Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

FalconFly.de devine inactiv dupa 01.07.2017

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
Dupa 15 ani de activitate, 3dfx archive si forumul atasat vor deveni inactive dupa data de 01.07.2017.
FalconFly.de din punctul meu de vedere este site-ul nr1 in materie de surse pt placile 3dfx.
Drivere, documentatie, benchmark-uri, orice pentru instalarea si testarea placilor 3dfx e disponibil pt download.

Din fericire, au aparut deja siteuri Mirror:
http://falconfly.vogonswiki.com/
http://falconfly.3dfx.pl/

Pt cei ce vor sa descarce site-ul recomand HTTrack.

Gone, but never forgotten.

#2
csgabe

csgabe

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,523
  • Înscris: 08.12.2009
Voodoo Banshee FTW :)

#3
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
Ma intreb cati de pe aici stiu ce a insemnat 3dfx Posted Image
Tine deja de antichitate, la viteza cu care evolueaza hardware-ul.

Voodoo Banshee? Saracule!

#4
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Ce baleam eu la un Voodoo Banshee ... dar mai mult de un S3 Virge nu mi-am permis ... eu sarac :P ... (cate boxe am rebobinat ca sa imi cumpar unul, vai vai).

#5
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Eu am avut doar acceleratoarele Voodoo 1 si 2 si placa video Voodoo 3 de la 3dfx.

#6
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postcsgabe, on 14 iunie 2017 - 20:22, said:

Voodoo Banshee FTW Posted Image
Prima mea placa de joace :) De la ea am trecut la un Voodoo 3.

#7
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007

View PostAdm, on 14 iunie 2017 - 22:28, said:

Ma intreb cati de pe aici stiu ce a insemnat 3dfx Posted Image
Tine deja de antichitate, la viteza cu care evolueaza hardware-ul.

Voodoo Banshee? Saracule!

Tin de antichitate fara discutie insa ce antichitate!
Site-ul se adresa pasionatilor, colectionarilor, a celor ce aveau microbul 3dfx in sange.
3dfx sunt radacinile a tot ce inseamna accelerator 3d pt pc.
Isi au fara discutie locul lor bine meritat in istorie si pt cei ce au trait acele vremuri de pionierat, printre care ma enumar, 3dfx a fost un zeu.
A fost o lume la care visam, parintii nostri neavand puterea financiara sa ne cumpere un sistem cu un astfel de accelerator, in 97 un sistem pt gaming te ducea minim la un 2000 usd cu componente noname, sau 3000 cu componente cat de cat ok. Doar placile 3d costau in jur de 600 usd pe vremea aceea, chiar si o placa mai rasarita 2d te putea costa 150, 200 usd, Preturi f mari pt anii 90, practic puteti dubla pretul sa-l ajustati la valoarea din ziua de azi.
Nu are rost sa comentam cum aratau jocurile neaccelerate. Rulau in rezolutie mica, cine avea pc ce putea rula un quake in 640x480 deja era tare, efecte de lumina inexistente.
3dfx a fost prima firma ce a adus un accelerator 3D ce pe langa faptul ca accelera, deci puteai rula jocul fluid in 640x480, era stabil, compatibil cu orice si jocurile aratau extraordinar gratie efectelor aplicate.
Foloseau propriul limbaj api numit Glide, derivat din openGl, insa cum acesta din urma era f stufos, greu de implementat si scump in hardware, asa ca l-au barberit si a rezultat Glide-ul.
DirectX-ul celor de la Microsoft era un bebelus, versiunea 3 ce era dispinibila atunci era inferioara la ce a adus 3dfx-ul.
Marele avantaj ce l-au tras cu ei dealungul timpului a fost viteaza, stabilitatea, in detrimentul calitatii imaginii pt ca, pana la voodoo 4 si 5 ce foloseau cipurile vsa100, placile 3dfx randau in 16 biti, insa in Ramdac aplicau niste filtre (2x2 box sau 4x1 line) ce diminuau din banding-ul specific rularii in 16 bit, pt voodoo 3 rezultand un echivalent de 22 biti al culorii.
Din pacate, in acele vremuri se facea comparatie intre capturile de ecran. Iar concurenta, in special nVidia iesea castigatoare. Mult mai tarziu benchmarkerii si-au dat seama ca gresesc deoarece imaginea din framebuffer la 3dfx era pe 16 bit, astfel incat filtrele in Ramdac aplicate pt echivalenta la 22 biti culoare erau vizibili doar pe monitor.
Si uite asa toata lumea lovea in afisarea doar pe 16 biti, cand una la mana mai toti se jucau in 16 biti in acea perioada si a doua la mana, vizibil, 16 bit-ul 3dfx era superior 16 bit-ului concurentei.
Dar, calitatea placilor, stabilitatea, compatibilitatea cu jocurile glide ce in acele vremuri erau numeroase, calitatea driverelor care se stie ce instabile erau uneori driverele nvidia si ce praf erau driverele Ati, au facut ca 3dfx sa aiba o cota de piata de 80% pe vremea voodoo 2 si 60% pe vremea voodoo3.
Vsa 100 ce motorizau placile voodoo 4 si 5 au aparut prea tarziu sa mai zguduie piata, din pacate mult asteptatul Rampage a fost amanat, miscarile gresite de marketing printre care cea mai grava a fost achizitia STB, ce a avut ca efect alungarea marilor parteneri precum Creative, Diamond si multi multi altii, producerea de cipuri VSA in fabricile STB ce foloseau deja un proces tehnologic invechit, ce a a vut drept rezultat amanarea lansarii lor, cantitati insuficiente de cipuri la lansare, ce a avut drept rezultat lansarea doar a v5 5500-ului, in timp ce voodoo 4 a fost lansat mult mai tarziu iar v5 6000 indeosebi din cauza unor mici pbme cu pcb-ul nici nu a vazut lumina zilei ca placa finala, a dus la declansarea falimentului de catre investitori si achizitia 3dfx-ului de catre nVidia.
Trebuie sa fac insa o remarca: Gary Tarolli, cel ce a fost seful departamentului de proeictare si care si-a pus amprenta in arhitectura cipurilor 3dfx, lucreaza in nvidia impreuna cu numerosi ingineri de la 3dfx.
Din pctul meu de vedere, ei sunt cei ce au adus gloria nVidiei, ei au avut un rol determinant inlansarea seriei 8800 de la nVidia, practic putem spune ca acum, nVidia e 3dfx.

Ca o remarca, cipurile vsa100 sunt meritorii pt un singur lucru: aveau implementata o tehnologie revolutionara la acea vreme numita T buffer. Aici se puteau face cateva efecte, cea mai utilizata era cea de antialiasing. Ce era deosebit fata de concurenta era faptul ca era independent de api-ul folosit, de aplicatie, de tot, era gestionat de driver si practic puteai juca orice joc vechi cu AA activat. Practic, rezulta cel mai bun AA posibil, fara pierderi de calitate, atat doar cum absolut toata imaginea beneficia de AA, viteza era cea ce avea de suferit, pe placile voodoo4 ce aveau un singur cip se putea randa AA doar 2x, pe placile v5 5500 ce aveau 2 cipuri se randa AA 4x iar pe placile v5 6000 cu 4 cipuri maximul era de 8x. Frame rate-ul se impartea la aceste valori si el insa repet, eraun deliciu sa joci jocuri vechi in 1024 si AA 4x pe un v5 5500.

Si sa va exemplific cui trebuie acest site, mai jos va prezint cateva sisteme de ale mele
Platforma Pentium 3, cu Voodoo 3 16MB PCI si voodoo 2 12 MB in sli
apoi aceeasi platforma insa cu voodoo 5 5500 AGP 64 MB
si un server ALR revolution 2x cu doua procesoare pentium pro la 200 MHz ce are ca accelerator o placa profesionala Quantum 3D 200 SBI ce e practic doua voodoo 2 in sli. Quantum3D e o firma ce s-a desprins de 3dfx in 97 si s-a axat pt producerea de acceleratoare pt segmentul simularilor indeosebi militare. Activeaza si in ziua de astazi in acelasi domeniu.


Noi fanii 3dfx avem un motto:
3dfx gone, but never forgotten.

A fost ceva fara asemanare, o adevarata revolutie in domeniu.

Attached Files



#8
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
Tin minte ca in Chip si XtremPC Banshee era vazuta ca placa "saracilor", dar noi abia aveam un S3 Virge cu 4 Mb RAM!

La 2-3 ani dupa culmea succesului, am primit cadou de la o ruda din US un Voodoo 2. Mi-a facut-o cadou pt ca era amenintat cu divortul daca nu inceteaza cu gamingul :)

O intreaga vacanta de vara nu am iesit din casa, dar dupa aia mi-a trecut.

#9
StickyFingaz

StickyFingaz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,873
  • Înscris: 17.02.2016

View PostAdm, on 15 iunie 2017 - 07:50, said:

Tin minte ca in Chip si XtremPC Banshee era vazuta ca placa "saracilor", dar noi abia aveam un S3 Virge cu 4 Mb RAM!

Ce bogatie. Ce sa zic eu cu Trio-ul meu nenorocit.

#10
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
Banshee nu a fost niciodatã placa saracilor in vremea cand era proaspat lansat.  Dat fiind faptul ca pe vremea aceea se lansau generatii noi cam la 6 luni,  pe vremea tnt-ului2 si a voodoo3,  Banshee se putea spune ca era  placa gamerilor saraci, mai exact raport pret performanda f bun,  adica era suficient de performanta si oferea compatibilitate cu orice api de pana atunci.  Daca e sa vorbim de placa a saracilor,   atunci variantele riva 128, intel 740, tnt urike 2m64 si vanta erau cele mai slabe.  Restul gen virge,  rage pro nu se pun la socoteala pt ca randau prost.
De fapt 3dfx nu a fost niciodata perceputa ca firma ca oferea produse ieftine sau proaste.
Marele sau atuu era faptul ca se impacau extrem de bine cu pc-urile slabe indeosebi datorita compatibilitatii cu mai toate chipseturile.  Au fost printre primii ce au oferit suport in drivere pt instructounile 3Dnow! Ale AMD-ului,  fapt ce conta enorm pt cei ce nusi permiteau platforme de varf si scumpe precum pentium 2.

Edited by muraru_dan, 15 June 2017 - 14:02.


#11
muraru_dan

muraru_dan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 807
  • Înscris: 23.06.2007
pt interesati, linkurile cu arhiva intregului site.

http://www.falconfly...E_DVD_ISO-1.iso

http://www.falconfly...E_DVD_ISO-2.iso

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate