Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024
 Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 

CENTENARUL ROMANIEI - Centenarul Marii Uniri de la 1918

* * * - - 7 votes
  • This topic is locked This topic is locked
2160 replies to this topic

#37
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

View Postadicontakt, on 29 noiembrie 2017 - 21:51, said:

poti sa te dai de 17000 de ori peste cap, faptul este implinit si gata , nu o mai tot da la intors cu DACA. repet , macar saptamana asta ciocul mic , dupa aceea puteti sa incepeti iar cu ziua maghiarilor de pretutindeni , cu cearcefuri cu soare si luna pe post de steag etc .
Nu spun asta ca nu exista, doar sustin ca aceasta "mare-sarbatoare-mare" e doar o rabufnire de mandrie degeaba. Unirea n-a fost realizata de romani, ci de niste evenimente care s-au finalizat prin reorganizarea granitelor Europene. Cum isi puteau, de exemplu,impune vointa de unire romanii din Timisoara, cand in 1937, romanii nu reprezentau decat o treime din populatia orasului? Retine, in 1937, situatia fiind asemanatoare in tot Banatul? Cum si-au dorit "unirea cu tara" secuii si maghiarii care si-n ziua de azi, sunt majoritari in judetele din fosta Regiune Autonoma Maghiara? De ce crezi ca a fost necesara infiintarea acelei Regiuni Autonome? Fiindca asa isi doreau romanii, minoritari din zona?
Nu am nimic impotriva Istoriei, doar ca in conditiile actuale, sa faci parada de ceva cu care te impaunezi degeaba, avand doar merite minore in realizarea unui fapt implinit dion cu totul alte motive decat "dorinta de reintregire a neamului" (care "reintregire? Cand a mai fost Romania atata de mare? In 1600 cand Mihai a "intrat glorios in fruntea armatelor sale", cu alte cuvinte a ocupat militar o zona care nu-i apartinea?) mi se pare doar o josnica si jalnica incercare a celor aflati vremelnic la conducere de a da "papipta" prostimii, pentru a-i distrage atentia de la adevaratele probleme existente in Romania.

View PostJackNo7, on 29 noiembrie 2017 - 22:02, said:

[ http://www.hgp.ro/wp-content/uploads/2013/04/485215_559202787446815_175474499_n1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]http://www.hgp.ro/wp...75474499_n1.jpg

Poate intelegi ce se negociaPosted Image
Care era totusi limba si nationalitatea predominante in aceasta "Romanie Mare"? Sau aia nu are importanta, nu?  Nici macar oficialitatile locale nu vorbeau romaneste. E adevarat, nici nu se sictirea nimeni doar pentru atata.

Edited by myshyk, 30 November 2017 - 08:35.


#38
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,897
  • Înscris: 14.08.2007
iulian_k, omu' crede ca Bratianu a fost liberal, de fapt el crede despre el ca e liberal, chiar crezi ca va intelege? Averescu si Bratianu i-au omorat pe bietii amarati si la rascoala din 1907, si in primul razboi mondial. Diferenta e ca pentru a doua pot scapa cu povestea lacrimogena care prinde la votantii PSD ca era razboi si au luptat pentru patrie, chiar daca n-aveau cu ce sa lupte si pregatirea lor militara era zero. Bratianu era la fel de liberal pe cat e Tariceanu, doar ca a avut norocul sa prinda niste timpuri in care s-au intamplat lucruri memorabile asa ca a ramas in istorie. Poate ca de asta avem opozitia pe care o avem in Romania, pentru ca unii cred ca Bratianu si Averescu au fost un fel de modele de urmat, cand de fapt au fost doar un soi de Tariceanu si Dan Diaconescu ai timpurilor lor. De fapt Averescu a si infiintat un partid al Poporului, desi, ca si Diaconescu, nu avea nici cea mai mica inclinatie catre politica :)

#39
Mr_Who

Mr_Who

    The One

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 24.11.2005

View Postmyshyk, on 30 noiembrie 2017 - 08:14, said:

Daca n-ai citit trimiterile, uite mai clar:
"4 iun. 2017 - În urmă cu 97 de ani, la palatul Trianon de la Versailles, se oficializa de către marile puteri unirea Transilvanie și a unei părți din Banat cu România. Tratatul venea să oficializeze de fapt un lucru deja împlinit de români, dar care încă nu era recunoscut de Ungaria."
Deci fix-pix, "Marea Unire", pana la acel moment era doar o bulibaseala diplomatica., discutabila si daca marile puteri ar fi spus la momentul acela NOT, NO, NIET, azi sarbatoream doar doru´ de Marea Unire care-ar fi putut fi

Exact, "Tratatul venea să oficializeze de fapt un lucru deja împlinit de români, dar care încă nu era recunoscut de Ungaria."
Tati, ti-au mai spus-o si alti colegi, ti-o repet si eu, ca vad ca se pricepe greu: Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920. Marea Unire a devenit o realitate la 1 Decembrie 1918. Asa ca afirmatia ta ofticata conform careia "daca nu era Trianonul, ciu-ciu unnire" e doar o ineptie penibila.
Sigur ca Unirea nu s-a realizat peste noapte, sigur ca a fost un proces anevoios si indelungat si citirea Rezolutiei la Marea Adunare de la Alba iulie de la 1 Decembrie 1918 reprezinta incununarea acestor eforturi si actul prin care romanii din Transilvania si-au vazut visul de a se uni cu fratii lor intr-un singur popor si de a se elibera de sub jug unguresc realizat. Fix cum si alte popoare europene s-au eliberat in perioada istorica respectiva de sub ocupatia austroungara. Sigur ca romanii au luptat pentru realizarea Unirii cu arma in mana, si ca ungaria n-a recunoscul Unirea, asa ca Regatul Romaniei a luptat cu republica sovietica ungara in perioada urmatoare pentru eliberarea efectiva a Transilvaniei.

Consecințe și războiul dintre Regatul României și Republica Sovietică Ungară

Quote

7 decembrie, 1918 - Armata Română intră în Brașov, în sud-estul Transilvaniei.
7 decembrie, 1918 - Armata Română depășește linia de demarcație fixată prin Convenția de armistițiu de la Belgrad (râul Mureș) și înaintează spre Turda, cu scopul de a ocupa Clujul, cel mai important oraș al Transilvaniei. Puterile Antantei îi ordonă Ungariei să-și retragă trupele.
decembrie, 1918 - Guvernul Ungariei decide recrutarea de soldați, pentru a rezista trupelor române, dar timpul este prea scurt. Orașe importante, precum Cluj, se predau fără a opune rezistență.
12 decembrie, 1918 - Trupele române intră în Sibiu (sudul Transilvaniei).
14 decembrie, 1918 - Consiliul Director din Transilvania, ales de etnicii români, trimite la București o delegație condusă de Miron Cristea, episcop de Caransebeș, pentru a negocia detaliile unirii. Delegația era formată din Vasile Goldiș, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voievod și Caius Brediceanu. Regele Ferdinand I al României primește și acceptă Declarația Unirii, proclamată la 1 decembrie de către Adunarea Națională a Românilor din Transilvania și Ungaria.
15 decembrie, 1918 - O Adunare națională a Germanilor din Transilvania și Banat are loc la Mediaș, în centrul Transilvaniei, în care se proclamă o declarație care aprobă decizia românilor de a se uni cu Regatul României.
22 decembrie, 1918 - În replică, o Adunare Generală a Maghiarilor are loc la Cluj (magh. Kolozsvár) oraș situat în centrul Transilvaniei și cel mai mare oraș din Transilvania). Adunarea reafirmă loialitatea maghiarilor din Transilvania pentru Ungaria.
24 decembrie, 1918- Regele Ferdinand I semnează un decret de acceptare a unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, la care guvernul maghiar protestează. La Versailles încep negocierile cu cele patru puteri ale Antantei, precum și cu Cehoslovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Rusia, pentru stabilirea noilor granițe.
24 decembrie, 1918- Trupele române intră în Cluj.
14 ianuarie, 1919 - Trupele române ajung la Baia Mare.
ianuarie, 1919 - Puterile Antantei dezaprobă acțiunile românilor, care în schimb susțin că decizia Parlamentului Transilvaniei trebuie să aibă prioritate față de armistițiul dintre Franța și Ungaria.
18 ianuarie, 1919 - Trupele române intră în Sighetu Marmației.
22 ianuarie, 1919 - Trupele române se opresc la noua linie de demarcație indicată de puterile Antantei, lăsând Banat sub controlul Serbiei, iar Crișana sub control Maghiar.
20 martie, 1919 - Generalul francez Vyx, în numele puterilor Antantei, cere Ungariei să renunțe la anumite teritorii și să accepte o nouă linie de demarcație, mai mult sau mai puțin în concordanță cu situația din teren de la acel moment.
21 martie, 1919 - Prim-ministrul magiar Károlyi precizează într-o alocuțiune adresată poporului că nu poate accepta pierderile teritoriale cerute de puterile Antantei, și predă puterea unui guvern de stânga radical, condus de comunistul Béla Kun, care proclamă Ungaria ca Republică Sovietică și renunță la politica pasivă de acceptare a pierderilor teritoriale dictate de Antantă.
martie 1919 - Delegația română la Conferința de Pace de la Paris, condusă de prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, cere Consiliului Marilor Puteri să permită României să ocupe teritorii până la râul Tisa (conform înțelegerii de dinaintea intrării României în război). Propunerea este refuzată. Generalul sud-african Jan Smuts este trimis la Budapesta pentru a negocia cu Béla Kun.
aprilie 1919 - Tot mai multe informații despre acțiuni anti românești ce au loc în zonele locuite de români aflate sub control maghiar ajung la București. Armatei Române i se ordonă pregătirea unei ofensive generale pentru 16 aprilie 1919.
15 aprilie, 1919, seara - Trupele maghiare organizează un atac împotriva Armatei Române în vestul Transilvaniei.
16 - 19 aprilie, 1919 - Lupte violente au loc în Munții Apuseni, câștigate în final de trupele române (cinci divizii), care sparg linia frontului în câmpia Crișanei.
19 aprilie, 1919 - Ca urmare a reușitei contraofensivei împotriva Republicii Sovietice Maghiare, trupele române intră în Satu Mare.
20 aprilie, 1919 - Trupele române intră în Oradea.
1 mai, 1919 - Trupele române ajung la râul Tisa.
România interbelică
17 iunie-iulie, 1919 - Consiliul Marilor Puteri cere guvernului României să-și retragă trupele la linia de demarcație și îl invită pe Béla Kun la Paris. România răspunde nefavorabil, și afirmă că va accepta condițiile doar dacă Armata Comunistă este dezarmată și demobilizată. Béla Kun refuză acești termeni.
17 iulie, 1919 - Béla Kun ordonă o contraofensivă împotriva Armatei Române.
20 iulie, 1919 - Armata ungară traversează Tisa; au loc bătălii violente.
26 iulie, 1919 - Ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa. Au fost capturați mulți prizonieri.
tratat cu Iugoslavia
3 august, 1919 - trupele române intră în Timișoara.

Tratatul de la Trianon din 1920 n-a facut altceva decat sa oficializeze Unirea la nivel international si sa fixeze frontierele. Ipoteza ta, "daca marile puteri ar fi spus la momentul acela NOT, NO, NIET, azi sarbatoream doar doru´ de Marea Unire" e de un ridicol ce frizeaza absurdul si nu face decat sa demonstreze ca nu prea intelegi cum functioneaza diplomatia internationala. Tu ai senzatia, cand zici "Marile Puteri", ca puterile alea fac ce vrea pwla lor, ca un copil razgaiat intr-un supermarket, si sunt suficient de proaste incat ar putea sa ignore dupa bunul plac dinamica geopolitica a unui intreg continent, nu doar a Romaniei, doar pentru ca-s "mari" si pentru ca "pot". :lol:

#40
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Târgu Jiu , 14 octombrie 1916

„O unitate inamică din Divizia 11 bavareză înainta fără oprelişti spre podul Jiului, (...) în dimineaţa zilei de 14 Octombrie. Oraşul era adormit şi aproape pustiu când s-a auzit strigătul cutremurător: Săriţi la pod, la pod! Şi toţi cei care nu se evacuaseră: bătrâni, femei, poliţiştii oraşului – 9 la număr – comandaţi de subcomisarul C. Popilian, s-a repezit spre dig şi pod. Stigarea i-a alarmat şi pe cercetaşii din Cohorta „Domnul Tudor“: au sosit într-un suflet şi au pus mâna pe armele aduse de la cazărmi sau de la gardienii închisorii. Compania de miliţieni (soldaţi bătrâni care asigurau paza instituţiilor) s-au aliniat în spatele digului de piatră, în trăgători. Au venit şi răniţi din cele opt spitale de campanie, care se puteau ţine pe picioare. S-au repezit la podul de fier şi femeile“.

„Cel care-i văzuse pe nemţi înaintând era Herman Solomon-tinichigiul. El a luptat alături de combatanţii improvizaţi, ca şi profesorii de la Gimnaziul «Tudor Vladimirescu». Ştefan Bobancu, în vârstă de 60 de ani; profesorul Liviu Popa Radu; bătrânul G. Slăvescu, în vârstă de 85 de ani, tată a 7 fii, toţi ofiţeri în armata română; şi maestrul de gimnastică Ion Rizu, comandantul Cohortei de cercetaşi «Domnul Tudor», după mobilizarea locotenentului Teişeanu"


„Ca adevăraţi eroi s-au purtat aici şcolarii, unii dintre ei aproape copii: Dumitru Iliescu, Dumitru Ghibu şi Gheorghe Lascu, toţi în vârstă de 18 ani; Constantin Păunescu, Constantin Pârvulescu, Dumitru Cosmulescu şi Mihail Isăcescu, Grigore C. Popescu, în vârstă de 17 ani, şi micul cercetaş Bebe Garibol, doar de 11 ani şi care îndeplinea misiunea de curier-ciclist. (...) Dintre bravii voluntari în bătălia de la Podul Jiului au făcut parte şi femeile: Maria D. Bogdan, Gheorghţia Adamescu, Iosefina Aiben, Victoria Gh. Brujan, Elissa Păsculescu şi Anica Keber, născută Stoica Simion din Sibiu, mama celebrului pictor Iosif Keber“

domnişoara Teodoriu Ecaterina din Legiunea de Cercetaşe «Domnul Tudor» a fost distinsă cu Medalia «Virtutea Militară» de război clasa a II-a pentru vitejia şi devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă, s-a distins în toate luptele ce Regimentul 18 Infanterie a dat cu începere de la 16 octombrie 1916, dând probe de vădită vitejie, mai ales în luptele ce s-au dat la 6 noiembrie 1916, în apropiere de Filiaşi. A fost rănită de un obuz la ambele picioare”.

Rămasă singură pe lume, am jurat să mă răzbun şi m-am rugat să fiu înrolată chiar în compania fratelui meu. Plec pe front, de data aceasta ca soldat, şi în ziua de 10 octombrie 1916 primesc botezul de sânge, dar avântul răzbunării m-a făcut să pierd prevederea şi sunt luată prizonier. Escortată de un soldat german care mi-a luat arma am fost trimisă... unde?, nu ştiu. În cale mi-aduc aminte că am încă revolverul;două gloanţe în capul santinelei mi-au redat libertatea. Îmi iau arma şi fug pe poteci dosnice înspre ai noştri. Sunt văzută însă la un luminiş şi-o ploaie de gloanţe răpăie în urma mea, rănindu-mă la piciorul drept. Nu simt nimic;libertatea îmi dă aripi. Fug înainte şi la două noaptea sunt între ai mei, cărora le descriu poziţia inamică. Vor să mă bage în spital, dar nu primesc şi plec în luptă cu un bandaj sumar. Iau parte la un atac de baionetă şi cu toată greutatea armei avântul îmi dă putere să ucid trei inamici. Sunt mulţumită! La Bărbăteşti, o bombă de 305 îmi fracturează tibia şi coapsa stângă, aşa că în timpul retragerii am fost tot în spital. Acuma sunt bine, sunt sublocotenent şi plec din nou să caut glonţul pe care va scrie glorie sau... moarte pentru ţară”. Ecaterina Teodoroiu.

#41
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012

View Postdark, on 29 noiembrie 2017 - 20:23, said:

exact,
a fost jocul marilor puteri.

Orice schimbare de teritoriu se decidea și se decide cu marile puteri, că nu te pui tu de nebun să-ți schimbi granițele. De facto România mare a fost de dinainte de Trianon, de jure a fost după Trianon. Înțelegi?

View Postmyshyk, on 29 noiembrie 2017 - 21:21, said:

Dar tu stii ce continea tratatul? Ca daca aia spuneau "pas" nu mai exista Marea Unire?
https://www.historia...ru-transilvania

Și tu înțelegi că unirea de facto s-o produs mai repede și că e normal ca în "jure" să-și dea acordul și marile puteri? Pentru că teritoriile nu le schimbi tu așa cum ai chef, de nebun fără să semnezi chestii.

View Postmyshyk, on 30 noiembrie 2017 - 08:34, said:

Nu spun asta ca nu exista, doar sustin ca aceasta "mare-sarbatoare-mare" e doar o rabufnire de mandrie degeaba. Unirea n-a fost realizata de romani, ci de niste evenimente care s-au finalizat prin reorganizarea granitelor Europene. Cum isi puteau, de exemplu,impune vointa de unire romanii din Timisoara, cand in 1937, romanii nu reprezentau decat o treime din populatia orasului?

Hai că ne înveți și istoria Timișoarei, Timișoara după ce a fost cucerită de austrieci, turcii au primit un șut în cur înapoi în peninsula lor, știi cine a mai rămas în cetate? O mână de români și o mână de sârbi și ceva evrei și armeni, atât. Unde îți erau ungurii boss?
Poate că în Timișoara în 1937 nu se bucurau așa mulți de unire, deși în Timișoara în perioada interbelică s-o construit de 6 ori mai mult decât în perioada de dinainte de război, dar în Banatul unit cu România, majoritari erau românii.
Nici în Iași nu erau majoritaro românii la un moment dat, ce încerci să dovedești prin asta?

Pentru cei care nu știu mai nimica despre demografia imperiului preaiubit

[ https://i.imgur.com/uSaZ9yb.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Velaxa, 30 November 2017 - 10:24.


#42
Esticul

Esticul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,089
  • Înscris: 24.09.2016

View Postmyshyk, on 30 noiembrie 2017 - 08:34, said:

In 1600 cand Mihai a "intrat glorios in fruntea armatelor sale", cu alte cuvinte a ocupat militar o zona care nu-i apartinea?) mi se pare doar o josnica si jalnica incercare a celor aflati vremelnic la conducere de a da "papipta" prostimii, pentru a-i distrage atentia de la adevaratele probleme existente in Romania.

Cele trei țări erau unite de Sigismund Bathory. Mihai  Viteazu era unul dintre vasali. Când s-a retras Sigismund (sau a fost obligat să se retragă) vasalul cel credincios a intrat în Ardeal. Ungurii ăia iubeau Ardealul, nu erau ca cei de acum care pupă în fund extremiștii din Budapesta.

#43
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postmyshyk, on 30 noiembrie 2017 - 08:34, said:

Nu spun asta ca nu exista, doar sustin ca aceasta "mare-sarbatoare-mare" e doar o rabufnire de mandrie degeaba. Unirea n-a fost realizata de romani, ci de niste evenimente care s-au finalizat prin reorganizarea granitelor Europene.


Mda. Sa ne inchipouim ca nu ar fi existat "Trianonul"  sau ca s=a54r fi dorit pastrarea imberiului habsburg...


Deci ca cam asa :
Ipoteza I a : Se hotara sa se pastreze Imperiul . Deci ptr asta trebuia sa :
a) sa fie ocupate militar Ungaria, Slovacia, Croatia, Cehia, Slovenia si Transilvania Ba chiar si Austria ca austiecii se cam saturaserea si zisesera "mergeti dracului cu toti ca ne-pma saturat de nerecunostinta voastra nesplatilor!" Intrebare cu ce armate? Ale cui ?!
b) ptr a realiza a) ar mai fi trebuit sa se dea lupte cu Italia care dorea Venetia si nu mai stiu ce . Sa fie batuta Serbia care dorea ca un minim Bodsnia herzegovina si macar o parte dinm Banat. Sa fie scarmamsati bine romanii. Sa fie batut Psidiulsky si armia poloneza. Intrebare cu ce armate? Ale cui ?! Intrebare intrebatoare : si ce ar fi zis opiniunea publica si majoritatea parlamentarilor din Anglia si Franta cand ar fi auzit ""inca o mica sfortare, inca 2 ani de razboi ca trebe sa ne  batem, cu fosti nostri aliati si sa bagam, mimntile in cap betivilor din Polonia"  ?!
c) ar fi trebuit rezolavat cumva cu Polonia. Care la 1914 era impartita intre Austria, Germania si Rusia.. de aici urmatorele probleme:
-1 Lasau ducatul Varsoviei liber sau il ocupai militar cu trupoe anglo-franceze ca apoi sa te duci la Lenin "sir va rugam preluati contrilul asupra ducatului Varsovia, fiti amabil si trimiteti Armata Rosie ..."  Sau ii lasai liberi de capu lor ?
-2 invadau  si fortau partile care fusesera austo-genmane si apoi ce? Ruag Germania sa accepte micul dar? Sau alipeau Austriei si p;artile germane?
Si daca titusi se gandeau sa lase o parte libera.. aia nu ar fi consporat sa dea la gioale imperiului asutiac cu greu restaurat? Si daca acceptau ca varsovia sa devina independenta cum ar fi stat restu polonezilor?Ce facxceau ? Ii impuscau spre benficul germanilor?


Cam nashpa nu?!

Ipoteza II a : La Paris ziceau nu ne intereseaza jocurile obscure balcanice. Neamuri de traasita ce sunteti ba romani si unguri descurcati-va-ti!
Bun asa! very sehr bon!
Armata romana campa la Budapesta.. asta ca fusese rugata sa lase un spatiu ca se se constituie ceva ce sa poata numi guvern unguresc.  Deci armata romana la Budapesta, la V n site ionsi care ar fi facut ce au mai facut : o luaua la fuga!

Ce ar fi facut romanii? "ba ungureiulor ia veniti aici si semnati iute tractactu asta! Nu va mao obositi sa cititi si sa p;arlamentati inutil  : granita e p[e Tisa adicva si Debretinu si Seghedinu! Mai dati iute toate  locmotivele si vagoanele de tren! Echopamentele uzinelor dupa cum urmeaza .. J.de m mii capte de vite  din care juma boi buni de tractiune! Atata banet !! Daca nu va place mwegrem pana in  granuta Asutriei! Europa? Pai9 ce Germnai nu8 e Erorpa? Pai modelulu nost este ala al pacii de la Buftea!!!" A .. am uit6an sa zic : canci drepturi minoritare insa poa un "schimb" de populatii !!

Ma rpg ar fi fost unele "neintelegeri" cu Srbia .. da poa ca totusi o bucata zdravana din Ungaria ar fi scos Banatu din capu sarbilor ...
Si daca Ungaira nu ar fi vreut .. ei si ? Se putea arnaja o trilaterala chiar uncadrilater al impartirii Unagriei : o halca Romaniei, una Serbiei, una Cehislovaciei si ceva si ptr Austria ... cf dictonului ;lui Brenus :Vae Victis!


Deci mai incet  cu Trianonu' pe scari si multumiti Celui de Sus si Antantei ca a fots Trianon!  Noi ar trebui sa fim nemultumiti de tradarea de la Trianon!



Aviz general - daca vreunu are chef sa copie si sa foloseasca in alte parti analiza de mai sus .. LIBER!~!

Edited by Ghita_Bizonu, 30 November 2017 - 10:50.


#44
morenno

morenno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,361
  • Înscris: 11.09.2007
ce s-a construit, de sase ori mai mult, in perioada interbelica?

despre populatia de romani din iasi sau galati, sau alte orase, nu ai nimic de spus? sau mai bine ii intreb pe evrei? oare ei sarbatoresc ceva?...

#45
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
"http://www.digi24.ro...lu-fier-837446"
Ia uitati-va  la "romanii care au realizat Marea Unire"!
Sl daca tot vorbim de "Marea Unire" din 1918, dece credeti ca din toata harta "marii Uniri"  dupa Trianon, a ramas doar ce-a ramas, adica doar ceea ce au vrut "aia marii" si nu cei care au realizat "marea Unire"?
Attached File  Romania reala.JPG   126.96K   18 downloadsAttached File  Romania mare.JPG   244.55K   16 downloads
Vi se pare ca ceea ce au cerut romanii la 1 Decembrie1918, este aceeasi cu ce au primit cadou dupa Tratatul de la Trianon din 1920?

Edited by myshyk, 30 November 2017 - 11:38.


#46
kodiak

kodiak

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 15.01.2007
Mai trebuie sa-l bage la bulau pe amarat si au rezolvat problema!

Dupa 100 de ani n-avem cu ce ne lauda!

#47
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Inca nu e tarziu s-o faca!

#48
garett

garett

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 41,874
  • Înscris: 28.06.2006
Iar a decartat orban-bacsi? :rolleyes:


#49
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

View PostEsticul, on 30 noiembrie 2017 - 10:36, said:

Cele trei țări erau unite de Sigismund Bathory. Mihai  Viteazu era unul dintre vasali. Când s-a retras Sigismund (sau a fost obligat să se retragă) vasalul cel credincios a intrat în Ardeal. Ungurii ăia iubeau Ardealul, nu erau ca cei de acum care pupă în fund extremiștii din Budapesta.
Pentru ca. il considerau "Tara lor de bastina" Si-atunci cum ramane cu romanii care cereau alipirea la "Patria Muma"?Doar fiindca aveau gura mai mare si erau mai aprope de Bucuresti decat ungurii de Budapesta? Care le statea in gat occidentalilor dupa ce au pierdut razboiul? Si care trebuiau redusi la tacere prin orice mijloace? Inclusiv prin mutarea teritoriilor in jurisdictia unui stat care n-a avut nici un merit in castigarea razboiului, decat poate al tradarii?

View PostAlecsandru010, on 29 noiembrie 2017 - 22:52, said:

Ba baieti.. inteligenta nu e tocmai punctu' vostru forte. Si nici capacitatea de a pricepe un text scris.

Da' cum am zis, p-astia-i avem, cu astia defilam.
Cu ce dovedesti ca tu esti altfel? Ca din argumente, nu rezulta.
Mai degraba, "astia suntem, astia defilam"!
Attached File  romani 1.jpg   11.32K   16 downloadsAttached File  Romai2.jpg   14.94K   16 downloads
Attached File  Romai3.jpg   29.04K   16 downloadsAttached File  idioti-religiosi.png   530.38K   17 downloads
Uite aici "romani mandri de Marea Unire"!

Edited by myshyk, 30 November 2017 - 11:55.


#50
garett

garett

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 41,874
  • Înscris: 28.06.2006
@Mods: reiterez rugămintea de pe celălalt topic: măcar de 1 Decembrie faceți-vă datoria și MODERAȚI! A.k.a. "sunt interzise jignirile la adresa României" s.a.m.d!
As face report dar e cam greu de pe telefon și oricum sunt atât de multe postari încât aș face DOAR asta...

#51
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
@ Garet
Fii amabil si incearca sa intelegi ce citesti: Nimeni nu ataca,denigreaza, injura Romania, sau pe romani. Tot ce se discuta aici, e oportunitatea de a sarbatori un eveniment in care romanii au o contributie minora, nesemnificativa fata de evolutia anteroara si ulterioara a istoriei.Nimeni nu contesta modificarile istorice ale granitelor tarilor europene.Nimeni nu se refera la oportunutatea sa inoportunitatea celor intamplate.Doar ca se contesta, sau se aproba, oportunitatea de a stabili ca data de sarbatoare nationala a datei de 1 Decembrie, in lumina adevarului istoric. Si mai ales in contextul acestor zile, cand Romania este macinata de atacurile furibunde ale unor grupuri de profitori, (ca sa nu fiu rupt de realitate) iar opinia publica este dusa in derizoriu cu asemenea "probleme arzoi".
LE De ce nu sesizezi moderatorii la subiectele fierbinti ale lui Astute?  Are legatura cu faptul ca ministri din guvernul Tudose se inconjoara cu "specialisti" din judetele lor de bastina, cumva`?

Edited by myshyk, 30 November 2017 - 12:19.


#52
adicontakt

adicontakt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,201
  • Înscris: 24.08.2007
mai nene tu tot inca plangi , pai dupa spusele si argumentele tale rusia chiar nu are nimic de sarbatorit , aia si-au facut tara numai cu japca, ca si altii de fapt
au trecut 100 de ani am ramas cu ce am ramas , voi a-ti ramas cu mai nimic ( asta e , a-ti vrut sa va capatuiti si a-ti inceput un razboi prostesc(mare branza ca il omorase pe printisor la belgrad).

#53
garett

garett

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 41,874
  • Înscris: 28.06.2006
@Myshyk:
Fii la fel de amabil și încetează cu flame-ul iredentist! Sau e prea mult?

Edited by garett, 30 November 2017 - 12:36.


#54
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011
Mi-aș dori sa puteți discuta civilizat, cu bune și rele. Cu accent pe a discuta.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate