Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amintiri despre satelit si retran...

Care este cel mai bun mod de a pr...

Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea
 Telefon de budget pentru filme 10...

Recomandare serviciu / firma recu...

La mulți ani @Piniuli!

Pret inghetata corso kaufland?
 La multi ani @Constantin si Elena...

La mulți ani @Ion_Bumbu!

Obiecte vechi și inutile car...

Mentenanta Acoperis
 Cheder deteriorat , zgariat, cum ...

Laptop HP 15-AF001NQ, AMD E1-6015...

Blat de bucatarie lungime 4,60 m

Termostat incalzire si racire
 

Internet of things

- - - - -
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
10 răspunsuri în acest subiect

#1
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 1.699
  • Înscris: 02.07.2013
Zilele trecute am fost prezent la o întâlnire organizată de cei de la EESTEC Bucharest cu tema "Internet of things". S-a discutat problema Internetului de mâine și cum acum câțiva ani cloud-computing era viitorul, azi Internet of things este viitorul.

   Conferința a ținut 2 zile în care au venit mai mulți invitați să discute această problemă. Ideea principală din această conferință este posibilitatea de a lega totul prin Internet. Se pot crea tot felul de aplicații pentru diferite dispozitive astfel încât să putem controla de pe Internet orice echipament și chiar și mai mult: să poată anumite obiecte să ia singure anumite decizii.

   Discuția mi s-a părut deosebit de interesantă și mai multe proiecte prezentate mi s-au părut fascinante. Totuși o problemă ce am pus-o acolo și pe care o văd că tinde să fie ignorată este problema securității și a dictaturii. Cum spunea reprezentantul de la CISCO: dacă până acum în domeniul IT se punea accent pe algoritmi, acum se pune accent pe date. Se strâng tot felul de date despre obiceiurile tale, despre organismul tău, despre mediul tău, etc. pentru a putea să te ajute într-o optimizare a vieții. Problema cu aceste date e faptul că ele pot fi sparte. Se tot poartă discuții despre securizare dar pare-se că lucrurile se opresc la discuții. Vedem organizații guvernamentale americane ce au site-ul spart de niște puști din România, vedem tot felul de informații care se scurg de pe Internet - informații luate de la diferite guverne, vedem chiar și utilizatorii personali cum suferă din urma acestei lipse de securități. Reprezentantul de la CISCO spunea că întâi apar aceste implementări de viitor și apoi se discută problema securității. Un lucru ce mi se pare foarte periculos.

   O altă problemă cu acest "Internet of things" este vorba de partea politică. Cum am spus, securitatea nu este atât de sigură iar dacă implicăm și guvernul lucrurile stau și mai prost. Se știe că se merge spre globalizare: în guvern (prin tot felul de organizații) sau în privat (prin apariția mariilor corporații ). Totuși această globalizare ușurează mai mult existența dictaturii și o dictatură nemaiîntâlnită. Se va ajunge ca cineva să poată controla întreaga lume prin intermediul Internetului. Și oamenii nu își pun astfel de probleme.Știm cu toții cazul Germaniei când Hitler a ajuns la putere prin mijloace democratice. Ce se va întâmpla când un alt Hitler (sau o armată de Hitler) va ajunge la conducerea acestor coorporații și a guvernului mondial? Cum te vei putea ascunde, ce vei putea face? În Rusia cu toată tehnologia învechită față de cea actuală a stat zeci de ani într-un regim oribil până a fost schimbat regimul. Și atunci mai erau alte state ce mai puteau influența unele lucruri. Dar ce ne facem când există o singură țară globală? Cine se va ridica să oprească pe acești conducători nebuni?

   Întrebi de mecanisme ce s-ar putea crea pentru a evita astfel de situații nefericite și primești dat din umeri sau praf în ochi de genul că oamenii discută. Păi, dacă oamenii discută atunci să și discute despre acest "Internet of things" fără să îl implementeze. Dar aici vedem că nu e la fel. Și când vezi unii oameni atât de inconștienți când se pune problema asta și zic că doar ei nu sunt importanți și nu au nimic de ascuns rămâi perplex. Le-aș recomanda acestora să citească "Arhipelagul Gulag" de Alexandr Soljenițîn. Acolo arată cum Organele trebuiau să aresteze un anumit număr de oameni și nu le păsa cine era (important sau nu). Ei avea numărul de arestați ce trebuia să existe. Și erau oameni cu totul nevinovați care erau torturați și li se înscenau niște procese mincinoase iar săracii oameni nu aveau ce face.

   Mai îmi pun și următoarea problemă. Eu sunt de profesie inginer energetician și la un curs de "Rețele electrice" îmi venise în gând următorul scenariu: se întâmplă ceva și cade tensiunea electrică la nivel global pe timp de o lună. Ce se va întâmpla cu civilizația noastră? Ce va mai fi când vom avea din nou energie electrică? Ce va mai rămâne din această lume? Vă puteți imagina magazine sparte și furat tot ce e în ele, oameni ce se vor ucide între ei pentru mâncare. Mai ales în orașe unde depindem de niște bucăți de hârtii care nu ne pot hrăni. Măcar la țară mai ai un pământ să cultivi ceva dar în orașe depinzi de aceste magazine. Și aceste magazine ușor vor da faliment dacă nu există tot acest sistem economic bazat pe energie electrică. Va fi groaznic. Iar energia electrică nu ne influențează viața, nu ne știe obiceiurile, banii, sănătatea așa cum va ști Internetul. În același timp, majoritatea populației este dependentă de Internet, televizoare, radio. Ce se întâmplă când toate acestea nu mai sunt și începe să apară acel sevraj? Cu atât mai mult cu cât trăiești și într-un stres continuu că nu știi cât va mai ține acea pană de curent și cât vei mai putea supraviețui. Este înfricoșător ce poate face frica din om. Dar lucrurile vor fi și mai urâte deoarece prin "Internet of things" integrat în SEN (Sistemul Energetic Național) se vrea să se controleze și electrocasnicele din casă și alimentarea fiecărui consumator.

   În problema securității a mai vorbit un doctorand foarte pe scurt spunând că mulți oameni nu conștientizează că Internetul nu este ca lumea reală în care există niște pereți care îți definesc universul. Și ei lasă totul să poată vedea oricine deoarece se gândesc că "lor nu li se poate întâmpla". Până li se întâmplă dar atunci e prea târziu. A dat și un exemplu cu cineva care căuta pe facebook când anumite persoane erau plecate de acasă să le spargă casa (apropo de acele check-in-uri).


Conferința mi s-a părut reușită și am cunoscut mai multe despre viitorul Internetului. Am fost puțin dezamăgit deoarece văd că în visele oamenilor nu se tratează și problema reală cum ar fi cea a securității sau a dictaturii. Dar ținând cont că, după cum spunea un invitat la conferință, nu există nici măcar un standard pentru "Internet of things" nu e mare mirare.

#2
Nenea Zap

Nenea Zap

    Zuperman

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 17.143
  • Înscris: 10.04.2006
Asta cu caderea curentului electric e una dintre marile vulnerabilitati ale civilizatiei moderne.
In rest foarte interesant domeniul.
Ce produse mai concrete au fost prezentate? Nest, Hue sau altele mai putin populare?

#3
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 1.699
  • Înscris: 02.07.2013
Mai mult au prezentat concepte despre ce reprezintă "Internet of things". Au dat ca exemplu Google Glass, ceva adidas cu un controller ce postează pe facebook în funcție de activitățile tale, ceva dispozitiv conectat la un ghiveci care te poate anunța pe tine sau pe prietenii de pe facebook dacă e nevoie să uzi planta sau aplicații care te ajută să programezi astfel de dispozitive fără ca să știi limbaje de programare, diferite app-uri pentru smartphone sau tot felul de dispozitive cu tot felul de funcționalități. Au mai dat exemple de idei de succes cum a fost "whatsapp" sau tipul care a venit prima dată cu ideea de smartwatch când mulți spuneau că nu va avea succes din moment ce existau deja smartphone-urile.

#4
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Mesaje: 18.293
  • Înscris: 02.04.2007
Legat de caderea retelei electrice, am o veste proasta. Daca a cazut nu se mai poate reface aproape niciodata. Si asta in conditiile in care se pastreaza ordinea sociala desi nu se va pastra.
Numai inlocuirea statiilor de transformare din America de Nord ar dura peste 100 de ani folosindu-se toate capacitatile de productie la maxim dar care in lipsa curentului nu vor putea fi folosite.
Alt aproblema este interconectarea. Daca incep sa cada cateva noduri se declansaza o cascada, un efect de domino si se duce dracul tot pt ca tot consumul va fi suportat de mai putine centrale electrice si de mai putin statii de transformare. De aia prima data, la orice problema, se deconectea toate partea respectiva a retelei sa nu cada si celelalte la care e legata. Dar cateodata nu se poate face asta.

Editat de undercoverbrother, 30 aprilie 2014 - 11:45.


#5
tibi346

tibi346

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 891
  • Înscris: 14.02.2010
Caderile de curent au afectat toate statele, cea mai mare fiind in India in 31.07.2012 - populatie afectata 620 milioane oameni.
Internet of things este, ca orice dezvoltare tehnologica, supus riscurilor de securitate, dar asta nu va impiedica dezvoltarea lui, asa cum un copil va invata sa mearga desi cade des.
Graba de a vinde noutatea si dorinta acerba de a achizitiona ce este nou, face ca problemele de securitate sa se rezolve pe parcurs, mai ales ca cele mai multe vor fi descoperite prin utilizare intensa (de aceea Cisco va remedia ulterior, prin update-uri).

#6
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 1.699
  • Înscris: 02.07.2013
Cu toată securitatea lor avem astfel de exemple:
             http://stirileprotv....si-cracker.html
             http://www.pressaler...tele-gratiilor/

   Să nu mai zic de problema globalizării și a faptului că aceste date pot ajunge în mâna celor care au puterea. Un nou Hitler va putea face mult mai mult rău ca Hitler din Germania. Noi, în loc să învățăm din greșelile trecutului, ne grăbim să facem altele mai mari în viitor.

#7
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 30.000
  • Înscris: 27.09.2008

Vizualizare mesajdan-s, pe 30 aprilie 2014 - 09:17, a scris:

S-a discutat problema Internetului de mâine și cum acum câțiva ani cloud-computing era viitorul, azi Internet of things este viitorul.

Mda, viitorul nu mai este ce a fost.

Vizualizare mesajdan-s, pe 30 aprilie 2014 - 09:17, a scris:

Dar ținând cont că, după cum spunea un invitat la conferință, nu există nici măcar un standard pentru "Internet of things" nu e mare mirare.

Exact, metaforele astea precum cloud, "internet of things", etc nu au decit o valoare psihologica in a incurca pe cei care nu stiu exact despre ce-i vorba. Omul se plictiseste repede de ceea ce foloseste in fiecare zi, stocare si procesare pe server exista de dinainte de a exista internetul dar parca suna mai bine daca sintem interesati de cloud.

#8
Dumitru_Pavel

Dumitru_Pavel

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 453
  • Înscris: 06.02.2014
f300, tu interpretezi la un nivel cat mai de jos apropiat de nivelul fizic. Intr-adevar, cloud-ul inseamna stocare pe un server(care se facea si acum 20 de ani) dar acum e nevoie sa introducem acest concept abstract si sa interpretam la un nivel mai inalt deoarece stocarea pe un server se face mult mai usor şi de catre oricine, acum poti sa-ti sincronizezi device-urile, de ex. eu editez un document si de pe desktop si de pe laptop si de pe telefon, acelasi document, il salvez apoi continui pe un alt device cu care ma conectez de oriunde la net iar documentul nu-l am pe nici unul din aceste device-uri, ci doar in cloud. In viitor(sper) e posibil ca stocarea in cloud sa elimine unitatile de stocare a datelor. E posibil chiar sa nu mai avem nici hdd-uri la laptopuri.

#9
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 30.000
  • Înscris: 27.09.2008
Lasind la o parte ca in destule tari din vest (de-astea ok si reprezentative) gen Germania, Canada, US astia reintroduc limita de trafic la abonamentele fixe (normale, pe fir, internetul "de casa") largimea de banda nu scaleaza cu ce fac astia (au ajuns la video 4k pe mobil in timp ce la Vodafone te costa internetul pe cartela de doua ori si ceva mai mult decit in 2008) problema mea se refera la cu totul altceva.
Atita timp cit nu stii despre ce vorbesti nu stii despre ce vorbesti. Cloud inseamna pentru tine dropbox sau google docs, pentru altul inseamna google mail, pentru altul inseamna flickr, pentru altul S3, pentru altul VPS. Browserele fac renderizare in cloud (Opera, Kindle), nu stiu citi antivirusi de Android merg "in cloud" (de parca iti trebuia un alt nume ambiguu, care sa mai insemne alte zece chestii diferite pentru operatia de a intreba un server ceva). Nu are nici un sens sa pui eticheta de cloud pe ceva (nu transmite nici o informatie) decit daca vrei sa se vinda mai bine (fie la end-useri fie la investitori). De transmis nu transmite nici o informatie, decit ca cumva e folosit internetul. Ca si in cazul lu' "internet of things" - acopera de la un cintar wifi sau un termostat mai destept pina la gps-uri fara sa spuna exact la ce se refera si fara sa aduca nici un beneficiu de comunicare ci doar de marketing.

#10
vivaldi15

vivaldi15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 79
  • Înscris: 19.02.2014
Eu nu prea vad cum Internet of things va fi viitorul. Astia vor sa ia cateva produse pe care le folosim uzual, si sa le conecteze la internet. De ex: construiesc un frigider, ii baga cativa senzori si il conecteaza  la internet. Odata conectat la internet, poate sa aiba si cont de twitter, etc. Senzorii detecteaza cand nu mai e mancare, lapte, etc si trimite mesaj catre proprietari. Imi inchipui ca ei chiar cred ca ar fi o nevoie pe piata pt un asemenea produs, eu nu cred.

Cum spunea si autorul, securitatea e foarte importanta. Un asemenea device cat de des va fi updatat? Perioada de suport pt un smartphone,  este de 1 - 2 ani, pe cand  frigiderele se folosesc pe o perioada lunga de timp. Si acum se gasesc routere care au vulnerabilitati. Unui frigider i se poate da comanda de stingere de la distanta,  riscand stricarea alimentelor. Nu prea vad de ce cineva ar accepta atat de multe posibilitati de exploatare, pt niste beneficii nesamnificative.

#11
srelu

srelu

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 354
  • Înscris: 17.02.2007

Vizualizare mesajdan-s, pe 30 aprilie 2014 - 09:17, a scris:

nu se tratează și problema reală cum ar fi cea a securității sau a dictaturii
Te asigur ca se trateaza. O armata intreaga de la NSA numai de asta se ocupa. Dar nu ca sa te protejeze, ci dimpotriva, sa pentreze ABSOLUT toate aspectele vietii tale. Vor sa aiba control TOTAL asupra ta. Si nu numai asupra ta ci asupra tuturor de pe planeta asta.

Firmele americane nu vor misca un deget in privinta asta. Dimpotriva, promoveaza asiduu exact acele tehnlogii care permit agentiilor guvernamentale americane control total asupra a tot ceea ce faci. Cloud computing... "trimite-ti datele la noi, ca avem noi grija de ele". Chipurile pentru a te ajuta sa-ti poti accesa datele de pe orice dispozitiv digital. De fapt, calea rationala ar fi fost sa poti obtine usor acces la datele pe care le ai stocate pe propriile dispozitive digitale. Sa-ti poti accesa datele indiferent daca sunt stocate pe celular, laptop, calculator desktop, ceas digital, calculatorul de la serviciu si serverele de acolo si ce mai ai. Dar in loc sa rezolve problema comunicarii intre ele, au ales o solutie ocolitoare, "trimite datele la noi". Ei smecheri, noi prosti.

Recent, nu mai tin minte cine, a categorisit toate firmele IT din SUA ca fiind nimic altceva decat cozi de topor ale guvernului american. Nu-i mai intreba de securitate, iti vor raspunde doar prapastii. Securitatea e treaba lor, nu a ta. Au ei grija de tine. Chiar mai mult decat iti doresti.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate