Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
EVOLUTIA FRUCTELOR
Last Updated: Jan 03 2017 13:41, Started by
IlNigroMatador
, Nov 28 2016 17:07
·
0
#1
Posted 28 November 2016 - 17:07
E un subiect fascinant care ar trebui discutat.
Mai mereu m-am intrebat de ce fructele sunt DULCI si unele AMARE? Sau de ce unele sunt rosii, ca capsuna?Sau de ce pepenele are coaja ? Sau de ce rodia e un fruct atat de elegant? Sau de ce banana este galbena si lunguiata ?Sau de ce marul creste numai in mediul temperat si portocala creste in mediul mediteranean? Insa cum aratau stramosii fructelor este o intrebare si mai captivanta. Stiu ca totul pleaca de la seminte si pomi, de la evolutia climatica, de la transformarile chimice si biologice, de la mutatiile genetice, de la interventiile omului ce le-a domesticat . Pana termin de citit cateva materiale de pe wikipedia, las asta aici: This Is What Fruits & Vegetables Looked Like Before We Domesticated Them – Collective Evolution Clipul include si evolutia legumelor, dar eu ma axez strict pe fructe: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CDHtSHbzlOc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://static2.businessinsider.com/image/54400288eab8ea983ef582cf-1200-858/veggie_evolution_6.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ http://static1.businessinsider.com/image/544002416da811603013779f-1200-858/veggie_evolution_4.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by IlNigroMatador, 28 November 2016 - 17:13. |
#2
Posted 28 November 2016 - 17:16
selectie si hibridizare
Acum se triseaza se baga gene de "crocodil" in cereale, fructe si legume. Edited by arg, 28 November 2016 - 17:19. |
#4
Posted 28 November 2016 - 17:20
#5
Posted 28 November 2016 - 17:28
Cei care negă evoluția ar trebui să mănânce numai mere pădurețe.
|
#6
Posted 28 November 2016 - 17:31
a3e6u9, on 28 noiembrie 2016 - 17:28, said:
Cei care negă evoluția ar trebui să mănânce numai mere pădurețe. Nu este evolutie, este selectie. De exemplu: in fiecare an s-au oprit pentru samanta pepeni cei mai mari si mai buni iar in zeci de ani acel 1% mai buni a devenit 10-100% mai bun. Edited by arg, 28 November 2016 - 17:33. |
#7
Posted 28 November 2016 - 17:34
#8
Posted 28 November 2016 - 18:15
Un film foarte interesant despre evolutia citricelor:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/deYtDp1wpcY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#9
Posted 28 November 2016 - 18:44
#10
Posted 28 November 2016 - 20:55
Pana sa dau search pe Google, imi raspunde rapid careva la intrebarea: cum fac combinatiile de seminte pentru a obtine noi fructe?
Chiar nu stiam ca portocala e rezultatul combinarii dintre Pomelo si Mandarina. Sau ca lamaia e rezultatul combinarii dintre citron si Portocala. Deci, e fascinanta istoria acestor fructe! Edited by IlNigroMatador, 28 November 2016 - 20:55. |
|
#11
Posted 29 November 2016 - 11:10
arg, on 28 noiembrie 2016 - 18:44, said: Din punct de vedere al plantelor este o involutie, pentru ca multe si-au pierdut capacitatea de reproducere fara interventia omului. Evolutia e din punct de vedere al individului in functie de ceilalti indivizi si mediu .. Nu si-au pierdut ele nimic , omul a selectat .Capacitatea lor de reproducete in mediul artificial nu mai conteaza . Atat timp cat omul face toata treaba . Ceea ce natura selecta pentru succesul reproductiv acum este selectat de om . Edited by JhonLocke, 29 November 2016 - 11:12. |
#12
Posted 29 November 2016 - 12:01
m-a intrigat expresia "rodia e un fruct atat de elegant". la ce anume te-ai referit cand ai scris asta ? la forma, culoare, luciu, gust ?
|
#13
Posted 29 November 2016 - 13:24
arg, on 28 noiembrie 2016 - 18:44, said: Din punct de vedere al plantelor este o involutie, pentru ca multe si-au pierdut capacitatea de reproducere fara interventia omului. "În anul 1990, Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor a stabilit anumite coduri care arată cum a fost crescut produsul, şi anume: ecologic, cu pesticide sau modificat genetic. Acestea se numesc coduri PLU şi au fie 4, fie 5 cifre şi te ajută să afli ce fel de fruct sau legumă vei consuma. Cum decodezi informaţia? Codurile din patru cifre indică faptul că fructele sau legumele au fost crescute folosind îngrăsăminte chimice şi pesticide. Codurile din cinci cifre ce încep cu cifra 8 indică faptul că fructele sau legumele au fost modificate genetic. Codurile din cinci cifre ce încep cu cifra 9 indică faptul că fructele sau legumele au fost crescute în sistem ecologic. Astfel, un măr cu codul 4012 a fost crescut în sistem convenţional (cu pesticide), unul cu cod 95620 a fost crescut în sistem ecologic şi unul cu cod 81250 a fost modificat genetic. Dar ce anume reprezintă aceste modificări genetice? Termenul se referă la orice animal sau plantă ce conţine un ingredient al cărui ADN a fost modificat artificial într-un laborator pentru diferite motive (pentru a avea mai mulţi nutrienţi, pentru a fi mai rezistent la căldură, frig etc). Printre avantajele organismelor modificate genetic se numără valoarea nutriţională crescută, siguranţa consumului, impactul asupra agriculturii (se pot cultiva plante în medii care ar fi ostile în mod normal) şi ieftinirea alimentelor." Sursa |
#14
Posted 29 November 2016 - 14:03
@poadol
gmo-urile au fost create sa fie mai sanatoase? Edited by arg, 29 November 2016 - 14:04. |
#15
Posted 29 November 2016 - 16:43
Eeeh si tu, acelea erau intentiile gmo sa fie bune si sigure pentru consum.
GMO le consumam, unii mai mult altii mai putin, cu stirea sau fara stirea noastra de ani de zile. In realitate inca nu se cunoaste daca sunt sau nu sunt bune pentru sanatatea persoanelor ce consuma gmo = organisme modificate genetic. Oricum sanatatea depinde de multi alti factori inafara de alimente si alimentatie. |
|
#18
Posted 03 January 2017 - 13:41
"Pe vremuri, majoritatea capsunilor plecau in Rusia. Dupa caderea comunismului, problema a fost oarecum rezolvata: taranii au cumparat din straini soiul Premial. Fructele se coc mai repede, si prin inginerie genetica, soiul a ajuns la un record de 900 de grame de capsuni pe o singura planta. Era mai rezistent la boli si daunatori si - foarte important si pastra aroma. Azi e unul din cele mai vechi si neproductive soiuri.
E inginerie genetica - sa nu-i spunem modificare. Prin polenizare artificiala sau prin stergere si adaugare de gene cercetatorii au obtinut hibrizi, cu pielea mai tare, pe care ganganiile n-o mai pot strapunge. Dar si miezul a suferit modificari: e mai tare si aproape ca are cotor. Capsuni cu gust bun, dar culoarea nepotrivita Capsunile vechi nu doar ca erau firave: mai aveau un defect care azi a fost corectat: culoarea. Ca sa se matureze uniform, cercetatorii au umblat in laboratoare la gena responsabila cu formarea cloroplastelor, cele care prin fotosinteza transforma apa si mineralele - in dulceata si vitamine. De aceea, fructul modern si uniform colorat, parca desprins din reclame, nu mai ai savoarea de alta data, si nici nutrientii. Soiul Regina, cultivat inca in Romania pe 70% din suprafete, e demodat. In fiecare an apar, din vest soiuri noi, care produc si de trei ori mai multe fructe. Sotii Codrea cultiva capsuni din copilarie, dar de 6 ani lucreaza cu soiuri italiene. Si spun ca vinovati suntem noi, cumparatorii, fiindca vrem mult, frumos si ieftin. „Sunt rezistente, sunt mari, din pacate, nu au gustul care-l aveau candva capsunile traditionale romanesti”, recunosc ei. „Dar din pacate piata face diferenta”. Un caz izolat e o gradina parfumata dintr-un catun din muntii Apuseni. Fara sa-si dea seama, o femeie cultiva o planta pe cale de disparitie. In comert, fructele ei zemoase, aromate si putine nu au nicio sansa. Nu stie cum se cheama soiul, dar in 4 ore de la cules sunt terci." De ce fructele din piata nu mai au acelasi gust ca pe vremea bunicii? Invazia soiurilor straine a ajuns in livezile Romaniei |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users