Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Probleme sistem audio mașina

Radio care se incinge

problema -amplificator cu tranzis...

Retragere bani din cont inainte d...
 Plata cu cardul si bacsisul

Primire bani din Danemarca prin N...

Alerta securitate Fedora Linux 40...

Problemuțe sistem audio ma&#...
 Renovare balcon

installation has failed there was...

Montura polara.....

Sfat inchiriere locuinta unei per...
 Sursa stereo -> amplif mono

Dan Blondu vs. Marian Piciu

Side - Antalya

Nume fetita - international dar c...
 

Prizele si stecherele se incalzesc

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
76 replies to this topic

#37
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

 cspot, on 02 ianuarie 2018 - 12:53, said:

  Nu se utilizeaza cablu litat in realizarea instalatiilor electrice.
Corect!
Cablul litat se foloseste in realizarea instalatiilor de canalizare, a instalatiilor termice si sanitare! Posted Image
Defapt, caclul litat nici nu exista, nu avea rost sa fie inventat.

Edited by ericmario, 02 January 2018 - 14:08.


#38
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 dimripper, on 02 ianuarie 2018 - 11:58, said:

Am cumparat o garsoniera "la cheie", in care instalatia electrica a fost refacuta de la 0 (cel putin asa mi s-a spus, si in aparenta tind sa cred).
Din pacate, am observat ca dupa folosirea consumatorilor mari (cuptor electric, uscator electric, aspirator etc) stecherelor aparatelor (sau prelungitoarelor, dupa caz) li se incalzesc pinii, si prizele sunt calde, de asemenea.

In acest caz, se schimba toate componentele turcesti pe care le ai prin casa (prize, prelungitoare) cu unele din plastic solid si contact ferm, de 16A, de calitate si se introduc consumatorii de putere, pe rand.

#39
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,869
  • Înscris: 07.02.2003

 pacopaco1967, on 02 ianuarie 2018 - 14:02, said:

Andrei, lasa teoriile astea ca vorbesti prostii .
Nu e nicio prostie, e fizica, aia adevarata nu modelul Paco al universului curentat Posted Image

 rosix, on 02 ianuarie 2018 - 14:10, said:

In acest caz, se schimba toate componentele turcesti pe care le ai prin casa (prize, prelungitoare)
Chestiile turcesti amintite sunt mai proaste decat cele chinezesti (ia aminte Paco). Am demontat mutle si nici suduri/lipiri nu sunt facute cum trebuie la imbinarea cablului, nici papuci capabili, pur si simplu sunt inadite.

Edited by andreic, 02 January 2018 - 14:24.


#40
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,516
  • Înscris: 27.10.2007
aproape 30 de posturi si nici  o solutie concreta. eu cred ca ai prize proaste si stechere la fel de proaste (nu am inteles, cum adica, prelungitor facut de meseriasi-cu ce e mai bun decat unul din comert).
eu as schimba intai prizele cu unele mai scumpe, apoi mi-as pune problema sa schimb instalatia.
e o garsoniera. ai suficiente prize? sau in 3 prize pui toti consumatorii ?

#41
codesmm

codesmm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,022
  • Înscris: 17.11.2015
Postarea lui  @Anca12 ,explica cauza. Ar mai putea fi faptul ca prizele sunt de amperaj mic (sunt subdimensionate), iar consumatorul fiind mare curentul ce trece prin contactele prizei determina incalzirea acestora. Pe prize este indicat amperajul maxim suportat de priza in conditii normale de functionare.

#42
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
Ca de obicei atunci când se deschide un subiect nou în domeniul electric, apar și „părerologii” de serviciu, care probabil se plictisesc în fața piftiilor și salatelor boeuf și-și omoară timpul pe aici.
Subliniez câteva din prostiile pe care acești „părerologi” le-au debitat în mesajele de mai sus:
1.Interdicția de a folosi conductoare sau cabluri lițate (multifilare este termenul corect) în instalațiile electrice din România. Aștept din partea celui care a debitat-o o argumentație bazată pe reglementările tehnice în vigoare la noi în țară.
2. Aparatajul de plastic nu este bun, aparatajul ceramic este „de calitate”. Personajului care a debitat enormitatea asta îi aduc la cunoștință faptul că în prezent, la nivel european, niciun mare producător de aparataj electric nu utilizează ceramica în fabricarea acestui aparataj, ci doar materiale compozite (plastice) ignifugate, de înaltă calitate. Ceramica este un material electric extrem de util, dar nu ceramica aia ordinară din ștecherele și prizele cu 3 lei bucata de pe tarabele din obor, ci ceramica utilizată, de exemplu, la izolatoarele aparatajului și stâlpilor de medie și înaltă tensiune. În fotografia atașată prezentului comentariu se pot vedea ravagiile produse unei prize modulare Gewiss de foarte bună calitate de către un ștecher ceramic „de-ăla foarte bun”, care are cel mai mizerabil sistem de conectare a conductoarelor pe care l-am văzut eu vreodată. Din păcate, acest model de ștecher („solid, dom-le, excelent, cu ceramică”)  are foarte mare succes la cumpărători, datorită prețului derizoriu. Toți „vitejii satului” preferă să dea 2-3 lei pe acest model de ștecher, în loc să cumpere, de pildă, un ștecher Legrand într-adevăr foarte bun, dar care costă între 8 și 10 lei, iar apoi devin vedetele știrilor de la ora 5, la rubrica „Ce minunat ard casele patriei”. Precizez că priza din fotografie a fost carbonizată de acest ștecher în condițiile în care el era montat la cablul unui frigider, pentru că în cazul contactelor slabe nu este nevoie de curenți foarte mari pentru a se produce un dezastru.
3. Cablurile sau conductoarele din pereți trebuie să fie cât mai „solide”. Realitatea este că conductoarele și cablurile din pereți trebuie să fie dimensionate doar atât cât este necesar pentru a rezista în regim de durată la curenții ceruți de consumatorii conectați la circuitele din care fac parte. Dacă vorbim de un circuit de iluminat uzual dintr-o locuință, protejat cu un disjunctor de maximum 10A (recomandat 6A), o secțiune de 1,5 mmp este suficientă (aceasta fiind, de fapt, secțiunea minimă admisă pentru un astfel de circuit). În ceea ce privește un circuit de prize pentru utilizare generală, protejat cu un disjunctor de maximum 16A, secțiunea de 2,5 mmp este suficientă, fiind și secțiunea minimă admisă pentru un astfel de circuit. Conductoare cu secțiuni mai mari decât cele specificate n-au ce să caute decât dacă trebuie alimentați consumatori de puteri mai mari de 3,3 KW (cuptoare, plite, etc.), în aceste cazuri fiind obligatorie existența unor circuite separate. Pentru cei interesați, Normativul I-7 tratează pe larg problema dimensionării circuitelor electrice.

Și acum, pentru inițiatorul subiectului:
1. În problema încălzirilor, primul pas este verificarea temeinică a strângerii corecte a conductoarelor în bornele tuturor aparatelor electrice (disjunctoare, prize, întrerupătoare), precum și starea conexiunilor din dozele de derivație. În mod normal, această operațiune ar trebui executată în orice instalație electrică măcar o dată la doi ani. Dacă există prize ceramice montate în instalație, acestea trebuie demontate în regim de maximă urgență și aruncate la gunoi, urmând a se înlocui cu prize de calitate (exemple de prize de calitate foarte bună: gamele modulare System sau Chorus de la Gewiss, dar astea necesită montare în doze speciale modulare, sau gama Unica Top de la Schneider, cu montaj în dozele clasice rotunde).
2. După ce s-au eliminat eventualele contacte slăbite la aparataj, se trece la etapa următoare: verificarea tuturor ștecherelor care se introduc în prizele respective. Aici, încă din start, trebuie eliminate toate ștecherele ceramice și toate blocurile de prize ceramice ale prelungitoarelor. Pur și simplu acestea trebuie demontate și aruncate la coș. Prelungitoarele ceramice se vor înlocui cu altele de calitate (de exemplu cu cele de la Legrand, de la care se poate cumpăra doar blocul de prize și ștecherul, în cazul în care vrei să-ți faci singur un prelungitor și-i montezi tu un cablu de lungime dorită). În acest moment, trebuie verificate și ștecherele turnate ale aparatelor electrice, deoarece și astea pot prezenta probleme după câțiva ani de utilizare. Dacă este nevoie de înlocuirea unui ștecher sau a unui bloc de prize a unui prelungitor, capetele conductoarelor se vor cositori obligatoriu, pentru că doar așa va exista garanția unui contact durabil. Nu se vor sertiza pini terminali în cazul ăsta, deoarece există riscul să nu poată fi introduși în bornele ștecherelor sau ale blocurilor de prize prelungitoare. În cazul în care-ți confecționezi singur prelungitorul, sub nicio formă să nu pui la el cablu cu secțiunea mai mare de 1,5 mmp, deoarece este o supradimensionare inutilă. Cablul de 3x1,5 mmp pozat în aer suportă fără probleme un curent de cca. 19A, mult peste valoarea maximă de 16A admisă la disjunctor.
3. Dacă ai consumatori de puteri mari (mașini de spălat, cuptor electric, plită electrică, aere condiționate), din păcate nu vei reuși să le exploatezi în siguranță pe un singur circuit de prize. Trebuie neapărat să iei în calcul o minimă extindere a instalației  existente cu circuite suplimentare pentru alimentarea acestora, dimensionate în funcție de puterile nominale ale acestor electrocasnice.

Attached Files



#43
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

 ericmario, on 02 ianuarie 2018 - 14:07, said:

Corect!
Cablul litat se foloseste in realizarea instalatiilor de canalizare, a instalatiilor termice si sanitare! Posted Image
Defapt, caclul litat nici nu exista, nu avea rost sa fie inventat.

   [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/YbEZOT8rVW4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Explica-le si la idiotii astia. Se pare ca se chinuie maxim cu firele alea.

Nu am zis ca nu exista. Numai ca in situatiile amintite de tine este vorba de cablu fabricat special pentru acel tip de aplicatie.
    Se numeste teava de fonta, de polipropilena,de pexal, etc.

Edited by cspot, 02 January 2018 - 15:09.


#44
agorea

agorea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 03.05.2006
Si eu am aceeasi problema... apartament de bloc, instalatia electrica refacuta complet cand ne-am mutat, toate prizele din casa sunt de calitate (Legrand). De fiecare data cand folosesc aspiratorul, bornele de la stecherul aspiratorului sunt fierbinti de nu poti sa tii degetele pe ele. Asa a fost de la inceput, de cand ne-am mutat (deci cand toata instalatia si prizele erau noi).

#45
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Personal am vazut cateva cazuri de apartamente cablate corect, cu prize de calitate, dar dotate, de la priza incolo, cu stechere si prelungitoare turcesti de toata jena luate din Praktiker sau Dedeman. Normal ca daca bagi un fier de calcat in asa ceva, vor aparea si consecinte.

#46
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017
Ai acces la doze? Instalatia este pe tub? Cheama si tu un electrician, de preferat pe cineva cu experienta si care iti este prietene, pune sa iti schimbe instalatia electrica.
Altceva ce sa zic? Se incinge cablul? Firul este prea subtire sau cumparat din vreun targ comercial.

Aveam o masina de spalat care consuma cam mult curent, mare, veche, nu stiu cum am cumparat un prelungitor dintr-un magazin cu orice produs la 5 lei sa zicem, prelungitorul ala a mers foarte bine pentru consumatori mici, cum l-am pus la masina de spalat am observat ca se incalzeste. S-a ars firul, pur si simplu s-au topit firele de la jumatate, bine ca nu aveam covor acolo si ca am fost acasa.
Deci partea in care se incalzeste nu este prea ok, inceteaza sa mai folosesti cuptorul pana nu rezolvi problema.

Aici intervine partea in care noi nu prea mai avem electricieni in tara, avem doar legatori de fire, atat, legatori de cele mai ieftine fire pe care le cumpara clientul.
Electrician autorizat inseamna un tip cu o diploma atat, te costa vreo 650 de lei sa ai diploma de electrician...

Edited by Argent, 02 January 2018 - 16:09.


#47
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,869
  • Înscris: 07.02.2003

 cspot, on 02 ianuarie 2018 - 14:56, said:

Explica-le si la idiotii astia. Se pare ca se chinuie maxim cu firele alea.
E o prostie postarea aia cu neacceptarea firelor MYF (multifilare) dar filmuletul nu are treaba cu Europa.

#48
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
eu am folosit incalzire electrica o iarna si mi-am facut circuit separat. am pus o linie de 3x4 si apoi, in fiecare camera mi-am tras 3x2.5. in capete am pus fise d-alea pentru un singur stecher. nu am avut absolut nici o problema cu incalzirea cablurilor/prizelor. toata manopra am facut-o personal.
am vazut niste prize mai vechi care aveau arcuri la contacte, alea cred ca erau destepte, se exercita in permanenta o presiune pe contact.

#49
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

 cspot, on 02 ianuarie 2018 - 14:56, said:

  
Explica-le si la idiotii astia.
Aia chiar sunt idioti.
Legaturi in regleta fara bucle de rezerva, instalatie trasa prin lemn fara nici un tub de protectie...ce ar mai fi de zis?

#50
gabimilo1

gabimilo1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 966
  • Înscris: 10.01.2011
Salut,

@cspot iti spun din proprie experienta ca de exemplu in italia se foloseste la greu litat in instalatii electrice casnice.

sint de acord in totalitate cu ceea ce a zis @flomelomanul mai sus.

din cite stiu normativul nostru doar recomanda folosirea conductorului plin in instalatii fixe dar nu interzice folosireaa celui litat.

@agorea - poti schimba stecherul aspiratorului cu unul de genul celui indicat de @flomelomanul mai sus, cred ca vei remedia problema (picioarele de la cel actual sint probabil prea subtiri iar lamelele prizelor sint putin mai departate decit ar trebui).

#51
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,445
  • Înscris: 08.02.2011
Pai majoritatea de pe youtube sunt idioti, electricienii cu adevarat buni au de lucru, nu se tin de filmari.

#52
tibi_filip

tibi_filip

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 24.05.2015

 MarianG, on 02 ianuarie 2018 - 13:01, said:

si cum au argumentat alegerea ?
Corect. Unii producatori chiar recomanda linie separata + sigurante.

Repet, pentru case noi. Asa am ales si eu si am facut instalatia cu tatal meu fara sa fim electricieni si fara sa ni se incalzeasca prizele sau alte minuni. In primul rand, am cumparat cablu monofilar care este mai ieftin decat cel multifilar, apoi am ales sa le bagam prin tuburi si am lucrat usor cu el. Plus ca de ce sa bag multifilar cand nu am nevoie de el si nu exista probleme cu solicitari mecanice/vibratii etc? Ce face asta monofilar, face si celalalt...dar la alt pret. Importanta e sectiunea... Nu cositoresc nimic, doar leg. Tzac-Pac!

https://www.baluna.r...rile-electrice/

Edited by tibi_filip, 02 January 2018 - 17:43.


#53
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,179
  • Înscris: 07.11.2006

 pelikanu, on 02 ianuarie 2018 - 12:14, said:

CONDUCTOR LITAT MyF 2.5
la fiecare priza am cositorit firele inainte de montare

Pentru litat exista asa ceva,nu trebuie cositoriri:
Attached File  ferule.jpg   7.44K   33 downloads

#54
pelikanu

pelikanu

    tread carefully

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 19.08.2005

 adisz, on 02 ianuarie 2018 - 17:46, said:


Pentru litat exista asa ceva,nu trebuie cositoriri:
ferule.jpg
Le cunosc, dar intre o fixare mecanică și cositorire, am preferat atunci cositorirea. Plus ca pentru solutia de mai sus aveam nevoie si de un clește - pe care nici acum nu îl am.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate