Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Medicina in Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#37
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
N-are rost sa continuam discutia despre factori politici, e arie medicala, totusi.

#38
90210

90210

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 10.10.2010

 Gonthar, on 17 octombrie 2013 - 12:07, said:

Se zice ca preventia este mai buna decat tratamentul! Si ca cel mai bun medicament este rasul... Statul ar putea sa economiseasca o gramada de bani investind o parte din bugetul sanatatii in reviste, emisiuni si filme umoristice, angajand clovni in spitale si animale exotice de companie asa cum se face in strainatate, si in general aducand mai multa veselie in viata oamenilor.

Prietene, esti retardat sau ce ai? Serios acum, gandirea ta ma ingrozeste, nu credeam ca cineva care a invatat sa scrie si sa citeasca poate avea un intelect asa scazut.

 ripper, on 17 octombrie 2013 - 10:57, said:

In maxim 2 ani totul va fi la pamant. Deocamdata e bine, asa rau cum este.
ok, si ce facem atunci? Aici nu e metrou, unde daca fac aia greva sau se inchide oamenii pot merge si pe jos la munca. Daca iti aduci aminte cand s-au inchis spitalele mici cati au murit atunci pe la usile inchise, daca se prabuseste sistemul va fi de 10 ori mai rau. Nici nu vreau sa imi inchipui..
Bun, eu plec iar afara, imi iau si parintii si ii tratez acolo daca se inbonlavesc. Sa zic ca am rezolvat problema, dar prietenii si vecinii mei de aici ce fac? Mor pe capete? Si asa am auzit destule povesti horror legate de aventurile lor prin spitale.

 tzotzolyno, on 17 octombrie 2013 - 14:55, said:

Aici sunt perfect de acord. Orice paient are dreptul la informare. Când este nevoie ofer orice info. vrea într-o manieră cât mai inteligibilă nivelului intelectual. Că majoritatea nu fac asta...ei nu au văzut cum e în țări mai civilizate. Aici ești prof: te doare-n cur de ce vrea pacientul. Deși-s medic, zilele trecute am fost la rândul meu pacient la un prof pe altă specialitate. Aceeașii atitudine anti-„alegerea este a pacientului”. De informare nu aveam nevoie. Mă durea-n cur de ea la modul cum nea profu' o făcea. Rezidenții lui făceau cum vroia el cu cum trebuia.

Dacă sistemul sanitar va cădea, va cădea o dată cu un guvern.
Aici e simplu, si eu m-am lovit de chestii de genul. Fa si tu tot ce poti, pierde 2-3 min sa explici oamenilor ce si cum, am observat ca oamenii se vindeca mult mai bine cand stiu de ce sufera si in ce fel functioneaza tratamentul. Daca facem fiecare cate putin poate schimbam cate ceva si poate nu ne mai injura pe forumuri toti analfabetii.

 ripper, on 17 octombrie 2013 - 18:54, said:

N-are rost sa continuam discutia despre factori politici, e arie medicala, totusi.
Din pacate politicul s-a infiltrat si in spitale. Acum primarii localitatilor hotarasc cine se angajeaza  si cine e dat afara din spital, ce instrumentar se cumpara...inchipuie-ti ca trebuie sa povestesti unui politician burtos cu creierul cat nuca ca ai nevoie de medicamentul x care e de 2 ori mai scump decat y dar are mai putine efecte secundare si in anumite situatii salveaza viata cuiva

#39
tzotzolyno

tzotzolyno

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,056
  • Înscris: 12.01.2007
Informarea merge, are efect. Am avut odată un pacient recalcitrant cu alcoolism cronic. Singurul care-l putea calma din secție eram eu pentru că mă purtam cu el făcând abstracție că are pribleme serioase comportamentale din cauza alcoolului. Îi spuneam ce vroia să audă și devenea docil. Nu trebuia să fie legat de pat. La externare manifesta resepect față de mine și îi ignora pe ceilalți. De altfel a vrut în mod express să-i scot firele doar eu.

Cu excepția psihiatriei unde apar surprize de la hristoși și fecioare maria, cu majoritatea pacienților poți stabili o relație de respect și colaborare cu un pic de implicare. Alea 2-3 minute (poate chiar mai multe) nu strică nici mie ca medic și nici lui ca pacient.

Se pot extrage date folositoare din anamneză. Nu de puține ori am văzut o anamneză făcută pe WC de colegi cu scuza că suntem moderni. Uite așa un citolog (medic de lab. specializat pe hema) nu va putea interpreta tabloul sanguin doar pt că un clinician nu știe să pună întrebări banale gen antecedente heredo-colaterale. Unii mi-ar zice că-s de modă veche dar scurta mea experiență mi-a arătat cât de eficientă este interacțiunea asta. Medicii uită de clasicii care dădeau diagnostice în pragul ușii și care găseau problema și ascultând pacientul, simptomele lui. Acum majoritatea se uită doar la semne, un eco, un laborator, hop-hop și externarea.

Eu n-am cum să schimb atitudinea colegilor. Doar dacă voi fi vreodată șef de secție/clinică dar nici atunci nu am mari speranțe.

Edited by tzotzolyno, 18 October 2013 - 08:04.


#40
Alex-Softpedia

Alex-Softpedia

    Împărat Republican

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,383
  • Înscris: 10.03.2009
Pentru mine, principial vorbind, spitalul nu trebuie sa fie o entitate a carei prim scop (si poate unic) e profitul. Cum transporturile sunt subventionate (vezi metrorex de pilda) si sistemul medical ar putea fi.

Cred in piata capitalista, deschisa, bazata pe cerere si oferta, unde preturile se reglementeaza natural, DAR, sanatatea e un domeniu mai aparte iar lucrurile pot degenera. In consecinta, sunt si pentru spitalele private (ceea ce am scris mai sus nu exclude asta), dar nici nu cred in incompetenta absoluta a unui sistem de stat, doar pentru ca e de stat.

Problemele sunt insemnate, incepand chiar de la procentul care merge din buget spre sanatate (destul de mic), pana la eficienta cu care se cheltuie banii. Medicii sunt diferiti, de la caz la caz, doar sunt si ei oameni. Generalizarile tot timpul mi s-au parut inutile si chiar periculoase. Sunt si oameni care n-ar avea ce sa caute in breasla asta, oameni care au profil de vanzatori de masini in targ, sau de telefoane pe sub mana, nu de medici. Faptul ca multi pleaca, e bine. Faptul ca din cei ce pleaca, majoritatea nu se mai intorc, e rau. Dar ce poti sa faci ? E o profesiune liberala iar oamenii se pot dezvolta armonios, si financiar, si profesional, mult mai bine in alta tara.

In privinta salariilor, trebuie fiecare dintre noi sa hotaram in mentalul nostru daca unele categorii profesionale trebuie sa fie privilegiate, trebuie sa fie platite mult mai bine pentru ca sunt categorii strategice, le-am putea spune, de pilda justitia, politia, sistemul de sanatate si educatie, pompierii, etc. Daca nu ajungem la concluzia asta ca trebuie platiti mai bine (nu spun ca ar trebui neaparat) atunci medicii si personalul medical se revolta fara sens.

Daca aveti timp si curiozitatea necesara, va propun sa cautati salariile personalului din spitale pe diferite site-uri ale spitalelor. Incercati sa faceti o medie a salariilor, atat a rezidentilor, cat si a asistentelor, cat si a medicilor, etc. Apoi, cautati care este salariul mediu pe tara si comparati cele doua, vedeti ce iese. La asta trebuie sa ne raportam cand discutam de cat de mari sau cat de mici sunt salariile, si anume la salariul mediul pe tara, pe Romania, si nu la salariul mediu pe Germania. Cum medicii doresc salarii de 5000 de euro, si inginerii doresc salarii de 2000-3000, si profesorii, si proletarii, pana si femeia care intretine scara blocului, avand salariul minim pe economie, ar vrea si ea 800-900 de euro sau care o fi salariul minim prin Germania.

In concluzie, dupa cum spuneam, acceptam categoriile mai sus mentionate ca fiind exclusiviste, strategice, si trebuie platite cu mult peste ceea ce tara poate sa le ofere, facand un mare efort, sau ele sunt ca toate celelalte ? Fiecare trebuie, in interiorul lui, sa ajunga la un raspuns.

Edited by Alex-Softpedia, 18 October 2013 - 08:51.


#41
90210

90210

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 10.10.2010

 Alex-Softpedia, on 18 octombrie 2013 - 08:49, said:

In privinta salariilor, trebuie fiecare dintre noi sa hotaram in mentalul nostru daca unele categorii profesionale trebuie sa fie privilegiate, trebuie sa fie platite mult mai bine pentru ca sunt categorii strategice, le-am putea spune, de pilda justitia, politia, sistemul de sanatate si educatie, pompierii, etc. Daca nu ajungem la concluzia asta ca trebuie platiti mai bine (nu spun ca ar trebui neaparat) atunci medicii si personalul medical se revolta fara sens.
Nu prea merge bagata politia, justitia in aceeasi oala cu medicina si invatamantul, din cauza veniturilor duble ale celor dintai.

 Alex-Softpedia, on 18 octombrie 2013 - 08:49, said:

daca aveti timp si curiozitatea necesara, va propun sa cautati salariile personalului din spitale pe diferite site-uri ale spitalelor. Incercati sa faceti o medie a salariilor, atat a rezidentilor, cat si a asistentelor, cat si a medicilor, etc. Apoi, cautati care este salariul mediu pe tara si comparati cele doua, vedeti ce iese. La asta trebuie sa ne raportam cand discutam de cat de mari sau cat de mici sunt salariile, si anume la salariul mediul pe tara, pe Romania, si nu la salariul mediu pe Germania. Cum medicii doresc salarii de 5000 de euro, si inginerii doresc salarii de 2000-3000, si profesorii, si proletarii, pana si femeia care intretine scara blocului, avand salariul minim pe economie, ar vrea si ea 800-900 de euro sau care o fi salariul minim prin Germania.
Eu sunt de acord ca tara nu poate plati prea mult, de aceea nici nu am zis asa ceva, salarii de 5000, ca nu e posibil. ca o solutie ce am propus-o a fost sa ajunga salariile medicilor la acelasi nivel si cu aceleasi facilitati ca ale celor de la armata sau politie, ar fi de ajuns.

Hai sa va povestesc o faza adevarata, una din multele ce mi-au lasat un gust amar. Eram la inceputul rezidentiatului, intrasem cu proful meu la o operatie la o dom'soara, cu anestezie locala datorita unor probleme. Eu ma gandeam atunci in timp ce lucram ca trebuie sa platesc chiria, ca nu imi ajungeau banii. Mie imi intrase salariul pe card dar al sotiei inca nu, si chiria (la o garsoniera) era mai mare decat salariul meu, eram cumva blocat pana veneau banii ei, in fine.
Proful, ca sa mai relaxeze pacienta, facea conversatie cu dom'soara:
Profu- Pai si dumneata ce faci, esti studenta?
Domsoara- Da, am terminat dreptul, acum invat sa dau la scoala de judecatori.
Profu- pai si scoala asta cat tine?
Dom'soara- 2 ani, dar e greu de intrat, ai de invatat mult, eu invat de 3 luni.
profu- pai si cum, e un fel de master, sau cum? De ce e asa greu de intrat? Cam ce salariu primesti apoi?
Dom;soara: -pai, la inceput iau xx lei (o suma tripla fata de cat castigam eu atunci)
Profu:- pai cum, dom;soara, esti platita si mai bine ca mine?
Dom;soara- Pai daa, dar munca aia e importanta, e cu multa raspundere..
profu- pai si ce facem noi nu e important? ( in timpul asta operam pe undeva pe la baza craniului, la cativa cm de creier si de vase foarte importante de sange)
Stupefiat proful se intoarce catre mine: vezi ma? tu cat ai invatat sa prinzi loc la rezidentiat pe chirurgie? Eu- pai, cam 1 an. Proful: ma, eu ti-am zis de cand ai intrat la noi pe usa ca ti-ai ratat cariera, uite, vezi? Faci 4 ani de drept si apoi 2 pt judecatori si castigi direct xx lei, si faci si munca cu multa raspundere :)

#42
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
Stai linistit ca un mecanic sau o panarama d-aia la coafor tot face de 10 ori cat tine ca rezident. Asta e Romania. N-ai idee cati stramba din nas in cabinet pentru 100 de lei obturatia sau mai stiu eu ce, dar au telefoane de 2000 de lei, unghii false mereu schimbate si altele asemenea.

#43
90210

90210

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 10.10.2010

 ripper, on 18 octombrie 2013 - 20:12, said:

Stai linistit ca un mecanic sau o panarama d-aia la coafor tot face de 10 ori cat tine ca rezident. Asta e Romania. N-ai idee cati stramba din nas in cabinet pentru 100 de lei obturatia sau mai stiu eu ce, dar au telefoane de 2000 de lei, unghii false mereu schimbate si altele asemenea.
Stramba din nas de frica, nu din cauza banilor. :)
Eu cand vin la voi v-as da bani numai ca sa ma lasati in pace. Cum porneste freza....brusc imi aduc aminte ca parca am o urgenta, ca am uitat aragazul pornit...ca..

#44
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
Ti-am spus clar de ce stramba din nas. Daca stii tu mai bine...

#45
Alex-Softpedia

Alex-Softpedia

    Împărat Republican

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,383
  • Înscris: 10.03.2009
Fata dadea la "scoala de judecatori", ce ai cu ea ? Posted Image)

E greu sa faci o paralela intre profesii, fiecare are sensul ei. Din medicina nu iesi un individ independent imediat si potent financiar, cu siguranta. Daca vrei sa ai bani imediat, faci un curs de 6 luni de frizerie-coafura, un an de ucenicie e suficient, daca ai si ceva talent, intr-un an si jumatate incepi sa castigi salariul mediu pe economie sau peste. N-ai nevoie nici de liceu, dar sa zicem ca-l faci. La 18-19 ani termini liceul, +1,5 ani, hai sa zicem 2, la 20-21 de ani deja incepi sa mergi in excursii pe banii tai, sa-ti permiti o chirie la o locuinta (ajutat si de partenerul de viata), costurile de intretinere a unei masini, etc. In concluzie la o varsta frageda, incepi sa traiesti pe propriile picioare, cum se spune. Ce face un viitor medic la 20 de ani, in ce stadiu e, raportat la viitorul lui parcurs profesional? Nici nu viseaza la asa ceva, e cu nasul in carti toata ziua, pentru urmatorii ani, si ani, si ani, si ani.

Amicul frizer, pana ce colegul lui viitor medic intra in paine, el se satura de viata :))

Dar, pentru multi, satisfactia nu e doar financiara.

Edited by Alex-Softpedia, 18 October 2013 - 20:39.


#46
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
nu mai sint solutii ??intra in colaps sistemul?

#47
90210

90210

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 10.10.2010

 ripper, on 18 octombrie 2013 - 20:22, said:

Ti-am spus clar de ce stramba din nas. Daca stii tu mai bine...
Adevarul e ca nu stiu mai bine, faceam doar haz de necaz, mai ales ca joi am progamare la o colega de a ta. Cred ca prefer o colonoscopie sau vreo 10 moldamine decat freza aia nenorocita.

 silesax, on 20 octombrie 2013 - 18:20, said:

nu mai sint solutii ??intra in colaps sistemul?
Mie asa mi se pare, de aia va intrebam pe voi, poate vine cineva cu o idee pertinenta.

#48
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
http://stiri.tvr.ro/...#view,-medicina in romania.
oare cit o sa mai fie asa toleranti judecatorii cu asemenea specimene???...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate