Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nasterea limbii italiene

Avatar cu initiala nickname'ulul

Formele

The fake_fake_fake(2013)
 Curiozitate Antivirusi

Lenovo A8 (A806)

Chelie la 19 ani ?!

10 zile pana la alegeri. Aveti in...
 Mai colecționeaza cineva muzica p...

Chestionare politie?

Code Blocks to exe

Asus sau Apple SH
 revizie hyundai i20

Control digital volum + spectru

Mai colecționeaza cineva filme pe...

Bricheta Zippo
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Instalații SOLARE, Panouri plane, Tuburi vidate

  • Please log in to reply
5329 replies to this topic

#4537
BodCasa

BodCasa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,314
  • Înscris: 15.04.2012
  • ID membru: 756,050
  • Locație: Departe RO

Ma terminati....
CItesc de imi iasa ochi pe topicul asta si altele, dar pauza.....NU PREA INTALEG.
In schimb imi place ca se vede ca stiti despre ce vorbiti!
FELICITARI....

#4538
mtaran79

mtaran79

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 28.01.2008
  • ID membru: 280,140
Multumesc mult pentru ideile impartasite.
Voi lua in considerare toate variantele si dupa ce ii dau drumul o sa va zic cum merge :)

Intre timp mi-a mai traznit o idee. Cum ar functiona cu ambele serpentine legate in serie conectate atat la CE cat si la panourile solare? As incalzi si partea de sus si partea de jos a pufferului dintr-un foc. Credeti ca ar functiona ?
Panourile sunt plane Kairos CF 2.0

#4539
ggelu

ggelu

    Active Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,659
  • Înscris: 21.01.2009
  • ID membru: 410,258
  • Locație: Brasov
Daca tii neaparat sa bagi antigel si in CE nu e nici  o problema . Da'  care ar fi diferenta intre CE legata pe ambele serpentine si CE legata in puffer ?

#4540
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,717
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia
Eu nu as lega centrala pe curent impreuna cu panourile. Se complica prea mult automatizarea si nu se obtine mare lucru.

Am reusit sa deschid PDF-ul si sa vad pufferul:
Attached File  puffer.JPG   37.44K   28 downloads

Eu as lega utilajele asa:
- Panourile solare: fie la serpentina de jos, fie la cea de sus, fie la ambele serpentine inseriate. Probabil ca ultima varianta este mai buna
- Termosemineul: Turul legat sus la 1. Returul legat jos la 5
- Centrala electrica: Turul legat sus la 1. Returul legat la 2 sau la 4. Probabil ca la 4 este mai bine.
- Incalzirea in pardoseala: Returul jos la 9. Turul la 7.

La termosemineu si la centrala pe lemne se monteaza clapete de sens pe tur, chiar la intrarea in puffer, ca sa nu faca prosti pompele celor doua utilaje.
Cind merge termosemineul, acesta incalzeste tot pufferul inclusiv boilerul.
Cind merge centrala electrica, aceasta incalzeste jumatatea superioara a pufferului impreuna cu boilerul si un pic din jumatatea inferioara
Pentru ca centrala electrica are returul legat la 4 si incalzirea are turul legat la 7, centrala electrica va asigura si un pic de incalzire cu apa ce se afla intre nivelul stutului 4 si nivelul stutului 7.

Astfel se simplifica foarte mult automatizarea. Trebuie doar un termostat care sa porneasca centrala electrica cind pufferul este rece, ca nu mai merge termosemineul si nu este nici soare afara. Asta se poate baga in locul prevazut pentru rezistenta electrica, la EL, sau in stutul 2.

#4541
angus_young

angus_young

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 30.09.2007
  • ID membru: 232,232
am o instalatie solara vidata Vaciosol si zilele astea , la fel ca si anul trecut cand au fost calduri mari , s-a evaporat Tyfocorul , a crescut presiunea in instalatie , probabil ca s-au format gaze si nu mai merge

am cautat pe net , o schema de o pompa de aerisire a instalatiei solare home made dar nu am gasit una , ma gandeam sa aerisesc singur de acum incolo !
este eficient sistemul drain back , astfel incat atunci cand se opreste pompa la peste 80 grade apa in boiler sa nu mai trebuiasca sa aerisesc , merita instalat sau e inutil ?

#4542
nordic-geothermal

nordic-geothermal

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 06.09.2008
  • ID membru: 367,580
Buna
Inainte de a cheltui o groaza de bani fara nici un rezultat suna ...........

