Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED
 Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...
 Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...

Cartelul din Carpati - mafia PNL ...

Trecut: Europa versus S.U.A. la c...
 Garantie apartament dezvoltator

Aplicație GPS cu zoom automa...

Ipad Pro & Air 2024

Service si revizii reprezentanta
 

Sapunul handmade de la fabricare la utilizare...satisfactii, experiente, greseli

- - - - -
  • Please log in to reply
94 replies to this topic

#19
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Eu am inteles ca sapun fara soda caustica nu se poate face. In produsul final nu mai ramane soda daca este facut corect pentru ca este neutralizata in procesul de fabricatie si prin saponificarea ulterioara. Ph-ul unui sapun trebuie sa fie in jur de 7%. Iata si un raspuns mai detaliat al unei persoane ce are mai multe cunostinte decat mine : Sapun Natural /// cu soda sau fara soda /// lamuriri
Dupa ce am citit pe multe forumuri fel de fel de bazdaganii despre soda din sapunul natural fabricat acasa, despre ce inseamna un sapun autentic , ce punem pe piele si alte discutii despre cat de “infioratoare” este soda caustica mi-am zis ca este timpul sa scriu o pagina cu lamuriri in mai multe privinte. Au mai scris si altii inaintea mea dar cu cat sunt mai multe pagini cu atat lumea le gaseste mai usor si se informeaza mai repede.
Informatiile nu-mi apartin, am cautat cele mai folositoare articole si le-am pus cap la cap in folosul celor care vor citi.
Cu tot respectul fata de cei care le-au scris.
SAPUNUL CONTINE SODA CAUSTICA ??
“Raspuns: NU!
Asta este intrebarea pe care am primit-o cel mai des de cand am inceput sa fac sapun. Daca ai idee cum se face sapunul de casa [...], stii ca principalele ingrediente sunt: 1 – grasimi, 2 – apa distilata si 3 – soda caustica. Si stii ca soda caustica este o substanta periculoasa, foarte alcalina, care arde tesutul uman daca vine in contact cu el. Brrrrr! Si atunci, poate te intrebi cum ne putem spala cu ceva ce contine soda caustica. Ei bine, de fapt NU ne spalam cu ceva ce contine soda!
Soda caustica reacţioneaza chimic cu grasimile (celalalt ingredient de baza al sapunului), formand sapunul. Dupa ce reactia de saponificare a luat sfarsit, toate moleculele de soda caustica au fost saponificate, iar in sapunul final nu mai exista niciun miligram de soda caustica!
Si pentru a fi si mai siguri, in general retetele de sapun contin un asa-numit surplus de grasimi, adica o cantitate suplimentara de ulei/grasime faţa de cea necesara pentru a neutraliza complet soda caustica. Surplusul de grasimi reprezinta un factor de siguranţa.
Asadar, soda caustica este doar o substanta folosita pentru obtinerea sapunului, ea negasindu-se absolut deloc in produsul final – in sapun.
In concluzie (stiu ca ma repet, dar vreau sa fie cat se poate de clar), raspunsul la intrebarea ”Sapunul contine soda caustica?” este ”NU, sapunul natural nu contine deloc soda caustica”! Se face cu soda caustica, dar nu contine soda.”
Ceea ce se gaseste pe site-ul indicat de tine sunt exact aceste "baze de sapun" pe care incerc eu sa le fac. Deci si acele baze sunt facute cu soda, dar in final, prin saponificare nu mai contin soda.
Ce mi se pare mie interesant in momentul de fata la fabricarea acestui sapun sunt tocmai aceste reactii chimice ale diverselor ingrediente in contact cu soda. Daca ai o baza deja facuta, adica un sapun neutru, fara adaosuri, ca reteta mai sus prezentata de mine, sau cumperi o astfel de baza ca cea din site-ul mai sus scris de tine, saponificarea este deja efectuata si atunci poti adauga in el orice culoare, miros etc fara sa existe reactii (chiar ei scriu pe site asta). Dar cand te apuci sa faci baza si in plin proces de fabricare incepi sa pui culoare...aici incepe frumusetea. Cand faci de exemplu sapun cu lapte de capra (inteleg ca este unul dintre cele mai fine si cremoase), am citit ca pe masura ce laptele reactioneaza cu hidroxidul de sodiu trece printr-o paleta intreaga de culori, pana ajunge chiar si la un portocaliu pal. Eu de exemplu aseara am pus praf de roscove in compozitie gandindu-ma ca voi obtine macar un bej daca nu un roz pal si s-a facut verde inchis Posted Image. Asta ma incita cel mai mult deocamdata. Mi-am cumparat hartii tester PH ca sa verific in final si sapunul meu, nu de altceva dar nici eu nu vreau sa ma trezesc ca nu fac ceva corect, soda aceea ramane in sapun si mai dau...in altele Posted Image

Edited by cristinaptudor, 18 February 2014 - 12:31.


#20
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Mi-am amintit ca pe aria de gagici era o userita care se pricepea foarte bine la reactiile chimice si formulele cosmeticelor. Imi scapa numele ei acum. Caut si iti zic, poate ea iti da mai multe informatii. ;)

#21
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Asta e primul sapun facut de mine Posted Image. E facut cu cafea tare, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aiba un efect revigorant Posted Image  Cel de ieri seara nu cred ca-l scot din forma pentru ca nu s-a intarit inca asa cum trebuia.  Sunt departe de ce vreau sa ajung sa fac, dar in toate exista un inceput Posted Image. Forme, ingrediente...ce am gasit in casa...

Attached Files



#22
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Deci nu te-ai lasat si ai deschis topicul. Bravo! :)
Acuma, fie vorba intre noi (ca tot nu ne citeste nimeni) nu stiu cat de inspirata ai fost cu aria asta,chiar daca s-o potrivi titulatura.
Parca tot la noi as fi vrut sa vad si topicul asta...  :)

 cristinaptudor, on 18 februarie 2014 - 01:38, said:

Cand am decis sa ne mutam din Bucuresti la tara am facut-o in primul rand ca sa mancam mai sanatos. Si culmea e ca am dat-o in bara Posted Image. Nu spun ca nu stiu ce pun in farfurie, ce apa beau, etc...dar ne-am porcit Posted Image. Adica atata carne de porc cata am mancat in ultimii doi ani n-am mancat in toata viata. Si asta pentru ca am facut prostia sa luam o groaza de animale si ne-am chinuit apoi sa le consumam. Nu vreau sa mai aud de porc in gospodaria mea, iar ca sa-mi mai pun si grasime din asta pe paine, nu spun ca n-ar fi buna la gust...dar cred ca e crima pentru ficatul meu. Asa ca in recipientul de crema va ajunge din lada frigorifica, la fel si seul de vaca sau ce grasimi mai am pe acolo. Oricum cred ca-s mai sanatoase in sapun si creme decat la mine in stomac, oricat de bune la gust sunt Posted Image

Pai ce sa-ti fac daca n-ai stiut ce sa cresti si te-ai dedat la porcarii ? :)
Puteai sa cresti iepuri si prepelite, de exemplu, si o ducea si ficatul tau bine ... ;)

#23
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Ce sa caut cu sapunul pe agricultura? Poate asa...ca e facut din grasimi animale si vegetale...si sa redenumesc ..."Artizan la tara..."Posted Image

Ca arie unde sa deschid subiectul mi-a parut cea mai potrivita. Daca nu e asa, rog moderatorii sa ma mute, dar nu vad unde :)

Edited by cristinaptudor, 18 February 2014 - 20:15.


#24
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012

 cristinaptudor, on 18 februarie 2014 - 20:14, said:

..si sa redenumesc ..."Artizan la tara..."Posted Image

Sau "Cu ce ne spalam noi, taranii"  Posted Image       Posted Image

#25
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006

 DDuras, on 18 februarie 2014 - 20:09, said:


...ca tot nu ne citeste nimeni

Adica io-s nimeni?

 cristinaptudor, on 18 februarie 2014 - 20:14, said:


Ca arie unde sa deschid subiectul mi-a parut cea mai potrivita. Daca nu e asa, rog moderatorii sa ma mute, dar nu vad unde Posted Image
Nu mutam, lasam aici ;)

@cristinaptudor: Amma o cheama pe userita de care iti ziceam. Poti sa intrebi la Girls at Play pe subaria de Beauty, poate stie cineva cum e cum reactiile chimice din sapun. Merita incercat. Dupa care revii aici. :P

#26
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,079
  • Înscris: 17.03.2005
Mah, invazia taranilor pe ariile orasenilor...

Pentru cei care nu le au cu subiectul, vreau sa fac o precizare:

Sapunul despre care vorbeste Cristina  nu are nicio legatura cu "sapunul" de 2 lei din magazin si nici macar cu sapunurile de 8-10 lei.

SApunul are la baza o grasime, care are si ea niste proprietati (cum se saponifica, cum face spuma, ce textura da sapunulului samd..) plus un detergent/sulfactant, soda caustica..
Grasimile baza sunt importante si pentru ca ele contin o groaza de microelemente(vitamine, minerale, omega, draci laci...) si care intr-o masura oarecare afecteaza pielea (masura oarecare pentru ca reactia cu soda poate altera o mare parte din acest atribute)

PEste baza aceasta care are si ea niste proprietati variabile, se adauga LA FINAL, cand reactia de saponificare aproape ca s-a terminat, mici cantitati de uleiuri terapeutice, uleiuri aromate/esentiale/parfumuri, coloranti, naturali sau nu, care coloranti pot avea si ei diverse proprietati daca sunt naturali/extracte sau componente vegetale...  Conservanti, la fel, naturali, uneori...
Acest asa numit superfatting , substantele grase adaugae la final, raman intacte in masa sapunului si contribuie la testura finala, comportamentul sapunului, efectele pe care le au asupra pielii putand fi spectaculoase.

Evident, te poti spala cu un sapun chior, facut din 2-3 ingresiente gen unt de cocos plus ulei vegetal ieftin plus soda, colorant conservant si parfum sintetic... si apoi poti sa aplici creme...DAR sapunul poate sa nu aiba doar rol de DETERGENT, care curata pielea, te poti spala de mai multe ori si nu de fiecare data stai sa aplici creme...

  E o treaba de nisa, se pot face foarte multe lucruri, se pot folosi majoritar componente naturale, se pot folosi componente care nu prea intra in creme si pe care daca nu le-ai folosi in sapun ar trebui sa aplici nspe uleiuri sau mai multe creme, poti obtine texturi (din compozitie sau adaugand alte elemente gen scrub), poti obtine efecte ale sapunului (cum se simte pielea cand te speli) , poti obtine arome mult mai placute decat sinteticele si tot asa....

Nu e pentru toata lumea, cei pragmatici pot considera ca e fitza, partial asa si este pentru ca sapnul este in primul rand detergent, pentru restul exista uleiuri, creme, masti si tot felul de alte tratamente...
ALtii insa , mai ales daca isi permit, se pot delecta si cu un sapun "bun"...

As mai face o precizare, sapunurile home made/custom, nu sunt neaparat facute la rece, pot fi facute si la cald.
N-au insa nicio treaba, se folosec tot grasimi DE CALITATE, la sapunul de casa facut la tara se folosesc DESEURI in general, pana si uleiul folosit la prajit, ars si plin de toxine.. Sa nu mai spunem ca nu prea ai cum sa dozezi precis soda si ca sa nu-ti ramana sapunul plin de ulei pui mai mult..adica faci un sapun care e si plin de soda iar excedentul de soda care nu ramane in sapun, ramane in lesia care e produs auxiliar.... Niciodata sapunul de tara nu se face la cantar, se face la ochi, nici nu ai cum pentru ca amestecul de diverse grasimi in cantitati variabile nu prea permite precizia, fiecare grasime necesitand o anumita cantitate de soda pt saponificare, unele grasimi se saponifica mai greu iar cantitatea mai mare de soda favorizeaza procesul samd...
Ala e sapun DE RUFE, e detergent, nu sapun pentur piele...daca faci o analiza constati usor ca nu prea gasesti sapun ok pt piele...

Din produse animale, gen grasime de porc sau pui, se pot face super sapunuri...numai ca noi suntem cam neinformati si habar nu avem ce calitati au aceste grasimi de fapt....
toata lumea o arde cu uleiul de masline sau cu uleiul de emu sau alte tampenii exotice dar grasimea depui bate la cur emu de departe la multe capitole si sunt multe uleiuri comune la noi care sunt mai bune decat uleiul de masline atat de celebru, ca dealtfel si pentru consum uman, acelasi lucru, uleiul de masline e de fapt un ulei mediocru in comparatie cu altele pe care noi le privim cam cu scarba pentru ca sunt mult mai ieftine si mai comune.

Cam asta e treaba cu sapunurile astea, restul e bla bla de marketing si practic inseamna mult timp petrecut pt a invata si mai ales a experimenta, dar si multi bani dati pe materii prime...
Ca sa ajungi sa faci cat de cat niste sapunuri bunicele iti cam trebuie niste luni, sau chiar ani de incercari...ca sa spui ca stapanesti cat de cat "arta" asta iti trebuie mult mai mult, plus o idee de "talent"...

#27
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012
@parintele, vad ca ai conspectat de la cucoana matale  Posted Image   Posted Image

#28
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,079
  • Înscris: 17.03.2005
Iti dai seama ca daca citeste ce aberez eu pe aici imi da cu oala-n cap... Pai adica la cat mi-a explicat  tot n-am priceput? Normal, ca atunci cand eu vorbesc despre ce ma intereseaza pe mine, ea e numai urechi, cand vorbeste si ea putin de ce o intereseaza pe ea, eu dau din cap, zic da si sunt atent la ce zic astia pe forum Posted Image

#29
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Sa continuam cu sapunul. Cel de aseara a fost a 5-a incercare si am respectat reteta scrisa de mine mai sus, mai putin faptul ca am scos din uleiul de masline si am adaugat ricin. Putin, pentru ca am inteles ca prea mult ricin face sapunul moale. Am pus ricin pentru ca pe langa faptul ca are niste calitati pe care nu o sa le insir aici, am citit ca da si mai multa spuma sapunului. Totusi,  chiar daca am pus putin, tot moale a iesit fata de altele. Poate am mai gresit si in alta parte cu toate ca nu prea vad unde...o sa repet reteta si vad ce iese ...

#30
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Nu m-am putut abtine si l-am taiat Posted Image Asta-i

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   147.7K   77 downloads


#31
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007
Cristina!Felicitari pentru abilitate si munca!Meriti Flori!Posted Image

#32
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006

 cristinaptudor, on 18 februarie 2014 - 01:38, said:

...iar ca sa-mi mai pun si grasime din asta pe paine, nu spun ca n-ar fi buna la gust...dar cred ca e crima benefică pentru ficatul meu.
Fixed.

#33
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Proxtu, io zic ca scrisese bine si se referea la paine :P

#34
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Așa am vrut și eu să cred, dar n-a fost să fie...

 cristinaptudor, on 18 februarie 2014 - 01:38, said:

Oricum cred ca-s mai sanatoase in sapun si creme decat la mine in stomac, oricat de bune la gust sunt Posted Image


#35
diorama

diorama

    We are stardust

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 15.10.2006
Hai sa nu-i deturnam topicul, e paleo ca si tine.
Cristina, sa stii ca Proxtu te invita la o untura de gasca pe o felie de ardei + cas nesarat ca sa iti explice cum e cu high fat :P

#36
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
Nu deturnăm nimic, am aruncat doar o corecție :P

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate