Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cresterea caprelor
Last Updated: Mar 17 2015 21:30, Started by
fms74
, May 13 2009 17:17
·
0
#6895
Posted 18 November 2014 - 18:25
Cretulesti-Samurcasi?
Ramai pe ratia uzuala de tain. Iada este in crestere si va creste si puiul in burta. Umbli la tain doar daca da semne de ingrasare. Vitamine.... Daca ai fan bun, tain bun, mare smecherie nu ai ce sa suplimentezi. Mai degraba mineralele: cauta brichete de sare cu minerale. Au toti la preturi rezonabile. |
#6896
Posted 18 November 2014 - 18:32
Fanul ,zic eu, e bun. Sare cu minerale , le dau. Tainul contine tarate grau-40% porumb-30% srot -15% mazare-15%.
Ce-i aia? "Cretulesti-Samurcasi?" Care ar fi ratia uzuala de tain? Edited by Badea-Gheo, 18 November 2014 - 18:40. |
#6897
Posted 18 November 2014 - 18:40
Eu nu l-as scoate: ai energie putina acolo, nu are ce sa iti faca probleme.
Faptul ca nu sti nu-i o problema. Ma gandeam ca ar fi culmea sa fi in lista de fb si sa povestim pe forum. |
#6898
Posted 19 November 2014 - 07:21
onitaolguta, on 16 noiembrie 2014 - 17:48, said:
multumesc frumos domnule angolanu ...sper sa fie deja gestante ca se mai bat oarecum in joaca cu tapul si o intrebare despre cam cat ar costa un tap din aprilie, ciut si cam slab? as vrea sa am idee ca as face o oferta proprietarului ca imi e tare drag(tapucul nu proprietarul ) |
#6899
Posted 19 November 2014 - 10:55
13rbk, on 16 noiembrie 2014 - 11:56, said:
Am o curiozitate si anume ,comportamentul violent al caprelor se transmite genetic? Caci cred ca eu am cele mai violente capre din cate am vazut pana acum.Formeaza o turma de 3 ani ,deci ierarhia este formata ,dar am una care nu suporta capre pe linga ea numai la 2 m,alta isi bate si propriul ied . Am ajuns sa-i invidiez pe aceea care ies cu caprele la pascut in liniste ,cu treaba buna,fiindca ale mele cand le dau drumul afara se iau la batae si apoi la fuga de ma lasa in urma lor la 500 de m.Am incercat sa nu le dau de mancare ,sa fie flamande cand le dau drumul afara dar in zadar ,cu toate ca au mancare si pe miristi si tufe ele numai pe holde ar sta si de aici pana la cearta si rusine cu oameni nu mai este decat un pas ,pe care deja l-am facut,deci nu le mai pot scoate afara decat in tarc , unde tre' sa stau inntre ele cat timp mananca ,fiindca cele doua amintite mai sus nu lasa nici pe una sa se apropie de cele doua iesle, puse la distanta intre ele.Sunt depasit de situatie !!!!!! |
#6900
Posted 19 November 2014 - 22:38
ale mele sunt gestante in 2 luni.le mai pot pune la dispozitie blocuri minerale sau le las pt dupa parturitie?
|
#6901
Posted 20 November 2014 - 18:11
domnul angolanu din pacate vorbesc despre un tapuc rasa ...carpatina ... indicatii?
|
#6902
Posted 20 November 2014 - 19:20
#6903
Posted 20 November 2014 - 19:46
Salutare! Sunt incepator in cresterea caprelor si am o intrebare pentru cei mai experimentati in acest domeniu,as dori sa sacrific un tap tanar,fatat in primavara,nu este intors dar nici dupa caprite nu mai alearga,s-a incheiat monta de ceva timp.Il pot sacrifica,o sa aiba carnea un miros sau gust neplacut intrucat nu a fost intors sau este destul de tanar si nu o sa am astfel de neplaceri? Astept un sfat cat mai urgent,e planificat pentru weekend...
|
#6904
Posted 21 November 2014 - 07:06
Constantin_L, on 20 noiembrie 2014 - 19:46, said:
Salutare! Sunt incepator in cresterea caprelor si am o intrebare pentru cei mai experimentati in acest domeniu,as dori sa sacrific un tap tanar,fatat in primavara,nu este intors dar nici dupa caprite nu mai alearga,s-a incheiat monta de ceva timp.Il pot sacrifica,o sa aiba carnea un miros sau gust neplacut intrucat nu a fost intors sau este destul de tanar si nu o sa am astfel de neplaceri? Astept un sfat cat mai urgent,e planificat pentru weekend... |
|
#6905
Posted 21 November 2014 - 13:48
Constantin_L, on 20 noiembrie 2014 - 19:46, said:
Salutare! Sunt incepator in cresterea caprelor si am o intrebare pentru cei mai experimentati in acest domeniu,as dori sa sacrific un tap tanar,fatat in primavara,nu este intors dar nici dupa caprite nu mai alearga,s-a incheiat monta de ceva timp.Il pot sacrifica,o sa aiba carnea un miros sau gust neplacut intrucat nu a fost intors sau este destul de tanar si nu o sa am astfel de neplaceri? Astept un sfat cat mai urgent,e planificat pentru weekend... am taiat beregata i am luat si traista si n am avut probleme cu carnea dar ca sa fii mai sigur o pui in bait 2 -3 zile ( 2 litri de vin , unu de lapte ,condimente : ciisoare ,ienibahar ,fio dafin ,piper negru si altele si apa cat cuprinde ) tai carcasa in 4_6 bucati si o scufunzi in bait> si apoi pofta la bun! |
#6906
Posted 21 November 2014 - 14:28
o intrebare pun si eu . am ajuns si eu la 55 capre fatatoare plus 15 iedite si nu vreau sa mai dau caprele la munte dupa ce am pierdut anul asta una din cele mai bune . stiti un achizitor de lapte de capra in raza de 70 km de la vatra dornei spre suceava sau bistrita ? care este un pret orientativ per litru la cei ce au predat lapte?> eu am doar capre albe de banat , carpatine si metise cu alpin francez si murciana granadina . astept raspuns > multumesc m am hotarat sau fac si neu bani nu numai stanasul !
|
#6907
Posted 21 November 2014 - 16:59
Constantin_L, on 20 noiembrie 2014 - 19:46, said:
Salutare! Sunt incepator in cresterea caprelor si am o intrebare pentru cei mai experimentati in acest domeniu,as dori sa sacrific un tap tanar,fatat in primavara,nu este intors dar nici dupa caprite nu mai alearga,s-a incheiat monta de ceva timp.Il pot sacrifica,o sa aiba carnea un miros sau gust neplacut intrucat nu a fost intors sau este destul de tanar si nu o sa am astfel de neplaceri? Astept un sfat cat mai urgent,e planificat pentru weekend... Sincer eu nu m-as risca .... nu am nici experienta si nici nu am taiat , dar mi-au spus altii , au taiat niste prieteni un tap de 1 an , in luna Februarie anul acesta . Deci nu se pune problema sa fi fost batran , in sezonul de monta , smd . Nu au simtit nimic pana cand a inceput sa se prajeasca carnea , erau si trincheliti , ca deh , deaia s-au apucat sa traga chef , oamenii erau pusi pe fapte mari . Din 4 cati au mancat din el , 3 n-au avut nici pe naiba , dar al patrulea care imi este si vecin era sa dea in hepatita , toata noaptea a vomitat de scarba . Ceilalti radeau si mancau de mama focului , parca sa-i faca in ciuda , depinde mult de cat de tare esti de "caracter" , eu ma zbarlesc la randul meu numai cand va scriu astea . Bunicul sotiei a fost in tinerete cioban , a taiat la randu-i un tap adult si l-a facut pastrama , l-au mancat cainii pana la urma ca el nu a reusit ... Atunci mi-a mai spus cineva de la care am cumparat o iada anul trecut , ca el sa nu aiba emotii il castreaza inainte de sacrificare cu 2-3 luni , atunci cica-i beton ! Altcineva de la care am cumparat doua iede procedeaza altfel , isi tine tap din proprii iezi , il lasa doar un sezon si apoi il sacrifica in Decembrie cand sacrifica si porcii , zice ca il baga tot la carnati , mi-a spus ca nu miroase nimic ... Sincer n-as baga mana in foc ... desi este un om serios si in varsta , nu prea ar avea dupa ce sa ma fi trombonit .... dar daca o fi si el si familia dumnealui mai nepretentios la gusturi . Edited by cris1981, 21 November 2014 - 17:03. |
#6908
Posted 21 November 2014 - 18:31
asta seara la stirile de la ora 18,la radio accent,am auzit ca in jud. gorj au amendat mai multe farmacii vet.deoarece eliberau medicamente "dupa ureche" in special antibiotice.problema era ca cica nu prea se mai apeleaza la medicii vet.dar ei {cei care au dat amenzile}nu stiu ca med.vet. sunt cam reticenti in a se deplasa la tine atunci cand ai nevoie.daca o sa fie asa la nivel de tara o sa fie nasol.cred ca va trebui sa protestam cumva,avand in vedere ca majoritaea forumistilor isi fac singuri tratamentele.o sara buna.
|
#6909
Posted 21 November 2014 - 21:22
Ehhh... legea in vigoare este buna dpmdv. Iar un protest fata de ea nu va rezolva nimic. Daca medicul nu se deplaseaza pt tratament, puteti sa va faceti in continuare tratamentele cumparand medicamentele de la farmacie cu o adnotare: trebuie totusi sa gasiti un vet care sa va faca o reteta pt medicamentele necesare.
Discutand strict despre lege: eu sunt vet si ati putea crede ca imi apar pielea sau punga. In parte e real: daca clientii mei isi cumpara singuri medicamentele si le administreaza, eu nu mai castig nimic. Privit dinspre client pare ca este vorba despre economie. Insa nu e mereu asa. Am un client care are fix problema mentionata de voi: nu are medic care sa raspunda prompt solicitarilor. Omul are bani, are animale de rasa de mare valoare, are firma cu activitate oarecum conexa medicinei veterinare, are chiar medici angajati si, mai mult, nu are nici un stres la o intramusculara. Povestea are totusi o intorsatura: la un moment dat a plecat in concediu si la intoarcere a gasit una din caprele importate pe multi multi bani de la cel mai mare crescator european a inceput sa dea semne de boala. Au facut ei tratament dupa cum li s-a parut. M-au chemat la un moment dat: am schimbat tratamentul, am insistat pt un anume protocol... ma rog, pana la urma capra a murit. Am deschis-o si nu le-a venit sa creada ce au gasit inauntru. Nu stiu daca ar fi scapat daca ma chemau din prima si daca faceam eu zilnic tratamentul, dar cu siguranta tratamentul initial a fost eronat , stiu sigur ca antibioticele folosite au fost subdozate si , in timp ce ei se chinuiau sa trateze o indigestie animalul dezvolta o pleuropneumonie si o pericardita care au dus la inchistarea cordului in depozite de fibrina, insuficienta cardiaca congestiva si exitus. Morala este: ca proprietar ai uneori senzatia ca stii tu mai bine si ca ai mai facut odata demult tratamentul ala si totul a fost k. Dar, de cele mai multe ori nu ai nici o idee despre cum "lucreaza" o boala sau un leac, si, pe langa ca poti pierde animalul in cauza, poti contribui la fenomene ca rezistenta microbiana, diseminare de molime, contaminare cu produse pericuoase, etc. Si de aceea cred ca asistenta unui medic, chiar si unul mai slab, este importanta. In plus, meseria asta se dezvolta , medicii de circumscriptie sunt, intr-un fel ca medicii de familie: daca nu iti place, nu esti obligat sa lucrezi cu el. El isi trimite tehnicienii pentru actiunile obligatorii (vaccinari, recoltari de probe biologice, identificare) , dar puteti sa folositi serviciile acelui medic ce va satisface exigentele atunci cand vine vorba de maladii. Sigur, acel medic costa: dar eu cred ca acel cost este regasit cu varf si indesat in rezultatele acelui serviciu. |
|
#6910
Posted 21 November 2014 - 21:30
#6911
Posted 22 November 2014 - 18:59
Va multumesc pentru raspunsuri!Observ ca parerile sunt impartite,de aceea am hotarat sa risc si sa-l tai zilele urmatoare.
|
#6912
Posted 22 November 2014 - 19:34
Sunt foarte curios , desi nu-i bine , vorba aia
Sa ne tineti la curent si sa ne spuneti cum a iesit friptura . Pana atunci va urez pe dinainte pofta mare ! |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users