Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Sfaturi achiziție pentru inc...

Inocuitor dioda redresoare smd ha...

Problema cu tuia, se usuca
 2 invertoare la acelasi banc de b...

Stocare ieftina si consistenta pe...

Cu masina spre Portugalia

Acoperis mansarda - am nevoie de ...
 Bmw seria 3 zgomot in sarcina

Samsung S21 FE - nou cu poze in el

Smart Meter pt Easun?

Problema infiltratie apa
 Elon Musk prezinta robotul Optimu...

La multi ani @laurstef!

Plita gaz Arctic ARNGN64127SB

Vaccin - alergie polen, ambrozie ...
 

CISCO Packet Tracer - RIPv2 pe subnet mask diferite

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,563
  • Înscris: 06.10.2015
sal

in primul rand, scuze daca postez unde nu trebuie, dar nu am gasit o zona dedicata retelistilor, dar pe parte de softuri, tutoriale etc, nu hardware (cum e zona Networking)

sa trec la subiect...

in softul Cisco Packet Tracer, se da lab-ul din imaginea atasata.
e simplist --- retelele private pe verticala (acele PC-uri si laptopul), au un subnet mask 255.255.255.0  ( /24 in notatie CIDR), si retelele (de la stanga la dreapta);
10.0.0.0 cea din stanga  (cu subnet mask 255.255.255.0)
20.0.0.0 cea din mijloc (cu subnet mask 255.255.255.0)
30.0.0.0 cea din dreapta (cu subnet mask 255.255.255.0)

Calculatoarele sunt pe DHCP  (deci routerele aferente fiecarui calculator, sunt setate cu IP DHCP POOL .... )

pe orizontala, conexiunile dintre routere sunt toate cu subnet mask 255.255.0.0 (sau /16 in notatie CIDR), deci au un subnet diferit de cel din retelele private.

primul si al doilea router au o retea intre ele ---  1.0.0.0   (cu subnet mask 255.255.0.0)
al doilea si al treilea router au o retea intre ele ---  2.0.0.0   (cu subnet mask 255.255.0.0)

remarcati totodata si acel coud din dreapta si acel modem....ele nu au nici un rol practic, nu fac nimic in lab, ci sunt o reprezentare teoretica a internetului.
unicul lor rost e sa ne arate de ce router-ul din dreapta are DCE scris deasupra sa  (se simuleaza conexiunea la internet) si celelalte DTE - am vrut sa folosesc si clock rate in acest exercitiu, atata tot.
dar asa cum am zis, nu exista nici o functie reala a acelui cloud, deci faceti totala abstractie de ce exista dupa router-ul al treilea.


Intentia mea a fost sa folosesc si sa setez RIPv2 pe fiecare router...am setat Ip-ul pe fiecare conexiune de eternet, am setat si DHCP POOL (si da, am verificat functionalitatea, se da ip corect), am pornit si dat IP-uri si la interfetele intre routere (se vede ca sunt verzi, deci pornite si active), apoi am setat si rip v2 pe fiecare router:

de pilda, pe primul router (cel din stanga), am scris asa:

Quote

#router rip
--#version 2
--#network 10.0.0.0
--#network 1.0.0.0
--#end

pe al doilea router (cel din mijloc), am scris asa:

Quote

#router rip
--#version 2
--#network 1.0.0.0
--#network 20.0.0.0
--#network 2.0.0.0
--#end


similar, pe al treilea router (cel din dreapta) a, introdus rutele pt 2.0.0.0 si pt 30.0.0.0.

totusi ...hostul PC0 (din prima retea, cea din stanga), nu poate pingui laptopul  (reteaua din mijloc) si evident, nici PC-ul din a treia retea (cea din dreapta)

e din cauza subnet mask-ului diferit....exista vreo solutie, sau cu RIP v2 nu se poate si trebuie alt protocol ?

multumesc

Attached Files


Edited by pinguinul666, 29 December 2016 - 15:09.


#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 245,290
  • Înscris: 08.10.2015
Ai verificat pe routere daca primesti prefixele de la vecini prin RIP? Asta este primul pas.

PS: Sectiunea corecta era Networking.

#3
easy90rider

easy90rider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,978
  • Înscris: 01.07.2007
http://forum.softped.../48-networking/ e pe prima pagina nici nu trebuia cautat!

#4
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,563
  • Înscris: 06.10.2015
Da, dar acolo, sunt echipamente!
Am si spus in primul post....acolo lumea intreaba  de echipamente, depanare etc, or eu am intrebat de tutoriale mai degraba decat de hardware.

@MembruAnonim

si cum verific asta ?

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 245,290
  • Înscris: 08.10.2015
Networking => vezi la descrierea ariei ce zice...

sh ip rou rip si vezi daca iti apare ceva in tabela de rutare. sh ip protocols si vezi daca iti ruleaza procesul, sh ip rip database si etc.

#6
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,563
  • Înscris: 06.10.2015

View PostMembruAnonim, on 29 decembrie 2016 - 16:04, said:

Networking => vezi la descrierea ariei ce zice...

sh ip rou rip si vezi daca iti apare ceva in tabela de rutare. sh ip protocols si vezi daca iti ruleaza procesul, sh ip rip database si etc.

intre timp, am mai facut niste teste si cineva (de pe FB) mi-a trimis un tutorial mai complex.


se pare ca intr-adevar, RIPv2 nu poate sa lucreze intre retele diferite...de pilda intre o retea 192.168.1.0  (/24 ...deci una clasica) si o retea (10.0.0.1 /8 tip A).
RIPv2 nu poate translata intre ele.

sucks...

#7
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 245,290
  • Înscris: 08.10.2015
Ba merge. Doar ca RIP prin definitie e classless adica nu stie de subnet mask aka 10.10.10.0/24 si 10.100.100.0/24 pentru RIP = 10.0.0.0/8. RIPv2 e un pic mai destept decat RIPv1 dar trebuie sa vezi ce sumarizeaza el cand anunta prefixele.

#8
Vaduva Neagra

Vaduva Neagra

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 09.08.2006
Incearca asa: Router(config-router)#no auto-summary

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate