Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

NORVEGIA

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
5698 replies to this topic

#4627
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
:D habar n-aveti cati sunt in trafic fara permis auto. Sau permis anulat/suspendat. Iar de moto/moped nu mai vorbesc.

#4628
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

 nosferyk, on 07 septembrie 2015 - 17:20, said:

Iar de moto/moped nu mai vorbesc.
O ciudatenie: in Fi nu trebuie sa ai carnet pt moped/ microcar decat daca esti nascut dupa 1985, deci cei care au peste 30 de ani le pot conduce fara permis. Bine, daca ai B-ul, nici nu-ti trebuie...

#4629
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

O ciudatenie: in Fi nu trebuie sa ai carnet pt moped/ microcar decat daca esti nascut dupa 1985, deci cei care au peste 30 de ani le pot conduce fara permis. Bine, daca ai B-ul, nici nu-ti trebuie...
Am impresia ca asa este si aici. Stiu ca mai era o regula exceptionala de genul asta pentru condusul barcilor sub o anumita lungime - nu stiu date exacte ca nu m-a interesat asa ca nu le-am retinut.

Quote

habar n-aveti cati sunt in trafic fara permis auto. Sau permis anulat/suspendat.
nu m-as mira. vis-a-vis de mine este un loc unde cei de la politie sau vegvesen stau cu radarul pentru ca e o zona dreapta exact dupa o camera fixa de viteza si unde de multe ori te mananca talpa sa ii dai peste limita de 60. Uneori ma uit pe geam si ma amuz cati sunt trasi pe dreapta. Parcarea din locul respectiv e plina si mai trag si pe iarba ca nu mai au loc.Care of fi motivele, nu stiu...dar am vazuti multi trasi pe dreapta.

L.E. : Daca tot vorbim un pic de condusul in tarile nordice. Nu stiu cum e in SK, DK sau FI, dar in NO poti conduce masina chiar si daca nu ai permis atata timp cat esti insotit de un adult care are permis de minim 5 ani de zile si daca ai lipit un marcaj cu litera "L" in spatele masinii si daca esti in cursul orelor pentru scoala de soferi. Doar ca ideea asta mi se pare un pic cam prosteasca as spune, pentru ca am vazut multi, enorm de multi care habar nu au regulile de circulatie. De ce ? Pai simplu, cand esti la volan cu taticu, tu inveti doar cum sa conduci masina si taticu nu te bate la cap cu reguli de circulatie, cand trebuie sa semnalizezi, sa depasesti, cum sa te incadrezi etc.mai ales ca nu esti cu un instructor care in caz de urgenta poate lua controlul masinii apasand pe frana sau ambreiaj mai ales ca circuli pe drumuri publice unde uneori e un trafic infernal. Parerea mea este ca aceasta permisivitate nu ajuta cu nimic, mai degraba incurca scolarul sa invete corect - de la instructor nu de la taticu.

Nu de putine ori am patit-o ca unii sa se incadrese pe banda stanga, semnalizeaza stanga si imi taie calea facand la dreapta. Ca sa nu ma zic ca multi se opresc in sensul giratoriu si dau prioritate de dreapta in loc de prioritate de stanga...si multe altele. Eu sunt mai calm, dar nevasta-mea isi baga si isi scoate, ii claxoneaza etc. Uneori ii spun sa se mai tempereze ca ar putea si ea sa greseasa.

Edited by tehnics, 08 September 2015 - 11:37.


#4630
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

 tehnics, on 08 septembrie 2015 - 11:24, said:

L.E. : Daca tot vorbim un pic de condusul in tarile nordice. Nu stiu cum e in SK, DK sau FI, dar in NO poti conduce masina chiar si daca nu ai permis atata timp cat esti insotit de un adult care are permis de minim 5 ani de zile si daca ai lipit un marcaj cu litera "L" in spatele masinii si daca esti in cursul orelor pentru scoala de soferi. Doar ca ideea asta mi se pare un pic cam prosteasca as spune, pentru ca am vazut multi, enorm de multi care habar nu au regulile de circulatie.
mai adauga acolo ca trebuie sa fi promovat testul de legislatie rutiera.....deci teoretic ar trebui sa ai habar de regulile de circulatie....
nu poti sa conduci cu adult si litera L daca nu ai promovat testul de legislatie

eu asa am invatat stavangeru'. m-am plimbat cu un coleg indian vreo luna prin oras ca vroia sa-si dea permis (eu in dreapta in calitate de adult cu experienta Posted Image).
a fost funny mai ales de vreo 2 ori cand intra pe contrasens.... (omu' avea permis si experienta, dar de India, si acolo se conduce invers)

dupa aia am mai facut cu alt coleg vreo 2-3 plimbari, tot indian si asta... :)

Edited by bubalus, 08 September 2015 - 16:17.


#4631
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
@Karhu, ai nevoie de cursul de legislatie de baza vreo 5-6 ore (care costa pe la 12-15.000 cand mopedul costa 5-6000 folosit sau 12.000 nou :D) si sa ai 16 ani. Viteza maxima admisa este 45km/h.

Cu ani in urma pustiul vecin nu avea permis, nici 16, dar afuma cartierul cu guitatoarea si iesea si prin oras cu el. Altul, tot din cartier, guita si ala scuter fara numere si in final a sarit in fata unei masini si acuma trec pe langa cruce zilnic. Sa-i fie coliva dulce.

Plin de pusti teribilisti si plin de cruci prin cartiere pe la coltul drumurilor.

Cu B-ul luat de ceva vreme si cu ceva varsta (parca peste 35 ani?) ai voie moped, scuter zapada, jet ski (interzis parca pana anul asta), tractor, barca, saracia cu senile, ATV,  trike si Isus mai stie ce, mai e ceva, forestier, sau de genul :D

Deci teoretic pot sa vanez un Can-Am Spyder RS DAR mai intai sa-mi fac curaj sa intreb nevasta daca pot sa-l culc in garaj. Cred ca-si muleaza poseta de capatana mea. Si-mi da s-un uppercut.

#4632
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005
@bubalus, era de inteles sau cel putin asa am vrut sa spun, pentru ca nu poti face conducere fara examenul legislativ luat.

@nosferyk, si la mine pe strada sunt multi cu paraitorile ca am zis ca o sa ma duc sa le bag un cartof in toba ca sunt extrem de galagiosi. Din pacate nimeni nu sesizeaza politia mai ales ca este zona intens locuita.
Legat de ATV si mie mi-au facut multe cu ochiul si ii tot bat apropouri neveste-mi iar raspundul vine prompt: si pe asta unde il mai bagam ? Am impresia ca aici suntem un grup de baieti cu jucarii :)



#4633
cezarjipa

cezarjipa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 08.02.2015
Cam cat costa detinerea unei masini, sa zicem ,Golf 1.6 ?
Adica, impozit anual, taxa drum, revizie anuala, ITP (daca o fi) etc.

Edited by cezarjipa, 27 September 2015 - 18:55.


#4634
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

 cezarjipa, on 27 septembrie 2015 - 18:54, said:

Cam cat costa detinerea unei masini, sa zicem ,Golf 1.6 ?
Adica, impozit anual, taxa drum, revizie anuala, ITP (daca o fi) etc.
anual fee 3060 coroane
impozit, iti vine odata cu tax returnul proportional cu valaoarea masinii ...nu e big deal.
Eu kontroll (ITP) se face o data la 2 ani si costa pe la 600-900 coroane... daca sunt defectiuni reparatiile te omoara.
revizie, doar schimb de ulei + filtru ulei - 1000 coroane. mai multe filtre mai multi bani. mai ieftin daca le poti face tu sau la prieteni.
asigurare. Doar aia de raspundere civila e cam 3000 coroane / an / 8000 km. vrei casco mai scoti cateva mii din buzunar
toll-uri...depinde pe unde mergi, de fiecare data cand intri in Stavanger platesti 16/18 nok. de regula multe orase au toll-uri si trebuiesc paltite ....

Edited by bubalus, 27 September 2015 - 20:53.


#4635
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

impozit, iti vine odata cu tax returnul proportional cu valaoarea masinii ...nu e big deal.
Ba chiar e big deal. La masinile care sunt mai vechi de 15 ani se estimeaza valoarea masinii la un pret fix. Cred ca era 10 000  nok - nu mai stiu exact suma. Dar la masinile mai recente de 15 ani se calculeaza o valoare de catalog a masinii care este una astronomica, in sensul ca, cu cat e mai veche masina pana in 15 ani, cu atat valoarea de catalog e mai mare decat valoarea actuala a masinii. Adica eu tin minte ca in 2013 cand mi-am luat un un VW Bora din 2001 astia de la Skatt imi considera masina la o valoare de catalog de vre-o 150 000 de nok care ti-i baga in calculul averii. Adica eu aveam o masina amarata dar ei considerau ca am cine stie ce masina de lux. Hai sa fim seriosi.

Quote

daca sunt defectiuni reparatiile te omoara.
Depinde de service-uri. Eu anul asta am facut greseala sa schimb service-ul la care faceam ITP-ul doar pentru ca era peste drum de locul de munca. Concluzia: cauciucuri schimbate, pivoti schimbati, faruri matuite, martor check engine aprins. La sfarsit tot incerca sa ma convinga sa imi revizuesc toate probleme la ei la service. I-am spus frumos ca nu ma pasioneaza oferta lor si ca ma pricep si le voi rezolva singur. Ca sa nu mai zic ca in loc sa puna masina pe tester, a fugit cu ea sa faca o tura. Asa ceva nu am vazut la celalat service la care am facut ITP-ul pana acum. Oricum niciodata nu am bagat masinile pe care le-am avut in service - 5 masini pana la activ - si mi le-am reparat singur...dar nu dau o coroana la service.
In Norvegia service-urile sunt mai japcari ca bancile sau camatarii. V-am spus povestea colegului cu BMW-ul ? posibil, nu imi mai aduc aminte. Cei care vreti sa o aflati, o gasiti pe undeva pe aici.

Quote

asigurare. Doar aia de raspundere civila e cam 3000 coroane / an / 8000 km. vrei casco mai scoti cateva mii din buzunar
Depinde si aici. daca esti client fiedel iti poti negocia asigurarea si mai scapi cu un 500 de nok. Doi la mana, difera foarte mult societatile de asigurari. De ex, eu am la Gjensidige. In fiecare am primesc inapoi o anumita valoare din asigurare. De exemplu asigurarie la masini si casa ma costa 12500 pe an si daca nu am nici un incident cu masina sau calamitate la casa, am primit in ultimii ani cam in jusr de 2500 - 2700 de nok return. Deci per totatl asigurarile m-au costat cam 10 000 de nok.

Edited by tehnics, 29 September 2015 - 19:52.


#4636
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005
bad post.

Edited by tehnics, 29 September 2015 - 20:33.


#4637
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
Neamule, m-am plictisit sa pun link-uri. In special cu skatt-ul si bancile.

1. valoarea masinii o poti schimba cand declari. Cert este ca exista niste calcule si in general sunt corecte.
Uite cum se calculeaza troaca:
http://www.skatteeta...-og-snoscooter/
http://www.skatteeta...stepris-som-ny/

Borata ta din 2001 calculata in 2013 la o valoare de 150.000 nok ar fi insemnat un pret de lista de 1.000.000nok. Bogatule care esti tu, te dai cu masini de lux de la inceputul secolului?
Daca chiar ai acceptat taxele calculate pe 150.000 nok la cazanul ala nu stiu ce pot sa-ti zic....sa-ti fie de bine?

2. bani inapoi de la Gjensidige nu primesti din asigurare ci pentru ca esti client al bancii iar parte din profitul bancii se imparte la toti membrii in mod egal.
Asigurarea in realitate creste (chiar daca procentul de reducere scade...daca inca se mai aplica si nu esti la max.)

Ai uitat ca esti in Statul Socialist Norvegia?
Sa-ti dau mai pe clar:
Un client cu o asigurare amarata primeste inapoi fix cat primeste unul cu 6-7 asigurari, imprumuturi de milioane nok (automat bani multi din dobanzi) si care poate ruleaza sute de mii, poate peste milion, anual prin banca lor din care isi trag diferite comisioane de administrare, de schimb valutar (ca pinguinul norvegian circula taica pe la fratii scandinavi care folosesc alte lovele sau comanda pe interneti in tari mai ieftine).
Mai un mastercard cu dobanzi d-alea la 25%+ samd. Scrisorele automate de 70-80 nok lunar chit ca esti pus pe format electronic SAMD!
Hai ca nu te invat eu cum merge banca si cum functioneaza camataria de suprafata.

@cezarjipa
atat timp cat masina este functionala si ai un salariu mediu costurile de intretinere sunt infime.

#4638
cezarjipa

cezarjipa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 08.02.2015
ms de raspunsuri

#4639
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

 nosferyk, on 29 septembrie 2015 - 21:59, said:

Mai un mastercard cu dobanzi d-alea la 25%+ samd.
Eu stiu ca voi va permiteti, dar dobanda aia e porcoasa.
In Fi dobanzile practicate sunt aproximativ euribor pe 3 luni + 7-8%

#4640
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
Sunt si 28 si 29%. Faza e ca nu platesti nimic 1-3 luni (in functie de card) dar ulterior te ard daca nu casti ochii.
Atata timp cat ai o modalitate de reamintire (unii ofera posibilitatea asta) este excelent.

Anumite Mastercarduri au niste bonusuri.
Eu spre exemplu am unul cu reducere la combustibil. 0.5 nok la litru nu-i de neglijat la o adica dar nu-i nici cine stie ce daca nu mergi mult.
A fost parte a unui program de membru si atata timp cat sunt membru de ce sa nu folosesc cardul asta.
Reducerea se face la pompa direct, deci pe card se inregistreaza valoarea finala cu reducere.

La 2-3 saptamani dupa ce am facut cumparatura imi vine in banca sa platesc suma de 250 nok, intotdeauna 250 nok.
Click pe detalii si acolo apare suma reala pe care o selectezi si o pui la plata cand e termenul (in general in alte 1-2 saptamani, in total 45 zile free of charge).

Daca dai click pe 250 nok si aprobi plata, atunci restul pana la suma reala este pus la camata.
Cand e vorba de un plin de benzina pe luna nu-i cine stie ce daca nu platesti o perioada.
Dar poti cumpara de 50.000 si tot 250nok iti vin de plata in banca. Casti ochii si este un sistem foarte OK. Nu casti ochii? Te-au spart Posted Image

Folosesti un produs pe datorie, cu reduceri multe. Merge.
Reducere combustibil, 15% la Hertz, multe hoteluri, vulcanizari, 15% la barci rapide, 10% la Novasol (40.000 case de vacanta in 27 tari in Europa).
Asta-i un card. Mai am vreo doua, similare, cu alte avantaje.

La ce preturi vehiculeaza astia pe servicii orice 5-10-15% este megaultrabinevenit.

In alta ordine de idei nu stiu ce-i cu astia din firma de au dat cadou AKG N60NC tuturor. Costa ceva banuti, abia au aparut pe piata si au castigat deja nu stiu cate premii. Si torturi, pana mea, le-o merge bine si eu nu stiu.

#4641
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Pe cardul meu vad ca am 12% dobânda, dacă nu plătesc la timp. Tocmai am vridbart contractul.

#4642
night_spree

night_spree

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 10.06.2009
Va salut pe toti membri (din diaspora) :)

Am citit topicul acesta si am cautat pe internet informatii despre piata muncii in Norvegia. Am inteles ca NAV.no si finn.no reprezinta cele mai importante surse de unde poti gasi locuri de munca, desi din ce-am cautat eu pe site (cat de cat, tinand cont ca majoritatea locurilor de munca erau cu descriere in lb. norvegiana) as vrea sa stiu mai multe informatii direct de la oameni ca voi, cei care locuiti/lucrati/traiti in Norvegia.

Din ce-am mai discutat si cu alte perosane am inteles ca cel mai usor de gasit un loc de munca in Norvegia  (pe langa faptul ca ar fi bine sa stii lb. norvegiana) este sa aplic la joburi de genul "blue collar jobs" - procesare peste, taiat lemne si alte locuri de munca aferente in special in zone unde locuiesc 200 oameni si exista un port.

Voi ce-mi puteti recomanda, cam ce firma angajeaza rapid si fara multe cerinte. De exemplu mai in gluma mai in serios cunostintele cu care am mai vorbit mi-au recomandat sa caut pozitii de paznic 24 ore, pentru ca am inteles ca lumea nu prea adora astfel de joburi sau sa lucrez la spatii publice, curatenie, gunoier etc.

Astept informatii din partea voastra si spor in continuare.

#4643
cezarjipa

cezarjipa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 08.02.2015

 night_spree, on 12 octombrie 2015 - 13:41, said:

Va salut pe toti membri (din diaspora) Posted Image

Am citit topicul acesta si am cautat pe internet informatii despre piata muncii in Norvegia. Am inteles ca NAV.no si finn.no reprezinta cele mai importante surse de unde poti gasi locuri de munca, desi din ce-am cautat eu pe site (cat de cat, tinand cont ca majoritatea locurilor de munca erau cu descriere in lb. norvegiana) as vrea sa stiu mai multe informatii direct de la oameni ca voi, cei care locuiti/lucrati/traiti in Norvegia.

Din ce-am mai discutat si cu alte perosane am inteles ca cel mai usor de gasit un loc de munca in Norvegia  (pe langa faptul ca ar fi bine sa stii lb. norvegiana) este sa aplic la joburi de genul "blue collar jobs" - procesare peste, taiat lemne si alte locuri de munca aferente in special in zone unde locuiesc 200 oameni si exista un port.

Voi ce-mi puteti recomanda, cam ce firma angajeaza rapid si fara multe cerinte. De exemplu mai in gluma mai in serios cunostintele cu care am mai vorbit mi-au recomandat sa caut pozitii de paznic 24 ore, pentru ca am inteles ca lumea nu prea adora astfel de joburi sau sa lucrez la spatii publice, curatenie, gunoier etc.

Astept informatii din partea voastra si spor in continuare.

Norvegia are mare nevoie de gunoieri, curatitori de peste sau paznici 24 ore. Nu e ca si cum la fiecare din cele cateva pozitii de genul asta valabile in fiecare orasel norvegian nu primesc cateva zeci de CVuri de la polonezi sau lituanieni flamanzi. La propriu. Angajatorii norvegieni au descoperit doar recent emigratia, apa calda si pe romanii fara calificari.
Dar... poti incerca. Vezi doar ca in Norvegia si agentii de curatenie au diplome, iar o bere e 3 euro.

#4644
night_spree

night_spree

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 10.06.2009

 cezarjipa, on 12 octombrie 2015 - 17:15, said:


Norvegia are mare nevoie de gunoieri, curatitori de peste sau paznici 24 ore. Nu e ca si cum la fiecare din cele cateva pozitii de genul asta valabile in fiecare orasel norvegian nu primesc cateva zeci de CVuri de la polonezi sau lituanieni flamanzi. La propriu. Angajatorii norvegieni au descoperit doar recent emigratia, apa calda si pe romanii fara calificari.
Dar... poti incerca. Vezi doar ca in Norvegia si agentii de curatenie au diplome, iar o bere e 3 euro.

In mare stiu conditiile de trai si costurile din Norvegia. Deci as vrea sa sarim peste aceasta etapa introductiva si sa trecem direct la fapte. :)
Deci ... pentru cei care ma pot ajuta cu niste informatii, persoane de contact sau direct angajatori, HR ar fi binevenit.
P.S.: Stiti cumva siteuri sau firme ce actvieaza in domeniul agentilor de paza, spatii publice sau gunoieri. repet nu e nicio gluma. astept detalii si o seara faina in continuare.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate