Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Ardei
Last Updated: Jan 06 2024 14:34, Started by
Alin1me
, Feb 05 2014 18:24
·
36
#3763
Posted 26 January 2022 - 10:21
Ar trebui sa pui de pe acum semintele la germinat. Ar putea deja sa fie cam tarziu.
C. Chinense au, in general, o perioada lunga de maturizare. |
#3764
Posted 26 January 2022 - 12:38
Mutumesc @SineNomine !
Era sa ma las pacalit de @parintele "destul de iuți și cu o iuteala chiar plăcută" . A pai la SU de peste 300k nu-i de mine. Eu joc in liga junior cu iuteala, pana in 10k. Imi puteti recomanda vreun soi aromat, fructat in aceasta clasa (cel mult 10k) ? |
#3765
Posted 26 January 2022 - 12:52
Se discuta de habanero.
În "lumea" acestui tip de ardei, PL este unul moderat. În plus, povestea aia cu scala lu peste prăjit e destul de relativa pentru ca sunt ardei cu cifre aparent rezonabile care au untip de iuteala agresiva, aspra, neplăcută, și sunt alții, cum 3 și cazul acestuia, care deși e iute, are un tip de iuteala plăcută, calda.. Normal ca e însă un ardei iute. Tocmai de aia am spus ca dacă ai 2 plante îți ajunge și îți și rămâne. |
#3766
Posted 26 January 2022 - 15:29
adissan, on 26 ianuarie 2022 - 12:38, said:
Mutumesc @SineNomine ! Era sa ma las pacalit de @parintele "destul de iuți și cu o iuteala chiar plăcută" . A pai la SU de peste 300k nu-i de mine. Eu joc in liga junior cu iuteala, pana in 10k. Imi puteti recomanda vreun soi aromat, fructat in aceasta clasa (cel mult 10k) ? Cu placere! Trinidad Perfume este un C. Chinense foarte putin iute si foarte aromat. Aji Jobito are aroma intensa de Habanero fara iuteala sau foarte putin iute. Aji Dulce Amarillo cam la fel ca Jobito. Astia sunt din cei pe care i-am incercat eu. La nivelul tau de iuteala poti incerca soiuri din specia C. Baccatum. Iuteala este diferita fata de Chinense, este mult mai "catifelata" iar aromele sunt foarte prezente. Lemon Drop, Sugar Rush, Aji Amarillo (asta este un ardei extraordinar), Brazilian Starfish etc. parintele, on 26 ianuarie 2022 - 12:52, said:
Se discuta de habanero. În "lumea" acestui tip de ardei, PL este unul moderat. În plus, povestea aia cu scala lu peste prăjit e destul de relativa pentru ca sunt ardei cu cifre aparent rezonabile care au untip de iuteala agresiva, aspra, neplăcută, și sunt alții, cum 3 și cazul acestuia, care deși e iute, are un tip de iuteala plăcută, calda.. Normal ca e însă un ardei iute. Tocmai de aia am spus ca dacă ai 2 plante îți ajunge și îți și rămâne. De acord cu scara scoville. Iuteala cea mai placuta si cea mai "parsiva" in acelasi timp am simtit-o de la Trinidad Scorpion Moruga Chocolate, un superhot cu peste 1.5 mil. Scoville. Am muscat de mai multe ori din el pana sa simt cat de iute este cu adevarat. Aaa, la fel se simte si Carolina Reaper. Musti o data, mesteci si abia la vreo 20-30 secunde intelegi de ce detine recordul la iuteala. Pe de alta parte sunt Annuum cu iuteala de pana in 20 k, la care simti ca ai primit un pumn in gura imediat ce ai muscat. |
#3767
Posted 26 January 2022 - 16:32
Dacă aji amarillo e așa-numitul bischop's crown, care parca e Baccatum, atunci sunt total de acord, chiar voiam sa îl menționez dar am uitat.
Este foarte fructat, totuși e iute bine probabil pt mulți consumatori dar e mancabil, planta 3 foarte viguroasa și foarte productiva... Il faci un bulgare de 1m diametru din care aduni aproape o galeata. Totuși, as face o mențiune, deși lin general genul asta ar trebui sa fie mai grăbiți nițel, perioada de vegetație e destul de lunga, adică e mai lunga decat la PL. Asta mai cu seama în condițiile în care dpmdv e plăcut de consumat când virează în rosu, adică atunci când e aproape de maturitatea fiziologica, poate fi un minus pt cineva care vrea sa și-l facă in condiții "improprii". Altfel da, de fapt cam la asta m-am oprit eu în privința ardeilor exotici, alături de ceva jalapeno, pești iuți șamd plus un hibrid anuum foarte reușit. As menționa și un alt lucru, poate pentru mulți contează și asta.. Rolul decorativ al arderilor. Atât PL cât și BC sunt extrem de frumoși, ramifica frumos, ordonat, au internodii scurte, își formează o tufa frumoasa și simetrica, sunt niște plante decorative excelente. Mai sunt varietăți frumoase, nu neapărat interesante și pentru consum... Dar ăștia întrunesc câteva condiții importante pt a-și câștiga un loc în gradina 1. Aspect 2. Productivitate 3. Rezistenta 4. Sezon de vegetație acceptabil 5. Comod de făcut, nu sunt pretentiosi |
#3768
Posted 26 January 2022 - 16:38
Aji Amarillo nu este Bishop Crown. Sunt total diferiti.
Aji Amarillo face niste tufe imense greu de tinut sub control. Asta este regretul meu pentru ca nu pot sa il cresc pe balcon. Are si o perioada foarte mare de coacere a ardeilor de pana la 1 luna. In schimb aroma este incredibila, nu am intalnit-o la niciun alt ardei. Edited by SineNomine, 26 January 2022 - 16:41. |
#3769
Posted 26 January 2022 - 20:59
Eu anul trecut am avut ca ardei iute de-asta.
https://seminteplant...vEaAqPnEALw_wcB Pentru mine care nu prea le am cu iuteala e foarte iute dar banuiesc ca pentru profesionisti e pish-wasser. Am avut vreo 6-7 fire din care am ajuns in toamna cu 2 tufe pana la piept pline de fructe. Neavand ce face cu ele le-am bagat la otet si mi-au iesit vreo 10 borcane din care 2 de 800 de grame iar restul de-alea mici de 400. Restul de 4-5 fire s-au uscat in timpul verii. Anul trecut am avut vreo 25-30 de fire de Kaptur F1 si vreo 12 de bulgaresc de-asta https://seminteplant...ki-2-grame.html care cica ar fi putin iute dar sanchi de fapt nu e iute de loc e doar un ardei dulce mai uscat, nu e neaparat rau la gust se coloreaza in rosu si e frumusel rasucit asa dar nu e ce-mi trebuie mie asa ca anul asta il scoatem din echipa., si vreo 6-7 cred de Cayenne. Au murit o parte din Kaptur, sa zic un 30%, si de-aia bulgaresti vreo 3-4 dar cel mai mare procent de mortaciuni a fost la Cayennul asta. Acu fiind numarul de fire mic nu stiu daca e relevant si e el mai sensibil sau a fost o pura coincidenta. Eu nu sunt prea priceput in a cultiva ardei dar dupa toate aparentele ar fi vorba de verticiloza. Am avut rosiile langa ardei 2 mici tarlale alaturate udate in acelasi timp cu aceleasi tuburi de picurare dar la rosii a fost muuuult mai mic procentul de plante moarte. Acu ma gandesc ca are mare importanta si faptul ca multi dintre hibrizi si chiar soiuri au rezistenta la verticiloza. In final pentru unul ca mine Cayenne astia sunt iuti ( nu sunt in stare sa mananc unul la o masa ). Anul asta nu mai pun iute de loc mai mananc din borcanele alea si las locul altor plante in locul lor. |
#3770
Posted 27 January 2022 - 18:30
Multumesc tuturor pentru informatii !
In functie de ce seminte voi gasi, o sa experimentez diferite soiuri. |
#3771
Posted 01 February 2022 - 19:10
saandy76, on 25 noiembrie 2021 - 10:24, said:
Am comandat kapia Kaprima şi am primit o... |
#3773
Posted 01 February 2022 - 19:53
Am greşit, era de la alt ambalaj...
Data împachetării este 06/2021 |
#3774
Posted 01 February 2022 - 22:03
saandy76, on 01 februarie 2022 - 19:35, said:
10/2021 De ce întrebi? Normal că din 2020... |
#3775
Posted 03 February 2022 - 12:25
Aseara am deschis un borcan cu ardei iute murat. Am ramas surprins de gust, iuteala, grosimea pulpei si cat de crocanti s-au pastrat. Ardeiul l-am cumparat din piata sa completez borcanele cu ardei bulgaresti.
Stie cineva ce soi sau hibrid este ? Attached FilesEdited by adissan, 03 February 2022 - 12:27. |
#3776
Posted 03 February 2022 - 19:32
Sunt multi hibrizi care seamana cu asta: Harghita F1, Big Daddy F1, Sahem F1...
|
#3778
Posted 04 February 2022 - 00:02
gherundii, on 01 februarie 2022 - 22:03, said:
Întreb fiindcă 100 seminte pentru mica mea gradină e mult si o divizam în 2-3 ani, dar pimite acum în 2022 din roada 2020 si plus 3 ani, cred ca germinarea va fi la 50% in cel mai bun caz. si la mine am incurcat, e din 06/2020, din 07/2020 e Red Knight.... Am făcut ca tine la vinete, dar de anu ăsta pun 100 că am văzut că se mâncă dar mai bag şi la ladă De la jumătatea lui februar o să încep cu ardei şi vinete, roşiile si altele din martie că le pun afară. |
#3779
Posted 04 February 2022 - 14:43
@cotzi am cautat acei hibrizi, dar pretul m-a dezamagit. De fapt sunt dezamagit de marii producatori, fiindca ambaleaza pentru profesionisti si mai putin pentru cei care vor 20-30 de seminte sa experimenteze sau doar atat au nevoie pentru familia lor. Multi ar plati putin mai mult la un numar mai mic de seminte, fata de cei care cultiva pe suprafete mai mari sau doar numai pentru rasad, care apoi sa il valorifice
|
#3780
Posted 04 February 2022 - 15:14
Sunt colegi aici care cultiva Sahem F1. Daca confirma ca acest ardei ar putea fi Sahem si au surplus de seminte poate te lipesti de cateva semincioare... Habar n-am cat de groasa e pulpa la Sahem dar inclin sa cred ca e comparabila cu cea din pozele tale.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users