Edited by gelunechifor, 05 August 2013 - 07:15.


#4543
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,717
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia

Vizualizare mesajangus_young, pe 04 august 2013 - 23:21, a scris:

am o instalatie solara vidata Vaciosol si zilele astea , la fel ca si anul trecut cand au fost calduri mari , s-a evaporat Tyfocorul , a crescut presiunea in instalatie , probabil ca s-au format gaze si nu mai merge
.........
Pai nu prea are cum sa se evapore tyfoclorul daca totul este instalat corect.

De care tuburi ai, CPC 6 sau CPC 12 si cite ? Boilerul ce marca este si citi litri are ? Electronica solarului ce marca si model este ?

#4544
angus_young

angus_young

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 30.09.2007
  • ID membru: 232,232
corect , acum imi dau seama ca ai dreptate cu evaporatul , a picat cu intermitente anumite perioade de timp pe la un cot de cupru ( dar foarte putin ) si vazand ca nu scade presiunea semnificativ am neglijat
toata instalatia este Buderus , inclusiv centrala care este un Logano g234 de 60KW , panourile sunt 2 bucati de 12 tuburi , nu stiu care din modele insa , boilerul este de 300 litri
electronica este tot buderus
faza e ca si vara trecuta am patit la fel cand a fost foarte cald afara , nu se mai invarte deloc pompa acum , numai daca o scot din priza si o bag la loc se anuleaza codul ala de eroare de pe automatizare si da sa porneasca , merge ce merge si eroarea revine dupa cam 30 minute , fara sa incalzeasca apa din boiler

normal ar trebui sa rezolv cotul si robinetii si sa verific daca nu cumva mai picura pe undeva , dupa care sa o aerisesc , dar cum ziceam si mai sus , as vrea sa-mi fac o pompa de aerisire si sa incerc sa o aerisesc singur , am vazut cum se face , pare accesibila operatiunea

#4545
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,717
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia
Ai prea multe tuburi si este si normal sa ai probleme si sa-ti "fiarba" panourile. Pentru 24 tuburi trebuia sa ai un boiler de 400 litri de apa. Cum tu ai un boiler de 300 litri, iti ajungeau 18 tuburi, adica un panou de 12 si unul de 6 sau eventual 3 panouri de 6.

Daca am inteles eu bine, la tine ajunge boierul la 60grd si se opreste pompa. Cum dureaza mult sa se raceasca boilerul la ~50grd si sa reporneasca pompa, in timpul asta urca panourile la peste 120grd moment in care electronica intra in avarie si dupaia chiar daca se raceste boilerul nu mai pleaca pompa ca nu este rece panoul. Probabil ca uneori panoul ajunge si la peste 150grd si "fierbe" antigelul.

Buderus nu cred ca face electronica pentru panouri solare. Trebuie sa fie o electronica facuta de altcineva si inscrpitionata Buderus. Intrebam de electronica ca sa-i caut manualul si sa vad ce stie sa faca si ce functii ai putea activa ca sa scapi de probleme.

Tu nu ai nevoie de pompa de aerisire. Trebuie sa mai renunti la 6 tuburi, sau sa consumi mai multa apa, sau sa-i gasesti alte setari la electronica.

#4546
gelunechifor

gelunechifor

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,568
  • Înscris: 30.01.2008
  • ID membru: 281,183
  • Locație: Iasi

Vizualizare mesajangus_young, pe 05 august 2013 - 23:31, a scris:



normal ar trebui sa rezolv cotul si robinetii si sa verific daca nu cumva mai picura pe undeva , dupa care sa o aerisesc , dar cum ziceam si mai sus , as vrea sa-mi fac o pompa de aerisire si sa incerc sa o aerisesc singur , am vazut cum se face , pare accesibila operatiunea
Aerisirea se face la rece..nu cu pompa. Si incet..incet.incarcarea :)

Vizualizare mesajflorin71_skoda, pe 06 august 2013 - 07:50, a scris:



Daca am inteles eu bine, la tine ajunge boierul la 60grd si se opreste pompa.
Inseamna ca are setarea,,pusa rau.Sa ridice la 80.

PS: nu are functie de racire automatizarea ?

#4547
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,717
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia

Vizualizare mesajgelunechifor, pe 06 august 2013 - 08:27, a scris:

....
PS: nu are functie de racire automatizarea ?
Pai nu stiu ce automatizare are si ce stie sa faca.
Dintr-un manual de proiectare Buderus am vazut ca exista 2 variante de automatizare:

- Logamatic SC10 care pare a fi de fapt un Steca_TR_0201
Attached File  Logamatic SC10.JPG   11.23K   4 downloads


- Logamatic SC20 care nu-mi dau seama de unde provine.
Attached File  Logamatic SC20.JPG   12.15K   4 downloads

#4548
giorgio2one

giorgio2one

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 542
  • Înscris: 22.12.2010
  • ID membru: 649,147
  • Locație: Bucuresti
Salutare

Stie cineva vreo sursa de in zona Bucuresti de unde se poate cumpara tuburi vidate U pipe?...ma refer ca piese de schimb, nu vreau panou

Vizualizare mesajgiorgio2one, pe 06 august 2013 - 12:40, a scris:

Salutare

Stie cineva vreo sursa de in zona Bucuresti de unde se poate cumpara tuburi vidate U pipe?...ma refer ca piese de schimb, nu vreau panou


#4549
angus_young

angus_young

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 30.09.2007
  • ID membru: 232,232
Logamatic SC20 este automatizarea
este pusa la 80 grade pe boiler , a fost si mai jos , dar am mai urcat-o eu fiindca se decupla si mai des cand era mai jos
acum chiar trebuie aerisita fiindca o scot din priza si o bag din nou dimineata , si tot intra pe avarie sau nu incalzeste deloc apa din boiler , cred ca are aer fiindca a picurat o perioada pe la un cot langa robinetul de la boiler sau poate chiar pe la robinet

cum imi dau seama daca are functie de racire automatizarea aia ? am studiat meniul ei si nu prea m-am lamurit , o sa caut acum un datasheet de la ea

am gasit datasheetul de la automatizare , la eroarea 595 care o afiseaza automatizarea zice asa
Air in the system.
Pump is stalled.
Valves or shut-offs are closed.
Blocked line.

Vent the system.
Check the pump.
Check valves and shut-offs.
Check line.

am mai descoperit o comanda care nu stiu ce face are ca iconita un fulg de zapada in genul celor de la aerul conditionat

Mediterranean climate functionThis function is intended solely
for higher temperature regions and not the UK or IE.

#4550
nordic-geothermal

nordic-geothermal

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 06.09.2008
  • ID membru: 367,580
raspunsul la toate aceste probleme ...............


---------------
Te rog să-ți schimbi numele de la avatar cu unul care nu face reclama.

#4551
silviu_n

silviu_n

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,428
  • Înscris: 11.12.2008
  • ID membru: 396,524
  • Locație: Constanta

Vizualizare mesajgiorgio2one, pe 06 august 2013 - 12:41, a scris:

Stie cineva vreo sursa de in zona Bucuresti de unde se poate cumpara tuburi vidate U pipe?
Bună întrebare, de ceva timp mă tot bate gândul să încerc să confecționez, ca și hobby, vreo 2 panouri cu tuburi vidate, numai că nu găsesc vânzători. Observ că toți cei care aduc din China, o fac doar pentru producerea de panouri, de vândut nu vinde nimeni.

#4552
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,717
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia

Vizualizare mesajangus_young, pe 07 august 2013 - 18:44, a scris:

...

am mai descoperit o comanda care nu stiu ce face are ca iconita un fulg de zapada in genul celor de la aerul conditionat

Mediterranean climate functionThis function is intended solely
for higher temperature regions and not the UK or IE.

Este protectia antiinghet. Unde este clima mediteraniana panourile sunt incarcate cu apa pentru ca nu prea scade afara sub zero. Daca activezi protectia antiinghet cind afara scade la 5grd pleaca pompa si ia o parte din energia acumulata in boiler si o muta sus pe casa ca sa nu inghete panourile.

-------------
Urca temperatura boilerului la maxim cit se poate din electronica, la un 90grd, ca altceva nu prea ai ce face pe moment. Doar sa pornesti noaptea pompa daca boilerul are peste 60grd sau sa mai dai jos din tuburi.

Va trebui sa afli daca electronica ta stie sa-si raceasca singura boilerul. Noaptea cind panoul este rece si tu ai peste 60grd in boiler seteaza boilerul pe 60grd si verifica daca-ti pleaca pompa.
Exista automatizari care urca boilerul pina la 60grd dupa care opresc pompa. Daca panoul ajunge la 120grd automatizarea de drumul la pompa si accepta urcarea boilerului la 90grd. Doar daca panoul ajunge la 140grd intra in avarie totala. Noaptea, cind panoul este rece, deci sub 60grd, electronica da drumul la pompa si raceste boilerul de la 90grd la 60grd.
La o automatizare dinasta gasesti in meniu sa setezi cele 2 temperaturi de boiler, adica 60 si 90grd, precum si cele 2 temperaturi maxime de pe panou, adica 120 si 140grd.

Daca ai eroare 595 nu-i obligatoriu sa ai aer in panou / sistem. Conform explicatiilor, eroarea asta apare daca apar diferente prea mari de temperatura intre panou si boiler. Adica se incalzeste prea repede panoul si nu cedeaza caldura sufiecient de rapid boilerului. Ceva de genul ca tu ai ecartul setat la 8grd, pleaca pompa si in loc ca acel ecart sa se mentina sau sa scada te trezesti ca el creste si la un moment dat ai sa zicem ecart de 20grd intre panou si boiler. Deci unul prea mare. Electronica zice in acest caz ca ai circulatie proasta. Asta poate fi de la aer, de la viteza pompei prea mica, de la traseul de tevi prost facut, tevi infundate, robineti inchisi... etc.

Pe ce treapta este pusa pompa ? Seteaza-i viteza la maxim.
Debitmetrul cit indica ?
Daca cumva electronica stie sa varieze singura viteza pompei dezactiveaza functia respectiva. Functia Speed Control.

Daca debitmetrul indica bine si nu fluctueaza brusc inseamna ca nu ai aer. Ca sa aerisesti instalatia ai cam 3 variante. Fie cu aerisitorul automat montat pe panou, fie dai jos surubul de vizitare ax pompa si pornesti si opresti pompa la intervale mici de timp, fie cu o pompa sumersibila si o galeata de plastic. Dar eu cred ca nu ai aer.

#4553
giorgio2one

giorgio2one

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 542
  • Înscris: 22.12.2010
  • ID membru: 649,147
  • Locație: Bucuresti
Oare acest sistem creste randamentul?

Attached Files


Edited by giorgio2one, 08 August 2013 - 13:34.


#4554
angus_young

angus_young

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 30.09.2007
  • ID membru: 232,232
pe casa nu ma urc ca am rau de inaltime si sincer nici nu stiu daca are aerisitor sus
aerisirea la axul pompei am mai incercat sa o fac anul trecut si nu mi-a reusit , probabil ca era lipsa mult lichid , presiunea era atunci sub 2
acum a scazut de la 2.7 cam la 2.4 , as incerca sa aerisesc cu pompa submersibila , ce nu-mi dau seama este cum vine lichidul pe retur in galeata inapoi , eu cuplez pompa la mufa de langa robinet , dar aia e doar turul , returul cum il fac ?

Va trebui sa afli daca electronica ta stie sa-si raceasca singura boilerul. Noaptea cind panoul este rece si tu ai peste 60grd in boiler seteaza boilerul pe 60grd si verifica daca-ti pleaca pompa.

asta nu am cum sa o fac , fiindca temperatura in boilerul meu sta nemiscata la 24 grade , cred ca are trei serpentine . I-am dat drumul la centrala sa faca apa calda la 39 grade , dar automatizarea Logamatic SC20 de la panouri imi indica tot 24 grade , desi centrala indica apa calda la 39 - 40 grade

Exista automatizari care urca boilerul pina la 60grd dupa care opresc pompa. Daca panoul ajunge la 120grd automatizarea de drumul la pompa si accepta urcarea boilerului la 90grd. Doar daca panoul ajunge la 140grd intra in avarie totala. Noaptea, cind panoul este rece, deci sub 60grd, electronica da drumul la pompa si raceste boilerul de la 90grd la 60grd

nu cred ca se intampla asta , dar dupa ce o aerisesc , as putea sa verific sa vad daca merge

inca ceva referitor la presiune , de cand imi da eroare 595 pe automatizare si pompa nu mai merge , presiunea nu mai sta scazuta la 2.4 ci a crescut peste 3 , cam 3.2-3.3 este acum permanent , doar seara cand se racoreste scade la 3 fix

imi e teama sa nu pateasca ceva tuburile de la caldura asta

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users