Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

Cumpărare apartament prin credite

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,845
  • Înscris: 13.07.2011

View Postaflorin27, on 02 noiembrie 2016 - 16:59, said:

Daca ai sa cauti un pic pe net, o sa gasesti o gramada de povesti asemanatoare cu a ta. Difera doar anul: 2008. In rest, majoritatea au probleme.

Pune mina si economiseste ceva, vezi ce iese. Gandeste-te bine daca vei ramane toata viata in Bucuresti - poate vrei sa pleci din tara. Gandeste-te ca te insori si nevestii nu o sa ii placa cartierul sau amplasarea.

sa zica mersi ca are acoperis deasupra capului, auzi sa faca si pretentii ca nu ii place zona.

#20
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003

View Postct10dre, on 02 noiembrie 2016 - 16:53, said:

Worst case scenario: te îmbolnăvești și mai rău, pierzi locul de munca pentru ca nu dai randament , banca îți ia apartamentul și îl vinde la preț mai mic , tu ramai dator cu câteva zeci mii euro .
Dacă nu ești în stare sa economisești 6000 într-un an la salariul ala nu-ți lua nimic . Învață,dezvolta-te ,creste veniturile și apoi arunca-te pe credite .
Citește și ce se întâmplă cu rata când creste roborul ,și va creste , nu o sa stea la minimul asta la infinit.

Cu credit imobiliar standard poti da oricand in plata si banca nu te mai poate urmari cu nimic. Pierzi doar casa.

Din curiozitate, cum ar fi acel 'worst case scenario' scris de tine mai bun in cazul in care sta in chirie?

#21
aflorin27

aflorin27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 842
  • Înscris: 06.06.2014

View Postfigo1988, on 02 noiembrie 2016 - 17:19, said:


Cu credit imobiliar standard poti da oricand in plata si banca nu te mai poate urmari cu nimic. Pierzi doar casa.

Din curiozitate, cum ar fi acel 'worst case scenario' scris de tine mai bun in cazul in care sta in chirie?
La darea in plata pierzi casa, pierzi avansul, pierzi orice imbunatatiri ai facut si, mai mult ca sigur, o perioada buna nu iti mai da nimeni un credit.
Chiria iti da posibilitatea sa te muti, sa cauti ceva mai ieftin, sa te duci inapoi la parinti, etc.

#22
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
Si cine te opreste sa iti inchiriezi casa in loc sa o vinzi sau sa o dai in plata? Eu nu sunt de acord cu cei care isi iau credite fara cap, dar chiar nu poti sa iti planifici viata pornind de la ideea ca te imbolnavesti si nu mai poti sa muncesti. Tu iti dai seama despre ce fel de boli vorbim atunci?

De asemenea, intre cei care se imprumuta in CHF falsificand adeverinte de salariu si cei care fac credit pentru ca nu vor sa apara brusc proprietati in numele lor, dar care au de fapt suficient cash pentru a cumpara 3, sunt o multime de oameni pentru care creditul nu este decat o componenta minora a vietii. In cazul asta particular, cel mai bine ar merge prima casa, dar se poate face si cu credit imobiliar fara prea multe probleme.

#23
mikaell

mikaell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,903
  • Înscris: 24.12.2010
pe scurt
daca poti sa stai in chirie, poti sa-ti faci rate si la un apartament/garsoniera. pana la urma n-ai nimic de pierdut. banii pe chirie raman echivalentul banilor care ii vei da pe rate. ce faci mai tarziu cu apartamentul, e fix problema ta
daca acum ai dificultati in a sta in chirie, atunci nu vad rostul sa te bagi la rate
doar tu stii cum iti manageriezi cei 5.000 lei/luna

#24
PMN

PMN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 238
  • Înscris: 17.10.2016

View Postaflorin27, on 02 noiembrie 2016 - 17:24, said:

La darea in plata pierzi casa, pierzi avansul, pierzi orice imbunatatiri ai facut si, mai mult ca sigur, o perioada buna nu iti mai da nimeni un credit. Chiria iti da posibilitatea sa te muti, sa cauti ceva mai ieftin, sa te duci inapoi la parinti, etc.
Crezi ca daca ajungi in situatia disperata sa ramai fara casa te mai intereseaza de ce spoturi ti-ai pus in sufragerie?
Darea in plata este pentru cei care au pierdut deja casele si inca sunt urmariti de banca sau firmele de recuperare, care inca platesc rate pentru casele pierdute.

View Postfigo1988, on 02 noiembrie 2016 - 17:45, said:

Si cine te opreste sa iti inchiriezi casa in loc sa o vinzi sau sa o dai in plata? Eu nu sunt de acord cu cei care isi iau credite fara cap, dar chiar nu poti sa iti planifici viata pornind de la ideea ca te imbolnavesti si nu mai poti sa muncesti. Tu iti dai seama despre ce fel de boli vorbim atunci? De asemenea, intre cei care se imprumuta in CHF falsificand adeverinte de salariu si cei care fac credit pentru ca nu vor sa apara brusc proprietati in numele lor, dar care au de fapt suficient cash pentru a cumpara 3, sunt o multime de oameni pentru care creditul nu este decat o componenta minora a vietii. In cazul asta particular, cel mai bine ar merge prima casa, dar se poate face si cu credit imobiliar fara prea multe probleme.
1 Nu poti vinde casa daca apari cu credit la banca, trebuie sa achiti creditul.
1.1 Partea de executor si rate neplatite sperie orice client, ca inainte de toate se achita datoria catre executor, sa se stearga datoria de la cartea funciara.
1.2 Mai zic ca or sa vrea toti sa negociez cand or sa ajunga ca trebuie sa vinzi urgent?

Edited by PMN, 02 November 2016 - 19:07.


#25
denisen

denisen

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,706
  • Înscris: 13.08.2015
Varianta "studentul"
================
500 lei chirie la o baba in berceni, ca studentul, 500 mancare cheltuieli diverse marunte, 4kl * 12 luni ~ 10ke
Dupa un an faci un credit cu un avans rezonabil, mobilezi bucataria si un dormitor.
Tot dupa un an, salariul tau s-a marit, 1kl rata, 1kl cheltuieli diverse, 4kl * 12 luni ~ 10ke mai mobilezi, platesti ceva anticipat.

Varianta "dupe blocuri"
==================
Credit imobiliar 10ke iei garsoniera confort 3 15mp, continui ca mai sus. Nasol ca scapi greu de ea dup'aia.
http://www.anuntul.r...e_43136241.html

#26
Immortal

Immortal

    nemuritoru'

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,930
  • Înscris: 11.01.2004

View Postfigo1988, on 02 noiembrie 2016 - 14:53, said:

De scazut, salariul nu o sa iti scada.

Eu n-as fi la fel de categoric - si am ani buni in spate in domeniu si zeci de experiente. O gramada de oameni (colegi!) blazati, o gramada de oameni care nu s-au specializat si-au ramas un fel de 'jack of all trades' cu din ce in ce mai putina cautare...si-un venit din ce in ce mai aproape de medie, ca salar.

View Postfigo1988, on 02 noiembrie 2016 - 17:45, said:

[...] In cazul asta particular, cel mai bine ar merge prima casa, dar se poate face si cu credit imobiliar fara prea multe probleme.

'Fara prea multe probleme' e atat de subiectiv... Posted Image

Omul voia worst case scenario - nu e neaparat nevoie de vreo boala, da' ce te faci de te-ndragostesti, iar viitoarea-ti sotie are minimu' pe cartea de munca? Si mai apare si-un copil...? Poate chiar gemeni, de ce nu?
Nu zic de boli, nu zic de cheltuieli neprevazute - neavand buget (ori posibilitate) de avans, mi-e clar ca nu-i loc nici de d-astea, dar in viata sunt multe etape unde focusul se schimba complet - la fel si majoritatea cheltuielilor.

Eu raman de parere ca un scenariu precum 'varianta studentul' e un 'must do' pentru a te pregati mai departe. Si-o mai poti analiza si altfel - "cat pot strange pana-mi gasesc apartamentul dorit ACUM, cand nu am alea cheltuieli majore?" Din 3,6k, ar mai ramane ceva, daca @OP n-are alea gauri in care sa investeasca. Cu siguranta ar strange mai mult acum decat cu ROBORu la vreo 3% (e clar ca 8-10% nu mai ajunge fara razbel) si vreun urmas pe drum... Posted Image

Edited by Immortal, 03 November 2016 - 08:46.


#27
Rexxy

Rexxy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 19.10.2005

View Postcristik112, on 02 noiembrie 2016 - 12:22, said:

Posibil sa fie si o idee proasta ceea ce as vrea sa fac, dar nici nu as vrea sa dau banii pe chirie, bani care ar putea sa imi fie mie de folos.

Intreaba te asta: Ai nevoie cu adevarat sa ti cumperi? Factorul emotional e puternic da cel mai bine e sa fii inteligent.
Un apartament de 60k euro (O sa includ in pretul asta mobila, notar etc) te va duce cu rata la banca in momentul asta in jur de 110k euro.
Mare grija ca dobanzile in toata lumea sunt jos de tot, inevitabil vor creste. Si daca in momentul de fata rata e de 250-300 eur pe luna nu e exclus sa creasca, poate chiar sa se dubleze. Pe cand chiriile raman la fel sau scad. Asta ti face si suma totala de mai sus de 110k sa creasca.

Strange banii si da un avans consistent. 25k-30k din aia 60 si e mai usor de suportat plus ca nu pierzi la fel de mult.Ar fi pacat sa te trezesti peste 25 de ani ca ai platit 110k+ euro pentru un apartament de 40mp.

Poate te gandesti totusi ca daca pleci din tara sau din oras il poti inchiria. Sigur, dar intervin alti factori. Uita te la piata imobiliara din Bucuresti. Se construieste h-a-o-t-i-c si vei avea probleme cand il inchiriezi daca nu va fi suprafata potrivita SI zona potrivita. De cresterea valorii apartamentului nici nu poate fi de discutat, orice ar vrea altii sa ti zica.
La cum se construieste, intreaba-te: de ce as cumpara apartamentul tau cand vizavi sau in acelasi bloc pot lua unul nou la acelasi pret?

Daca totusi te decizi sa mergi inainte, incearca sa pui avans consistent la bataie. Daca nu poti pune jumate din sumapune macar avansul minim pentru un credit ipotecar cu rata FIXA.
E greu de crezut ca vor mai scadea dobanzile - cel mai probabil vor creste, si atunci cand dobanda altora va fi de 8-9%, tu o vei avea tot la 4%-5.5%

Dar, repet. Daca te gandesti din punct de vedere al unei afaceri, o afacere care cumpara un bun cu valoare de piata de 60 de mii de euro si plateste 110.000 de euro fara sa i aduca nici un profit anual e o afacere care da faliment in scurt timp.

#28
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
Calculul tau e incorect atunci cand cumperi pentru a sta in el. Sunt constant oameni care vin sa lucreze in Bucuresti, degeaba o dam inainte cu depopularea tarii, daca orasele mari cresc in marime. Asa e peste tot in vest. Nu ai milioane de oameni care fac agricultura de subzistenta, ci mult mai putini, cu ferme mari, restul muncesc in mediul urban. De aceea pe termen lung este irelevant ca se depopuleaza cine stie ce orasel fara industrie.

Corect ar fi sa se compare chiria platita strict cu dobanda, fara principal. Atunci cand la banca platesti principalul, iti pui banii in buzunarul tau. Nu prea sunt motive pentru scaderea preturilor in Bucuresti, oricat de mult si-ar dori unii. Ipoteza ta ca este un apartament liber vizavi contrazice flagrant ce se intampla in perioadele fara criza economica in orasele mari. Mai mult, pretul in final va fi dat tot de venituri si tot mai multe companii straine isi muta o parte din operatiuni in Bucuresti. Inca un motiv de crestere a veniturilor si, implicit, a preturilor.

PS: Creditul ipotecar cu rata fixa e un pansament pe o rana ce nu exista. Sa platesti VOLUNTAR dobanda mai mare la soldul initial pentru ca peste niste ani POATE va creste dobanda de referinta, nu e o idee buna. Mai ales ca banca are analisti mult mai buni decat Gigel care ia primul credit din viata lui si crede ca le da teapa.

PPS: E amuzant cand vad discutii despre calitatea apartamentelor si cladirilor din Bucuresti. Daca ati umba un pic prin orasele mari din afara ati vedea ca locuintele bune in orase sunt EXTREM de scumpe. Clasa muncitoare, daca vrea sa stea in semi-centrul unui oras mare din Europa ajunge sa scoata din buzunar un pret mult mai mare (raportat la venituri) decat in Bucuresti.

Edited by figo1988, 08 December 2016 - 14:18.


#29
Rexxy

Rexxy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 19.10.2005
@figo1988: incep sa cred ca tu faci propaganda pentru toate coclaurile din capitala.Ori asta ori ai cumparat vreun cotet de 40 mp la 100k si ncerci sa ti justifici alegerea. Pe scurt tu l sfatuiesti pe om sa ia credit sa plateasca un apartament dublu si sa nu si ia nici plasa de siguranta cu dobanda fixa - bazandu se pe analistii bancii.
cred ca stim cu totii ce profesionisti sunt aia.
Cand vreodata e convenabil sa cumperi un bun la pret dublu doar sa locuiesti in el, fara sa ti aduca vreun venit? Reteta de faliment sau cel putin de plati nedorite

#30
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
Poti sa gasesti pe forum ce mi-am luat. 3 camere in centru cu 125k.

In al doilea rand, arata-mi si mie un calcul in care ajungi sa platesti dublu cu dobanzile actuale. In al treilea rand, de inflatie tinem si noi cont? Sau consideram ca 3 lei peste 20 de ani sunt la fel ca 3 lei azi? Ideea cu pretul platit dublu e falsa, e la mintea cocosului ca nu e cazul. Sper ca nu trebuie sa stau sa explic.

Daca iei cu dobanda fixa, ai dobanda aproape dubla la inceput, pe soldul mare. De asemenea, daca nu ma insel, nu exista oferte cu dobanda fixa pe toata perioada, ci doar pe primii 5 (sau 10) ani. Iti garantez ca genul de analiza pe care o face vasta majoritate acasa este inferioara celei facute de banci.

#31
Rexxy

Rexxy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 19.10.2005

View Postfigo1988, on 08 decembrie 2016 - 17:26, said:

In al doilea rand, arata-mi si mie un calcul in care ajungi sa platesti dublu cu dobanzile actuale.
Actual platesti 60%. Esti constient ca vor urca dobanzile la un moment dat da? Mult noroc cu inflatia daca n aia ti e baza dar cu inflatia cresc dobanzile. De ce crezi ca s asa joase acum? Ca e inflatia scazuta.
Uita te pe istoricul robor si vezi ce rata era acum 2-3 ani nu acum 100. Daca te uiti la 8-9 ani in urma s ar putea sa ti sara inima.

http://www.bnro.ro/S...d=801&table=642

7,8, 9% in 2009 a fost si 15%.

#32
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005

View PostPMN, on 02 noiembrie 2016 - 19:04, said:

1 Nu poti vinde casa daca apari cu credit la banca, trebuie sa achiti creditul.
Poti vinde. Dar numai cu acordul bancii.

#33
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,543
  • Înscris: 16.03.2007
La BT in 2015 au acordat lejer doua credite concomitent (unul imobiliar + unul de nevoi personale) pentru suma totala de 50k unei persoane de 25 de ani care lucra in domeniul IT. Rata lunara de 1620 lei reprezenta cam 25% din salariul net. De atunci a intrat in vigoare legea darii in plata. In cel mai rau caz, pierzi avansul si ce ai dat pana atunci (adica ramai cu creditul de nevoi personale). Eu zic ca e rezonabil.

Edited by laffin, 01 January 2017 - 11:52.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate