Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024
 Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 

Intrebare despre primele semne ale dementei

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
pqr

pqr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 15.04.2013
Buna,

Scriu pentru a ma lamuri cu privire la o persoana apropiata mie. E o persoana de peste 60 de ani care manifesta, de ceva vreme, anumite tulburari de comportament. Persoana respectiva a urmat un tratament cu interferon pana de curand si toata lumea a pus aceste schimbari pe seama interferonului, dar a terminat tratamentul de cateva luni, iar comportamentul a ramas.

Nu pare nimic grav la prima vedere, persoana respectiva se comporta normal, logic, insa are anumite derapaje. In primul rand, s-a izolat social, nu ii mai place sa iasa in lume, nu mai prea are prieteni, singurii pe care ii face inca placere sa ii vada sunt persoanele foarte apropiate din familie (am zis ca e din cauza interferonului). Isi aduce aminte de toate relele care i-au fost facute sau de persoanele care au pus-o in sigtuatii neplacute si nu mai vrea sa aiba nimic de-a face cu ele. Uita nume ale unor cunoscuti, nume ale unor obiecte etc. Nu prea uita ce a facut recent, stie sa spuna cate borcane de gem/sticle de bulion a pus, cate mari, cate mici etc. si e foarte eficienta la mancare, curatenie etc., lucruri pe care le-a facut de o viata. As putea spune chiar ca e obsedata cu igiena si curatenia (dar asa a fost mereu). Si poate ca faptul care sare cel mai mult in ochi este ca ii place sa spuna tot felul de snoave, poezii, cantecele etc. in momentele cele mai nepotrivite si foarte repetitiv (asta tot apropiatilor, bineinteles, ea isi da seama cand este in prezenta altor persoane si se controleaza). Face plimbari lungi in natura in cursul carora se mai rataceste (bine, in locuri nefamiliare), trebuie cautata si adusa acasa. Rade si plange din orice (de exemplu, la biserica, o emotioneaza cantecele bisericesti si plange, de aceea nici nu mai merge).

Ar putea cineva sa ma indrume catre un medic bun? Psiholog, psihiatru, neurolog? O fi Alzheimer? (chiar ea spune cateodata, da Alzheimerul de mine). Ma tem sa nu ii fac mai mult rau decat bine daca cade pe mana unui medic nepriceput. Stiu ca in Romania se moare de apendicita, nu avem noi bani pentru boli ale mintii...as vrea totusi sa gasesc un medic bun, de preferinta cu cabinet particular, in Oradea sau chiar in Cluj-Napoca, nu as vrea sa o tarasc prin spitale de psihiatrie care am inteles ca sunt foarte sordide. Stie cineva sa ma ajute? Sau poate stiti un forum mai pecializat unde as putea cauta informatii...multumesc.

#2
Repulse #

Repulse #

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,169
  • Înscris: 14.04.2006
Salut

Din cate stiu dementa nu se poate vindeca.
Masurile care se iau doar incetinesc evolutia bolii.
Atentie, limitati accesul persoanei la gaze, apa si tot ce mai poate prezenta pericol pt. ea sau cei din jur.

#3
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,567
  • Înscris: 10.01.2012
Boala poate fi totusi partial reversibilizata, mai ales daca inca nu a ajuns intr-o faza completa. Adica exista niste fenomene asociate cu imbatranirea, si in masura in care cineva elimina sau reduce aceste cauze, situatia poate avea o evolutie mult mai buna, si asta fara tratamente chimice.

#4
pqr

pqr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 15.04.2013
Bine, dar ma poate indruma cineva catre un medic, ceva? Sau macar la ce medic sa merg (psihiatru, neurolog, medic de familie)? Stie cineva un medic bun in Oradea/Cluj-Napoca? Sau exista oare un forum mai specializat pe aceasta tema?

Persoana nu a fost inca diagnosticata cu dementa, de aia nu pot sa ii interzic accesul la gaze sau electricitate.

#5
chris_t

chris_t

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,116
  • Înscris: 27.04.2006
Psihiatru. În Oradea poți sã o cauți liniștit pe Tatiana Irimescu. E foarte ok.  În Cluj, Horațiu Salvan, la Clinica de psihiatrie. În primul rand o sã îi facã un test simplu dar foarte acurat, MMSE, și mai departe vã spun ei.

Baftã!

#6
brin

brin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 606
  • Înscris: 06.04.2014
In primul rand,este o depresie accentuata.
in rest,succes cu un psihiatru bun care sa-i gaseasca un tratament adecvat.
Sanatate!

Edited by brin, 08 October 2014 - 18:44.


#7
Abbiex

Abbiex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,307
  • Înscris: 08.01.2014
In Cluj o recomand pe doamna dr. Liana Don (psihiatrie) - o gasiti in cadrul spitalului sau la cabinet particular.

#8
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,567
  • Înscris: 10.01.2012
Psihiatrii din Ro sunt mai degraba necesari pentru o eventuala opinie asupra diagnosticului. Informatiile necesare pentru o terapie reala, pot fi obtinute de ex printr-un RMN interpretat de un neurolog competent, dupa care vizite periodice la nutritionist si psihoterapeut. Se pot face multe altele pana la medicamente, mai ales daca persoana este inca lucida.

#9
YourDreamComeTrue

YourDreamComeTrue

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 488
  • Înscris: 06.09.2014

 anonymuX, on 08 octombrie 2014 - 21:56, said:

Mai multe ceaiuri calmante.

Ce fel de ceaiuri?

#10
pqr

pqr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 15.04.2013
Multumesc pentru raspunsuri. Nu pot sa stau totusi cu mainile in san, nu? Cred ca ar trebui neaparat sa fie consultata de un specialist, de aceea intrebam. Stiti cumva, doamna doctor Irimescu are si cabinet particular? Ca nu as vrea sa o tarasc prin spitale de psihiatrie, am inteles ca cel din Oradea este sordid...

Zicea ceva Nelson Mandela de RMN, neurolog...aceasta practica nu e urmata in mod obisnuit la noi? Sau cu diagnosticul de la psihiatru sa merg direct la neurolog? Imi poate cineva recomanda un neurolog bun? Ce e cu dieta aia cu alimente bogate in colesterol? Ea are si hipertensiune, tinuta sub control cu medicamente, nu stiu daca alimentele bogate in colesterol ii vor face bine...cat despre ceaiuri, de care spunea cineva pe aici, ma indoiesc ca se rezolva cu ceaiuri.

Inca o data, persoana respectiva e foarte lucida in actiunile zilnice, poate mai lucida decat multi dintre noi, e atenta, logica, curata, daca face o actiune ii stie foarte bine etapele, dar in limbaj, memorie si comportamentul fata de terti da semne de oboseala...a, inca ceva, e o impatimita a Sudoku-ului si a cuvintelor incrucisate, deci banuiesc ca nu e Alzheimer, cat timp reuseste sa faca un Sudoku dificil. Multumesc.

#11
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,567
  • Înscris: 10.01.2012
Nu e vorba de alimente bogate in colesterol, cat de regimurile low-fat eventual colesterol free care se recomanda acum pentru scaderea colesterolului sau in caz de probleme cu fierea. Iar daca faci treaba asta cel mai frecvent dieta cuprinde si faina, niste zahar. Deci este favorizata glicarea avansata, reactia Mail ard, deschiderea anormala a bar ierei hemat oencfalice. Dar vitamimele liposolubile care asigura cat de cat neuroprotectie provin de fapt din nuci si seminte crude.
In plus exista si antioxidanti special destinati pentru varsta a treia sau anumite suplimente care reversibilizeaza uzura creierului.

Adica pacientul (sau mai degraba apartinatorii) trebuie sa fie precaut asteptand sa vada daca medicul e la curent cu niste detali banale pentru prevenirea dementei sau Alzheimerului. Daca nu este, inseamna ca e mai degraba interesat de comert cu medicamente decat de medicina.

#12
pqr

pqr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 15.04.2013
Pai ea nu a urmat diete low fat, nici colesterol nu a avut, nu s-a tratat pentru colesterol, dar, ce e drept, mananca mai mult vegetarian (nu as putea sa zic ca mananca mai multa faina/zahar, mananca destule grasimi, ca nu a renuntat la cascaval, oua etc.).

Da mai multe detalii despre antioxidantii respectivi si suplimente, eventual pe pm, ca sa nu se considere ca faci reclama. Uite ce antioxidant am gasit eu, de comandat pe net: It combines guaranteed-potency "smart herbs" ginkgo biloba and gotu kola, along with the brain-boosting omega-3 nutrition of DHA, the phospholipid nourishment of phosphatidylserine and phosphatidylcholine, the antioxidant protection of alpha lipoic acid and natural vitamin E, and more. Ce zici, o fi bun?

In alta ordine de idei, am mai gasit urmatoarele pe net, pe site-ul NHS (national health service-ul britanic, foarte de incredere):

As the exact cause of Alzheimer's disease is still unknown, there is no way to prevent the condition.

Si:

The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) has advised that there is not currently evidence to support the use of the following to prevent dementia:
- statins (cholesterol-lowering medicines)
- hormone replacement therapy (when powerful chemicals are taken to replace those that your body no longer produces)
- vitamin E (found in a variety of foods, such as olive oil, nuts and seeds)
- non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs).

#13
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,567
  • Înscris: 10.01.2012
Ca intotdeauna, la primul search pe Google apar numai rezultate ambigue, mediocre si care in ultima instanta te baga mai mult in ceata. Evident ca doar cineva slab informat sau rauvaitor ar pune in aceeasi oala vitamina E cu   NSAIDs  Posted Image


Vitamina E este antioxidantul recomandat pentru a preveni fenomenul global al imbatranirii, si nu este de mirare ca deja exista studii care confirma ca merita folosit in tratamentul si prevenirea Alzheimerului, (citisem unul despre forma usoara sau moderata). Dar unele forme sunt mai eficiente decat altele, sunt factori care potenteaza vizibil activitatea vitaminei E.   Mai este si seleniul (nu formele a  norgancie), glutationul, ataxantinul.

Pentru a preveni cel putin de acum incolo acumularile de cuprul poate fi folosit si zinc, pentru a detoxifica aluminiul, NAC si glutation.

#14
pqr

pqr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 15.04.2013
Pai atunci recomanda-mi tu ceva suplimente, eventual pe PM, sa nu se considere ca faci reclama...

#15
pqr

pqr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 15.04.2013
Si inca ceva, cred ca mi-ar trebui o schema de tratament, dar cred ca asta ar trebui sa mi-o dea nutritionistul sau sa o pun sa ia suplimentele dupa ce scrie pe ele?...nu stiu la cine sa merg in Oradea...nici nu prea vrea sa mearga la doctor, nu vrea sa auda, nu stiu cum sa fac sa o conving si unde sa merg prima data? Neurolog? Psihiatru? Pe medicul de familie nu ma prea pot baza sa ma indrume...

#16
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Semne:
Intrebi cat costa kg de biscuiti, ti se spune 25 lei, ceri 3 kg. Ti se aduce la cunostinta ca fac 75 lei, zici ok. Chiar daca vanzatorul te vede ca ai doar 50 lei in mana. Apoi mai ceri ceva de 12 lei, dai cei 50, ti se zice ca mai trebuie, mai dai inca 50, si apoi te intorci si zici nu va suparati v-am dat un milion, si dvs de ce imi dati doar atata rest ( 13 lei) ???

#17
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

 pqr, on 08 octombrie 2014 - 14:16, said:

Buna,

Scriu pentru a ma lamuri cu privire la o persoana apropiata mie. E o persoana de peste 60 de ani care manifesta, de ceva vreme, anumite tulburari de comportament. Persoana respectiva a urmat un tratament cu interferon pana de curand si toata lumea a pus aceste schimbari pe seama interferonului, dar a terminat tratamentul de cateva luni, iar comportamentul a ramas.

Nu pare nimic grav la prima vedere, persoana respectiva se comporta normal, logic, insa are anumite derapaje. In primul rand, s-a izolat social, nu ii mai place sa iasa in lume, nu mai prea are prieteni, singurii pe care ii face inca placere sa ii vada sunt persoanele foarte apropiate din familie (am zis ca e din cauza interferonului). Isi aduce aminte de toate relele care i-au fost facute sau de persoanele care au pus-o in sigtuatii neplacute si nu mai vrea sa aiba nimic de-a face cu ele. Uita nume ale unor cunoscuti, nume ale unor obiecte etc. Nu prea uita ce a facut recent, stie sa spuna cate borcane de gem/sticle de bulion a pus, cate mari, cate mici etc. si e foarte eficienta la mancare, curatenie etc., lucruri pe care le-a facut de o viata. As putea spune chiar ca e obsedata cu igiena si curatenia (dar asa a fost mereu). Si poate ca faptul care sare cel mai mult in ochi este ca ii place sa spuna tot felul de snoave, poezii, cantecele etc. in momentele cele mai nepotrivite si foarte repetitiv (asta tot apropiatilor, bineinteles, ea isi da seama cand este in prezenta altor persoane si se controleaza). Face plimbari lungi in natura in cursul carora se mai rataceste (bine, in locuri nefamiliare), trebuie cautata si adusa acasa. Rade si plange din orice (de exemplu, la biserica, o emotioneaza cantecele bisericesti si plange, de aceea nici nu mai merge).

Ar putea cineva sa ma indrume catre un medic bun? Psiholog, psihiatru, neurolog? O fi Alzheimer? (chiar ea spune cateodata, da Alzheimerul de mine). Ma tem sa nu ii fac mai mult rau decat bine daca cade pe mana unui medic nepriceput. Stiu ca in Romania se moare de apendicita, nu avem noi bani pentru boli ale mintii...as vrea totusi sa gasesc un medic bun, de preferinta cu cabinet particular, in Oradea sau chiar in Cluj-Napoca, nu as vrea sa o tarasc prin spitale de psihiatrie care am inteles ca sunt foarte sordide. Stie cineva sa ma ajute? Sau poate stiti un forum mai pecializat unde as putea cauta informatii...multumesc.

Fara sa fiu in domeniu dar avand ceva experienta atat in cazul dementei de tip Alzheimer's , cat si cu simptomele depresiei, eu as inclina sa cred ca este mai degraba vorba despre o depresie puternica. O depresie puternica poate fi urmare a unui stres acumulat in timp sau -atentie! - poate veni dintr-un dezechilibru chimic.

O sa ma opresc aici cu "diagnosticarea" fiindca nu este de competenta mea.

Parerea mea este sa incepi prin a cauta un medic psihiatru foarte bun, unul care sa incerce sa identifice radacinile problemei si nu sa trateze simptomele prin medicatie.

Daca, insa, vrei sa afli daca este intr-adevar Alzheimer's sau nu, eu ti-l recomand pe domnul doctor adrian Stanescu, de la Oxxygene, singurul despre care eu stiu sa fie specializat in dementa de tip Alzheimer's:
http://www.oxxygene.ro/page.php?id=14
Doctorul Stanescu ofera, de asemeni, si internare pentru evaluare gerontoneuropsihologica; deci poate diferentia intre o afectiune neurologica si una pshihiatrica.

Toate bune iti doresc.

P.S. RMN-ul, recomandat mai sus, ajuta numai pentru Alzheimer's si numai dupa un anumit stadiu al bolii; din pacate. De asemeni mai ajuta oarecum si in cazul unei demente de tip vascular. Parerea mea este sa incepi cu investigatii clasice (sunt teste foarte bine dezvoltate si pentru una si pentru alta), iar investigatiile de tip RMN sa devina varianta de confirmare a unui diagnostic.

#18
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002

 pqr, on 08 octombrie 2014 - 14:16, said:

Nu prea uita ce a facut recent, stie sa spuna cate borcane de gem/sticle de bulion a pus, cate mari, cate mici etc. si e foarte eficienta la mancare, curatenie etc.....
nu-i Alzheimer. dementa Alzheimer se manifesta prin afectarea memoriei de scurta durata. bolnavii nu stiu sa-ti spuna ce au facut acu 5 minute dar iti povestesc amintiri din copilarie / tinrete. banui o depresie, dar aici un medic psihiatru va poate edifica.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate