Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Cum va arata primul satelit romanesc (Goliat)

- - - - -
  • Please log in to reply
309 replies to this topic

#55
Syncron

Syncron

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 07.01.2006
Ma bucur ca si Romania se implica in cercetari spatiale. Mult succes! :)

#56
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Un nou articol de pe Space Alliance despre satelitii educationali Cubesat cu un material despre HiNCube -un experiment norvegian:

Quote

HiNCube Cubesat

Satelitul norvegian Hincube este una dintre cele doua misiuni de rezerva propuse pentru primul zbor experimental al rachetei Vega (acelasi in care va zbura si Goliatul romanesc). Este de fapt foarte similar proiectului din Romania, atat ca implementare tehnica (ambele sunt bazate pe kitul standard Cubesat de 10x10x10 cm3 si 1 kg greutate cu sistem de stabilizare pe trei axe) cat si ca investigatie stiintifica.
Obiectivele misiunii sunt in primul rand experimentale : sa testeze comunicatia VHF/UHF cu statia de sol, sa studieze conditiile de zbor in spatiu- in special evolutia temperaturilor la care platforma va fi supusa, sa faca investigatii asupra eficacitatii sistemului de control al orbitei si orientarii si nu in ultimul rand sa stabileasca raportul dintre rezolutia imaginilor furnizate de principalul instrument de la bord-o camera de observatie a Pamantului si capacitatea de descarcare a lor in gama de frecventa alocata (437.305Mhz).  
HiNCube este impartit in 5 subsisteme diferite fiecare esential pentru operarea in spatiu :
-sistemul de determinare si control al orientarii in spatiu a satelitului (Attitude Determination and Control System ADCS)
-sistemul de comunicatie a satelitului (Communication System COMM)
-sistemul de distributie a puterii la bord (Electronic Power Supply EPS)
-sistemul de gestionare a datelor la bordul satelitului (On Board Data Handling OBDH)
-sistemul de management al instrumentelor de observatie

articol original SpaceAlliance
Attached File  hincube.jpg   36.32K   68 downloads

#57
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Proiecte Cubesat 2009: Satelitul UWE-3 de la Universitatea Würzburg

Quote

UWE (Universität Würzburgs Experimentalsatellit) este o serie de picosateliti bazati pe standardul Cubesat dezvoltati si construiti de studentii de la universitatea Würzburg din Germania pentru a testa in spatiu o serie de experimente tehnice- pornind de la teste asupra sistemului de determinare si control al orientarii si starii orbitale a unui picosatelit si continuand mai departe cu testarea echipamentului electronic, miniaturizarea lui si studii asupra asa numitului concept "TCP/IP in space".
Primul satelit din serie-UWE1 a fost lansat pe 27 octombrie 2005 din Plesetsk/Rusia la bordul unui lansator Kosmos. Al doilea satelit UWE2 urmeaza sa fie lansat luna aceasta la bordul rachetei indiene PSLV intr-un zbor pus la dispozitie de organizatia indiana ISRO in cadrul lungii colaborari pe care aceasta o are cu centrul spatial german DLR. Racheta indiana va transporta astfel pe langa incarcatura de baza-satelitul meteo indian OceanSat-2 si alti sateliti educationali Cubesat, respectiv BeeSat (Berlin Experimental Educational Satellite), TUB (Technical University of Berlin), ITUpSat-1 (Istanbul Technical University PicoSatellite-1) si SwissCube 1 (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne).
Cel de al doilea Swisscube se va regasi in zborul Vega programat in noiembrie anul acesta ca si noul satelit din seria germana UWE3 (acesta din urma fiind totusi doar satelit de rezerva).

articol complet SpaceAlliance

#58
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Un alt articol de pe SpaceAlliance despre seria experimentala Cubesat:

Quote

Proiecte Cubesat 2009: UNICubesat de la universitatea din Roma

Universitatea ‘la Sapienza’ din Roma isi continua proiectele aerospatiale incepute in anul 1964 cu lansarea satelitului San Marco 1 prin prezentarea unui nou experiment- UNICubesat ce urmeaza sa fie trimis pe orbita in zborul inaugural al rachetei europene Vega din noiembrie 2009 (fiind pasager alaturi de Goliatul agentiei spatiale romane ROSA).
Separat de acest Cubesat universitatea lucreaza in paralel si la proiectele Unisat-5 (cel de al cincilea satelit din seria Unisat dupa precedentele lansari din septembrie 2000, decembrie 2002, iunie 2004 si iulie 2006) si Edusat in coordonarea agentiei spatiale italiene ASI.
Satelitul UNICubesat reia vechiul experiment Broglio de la seria San Marco anume de a masura densitatea atmosferica, de aceasta data reconstituit intr-o platforma micro de 1 kg si cu forma cubica (fata de cea sferica initiala).
Aceasta miniaturizare creaza probleme suplimentare datorita limitarilor (tehnice si de dimensiuni impuse de platforma Cubesat), a cuplarii miscarii satelitului cu momentul de rotatie creat de experiment (cerinte stricte pentru pozitia centrului de masa si a axelor principale de inertie) si a caracteristicilor orbitale (protectia la radiatie necesara datorita apogeului inalt al orbitei de 1400km si calibrarea senzorilor pentru altitudini intre 350-400km).
Platforma este construita in jurul unui microprocesor echipat cu memorie de tip flash pentru stocarea datelor. Starea de la bord este monitorizata prin senzori de temperatura, curent si voltaj. In paralel exista un magnetometer pentru masurarea campului magnetic local al Pamantului si bineinteles senzorul principal care masoara fluctuatiile induse de forta aerodinamica intampinata de satelit pe orbita.
Satelitul este stabilizat prin rotatie, controlul de atitudine fiind realizat doar asupra axei de rotatie prin compararea citirilor de la magnetometru si corectii aplicate cu ajutorul asa numitelor ‘magnetic coils’.
Comunicatia se face folosind un transponder in banda UHF cu frecventa 437.345 Mhz.

Attached Files



#59
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Romania va avea primul sau satelit abia peste un an, in 2010 - lansarea satelitului Goliat este din nou amanata

Quote

Romania, aflata la prima sa experienta spatiala prin lansarea satelitului Goliat, va mai trebui sa astepte o perioada pana cand drumul spre spatiu ii va fi deschis.
Desi preconizat pentru noiembrie 2009 (dupa intarzieri succesive datorate problemelor de proiectare si de constructie) zborul inaugural al rachetei europene Vega se pare ca va fi din nou amanat, cel mai probabil pentru octombrie 2010. Deocamdata informatiile sunt neoficiale si au venit de la mai multe surse implicate in proiect, odata cu evenimentul de la Le Bourget-Franta. Intr-un interviu acordat reporterilor la Paris Air Show si chestionat in legatura cu aceste zvonuri, directorul general ESA Jean Jacques Dordain, a recunoscut ca au existat intarzieri in procesul de integrare si calificare a unor componente ale noii rachete care au condus la decalarea fazei finale a programului de teste din mai in decembrie 2009 si ca in continuare exista posibilitatea decalarii cu cateva luni a primului zbor oficial. O decizie finala asupra noii date de lansare va fi facuta publica la sfasitul anului acesta.

articol complet pe SpaceAlliance

#60
arhshine

arhshine

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 11.06.2008
Daca va intrebati ce se va intampla atunci cand va ajunge Goliat in spatiu, aici aveti raspunsul la intrebare.Indiciu: extraterestri ! Alienara !
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/HuYeE5jnyv0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by arhshine, 23 September 2009 - 22:07.


#61
HLG

HLG

    Like a baws!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,100
  • Înscris: 08.07.2007

View Postarhshine, on 23rd September 2009, 23:02, said:

Daca va intrebati ce se va intampla atunci cand va ajunge Goliat in spatiu, aici aveti raspunsul la intrebare.Indiciu: extraterestri ! Alienara !
Geniala animatie ... mai ales sfarsitul.  :lol:

#62
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008

Quote

Conform ultimelor informatii oficiale furnizate de agentia spatiala europeana ESA, zborul inaugural al lansatorului european Vega- cel in care isi va face debutul si primul satelit romanesc, Goliat, va avea loc abia in noiembrie 2010.
Desi infrastructura tehnica din centrul spatial Kourou in Guiana Franceza este gata si asteapta noua racheta, va mai fi nevoie de o perioada intermediara pentru realizarea tuturor simularilor si testarilor software.

video Goliat

articol complet

#63
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008

Quote

Lansarea satelitului romanesc Goliat ar putea fi inca o data amanata din noiembrie 2010 cum fusese anuntat anterior in cadrul salonului aeronautic de la Le Bourget pana undeva in luna ianuarie 2011, eventual chiar mai tarziu.

Intr-o noua declaratie de presa sustinuta in urma cu cateva zile, presedintele agentiei spatiale europene Jean Jacques Dordain a tinut sa precizeze ca exista anumite intarzieri obiective care pot cauza o amanare a zborului inaugural al rachetei Vega.

In speta este vorba de constructia si testarea segmentului de sol folosit pentru viitorul lansator. Testele se desfasoara in prezent la baza spatiala din Kourou/Guiana Franceza acolo de unde se vor desfasura viitoarele zboruri.

Exista deasemenea probleme si la racheta propriu zisa in acest moment doar 80% din componente fiind pregatite (incluzand aici motoarele si avionica). Cele mai dificile aspecte sunt legate de partea de control a zborului inginerii fiind concentrati acum sa rezolve cateva probleme aparute in timpul testelor pe banc la motoarele ce asigura orientarea activa in timpul ascensiunii.
Dupa rezolvarea acestora se va trece la pregatirea secventei software care va asigura caracteristicile zborului inaugural (timpii de ardere, controlul tractiunii motoarelor etc).

In luna aprilie se asteapta deasemenea un test combinat cand racheta Vega va fi adusa si montata impreuna cu turnul de sustinere.

In ciuda faptului ca acest anunt plaseaza Vega cu mai bine de 3 ani in urma agendei stabilite la inceputul programului, Dordain ramane optimist si da asigurari din pozitia sa de presedinte al agentiei ca problemele nu sunt insurmontabile. Declaratia are si o componenta politica Dordain dorind sa inlature o parte din presiunea publica asupra managementului, tinand sa precizeze ca la momentul actual Vega este unul din cele mai bine organizate programe ale agentiei, iar intarzierile sunt obiective si sunt legate de complexitatea proiectului.

Vega va acoperi segmentul mic pana la mediu unde divizia ArianeSpace nu avea un lansator si va deservi in medie 2 lansari pe an. Racheta este una in patru trepte- un motor de tip P 80 folosind combustibil solid pentru prima treapta, un motor de tip Zefiro 23 alimentat tot de combustibil solid ca si treapta a treia unde actioneaza un motor de tip Zefiro 9 si o treapta finala a patra alimentata de combustibil lichid si propulsata de un motor de tip AVUM – Attitude and Vernier Upper Module.
In ceea ce priveste performantele tehnice, lansatorul este capabil sa inscrie pe o orbita circulara cu altitudinea de 700 km o masa de pana la 1500 kg.

In ciuda acestor amanari repetate ArianeSpace a raportat pentru anul fiscal 2009 un venit de 1.046 miliarde de euro in crestere cu 9.4% fata de 2008 la care au contribuit in special cele 7 zboruri efectuate de Ariane 5 (fata de cele 6 zboruri din anul precedent).
Pe viitor perspectivele fiscale sunt insa mult mai bune in urma semnarii in februarie 2009 a unui contract de 35 de noi unitati Ariane5 cu o valoare de 4 miliarde de euro, dar si datorita intrarii in operare a noilor membri ai flotilei Vega si Soyuz.

Piata comerciala a fost dominata in ultimul timp de variatia costurilor de lansare in special datorita pretului de dumping practicat de operatorul SeaLaunch, dar odata cu intrarea in faliment a acestuia se asteapta o apreciere/revenire la un pret realist al kg de incarcatura transportat pe orbita, ceea ce inseamna o perspectiva buna pentru contabilii celor doua mari companii ramase in joc ArianeSpace si ILS-International Launch Services.

Din punctul de vedere al agentiei romanesti ROSA, satelitul Goliat alaturi de ceilalti pasageri de la bord asteapta de mai bine de 2 ani, lucru care cel putin din exterior, pentru publicul larg care asteapta rezultate concrete, nu este tocmai pozitiv. Avand insa in vedere ca acesta este un zbor facut cadou de ESA (deci un castig pentru bugetul ROSA) si mai ales ca experienta tinerei echipe nu este foarte mare, aceasta aflandu-se la prima incercare de acest gen, probabil ca amanarea in sine nu este tocmai un lucru rau, dandu-le tinerilor proiectanti din Romania sansa sa mai castige ceva timp si sa rezolve in liniste problemele proiectului la care s-au angajat.

simulare video Goliat

articol original SpaceAlliance

#64
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Un alt articol de pe SpaceAlliance despre seria experimentala Cubesat:

Quote

Proiecte Cubesat- Experimentul E-St@r

E-St@r sau in traducere libera "Educational SaTellite @ politecnico di toRino" este unul din satelitii Cubesat care a fost acceptat impreuna cu Goliat-ul romanesc la bordul rachetei europene Vega in zborul ei inaugural care va avea loc la sfarsitul anului 2010.

Construit ca un program educational sub coordonarea universitatii din Torino, satelitul a fost finantat de "Italian Ministry for University and Research" in cadrul unei initiative mai largi ce vizeaza realizarea unei constelatii de nanosateliti dezvoltati de mai multe universitati din Italia.

Prin analogie trebuie amintit si ca Romania intentioneaza sa urmeze aceeasi linie, Rosa (agentia spatiala romana) anuntand public continuarea programului Goliat printr-o formatie de nanosateliti.

Realizat pe baza de voluntariat in laboratoarele universitatii torineze, dar beneficiind de suportul activ al industriei aerospatiale din Italia, e-st@r va viza in primul rand testarea unor materiale si componente comerciale ieftine precum si dezvoltarea si probarea in conditiile din spatiu a unui sistem activ de control al satelitului (Attitude Determination and Control Subsystem) bazat pe clasicele "magnetic torquers" de aceasta data intr-o varianta miniaturizata impusa de dimensiunile reduse ale satelitului (un cub cu latura de 10 cm si greutate 1 kg).

video satelit romanesc Goliat

#65
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Desi situl Space Alliance a publicat repetat stiri despre satelitii de 1kg si 1 decimetru cub tip Cubesat in mai multe rinduri avind personal ocazia sa citesc articole interesante despre Goliat - primul satelit romanesc, totusi vad ca ceva este in neregula cu acesti picosateliti. Interesul fata de ei pare sa se fi diminuat considerabil (daca a existat vreodata unul real)
Am dat o cautare pe internet in speranta ca voi da de, grupuri de lucru, forumuri ceva, legate de constructia picosatelitilor si nu am gasit altceva decit situri moarte intr-o faza incipienta a constructiei lor cum ar fi:
http://cubesat.wikidot.com/forum:start
http://cubesat.ifastnet.com/forum
De asemenea, acel GOLIAT romanesc pentru care banuiesc ca s-au cheltuit sute de mii de $ (7500$ un picosatelit este o poveste pe care nu o mai crede nimeni) este de vreo doi-trei ani in asteptare si sunt slabe sperante ca va fi lansat anul acesta.
Pe de alta parte chiar pus pe orbita, vechi fiind de vreo trei patru ani cine mai garanteaza ca merge. Echipa care l-a construit este dezmembrata in prezent. Doar cei care au facut satelitul pot lucra eficient cu el in cazul cind va functiona. Daca oamenii s-au imprastiat, sunt foarte sceptic ca GOLIAT va fi un succes.

#66
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008

Quote

Primul satelit romanesc, Goliat, nu va zbura in 2010 ci in 2011

Agentia Spatiala Europeana ESA –reprezentand interesele celor 18 tari membre,  compania ArianeSpace, ELV SpA (European Launch Vehicle) si Evry France au semnat in urma cu cateva zile documentul VERTA-‘Vega Research and Technology Accompaniment Program’ care pune bazele productiei de serie pentru componentele noului lansator-acoperind in prima faza 5 noi misiuni in afara zborului de test.
Astfel proiectul Vega se muta din faza de proiectare si dezvoltare in cea de exploatare propriu zisa.
Potrivit directorului ArianeSpace, cel mai probabil zborul inaugural Vega se va efectua undeva la jumatatea lui 2011.
Romania, aflata la prima sa experienta spatiala prin lansarea satelitului Goliat, va mai trebui astfel sa astepte o perioada pana cand drumul spre spatiu ii va fi deschis.

articol complet SpaceAlliance



linkuri relevante:
model virtual al satelitului
galerie imagini
tur virtual Kourou space center

#67
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
"Pina una alta, fabricantii lui Goliat vor trebui sa se multumeasca doar cu un cubesat workshop (conferinta de pico sateliti) care va fi tinut in SUA in Aprilie 2011.
Personal mi-am pierdut increderea in racheta Vega. Sunt zvonuri ca proiectul va fi anulat.
Cubesat Workshop
http://cubesat.ifast...ic.php?f=1&t=31 "


Pe de alta parte citesc in articolul "Space Alliance" ca satelitul Goliat a costat 1 500 000 RON la nivelul lui 2005 ceea ce inseamna o jumatate de milion de dolari? Pe ce s-au dus banii? Pe salarii si conferinte, ca pe altceva nu prea vad. Cu 500 000 mii dolari se puteau plati 6-7 oameni vreme de trei ani (2005-2008 cit a durat proiectul) cu un salariu de 2000 brut de caciula.

Un kit de cubesat de la Pumpkin Inc costa in jur de 7500 $. Goliat este realizat cu un astfel de kit cumparat, la care s-au adaugat tot lucruri straine, deja facute, cu exceptia unui mic telescop fabricat in tara. Mai mult de 50 000 $ nu avea cum sa coste satelitul romanesc pitic de 1 kg si 1 decimetru cub. S-au risipit o multime de bani.

Edited by roaca, 17 September 2010 - 18:11.


#68
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008

View Postroaca, on 17th September 2010, 19:09, said:

"Pina una alta, fabricantii lui Goliat vor trebui sa se multumeasca doar cu un cubesat workshop (conferinta de pico sateliti) care va fi tinut in SUA in Aprilie 2011.
Personal mi-am pierdut increderea in racheta Vega. Sunt zvonuri ca proiectul va fi anulat.
Cubesat Workshop
http://cubesat.ifast...ic.php?f=1&t=31 "


Pe de alta parte citesc in articolul "Space Alliance" ca satelitul Goliat a costat 1 500 000 RON la nivelul lui 2005 ceea ce inseamna o jumatate de milion de dolari? Pe ce s-au dus banii? Pe salarii si conferinte, ca pe altceva nu prea vad. Cu 500 000 mii dolari se puteau plati 6-7 oameni vreme de trei ani (2005-2008 cit a durat proiectul) cu un salariu de 2000 brut de caciula.

Un kit de cubesat de la Pumpkin Inc costa in jur de 7500 $. Goliat este realizat cu un astfel de kit cumparat, la care s-au adaugat tot lucruri straine, deja facute, cu exceptia unui mic telescop fabricat in tara. Mai mult de 50 000 $ nu avea cum sa coste satelitul romanesc pitic de 1 kg si 1 decimetru cub. S-au risipit o multime de bani.


Datele care au fost publicate pe SpaceAlliance sunt singurele informatii financiare oficiale cu privire la proiect. Se stie ca investitia in cercetare nu este profitabila pe termen scurt si nu este neaparat liniara cu banii folositi, rezultatele (care sunt scopul unor astfel de programe si cele mai imprtante in final) depinzand de multi factori.
Goliat este doar prima etapa- ROSA intentionand sa se pozitioneze in urmatorii ani pe nisa nanosatelitilor:
http://pluribus.rosa...c...2&Itemid=37

#69
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005

View Postlawrence38, on 2nd February 2009, 14:55, said:

Se pare ca bulgarii ne-au luat-o inainte si la capitolul asta :(  :first:

Pai voi va imaginati ca suntem inaintea Bulgarilor la capitolul stiinta ?

#70
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Trei sateliti Cubesat au fost pierduti astazi 4 Martie 2011 in urma unei lansari esuate.
Sursa

#71
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010

View Postroaca, on 4th March 2011, 22:10, said:

Trei sateliti Cubesat au fost pierduti astazi 4 Martie 2011 in urma unei lansari esuate.
Crezi ca pe cei de la NASA ai doare de cei 3 sateliti Cubesat?
Supararea cea mare vine de la pierderea satelitului Glory, care a costat 425 milioane $.

#72
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
De acord, insa eu am scris doar despre cei trei sateliti pentru ca subiectul topicului era GOLIAT si el tot un cubsat care probabil va fi lansat anul acesta impreuna cu alti sateliti, unii de aceeasi marime cu el.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate