Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Scrierea fara diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
291 replies to this topic

#145
TazCelRau

TazCelRau

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 956
  • Înscris: 28.06.2009
Inteleg sa va bateti capul daca pe hartie lumea nu foloseste diacriticile, ceea ce nu cred......insa pe  calculator ......

#146
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

View Post_-_, on 30 mai 2015 - 10:03, said:

Aceasta din cauza ca scrierea fara diacritice iti apare ca incorecta prin raportare la normele ortografice oficiale (norme care consideri ca ar trebui respectate) sau datorita faptului ca ai inceput sa simti nevoia unei legaturi mai stranse intre foneme si grafeme (crescand precizia exprimarii)?

Primul motiv. M-am legat de alții pe motivul că "dacă tot e să scrii corect, barem să scrii corect până la capăt", și tocmai eu nu scriam corect până la capăt.  
Și ca să-mi depășesc lenea.


View Postpetit_christian, on 30 mai 2015 - 09:34, said:

1.Eu ți-am răspuns la faptul că mi-ai corectat textul, ĂŽn ideea că intră cineva pe topic, ĂŽl fuşăreşte, vede postarea mea, corecţia ta şi mi-e teamă că ar zice ĂŽn sinea lui (despre mine): " 'Al dreaq cu diacriticile tale, tu nu ştii să scrii corect şi pretinzi de la alții!".
Sunt convins că cine intră pe topic nu te bagă în aceeași oală cu următorii:

View Postmotanu44, on 18 mai 2015 - 20:13, said:

Prin scris corect fara diacritice, ma refer la greselile gramaticale flagrante pe care le fac unii. Pe forum-uri, multi nici nu stiu sa construiasca o fraza. Posted Image Ca sa nu mai vorbesc de site-uri unde utilizatorii pot plasa comentarii dedesubt (libertatea / youtube / facebook / whatever), unde "romanul de rand" pare chiar analfabet. Si imi pare rau sa spun asta. Posted Image  Dar e din ce in ce mai rau.
Stiu ca nu sunt in halul ala cu limba romana. Insa, de aici pana la diacritice, mi-e foarte sincer lene si ma complac in punctul asta.

Eu nu te-am băgat în aceeași oală cu aceia. Sunt convins că i-ai întâlnit și tu. Și că știi și singur că nu ești ca ei.
Doar că mi-a picat mai la îndemână să mă iau de tine. Posted Image

View Postpetit_christian, on 30 mai 2015 - 09:34, said:

Dar repet aratā-mi o lucrare gramaticală consacrată care statuează cacofoniile ca greşeli. Repet, lucrare consacrată, nu definiții de dicționar sau teorii ale pudibonzilor.

Nu știu de nicio lucrare gramaticală consacrată despre cacofonii (și cu asta e 1-1 Posted Image). Sunt doar niște norme pe care eu le respect. Și am fost atent la anumite persoane cum evită elegant cacofoniile, prin schimbarea topicii sau găsirea de sinonime, nu cu "și" sau, mai rău, "virgulă". Dar asta e altă discuție...

În fine, uite, mi-am depășit lenea și am reînceput să scriu cu diacritice! ...cel puțin aici. Posted Image

Edited by motanu44, 30 May 2015 - 11:30.


#147
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,833
  • Înscris: 15.08.2014
Perfecțiunea e un ideal. Putem tinde către, dar e greu de atins. Omul, în schimb,  e dator să încerce. Uneori cu succes, de multe ori fără.
Asta e, nimeni nu a susținut că lumea e un tărâm plin de flori gingaşe.

#148
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
De acord.

#149
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View Post_-_, on 27 mai 2015 - 22:37, said:

Mai gios iscălitul Pruteanu George, dregător în Senatul României, pe data de 11 brumar, mânăm trăsură [mînam trăsura] cu păcură Reno în direcția pieței Șarl de Gol.[...] Acu’ două zile, tiparnița telefonică mi-a vărsat pe masă o hrișoavă [un hrisov] cu multe urâciuni. Am primit și hrișoava [hrisovul] electronică cu multe rele în dânsa. Alți oameni fără suflet mi-au zis vorbe de ocară când eram în suitor-coborâtor, la casă [casa] cu multe caturi în carele locuiescu. Pe dânșii i-aș recunoaște după căutătură, dacă mi-ați arăta litografii de-ale dumneavoastră.
Scris-am io, George Pruteanu, în a treia zi de când a trecut binecuvântată [binecuvîntata] legiuire de curățire a limbei românești.

Unul din efectele secundare ale scrierii fără diacritice este apariția greșelilor ortografice sau gramaticale la adăugarea ulterioară (manuală sau automată) a diacriticelor într-un text scris fără ele. Cei care fac operația respectivă sînt probabil într-atît de convinși de inutilitatea diacriticelor, încît nici măcar nu-și dau silința să facă o corectură finală a textului, adică să-l citească de la un cap la altul ca să vadă dacă diacriticele au fost puse bine. În citatul de mai sus am evidențiat cu litere înclinate cuvintele la care diacriticele au fost puse prost și am pus alături cuvintele corecte între paranteze drepte. Există și un cuvînt scris complet greșit, anume "hrișoavă", în locul lui trebuind să fie "hrisov" (pl. hrisoave").

Există însă cazuri asemănătoare mai grave decît cel de mai sus. E vorba de texte care au fost scrise fără diacritice și la care diacriticele au fost adăugate probabil de către editură. Și în această situație punerea incorectă a diacriticelor duce la apariția de greșeli, inclusiv a unora legate de sensul cuvintelor. Am să dau un exemplu dintr-o carte apărută anul trecut, în care cuvintele cu diacritice puse greșit sînt îngroșate.

<----------------------------Începutul citatului------------------------->
Descendenți ai populațiilor românizate în timpul administrației române în Balcani, aromânii au practicat multă vreme nomadismul pastoral, profesiunile lor predilecte fiind legate de creșterea oilor, transport, ulterior artizanat și comerț.
[...]
Pentru unii, aromânii ar fi la origine greci care au adoptat latina pe vremea ocupației române, pentru alții iliri, ca și strămoșii albanezilor. Pentru alții ei sînt ramura meridională a românilor de care au fost despărțiți de invazia slavilor, în timp ce alții văd în ei resturi izolate ale unei populații românizate asimilate de mult de slavi.

Fragment din articolul "Aromânii din România după 1990 sau Cum să scapi de o patrie-mamă (soacră) devenită stînjenitoare" publicat în cartea "Unde e Aromânia" (pag. 13, 14) scrisă de Nicolas Trifon și publicată la Editura Cartier (Chișinău, 2014)
<----------------------------Sfîrșitul citatului------------------------->

Nu a existat niciodată ocupație sau administrație Română în Balcani, care să fi românizat populațiile locale. Prin adăugarea incorectă a literei  s-a produs o confuzie de sens între Români/Romani și românizare/romanizare. Probabil că a fost folosit un soft automat de adăugare a diacriticelor, iar la recitirea textului greșelile în cauză au trecut neobservate, deși sînt exact la începutul cărții propriu-zise. Culmea e că în paginile 100-102 cuvintele Romani și romanizare sînt scrise corect, fără diacritice suplimentare.

Nu putem ști exact a cui e vina pentru gafele de mai sus, dar un lucru e clar. Dacă lumea ar învăța să scrie cu diacritice, făcînd micul efort de 1 lună de zile pentru readaptarea reflexelor de tastare, astfel de situații nu ar mai apărea.

View Post_-_, on 29 mai 2015 - 08:25, said:

La fel este si cu grafia fara diacritice. Ne abatem de la ea in mod intentionat, deorece ne ofera anumite avantaje. Altii, in schimb, resping aceste avantaje din simplul motiv ca ei considera corect sa scrii conform normelor in vigoare. Ei nu inteleg ca normele actuale au fost precedate la randul lor de uz. Adica ceea ce este acum considerat corect, alta data nu se conforma unor norme oficiale. Daca toata lumea ar respecta normele, atunci limba vorbita si scrisa nu ar mai evolua.

Tu nu înțelegi motivația care stă în spatele scrierii cu diacritice. Ea nu are de-a face cu normele ortografice aflate în vigoare, ci cu alfabetul limbii, care este neschimbat din 1904, deci de mai bine de o sută de ani. Acest alfabet nu a fost considerat niciodată incorect și nu a suscitat divergențe, în afara literei Â, care în opinia multora este inutilă. Literele Ă,Î,Ș,Ț nu au fost contestate niciodată în mod oficial din 1904 încoace. De-abia de la apariția scrierii cu tastatura calculatorului a apărut o contestare în bloc a literelor Ă,Î,Ș,Ț, dar această contestare nu este oficială (din partea autorităților însărcinate cu stabilirea ortografiei), ci neoficială (din partea multor utilizatori ai calculatorului). În timp ce contestarea existenței literei  este perfect argumentată, prin faptul că există deja litera Î pentru sunetul respectiv, contestarea literelor Ă,Î,Ș,Ț nu are de partea ei nici un argument, mai ales în situația actuală, cînd problemele tehnice legate de afișarea lor au dispărut în cea mai mare parte și probabil că în cîțiva ani vor dispărea definitiv odată cu adoptarea generalizată a standardului Unicode.

În ce privește evoluția limbii, ea nu are nici un rol în discuția de față. Limba Rumînă nu a evoluat în vreun mod în care să se impună renunțarea la literele Ă,Î,Ș,Ț. Sunetele desemnate prin aceste litere există bine-mersi în limba vorbită, așa cum existau și înainte de folosirea tastaturii de calculator pentru scriere. Nu există deci nici un motiv pentru care limba scrisă să nu conțină semne specifice pentru ele.

Se poate evident forța în mod artificial o evoluție a limbii prin renunțarea la sunetele Ă,Î,Ș,Ț, așa cum au intenționat latinomanii din secolul 19, care au fost primii ce au susținut că aceste sunete alterează caracterul Latin al limbii, deci în opinia lor trebuiau scoase din limbă. Problema e că a scoate aceste sunete din limba Rumînă ar fi o prostie care ar afecta grav specificul ei național, lăsînd la o parte dificultățile de ordin gramatical și confuziile de sens pe care le-ar produce. Însă renunțarea la aceste sunete ar îngreuna și învățarea limbilor străine, inclusiv a Englezei. În Engleză sunetele Ă,Ș,Ț sînt o apariție obișnuită, iar sunetul Î își face și el loc din ce în ce mai mult (de ex. cuvîntul "mobile" este pronunțat "mobîl" de mulți vorbitori din USA).

View Post_-_, on 30 mai 2015 - 10:03, said:

Este OK sa scrii cu diacritice. Si eu folosesc diacritice atunci cand redactez un text in Word sau LibreOffice Writer, de exemplu, dar sunt motivat mai curand de existenta corectorului ortografic (deoarece deseori ma grabesc si tastez gresit). Pe un smartphone cu Android, de asemenea, se pare ca utilizarea diacriticelor este mai avantajoasa atunci cand se utilizeaza mijloacele de input moderne.

Nu numai că este OK să scrii cu diacritice, dar este de fapt singura formă corectă de scriere a limbii Rumîne cu alfabet Latin. Pe de altă parte, chiar tu furnizezi un motiv în plus pentru care ar trebui ca lumea să scrie cu diacritice. E vorba de corectoarele ortografice, care sînt concepute exclusiv pentru scrierea cu diacritice. Cine n-a folosit niciodată un astfel de corector nu-și dă seama cît de important este și cît de mult timp se cîștigă prin folosirea lui. În loc să faci corectura textului în mod manual, o poți face în mod automat, chiar și în timp real, pe măsură ce scrii.

View Post_-_, on 30 mai 2015 - 10:03, said:

Este foarte probabil ca in viitor grafia cu diacritice sa aiba, totusi, succes, desi grafia fara diacritice era si este inca relativ extinsa. Dar aceasta ar inseamna sa ratam sansa de a realiza o reforma a grafiei care sa implice doar utilizarea alfabetului latin. Acesta este singurul lucru de care imi pare rau.

Englezii au vorba aia, că "dacă ceva nu-i stricat, n-are rost să-l repari" ["if it ain't broke, don't fix it"]. Cam așa e și cu alfabetul Rumînesc, care nu este stricat, așa cum nu sînt stricate nici celelalte alfabete care folosesc diacritice. A fost stricat doar modul în care erau afișate literele cu diacritice la calculator, dar această stricăciune a fost reparată aproape complet. În plus de asta, timp de mai bine de 100 de ani s-au încercat diferite variante de scriere cu alfabetul Latin, cu și fără diacritice. S-a ajuns în final la forma de față, care de fapt nu e o noutate, ci practic forma de la care s-a pornit, numai că în loc de alfabetul Chirilic se folosește alfabetul Latin. Deci s-a pierdut un secol pe certuri inutile legate de scriere, cînd soluția exista deja în alfabetul Chirilic, care folosește litere specifice pentru sunetele Ă,Î,Ș,Ț. Acum ar trebui din nou reluate certurile pentru a se ajunge din nou după altă sută de ani la aceeași soluție?

Ce rost ar avea să fie folosit doar alfabetul Latin clasic, dacă în scurtă vreme vor dispărea complet problemele legate de afișarea diacriticelor? Există oare vreo limbă care să fi fost trecută cu succes de la o scriere cu diacritice la una fără diacritice? Nu există, iar asta arată faptul că ar fi o întreprindere foarte dificilă, pe care nici un popor nu și-a asumat-o pînă acum.

View Post_-_, on 30 mai 2015 - 10:03, said:

Am deschis acest topic cu speranta ca va veni cineva cu o idee buna de schimbare care sa faca posibila o asemenea reforma. Asa cum am scris mai sus, mi-ar fi placut sa lucrez alaturi de o echipa pentru dezvoltarea unui sistem ortografic in care sa nu existe diacritice si care sa depaseasca imperfectiunile celor doua sisteme ortografice actuale: cel oficial (care face uz de diacritice) si cel neoficial (in care nu se utilizeaza diacritice). Insa lipsa de interes pentru acest lucru pare sa fie covarsitoare. De fapt, stiam ca asa se va intampla, dar am facut, totusi, o incercare. As fi regretat daca nu as fi facut-o.

A face reformă doar de dragul reformei este o greșeală. Reforma scrierii limbii Rumîne nu este necesară, cu excepția renunțării la litera inutilă Â, care trebuie înlocuită peste tot cu litera Î, și cu excepția renunțării la cuvîntul străin (antinațional) "sunt", care trebuie înlocuit cu cuvîntul neaoș (național) "sînt".

În plus de asta, o reformă majoră a scrierii implică și o rupere față de cultura trecută, care va deveni inaccesibilă pentru generațiile prezente și cele viitoare, pentru că nimeni nu-și va mai da silința s-o citească și nu se vor putea tipări toate scrierile vechi cu noua ortografie. S-a putut face în secolul 19 o reformă majoră prin trecerea la scrierea cu alfabet Latin, pentru că cultura Rumînească de la acea vreme nu era foarte dezvoltată. Tocmai de aceea o reformă a scrierii prin renunțarea la diacritice nu e dorită în ziua de azi, cînd cultura Rumînească ar avea mult de pierdut prin această reformă.

View PostTazCelRau, on 30 mai 2015 - 10:23, said:

Inteleg sa va bateti capul daca pe hartie lumea nu foloseste diacriticile, ceea ce nu cred......insa pe  calculator ......

Nu există nici o diferență între scrierea unei limbi pe o hîrtie și scrierea ei pe un ecran, așa cum nu există între scrierea pe piatră și cea pe hîrtie. Atîta timp cît este posibil să se scrie cu diacritice pe un mediu oarecare, atunci trebuie să se scrie în acest mod, care este singurul corect. Nu trebuie uitat că nu numai calculatorul are ecran, ci și televizorul. Iar la televizor scrierea fără diacritice a fost mereu o excepție, care nu s-a generalizat, ci a rămas la stadiul de apariție întîmplătoare.

Pe de altă parte, este straniu că multă lume pare a pune hîrtia înaintea ecranului ca prestigiu, în sensul că ceea ce este scris pe hîrtie ar avea cumva caracter oficial, de scriere "adultă", unde greșelile nu sînt permise, în timp ce ceea ce e scris pe ecran are caracter neoficial, fiind mai degrabă o scriere "copilărească", în care greșelile sînt permise. Este cu atît mai straniu cu cît hîrtia este o descoperire tehnologică simplă și foarte veche, pe cînd calculatorul este o descoperire tehnologică complexă și foarte nouă. De obicei lucrurile vechi nu sînt socotite ca fiind mai prestigioase decît cele noi, de exemplu căruța nu e considerată mai prestigioasă decît mașina. Și atunci de ce ar trebui socotită hîrtia mai prestigioasă decît calculatorul?

Toate celelalte popoare din lume își scriu corect limba la calculator. Popoarele care au ca limbă maternă Engleza scriu fără diacritice, dar își scriu corect limba. Rumînii sînt singurii care își scriu incorect limba maternă la calculator. Nu apare ca un motiv de îngrijorare faptul că Rumînii nu mai sînt capabili de un lucru pe care celelalte popoare îl pot face cu ușurință? Rumînia este în momentul de față cea mai înapoiată țară din lume din punct de vedere ortografic. Este oare această poziție una de invidiat? Chiar nu se simt responsabili față de imaginea țării cei care scriu fără diacritice?

#150
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Oameni buni, atunci cand scrieti de mana scrieti cum trebuie sau nu?

Sunt sigur ca nu exista vreun român normal care sa nu scrie de mana cu ț, ș, ă, î sau â.

Aici e altceva... mai ales atunci cand scrii de pe un telefon sau de pe o tableta, improprii particularitatilor limbii române.

Asa ca n-are rost sa mai discutam steril. Mai degraba am discuta despre calitatea exprimarii si a ortografiei.

Româna se scrie cu diacritice si nimeni si nimic nu poate contesta acest lucru!

Edited by RMC Info, 31 May 2015 - 23:35.


#151
badsica

badsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,616
  • Înscris: 23.03.2010
Deci, pe forum scriu cum imi e mai usor adica fara diacritice. Pe cine-l deranjeaza sa nu citeasca :)



#152
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Nu e vorba de a deranja, ci mai degraba de a te exprima clar.

Iti recitesti mesajul iar atunci cand vezi ca lipsa diacriticelor creaza confuzii faci un efort si le pui!

Eu, in toate articolele publicate pe Wikipedia le folosesc, nu numai din obligatie, ci din respect pentru calitatea informatiei pusa in circulatie.  



#153
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

View PostRMC Info, on 31 mai 2015 - 23:27, said:

Mai degraba am discuta despre calitatea exprimarii si a ortografiei.

Păi asta ziceam și eu.

View PostCrugasic, on 31 mai 2015 - 22:39, said:

pentru că cultura

"deoarece" :)

#154
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostRMC Info, on 31 mai 2015 - 23:44, said:

Iti recitesti mesajul iar atunci cand vezi ca lipsa diacriticelor creaza confuzii faci un efort si le pui!
Din păcate metoda nu funcționează. Cel care a scris știe ce-a vrut să spună și nu-și dă seama decît de o parte din confuziile posibile. El nu se poate pune în totalitate în papucii cititorului. De exemplu el știe că vorbește despre români, și nu-și dă seama că cititorul stă pe gînduri dacă nu cumva e vorba de romani.

Dacă tot poate să pună diacritice, atunci e mai rentabil să le pună de la bun început. Efortul suplimentar e zero, sau în orice caz e în mod categoric mult mai mic decît la o adăugare ulterioară. O spun dintr-o lungă experiență.

View PostRMC Info, on 31 mai 2015 - 23:27, said:

Asa ca n-are rost sa mai discutam steril. Mai degraba am discuta despre calitatea exprimarii si a ortografiei.
Păi tocmai despre calitatea ortografiei vorbim. Și anume că scrisul fără diacritice e implicit și plin de greșeli ortografice.

View Postmotanu44, on 01 iunie 2015 - 00:56, said:

Quote

pentru că cultura
"deoarece" Posted Image
Iertați-mă, pescuirea cacofoniilor și „corectarea” lor sînt preocupări de oligofreni. Cacofoniile nu sînt greșeli, indiferent ce vi s-a spus la școală. Și oricum era irelevant aici.

#155
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

View PostAdiJapan, on 01 iunie 2015 - 01:08, said:

Iertați-mă, pescuirea cacofoniilor și „corectarea” lor sînt preocupări de oligofreni.

Hmm.. vă iert de data asta... dar aș fi apreciat dacă n-ați fi recurs la jigniri. Combateți ideea, nu persoana. Nu mă cunoașteți.

View PostAdiJapan, on 01 iunie 2015 - 01:08, said:

Cacofoniile nu sînt greșeli, indiferent (de) ce vi s-a spus la școală.

Deci cacofoniile nu trebuiesc evitate? Posted Image Mama ei de școală, m-am dus degeaba! Posted Image

View PostAdiJapan, on 01 iunie 2015 - 01:08, said:

Și oricum era irelevant aici.

Asta așa e.

Edited by motanu44, 01 June 2015 - 01:32.


#156
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postmotanu44, on 01 iunie 2015 - 01:17, said:

Hmm.. vă iert de data asta... dar aș fi apreciat dacă n-ați fi recurs la jigniri. Combateți ideea, nu persoana. Nu mă cunoașteți.

Deci cacofoniile nu trebuiesc evitate? Posted Image Mama ei de școală, m-am dus degeaba! Posted Image

Asta așa e.
N-am spus eu că pînditul cacofoniilor e o treabă de om serios, ci o serie lungă de lingviști și oameni de cultură. Vedeți de exemplu articolul Cacofonie de la Wikipedia, în particular secțiunea „Obsesia cacofoniilor” și citatele din secțiunea „Note”. Poate m-am exprimat prea colorat și v-am dat impresia (greșită, vă asigur) că v-aș fi făcut oligofren. Mulțumesc că m-ați iertat.

Pe de altă parte nu contează că nu vă cunosc. V-am criticat reacția, nu persoana. Apoi nu stă în firea mea să judec oamenii după prima impresie, dar faptul că ați reclamat o cacofonie nu e deloc promițător și nu mă face să vreau să vă cunosc mai bine.

Despre cacofonii există deja cîteva discuții pe aici, de exemplu asta sau asta sau asta. Putem continua acolo. Aici vorbim despre scrisul fără diacritice.

#157
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

View PostAdiJapan, on 01 iunie 2015 - 04:45, said:

Apoi nu stă în firea mea să judec oamenii după prima impresie, dar faptul că ați reclamat o cacofonie nu e deloc promițător și nu mă face să vreau să vă cunosc mai bine.


Nici nu cred că mi-aș dori. ;)

#158
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
@Crugasig

Quote

Literele Ă,Î,Ș,Ț nu au fost contestate niciodată în mod oficial din 1904 încoace. De-abia de la apariția scrierii cu tastatura calculatorului a apărut o contestare în bloc a literelor Ă,Î,Ș,Ț, dar această contestare nu este oficială (din partea autorităților însărcinate cu stabilirea ortografiei), ci neoficială (din partea multor utilizatori ai calculatorului).

A inceput sa fie contestata neoficial (bineinteles) mai intai de catre utilizatorii masinilor de scris ce nu ofereau suport pentru diacritice, apoi de catre utilizatorii tehnologiei informatice si de comunicatii care nu favorizau sau nu erau capabile de a afisa corect diacriticele.
Scrierea fara a diacritice a fost practicata ocazional in dactilografia clasica, apoi mai des dupa ce computerele, telefoanele mobile, tabletele, Smart TV-urile, media playerele, eBook Readerele etc. au patruns in vietile oamenilor.
Dupa Revolutia din 1989 cand au aparut tipografiile private au fost tiparite multe carti si publicatii periodice fara diacritice, iar in prezent avem mai multe site-uri cum ar fi ziare online ce practica scrierea fara diacritice.
Ultimul sfert de secol ne-a demonstrat ca scrierea fara diacritice functioneaza pur si simplu. Nu are precizia scrierii cu diacritice, in schimb utilizeaza un set redus de caractere si niciodata nu produce probleme de afisare.
Scrierea fara diacritice este mai frecventa pe forumuri, in mesaje de e-mail, in mesageria instantanee, in mesajele de tip SMS etc. decat scrierea cu diacritice.
Deci preferinta pentru scrierea fara diacritice din partea anumitor persoane si raspandirea ei deja demonstreaza ca avem cel putin doua grafii in vigoare (una cu diacritice si cealalta fara diacritice), chiar daca oficial scrierea cu diacritice nu este recunoscuta. In fond, ce inseamna "oficial"? Sa fie "recunoscuta" de catre Academia Romana? Pai ce importanta are acest lucru din moment ce scrierea fara diacritice este o alternativa functionala, iar cei care o practica nu o percep ca fiind gresita?

Quote

Nu numai că este OK să scrii cu diacritice, dar este de fapt singura formă corectă de scriere a limbii Rumîne cu alfabet Latin. Pe de altă parte, chiar tu furnizezi un motiv în plus pentru care ar trebui ca lumea să scrie cu diacritice. E vorba de corectoarele ortografice, care sînt concepute exclusiv pentru scrierea cu diacritice. Cine n-a folosit niciodată un astfel de corector nu-și dă seama cît de important este și cît de mult timp se cîștigă prin folosirea lui. În loc să faci corectura textului în mod manual, o poți face în mod automat, chiar și în timp real, pe măsură ce scrii.

Eu folosesc de obicei LibreOffice iar corectorul ortografic pentru limba romana l-as putea adapta in cateva minute pentru scrierea fara diacritice. La fel corectorul pentru Mozilla Thunderbird sau pentru Mozilla Firefox, de exemplu. Deci faptul ca ar exista doar corectoare pentru limba romana scrisa cu diacritice nu reprezinta un argument solid.

Attached File  dict-ro.png   115K   4 downloads

#159
Munna

Munna

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 19.04.2015
Cand scriu articole, scriu cu diacritice, dar atat. Ma enerveaza ca sunt tastele diferite la tastatura in romana.

#160
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
@Crugasig

Quote

A face reformă doar de dragul reformei este o greşeală. Reforma scrierii limbii Rumîne nu este necesară, cu excepţia renunţării la litera inutilă Â, care trebuie înlocuită peste tot cu litera Î, şi cu excepţia renunţării la cuvîntul străin (antinaţional) "sunt", care trebuie înlocuit cu cuvîntul neaoş (naţional) "sînt".

În plus de asta, o reformă majoră a scrierii implică şi o rupere faţă de cultura trecută, care va deveni inaccesibilă pentru generaţiile prezente şi cele viitoare, pentru că nimeni nu-şi va mai da silinţa s-o citească şi nu se vor putea tipări toate scrierile vechi cu noua ortografie. S-a putut face în secolul 19 o reformă majoră prin trecerea la scrierea cu alfabet Latin, pentru că cultura Rumînească de la acea vreme nu era foarte dezvoltată. Tocmai de aceea o reformă a scrierii prin renunţarea la diacritice nu e dorită în ziua de azi, cînd cultura Rumînească ar avea mult de pierdut prin această reformă.

Culmea este ca exact literele "â" si "î" sunt cele care nu pun niciodata probleme de afisare, ci eventual doar de scriere.
Ruperea de cultura trecuta reprezinta intr-adevar o problema. Pare mai simplu sa pastram grafia actuala cu toate defectele ei decat sa ne rupem de propria cultura.
Dar neefectuarea unei reforme presupune ca printre altele sa acceptam in continuare modificarea artificiala a limbii, deoarece grafia fonemica are impact asupra pronuntarii cuvintelor: cuvinte vechi din limba romana sau diverse neologisme ajung sa fie pronuntate "cum se scriu" sau sa fie scrise "cum se citesc", iar in cazul neologismelor produce "adaptarea" treptata a cuvintelor, adica modificarea formei lor de-a lungul mai multor (zeci de) ani provocand cazuri de nesiguranta sau chiar de confuzie (grafia aceluiasi cuvant avand mai multe variante fie in momente de tip diferite, fie in acelasi timp istoric).

In ceea ce priveste regulile privitoare la grafia cu "â" si/sau "î" toate au cauzat deformari grave ale cuvintelor. De exemplu,
- cuvantul ânger (angelus) a ajuns sa fie scris înger,
- mână (manus) a devenit ocazional mînă, dar manual,
- rîu (rivus, rio, river) a ajuns râu,
- vênt (ventus) a devenit vânt sau vînt,
- fôntână (fontana) a devenit fântână sau fîntînă,
- adûnc (aduncus) a devenit adânc sau adînc,
- gût (sl. glŭtŭ) a devenit gât sau gît,
- gônd (magh. gond) a devenit gând sau gînd,
- pôrzsoli (magh. pörzsölui) a devenit pârjoli sau pîrjoli etc.

Reformele ortografiei facute in 1881, 1904, 1932, 1953, 1965, 1983, 1991 au promovat doar compromisuri si au cultivat mai departe stalcirea oficiala a grafiei.
Daca ar fi fost respectat intr-o masura mai mare principiul etimologic, atunci multe cuvinte ar fi trebuit scrise altfel decat sunt pronuntate, respectandu-se etimologia lor. Exemple:
pament pt. pământ
rend pt. rând
gond pentru gând
mondru pt. mândru
vent pt. vânt
cuvent pt. cuvânt
morment pt. mormânt
spenzura pt. spânzura
neteng pt. nătâng
curend pt. curând
vena pentru vâna
tener pt. tânăr
zgurci pt. zgârci
vurf pt. vârf
mentui pt. mântui
sfurssi pt. sfârși
porjoli pt. pârjoli

Iar in ceea ce priveste deformarea neologismelor "orto"grafia oficiala actuala favorizeaza stalcirea cuvintelor, ba inca o considera chiar "fireasca" sau "logica" mascand defectele ei prin aruncarea in fata a conceptului de "adaptare". Exemple:
- "match" > "meci"
- "hands" > "henț"
- "spray" > "sprei" si "șprei"
- "weekend" > "uichend"
- "site" > "sait" sau "sit"
- "click" > "clic", "a face click/ clic", "a clica", "clicare"
- "chat" > "ceat" sau "ciat" sau "tșeat"
- "hobby" > "hobi"
- "stress" > "stres"
- "boss" > "bos"
- "bodyguard" > "badigard"
- "show/ showman/ showmen" > "șău"/ "șăumen"/ "șăumeni"
- "businessman" > "bisnismen"
- "chewing gum" > "ciuingam"
- "fairplay" : "feărplei", "feăplei"
- "spleen" > "splin"
- "leader" > "lider" sau "lidăr"
- "playboy" > "pleiboi"
- "cowboy" > "cauboi"
- "jeans" > "ginși"
- "gay" > "ghei"
- "sex-appeal" > "sexapil"
- "vis-a-vis" > "vizavi"
- "laissez-faire" > "lesefer",
- "clairvoyance" > "clervoianță"
- "krenwurst" > "crenvurșt"
- "pizza" > "pița"
- "kiwi" > "chiui" si "chivi"
- "curriculum - curricula" > "curicul(um) - curicul(um)uri/ curicule"
- "yoga" > "ioga"

Edited by _-_, 01 June 2015 - 10:47.


#161
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

View PostMunna, on 01 iunie 2015 - 09:21, said:

Cand scriu articole, scriu cu diacritice, dar atat. Ma enerveaza ca sunt tastele diferite la tastatura in romana.

Și pe mine. Pot să mă readaptez cu poziția diacriticelor în sine, dar unele semne de punctuație sunt mutate, și trebuie să mi le-amintesc și pe-alea. O parte sunt mutate cu un rând mai jos, dar lipsesc altele. De multe ori dau repede Alt-Shift, doar pentru ele... dar vreau să mă reobișnuiesc. Ironia e că tocmai topicul ăsta m-a motivat să scriu mai des cu diacritice. :)

Înainte lipeam abțibilduri pe tastatură să le-nvăț... acum cred că o să-ncep iar, însă de data asta doar pentru caracterele mutate. :)

#162
Munna

Munna

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 19.04.2015

View Postmotanu44, on 01 iunie 2015 - 09:58, said:


Și pe mine. Pot să mă readaptez cu poziția diacriticelor în sine, dar unele semne de punctuație sunt mutate, și trebuie să mi le-amintesc și pe-alea. O parte sunt mutate cu un rând mai jos, dar lipsesc altele. De multe ori dau repede Alt-Shift, doar pentru ele... dar vreau să mă reobișnuiesc. Ironia e că tocmai topicul ăsta m-a motivat să scriu mai des cu diacritice. Posted ImageÎnainte lipeam abțibilduri pe tastatură să le-nvăț... acum cred că o să-ncep iar, însă de data asta doar pentru caracterele mutate. Posted Image

Eu le-am învățat destul de repede dar pentru că sunt dispuse ciudat, de multe ori mi-e greu să scriu cu diacritice. Când am de făcut traduceri sau de scris lucruri importante, scriu cu diacritice.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate