivita,se planteaza cu bolul de substrat,afara,dupa citeva zile de acomodare cu lumina solara.Daca nu,intr-un solar, sera  sau se tin la rece in beci ,la nisip pina la mom oportun.

#15
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
@vicris
Descrierii tale i-ar corespunde cel mai bine soiurile precoce italienesti vechi Moscatello, Bella di Giugno, San Giovanni, in ordinea asta...

Edited by subway_guru, 23 January 2018 - 22:02.


#16
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
@ subway-guru #15
Sunteti foarte aproape! Moscatello ca si forma, dar mult mici, aproape de San Giovanni. Bella di Giugno nu are nici o legatura.
E o chestie curioasa cum au aparut acesti pomi in zona noastra (la nord de Campina), in urma cu cca 100 ani. Apoi, am regasit acesti pomi langa Ploiesti.

#17
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
Buna ziua.
   Am reusit sa identific soiul de pere despre care v-am vorbit.
   In zona Timisoara - Ungaria se numeste TUCAR / TUKAR, iar  in Germania/ Austria se numeste TZUKER.
   In zona Mizil-Urleta(judetul Prahova) si in zona Vernesti(judetul Buzau) am gasit o variatie a acestor pere - in sensul ca au zona terminala putin mai alungita - care se numesc "PERE URZESTI".
  Singurul vanzator al acestui soi (?) de pere identificat este in zona Timisoara, respectiv Pepiniera Dinias. www.pepiniera-pomicola.ro
Am vrut sa cumpar de ei, in aceasta primavara, dar, din pacate, i-am descoperit tarziu. O sa cumpar la toamna, 20 pomi. Portaltoiul folosit este par salbatic, obtinut din seminte; asa mi-au spus cei de la pepiniera.

#18
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Nu sunt urzesti ci orzesti..si in engleza le zice similar, pere care se culeg cand se treiera orzul.
Acelasi mecanism/asociere cu alte denumiri de ex. Santiliesti samd...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate