Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 

Cum facem racoare in apartament?

- - - - -
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#19
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007

 Bolund, on 05 iulie 2015 - 22:07, said:


Eventual staniol pus in geamuri, ca in studentie....

Staniolul pus la exterior. Exista folii de protectie, termica, la trusele medicale de urgenta. Cele cu doua fete, auriu/argintiu. Sunt mult mai bune decat folia aia alimentara care se rupe doar daca te uiti urat la ea.

Legat de racirea evaporativa, da se face ceva umezeala, dar ca sa functioneze corect trebuie miscat aerul prin marea parte a apartamentului si evacuat. Nu doar recirculat prin camera ca astfel faci doar sauna.

Mama ei de fizica si de studentie la FM.

Edited by Super Chief, 05 July 2015 - 22:39.


#20
Bolund

Bolund

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,094
  • Înscris: 04.07.2015
Ce e aia FM?
Oglinda are argintul pe interior, nu? Daca vrei flame, m-am lasat de vreo 8 clone incoace.

Edited by Bolund, 05 July 2015 - 22:43.


#21
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,052
  • Înscris: 23.09.2005

 Eduardo-S, on 05 iulie 2015 - 21:06, said:

M-am gandit sa pun un ventilator in geam, dar din ce am citit pe net pentru a se forma acel curent de aer trebuie pusa o pereche de ventilatoare la doua ferestre diferite si care sa fie montate ermetic ca in imaginea de mai jos.

 Eduardo-S, on 05 iulie 2015 - 21:40, said:

Am si aer conditionat, dar se plang ai mei ca e frig, ii prinde curentul, consuma mult, etc. Pe mine ma intereseaza sa racoresc apartamentul noaptea folosind aerul rece de afara.

Intr-adevar, solutia cea mai buna (ca pret) pentru racoare noaptea este cu ventilator in geam. Nu ai nevoie neaparat de 2 ventilatoare, ci doar trebuie sa respecti principiul: "aerul care intra pe un geam, trebuie sa poata si sa iasa in alta parte" pentru a avea debitul maxim si a forma un curent.

Ideal ar fi (si cu costuri minime) sa montezi un ventilator intr-un geam (montat in sticla, nu doar deschis geamul si pus pe pervaz) intr-o camera de la un capat al locuintei, iar in celalalt capat sa deschizi un geam, sa poata iesi aerul impins inauntru de ventilator. Sau, nu neaparat sa mearga curentul ala prin toata casa, ci macar pe-acolo pe unde ai nevoie de racoare, de ex. dormitor.

Ai putea face un experiment simplu si ieftin: iei un placaj de marimea unui ochi de geam, si montezi un ventilator in el (ca si cum ar fi montat in sticla). Iei placajul cu ventilator cu tot, si il prinzi in rama unui geam deschis. Apoi deschizi si geamul de evacuare din alta camera, si o sa vezi ce efect are. Ideal este ca placajul sa fie lipit bine de rama geamului astfel incat sa nu existe scapari de aer pe langa placaj.  Daca da rezultate bune, poti sa faci treaba pana la capat si sa modifici un geam pentru a monta ventilatorul definitiv. Eventual poti concepe un fel de capac peste ventilator, astfel incat pe timp de iarna sa nu-l mai demontezi, sa te aperi de frig.

Cu cat vrei debit mai mare, cu atat iei ventilator mai puternic si de diamentru mai mare.

Daca ar fi sa faci dispozitivul si mai performant, poti monta la ventilatorul ala, nu doar un boton de pornit/oprit, ci chiar un variator, care sa-ti faca ventilatorul sa mearga atat de repede pe cat invarti roata variatorului. Asta in cazul in care vrei sa racoresti doar putin, si nu vrei un curent de aer prea mare, sa zicem dupa ce a funcionat o perioada si s-a mai racorit in camera.


Noaptea da rezultate foarte bune, oricat de cald ar fi afara, tot e mai racoare ca inauntru. Banuiesc ca si la tine, ca si la mine, e problema ca ti se incalzesc peretii peste zi, ca o soba, iar in apartament noaptea se face cuptor.

E nevoie doar de plasa pentru tantari, peste ventilator, ca sa nu ti-i sufle in casa, si unde e ventilatorul, si unde e evacuarea. Intr-adevar, ca metoda de racorire pe timp de noapte, e cea mai ieftina metoda, nu se compara cu costurile unui aer conditionat. Si probabil e si mai sanatoasa.

Iar ventilatorul poate fi util uneori chiar si primavara/toamna, cand sa zicem ca in casa e mai racoare peretii fiind reci, dar afara e cald. Iti baga aerul cald inauntru. Adevarul este ca pentru asta exista unele solutii, la care consumul de energie este tot al unui ventilator, dar nu functioneaza decat cand bate soarele direct pe el.

Panou solar din cutii de bere:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/R9bBnRQWRro?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



 Dares, on 05 iulie 2015 - 21:10, said:

N-are niciun rost sa te complici cu ventilatoare montate in geamuri. Vara, pe caldurile alea de 35 de grade, iti trebuie ventilator mare in fiecare camera.

Omul a explicat ca are nevoie de racoare in special pe timp de noapte. Temperaturi de 35 de grade noaptea, mai gasesti prin India, vazusem la TV, dar nu la noi. Posted Image

Iar ventilatoarele alea "din fiecare camera" nu fac decat sa invarta acelasi aer cald.

Edited by Phobos, 05 July 2015 - 23:11.


#22
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Ar mai fi o solutie daca nu e suficient cu ventilator, dar e cam pacatoasa. Apa rece circulata prin calorifere si ventilatoare sa sufle in ele. Complicat de implementat la bloc, dar in ultima instanta e si asta o solutie. O tavita sub calorifer sa culeaga condensul. Functioneaza cu atat mai bine cu cat aerul din camera e mai cald si mai umed. Dar periodic (la macar o vara) caloriferele trebuiesc curatate si tratate antimucegai.

#23
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007

 Bolund, on 05 iulie 2015 - 22:42, said:

Ce e aia FM?
Oglinda are argintul pe interior, nu? Daca vrei flame, m-am lasat de vreo 8 clone incoace.

Frecat Menta.

Nu are stratul de argint pe interior ci pe partea cealalta. Si asta din ratiuni economice altfel s-ar oxida si ciuciu imagine clara sa-ti faci freza cu gel.

Si in cazul asta nu vrei sa-ti faci selfiuri in oglinda ci sa respingi in cantitate cat mai mare radiatia solara.

Cum am zis, studentie la frecat menta.

#24
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Super Chief are dreptate, cel putin de data asta. La trecerea caldurii solare prin geam, acesta se incalzeste pentru ca sticla este transparenta la lumina dar semi-transparenta sau chiar opaca la alte forme de radiatie . Prin urmare sticla absoarbe o mare cantitate de caldura, pe care o degaja apoi in interior. Daca pui folie reflectorizanta pe interior, nu obtii mare lucru. Va fi putin mai intuneric si cam la fel de cald.

#25
CoBr4

CoBr4

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 1,380
  • Înscris: 07.06.2005
Sa incercam sa pastram discutia fara flame-uri va rog ! Nu va jigniti colegii de forum.

#26
2muschi

2muschi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 305
  • Înscris: 15.12.2013
@xilo, mai bine suporti caldura decat sa te traga curentul?

De asta sunt pline buletinele de stiri de oameni morti ca i-au tras curentul si nu se pomeneste nimic de fatalitati din cauza caldurii ?

E inradacinata la noi confuzia intre curentii de aer si aerul rece.
Daca folosesti un uscator de par care produce un curent de aer cald ,risti sa mori nu ? ....ca doar ai curent de aer chiar langa cap !
Nu mai zic .....ce se intapla daca te prinde vre-un vant caldut pe afara?

Si nu , nu vorbesc numai din teorie  , ci in ultimii 40 de ani am tot experimentat .

Edited by 2muschi, 06 July 2015 - 11:02.


#27
Serpent

Serpent

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,236
  • Înscris: 09.01.2004

 cspot, on 06 iulie 2015 - 04:00, said:

Super Chief are dreptate, cel putin de data asta. La trecerea caldurii solare prin geam, acesta se incalzeste pentru ca sticla este transparenta la lumina dar semi-transparenta sau chiar opaca la alte forme de radiatie . Prin urmare sticla absoarbe o mare cantitate de caldura, pe care o degaja apoi in interior. Daca pui folie reflectorizanta pe interior, nu obtii mare lucru. Va fi putin mai intuneric si cam la fel de cald.

Am constatat si eu asta, la balcon am doua geamuri cu folie reflectorizanta pe interior si doua fara. Alea cu folie se incing de la soare si dogoresc, nu poti tine mana pe ele vara. Dar fac umbra.
Alea fara sunt la temp. aerului din balcon, dar se arde orice e pus pe pervaz.

Solutia de circulare naturala/fortata noaptea a aerului este foarte buna, dar mai greu de pus in practica la bloc.
Ventilatoarele/turbinele eficiente (peste 500 mc/h) nu pot fi simultan si eficiente, si silentioase, si ieftine. Maxim doua din trei!

#28
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015
Daca pe teava de apa rece iti curge apa rece, faci rost de un radiator de masina si-l legi la un robinet. Pui si un ventilator, evident.
Apa parca inmagazina 1KWh/metru cub pt 1°C dif de temperatura. Adica daca bagi apa de 15 grade in radiator si iese de 16 ai bagat 1KWh de energie(in cazul nostru caldura) in metrul ala cub de apa. Daca iese la 25, bagi 10KWh.
Daca e rece apa poate reusesti sa bagi 10KWh de caldura in fiecare metru cub de apa rece. Asta ar veni caldura produsa de vreo 5 calorifere electrice, caldura pe care ai scoate-o din casa. Evident daca consumi 1metru cub de apa intr-o ora. Daca il consumi in 10 ore, va fi echivalentul unui calorofer care merge pe treapta mica.
Costa ceva dar te racoresti cat de cat, plus ca nu o sa mearga in continuu.

Desi aerul suflat prin radiator va fi mai cald cu un ventilator mai mare, vei scoate mai multa caldura din casa in felul asta.

Noaptea poti sa scazi debitul apei si sa dai mai incet ventilatorul daca ai posibilitatea asta.

Pacat ca nu stai la casa sa colectezi apa.

Edited by underb, 06 July 2015 - 19:09.


#29
Bolund

Bolund

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,094
  • Înscris: 04.07.2015
Daca nu uit maine bag niste poze cu o scula dinasta la nivel industrial. Si face frig, nu racoare...ti se  face pielea de gaina.

Edited by Bolund, 06 July 2015 - 19:15.


#30
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Serpent, mi-a placut tare aia cu "2 din 3". Si da, ai dreptate si cu restul.

#31
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
in functie de zona, problema este ca odata cu aerul de afara, iti intra in casa si o gramada de praf.

#32
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
Te muti la taranoaia.

#33
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
nici acolo nu este o situatie prea fericita. de cele mai multe ori, ulitele sunt neasfaltate si dementii de localnici merg cu viteza, lasand nori de praf in urma lor.
solutia este sa ai un sistem de ventilatie cu tubulatura si un filtru de aer centrifugal, eventual umed. dar deja vorbim de costuri suplimentare, spatiu ocupat, etc.

Edited by rich1974, 07 July 2015 - 09:29.


#34
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Aerul umed face mai rau la caldura.

#35
Bolund

Bolund

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,094
  • Înscris: 04.07.2015
Pozele:

Attached Files



#36
PicoDazore

PicoDazore

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 25.11.2011
Poate te intereseaza si una din variantele propuse mai jos:

http://playtech.ro/2015/cum-sa-ti-faci-un-aparat-de-aer-conditionat-in-15-minute-video/

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate