Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 

Holocaustul romilor din România: "Ne-au băgat în trenuri ca pe vite, ne-au dus să murim"

- - - - -
  • Please log in to reply
143 replies to this topic

#1
RBoEMir

RBoEMir

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 268
  • Înscris: 12.01.2014
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 25.000 de romi din România au fost deportați în Transnistria din ordinul mareșalului Ion Antonescu. Frigul, foamea și tifosul au ucis 11.000 dintre ei. Ceilalți s-au întors acasă și au încercat să își clădească o viață nouă. Pe măsură ce anii trec, supraviețuitorii Holocaustului sunt tot mai puțini. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care sociologul Adrian Furtună a realizat zeci de interviuri cu romii deportați care au reușit să rămână în viață, pe care le-a adunat în lucrarea „De ce nu plâng? Holocaustul romilor și povestea lui adevărată”, lansată ieri într-o nouă ediție, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului (27 ianuarie).

   Prezentă la evenimentul desfășurat la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Paulina Vasile, acum în vârstă de 78 de ani, a povestit cum a fost deportată din Alexandria alături de familia sa în toamna anului 1942.
Pe atunci avea 11 ani: „Ne-au luat și ne-au băgat în trenuri ca pe vite, ne-au închis, ne-au pus lacătul. Tata nu era acasă, era la muncă când ne-au ridicat. El a venit după noi. Ne-au dat pâine neagră, îmi amintesc că era rotundă, și conserve, dar n-aveam cu ce să le desfacem. Dădeam cu piciorul ca să o desfacem. Lumea avea nevoie la W.C.: au făcut o gaură în dușumeaua trenului și au pus o pătură. Erau mii și mii de țigani – rudari, spoitori, fel de fel de nații. Eu, ca copil, am rămas înlemnită și năucită”.
Apoi au mers pe jos: „Dacă ieșeam din convoi, aveau un baston și dădeau cu bastonul în copii, în lume. O fată tânără, cu părul blond, a căzut din convoi și acolo a rămas”. Paulina a ajuns la Bogdanovka (în Ucraina de azi), unde foarte mulți dintre romi au murit de frig, de foame sau de tifos.

   „Am mâncat iarbă două săptămâni”
Hrană nu primeau mereu, iar cea care le era oferită era foarte proastă: „Ne dădeau o bucata de pâine, ca cărămida era. Ne duceau la câmp. Care mergea la câmp și muncea, îi dădea tain mai mult. Ne dădea câte o cană de lapte covăsit pe zi”.
Înfometați, oamenii se descurcau cum puteau și nu se ajutau între ei, își amintește supraviețuitoarea: „Am mâncat susai (iarbă – n.r.) două săptămâni. Oamenii mâncau rădăcini, se duceau pe gunoaie și luau coji de cartofi și le mâncau”.
În perioada de un an și jumătate pe care a petrecut-o în colonie, Paulina a văzut mulți oameni murind: „Găseam oameni morți, îi puneau pe toți la rând și îi aruncau în căruțe. Au murit mama mare – mama lui tata, sora, nepoți. Au murit mulți. Ne-au dus să murim, am suferit multe”.
Când s-a întors acasă după terminarea războiului, familia sa a trebuit să își ridice o nouă casă: „Nimic n-am mai găsit. Casa era la pământ. Atât am mai găsit: locul. Am zis mersi că am găsit și locul”.

    Obligați să locuiască în bordeie săpate în nisip
În cartea sa „De ce nu plâng? Holocaustul romilor și povestea lui adevărată”, sociologul Furtună a adunat 28 de mărturii ale supraviețuitorilor, în perioada 2008 – 2010: „Am considerat că dacă nu voi face acest
Adrian Furtună. Foto: Andreea Dogar
lucru acum, va fi mult prea târziu pentru că mulți au pierit. Unii dintre cei intervievați au murit”.
El a explicat de ce a ales acest titlu pentru lucrarea sa: „Romii nu plâng pentru că nu au o conștiință a evenimentului. Ei nu transmit [această istorie – n.r.] către generațiile tinere pentru că, potrivit tradiției, aduce ghinion”.

    În luna mai 1942, Jandarmeria a făcut un recensământ al romilor pentru a stabili care dintre ei vor fi deportați. Din acest motiv, romilor care au trăit acele vremuri le este frică și acum să își arate buletinul, a povestit Furtună, care a întâlnit aceste temeri în perioada în care a realizat interviurile: „De fiecare dată când le ceream buletinul, trebuia să vină familia ca să îi convingă: „Mamaie, nu pățești nimic”, „Nu, că dacă mă ia și mă trimite înapoi?””.
"În majoritatea cazurilor, acesta este profilul romilor care au trăit Holocaustul, un profil de supravieţuitor, nu de învingător. Când ai străbunici şi bunici foşti sclavi, când eşti deportat şi supravieţuieşti Holocaustului, cum ai putea fi învingător? Aproape imposibil în mentalul colectiv al unui popor veşnic exclus! Majoritatea romilor învingători au învins la nivel individual, delimitându-se, la momentul reuşitei, de grupul de apartenenţă considerat a nu fi unul de succes, lipsit de capital simbolic pozitiv", mărturia unui supraviețuitor
Sociologul a explicat că cei mai mulți dintre romii din România au fost deportați în două etape, în anul 1942. La 1 iunie 1942 au fost deportați toți romii nomazi care trăiau în șatre la marginea satelor (în special căldărari și spoitori), iar începând cu septembrie 1942 au fost deportați romii sedentari considerați indezirabili de către regim. Cei sedentari au fost deportați cu trenurile, iar cei nomazi cu căruțele, fiind escortați de jandarmi.

     Mulți au fost instalați în partea de est a Transnistriei (teritoriu care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial era cuprins între râul Nistru la vest și Bugul de Sud la est), pe malul Bugului, în colonii (perimetre rezervate romilor în interiorul sau la marginea satelor). Unele familii au fost înghesuite câte 3-4-5 în casele ucrainenilor care fuseseră evacuați din locuințe (și trimiși să locuiască alături de rudele lor) de către armata română care ocupase zona.
Alții au fost obligați să locuiască în bordeie, povestește Furtună: „Când au ajuns în Transnistria, pe nomazi îi așteptau bordeie săpate în nisip, pe malul Bugului. Iarna, pământul s-a înmuiat, iar mulți au murit pentru că s-au surpat bordeiele peste ei. Mulți au locuit sub cerul liber, sub căruțe, iarna”.

„Foarte mulți tineri romi nu cunosc cuvântul "Transnistria"
Documentele istorice arată că oamenii ar fi trebuit să primească anumite rații, însă cu ajutorul mărturiilor supraviețuitorilor sociologul a descoperit că acestea nu erau respectate: „Li se dădea o cantitate foarte mică de hrană”.
Oamenii au murit de foame, de frig sau din cauza bolilor. „Nu au existat execuții ca în cazul evreilor”, mai arată autorul volumului.
În cadrul cercetării, el a realizat și 6 studii de caz pentru a afla ce știu tinerii romi despre evenimentele de la jumătatea secolului trecut. A descoperit că aceștia nu știau date concrete despre Holocaustul romilor: „Foarte mulți tineri romi nu cunosc cuvintele "Bug" sau "Transnistria", dar cunosc mitul bărcilor de carton, potrivit căruia romii ar fi fost îmbarcați în bărci de carton și lăsați să plutească în derivă până când bărcile s-au topit”.

Această poveste are la bază un eveniment real în care au fost implicați 800 de evrei care voiau să fugă în Palestina: scufundarea vasului Struma în Marea Neagră, în decembrie 1941. „Romii au preluat evenimentul real și l-au transformat în propria lor istorie. Au luat un eveniment real și l-au adaptat propriei culturi”, explică Furtună.
Romii deportați s-au întors în România după ce rușii au spart frontul și au început să înainteze spre vest. „Atunci au început și romii să meargă în spatele frontului. Unii s-au întors pe jos, alții cu căruțele sau cu trenurile”, povestește autorul.

“Asta e. Cântau cântarea asta și plângeau de tremura cămașa pe ei… Ne ținea la muncă tot timpul, dacă nu făceam treabă pe câmp, nu ne dădea nici mămăliga aia de orz", mărturie a Alexandrinei Radu, o femeie romă în vârstă de 81 de ani din satul Gulia (jud. Suceava), supraviețuitoare a deportării în Transnistria
Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, a arătat că romii au fost deportați în Transnistria din ordinul mareșalului Ion Antonescu. Conform raportului final realizat de Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România, 25.000 de romi au fost deportați de autoritățile române, iar 11.000 dintre aceștia au murit.
În total, peste 220.000 de romi au fost exterminați în masă în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

http://ro.stiri.yaho...-181907811.html


Antonescu, de traia...

#2
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,532
  • Înscris: 30.10.2003

 RBoEMir, on 28 ianuarie 2014 - 21:39, said:

Antonescu, de traia...
... te deporta si pe tine! Posted Image

De ce credeti voi oare ca ati fi scapat de deportare?

#3
Highlander91

Highlander91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,015
  • Înscris: 05.09.2007
In primul rand, invata termenii, Holocaustul fiind uciderea intentionata a unei multimi de oameni!

In Romania* NU a existat Holocaust, nici impotriva tiganilor, nici impotriva evreilor. Au fost persecutii! Nu neg! Ca au fost deposedati, mutati cu forta, ca i-a mai curatat tifosul ca asa era atunci, iarasi... Asta nu inseamna holocaust.
Inclusiv in Germania, putem vorbi de holocaust doar in momentul in care s-a pus in aplicare "Solutia finala". Inainte doar persecutii.

Ca la Odesa evreii comunisti aparau regimul si atacau miseleste soldati romani, si s-a dat ordinul ca la un soldat sa fie 10 evrei ucisi, la un ofiter 100, nu poate fi considerat holocaust, pt ca masura este una ofensiva, nu represiva, si este o strategie de a controla mase de oameni bine-definite ce comit acte ilegale. Daca in loc de evrei comunisti erau cazaci islamisti care atacau fortele romanesti, aceia erau cei mierliti la ordin de Antonescu.

Scopul in sine al ordinului fiind pacea si linistea, nu mazilirea vre-unei minoritati, si tot ce trebuiau sa faca evreii era sa nu mai ucida militari romani.

Nu e greu, dar cu pupatori de moaste la zidul plangerii ne pun circumcisii capra sa ceara despagubiri...
Acum si indienii deportati din India, ca nici dracu nu i-a vrut, vor si ei despagubire... la taiat puta intai!

*In teritoriile romanesti controlate de autoritatile romane, altfel a stat situatia in Transilvania sub Horty, dar pt asta, prima la stanga pana la Budapesta!

Edited by Highlander91, 28 January 2014 - 21:56.


#4
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,134
  • Înscris: 04.02.2011
De fapt fenomenul era relativ izolat faţă de ce au făcut naziştii. Mulţi români s-au împotrivit, nu au fost deacord cu această deportare. Pe vremea aceea ţiganii nu erau încă stricaţi de comunism. Erau şi mulţi meseriaşi, cum ar fi căldărarii.

#5
Tiby84

Tiby84

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,568
  • Înscris: 06.06.2013
Ba si Antonescu asta, mai prapadea atata combustibil sa deporteze tiganii in Transnistria.
Cumva era plumbul mai scump in perioada aia?
La cati tigani vad zilnic peste tot, ma uit si ma gandesc ca n-a fost niciun holocaust cand vine vorba de ei.

#6
ccdsah

ccdsah

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,581
  • Înscris: 16.03.2013

 Highlander91, on 28 ianuarie 2014 - 21:49, said:

In primul rand, invata termenii, Holocaustul fiind uciderea intentionata a unei multimi de oameni!

In Romania* NU a existat Holocaust, nici impotriva tiganilor, nici impotriva evreilor. Au fost persecutii! Nu neg! Ca au fost deposedati, mutati cu forta, ca i-a mai curatat tifosul ca asa era atunci, iarasi... Asta nu inseamna holocaust.
Inclusiv in Germania, putem vorbi de holocaust doar in momentul in care s-a pus in aplicare "Solutia finala". Inainte doar persecutii.

Ca la Odesa evreii comunisti aparau regimul si atacau miseleste soldati romani, si s-a dat ordinul ca la un soldat sa fie 10 evrei ucisi, la un ofiter 100, nu poate fi considerat holocaust, pt ca masura este una ofensiva, nu represiva, si este o strategie de a controla mase de oameni bine-definite ce comit acte ilegale. Daca in loc de evrei comunisti erau cazaci islamisti care atacau fortele romanesti, aceia erau cei mierliti la ordin de Antonescu.

Scopul in sine al ordinului fiind pacea si linistea, nu mazilirea vre-unei minoritati, si tot ce trebuiau sa faca evreii era sa nu mai ucida militari romani.

Nu e greu, dar cu pupatori de moaste la zidul plangerii ne pun circumcisii capra sa ceara despagubiri...
Acum si indienii deportati din India, ca nici dracu nu i-a vrut, vor si ei despagubire... la taiat puta intai!

*In teritoriile romanesti controlate de autoritatile romane, altfel a stat situatia in Transilvania sub Horty, dar pt asta, prima la stanga pana la Budapesta!

Exact; asa si Marea Britanie poti sa zici c-a facut "holocaust" ca isi deporta puscariasii in Australia si Noua Zeelanda

#7
pierre_de_timp

pierre_de_timp

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,251
  • Înscris: 30.12.2007

 RBoEMir, on 28 ianuarie 2014 - 21:39, said:

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ....

Cand am vazut titlul m-am repezit sa citesc cu speranta in suflet " A INCEPUT??" dar m-ai dezamagit din primele cuvinte. Nu-i frumos, sa stii! Posted Image

#8
zippo68

zippo68

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,745
  • Înscris: 10.11.2008
Nu exista rom .Poate tigan.ROM? Care? Telecom,Petrol,de baut.Deci a vrut sa faca Antonescu nitel curatenie .Le dadea si papica dar contra cost MUNCA.E grea munca foarte grea.Nu ma mira ca a vrut sa le faca vant cu tabieturiile pe care le au majoritatea.-

 benis, on 28 ianuarie 2014 - 21:50, said:

De fapt fenomenul era relativ izolat faţă de ce au făcut naziştii. Mulţi români s-au împotrivit, nu au fost deacord cu această deportare. Pe vremea aceea ţiganii nu erau încă stricaţi de comunism. Erau şi mulţi meseriaşi, cum ar fi căldărarii.

Nu pe naiba.Ia vezi ce zice Steinhard despre ei.Genetica un o schimbi asa cu una cu doua.

#9
newbie13

newbie13

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,010
  • Înscris: 13.12.2009
poate pnetru ca erau (si inca sunt, wow) jegosi si nespalati si raspandeau boli si provocau probleme? ce s-a intamplat e perfect normal in contextul istoric, intern si international. orice regim autocratic ar fi facut acelasi lucru.

si-n plus, tiganii-s cu adevarat ciuma pamantului. daca nici comunistii cu tot aparatul de stat, cu toate masurile restrictive&co, cu economia super-centralizata nu au reusit sa-i integreze nici cu forta... concluzia e simpla, la mintea cocosului.

#10
Pisa4you

Pisa4you

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,741
  • Înscris: 03.09.2011

 RBoEMir, on 28 ianuarie 2014 - 21:39, said:

Antonescu, de traia...

Dupa raspunsurile de pe topic, s-ar zice ca mai traieste.

Tin minte ca am citit marturia unui tigan (nu stiu daca era sinti sau roma) despre perioada in care a fost la Auschwitz-Birkenau. Il obligau nemtii sa cinte la vioara, ca sa nu intre la banuieli cei dusi la camerele de gazare.

O ziarista de la BBC a luat interviuri unor rromi, supravietuitori ai lagarelor din Transnistria. In drumul spre lagare, femeile gravide erau ucise pentru ca nu puteau merge destul de repede. Ma intreb cum ar califica userul Highlander91 acest act.

 ccdsah, on 28 ianuarie 2014 - 22:04, said:

Exact; asa si Marea Britanie poti sa zici c-a facut "holocaust" ca isi deporta puscariasii in Australia si Noua Zeelanda

Ii deporta cu familii cu tot?

Ce legatura vezi tu intre rromii deportati in Transnistria si puscariasi condamnati pentru diverse delicte? Au fost rromii deportati acuzati, judecati in instanta, si condamnati de vreun tribunal? Au fost femeile si copiii lor acuzati, judecati in instanta, si condamnati de vreun tribunal?

 newbie13, on 28 ianuarie 2014 - 22:59, said:

poate pnetru ca erau (si inca sunt, wow) jegosi si nespalati si raspandeau boli si provocau probleme? ce s-a intamplat e perfect normal in contextul istoric, intern si international. orice regim autocratic ar fi facut acelasi lucru.

Tu, personal, ai condamna un om la moarte inceata, prin infometare si inghet, cu familie cu tot, pentru ca nu se spala?

 newbie13, on 28 ianuarie 2014 - 22:59, said:

si-n plus, tiganii-s cu adevarat ciuma pamantului. daca nici comunistii cu tot aparatul de stat, cu toate masurile restrictive&co, cu economia super-centralizata nu au reusit sa-i integreze nici cu forta... concluzia e simpla, la mintea cocosului.

Mda. Foarte convenabil sa ignori sute de ani de persecutii crunte suferite de tigani in Europa. In Scandinavia erau fie alungati, fie omoriti. In Franta erau biciuiti, sau trimisi la galere pe viata. In Olanda si Elvetia erau vinati pentru sport - barbati, femei, copii. In Germania, legea prevedea cel mult o jumatate de ora inainte de executie, pentru a oferi tiganilor timpul necesar sa cada in genunchi si sa se roage pentru mintuirea sufletului. Sa mai amintim si de statutul lor de sclavi in Balcani, inclusiv teritoriile Romaniei de azi? Sau de faptul ca biserica ortodoxa nu se jena sa cumpere si sa foloseasca sclavi tigani?

Cei care se pling ca tiganii traiesc in societati inchise, si refuza sa se integreze, ar face bine sa-si improspateze din cind in cind memoria cu cele de mai sus, ca sa inteleaga ca tiganilor li s-a refuzat in mod sistematic dreptul de a se integra pe parcursul istoriei lor. Concluzia este, intr-adevar, la mintea cocosului: cum naiba sa se integreze tiganii in societati care i-au marginalizat si persecutat atita timp? Chiar crede cineva ca 50-60 de ani de relativa destindere in relatiile cu romanii etnici ar putea sterge traditii si prejudecati inradacinate de peste o mie de ani?

#11
Khaled

Khaled

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 26.11.2007
Mai povesteste-ne ce pateau pe meleagurile europene, ca mi-a placut maxim postul tau Posted Image)))) !
Asemeni, mai imi plac teribil cei ce dau din gura cu "integrarea", de parca etnia asta ar si astepta! Sfanta naivitate...
Ma rog, ia acasa o satra si integreaz-o, mult succes....si nu uita sa ne spui impresiile...

Edited by Khaled, 28 January 2014 - 23:55.


#12
sushimic

sushimic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,793
  • Înscris: 11.01.2010

 Pisa4you, on 28 ianuarie 2014 - 23:38, said:

O ziarista de la BBC a luat interviuri unor rromi, supravietuitori ai lagarelor din Transnistria. In drumul spre lagare, femeile gravide erau ucise pentru ca nu puteau merge destul de repede. Ma intreb cum ar califica userul Highlander91 acest act.


Sa mai amintim si de statutul lor de sclavi in Balcani, inclusiv teritoriile Romaniei de azi?

Concluzia este, intr-adevar, la mintea cocosului: cum naiba sa se integreze tiganii in societati care i-au marginalizat si persecutat atita timp? Chiar crede cineva ca 50-60 de ani de relativa destindere in relatiile cu romanii etnici ar putea sterge traditii si prejudecati inradacinate de peste o mie de ani?
Trist, intr-adevar. Dar asta nu inseamna genocid, daca stii definitia. Daca impotriva evreilor au existat programe extinse de excludere si decimare, pogromuri si discriminari grave, nu inteleg de ce trebuie sa-i aruncam si pe tigani in aceeasi poveste. De exemplu evreii au fost exclusi din fortele armate nefiind trimisi pe front, tiganii nu. Apoi acei tigani nu au fost trimisi in mod nediscriminatoriu, ci erau alesi cei mai problematici, mai certati cu legea, nefiind vorba deci, de exterminare.
Sa facem diferenta intre crima/ucidere in masa si genocid; si 'slava domnului', a existat ucidere in masa de toate partile in timpul celor doua razboaie. Daca studiezi cazul tiganilor, chiar pescuit si din Raportul lui Wiesel, reiese foarte clar ca ce s-a intamplat in cazul tiganilor nu poate fi clasificat drept genocid. Este o concluzie trasa rau de par. Dar asa e cand ne jucam cu definitiile si sentintele.

Sa lasam corectitudinea politica si ipocrizia, macar noi astia, cu un IQ decent, aici pe SP. Verifica si tu in ce fel traiau mosnenii, serbii si rumanii cam in aceleasi secole. Sa lasam lacrimile de crocodil doar ca sa parem umani si fair; si noi, si tu si Elie Wiesel. ;)

Edited by sushimic, 28 January 2014 - 23:57.


#13
newbie13

newbie13

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,010
  • Înscris: 13.12.2009

Quote

Cei care se pling ca tiganii traiesc in societati inchise, si refuza sa se integreze, ar face bine sa-si improspateze din cind in cind memoria cu cele de mai sus, ca sa inteleaga ca tiganilor li s-a refuzat in mod sistematic dreptul de a se integra pe parcursul istoriei lor. Concluzia este, intr-adevar, la mintea cocosului: cum naiba sa se integreze tiganii in societati care i-au marginalizat si persecutat atita timp? Chiar crede cineva ca 50-60 de ani de relativa destindere in relatiile cu romanii etnici ar putea sterge traditii si prejudecati inradacinate de peste o mie de ani?
"Muh white guilt"
da, sigur, ca io i-am persecutat. sincer, mi se rupe de tigani si de cum au dus-o. ba chiar au dus-o prea bine. ah, si sclavia aia nu a fost d-aia de care ai vazut tu prin filmele cu negrii. crezi ca lor le pasa ca erau "sclavi"? si, oricum, ti-am spus, comunistii le-au dat de toate. case, slujbe, i-au trimis la scoala. uite rezultatul. nu ti se pare suspect ca de vreo 60 de ani se tot incearca integrarea lor (2-3 generatii) si lucrurile merg din rau in mai rau? POATE PENTRU CA NU POT FI INTEGRATI? pentru ca nu vor sa respecte niste norme elementare de convietuire in societate?

#14
Val888

Val888

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,080
  • Înscris: 02.08.2012

Quote

Dintre cei 25.000 de romi trimişi în lagăre de Guvernul Antonescu, s-au mai întors acasă doar jumătate. În jur de 7.000 de deportaţi sau moştenitori ai acestora au primit despăgubiri din partea statului german.

Deportarea romilor în Transnistria a fost decretată pe 1 mai 1942 şi a început o lună mai târziu, când au fost îmbarcaţi în trenurile către Transnistria primii 11.441 de romi - 2.352 de barbaţi, 2.375 de femei şi 6.714 copii. Alţi 13.176 de romi sedentari au fost deportaţi în septembrie 1942. Datele provin din raportul Comisiei Wiesel despre Holocaust. Cele două loturi de romi trimise în Transnistria reprezentau la vremea respectivă aproximativ 12% din totalul populaţiei rome recenzate în 1930, care era de 262.501 de persoane rome.


#15
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

 benis, on 28 ianuarie 2014 - 21:50, said:

De fapt fenomenul era relativ izolat faţă de ce au făcut naziştii. Mulţi români s-au împotrivit, nu au fost deacord cu această deportare.

Pai da, vorba aia, tara de rahat, holocaust de rahat

#16
rinser

rinser

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,606
  • Înscris: 03.11.2010

 Pisa4you, on 28 ianuarie 2014 - 23:38, said:

Mda. Foarte convenabil sa ignori sute de ani de persecutii crunte suferite de tigani in Europa. In Scandinavia erau fie alungati, fie omoriti. In Franta erau biciuiti, sau trimisi la galere pe viata. In Olanda si Elvetia erau vinati pentru sport - barbati, femei, copii. In Germania, legea prevedea cel mult o jumatate de ora inainte de executie, pentru a oferi tiganilor timpul necesar sa cada in genunchi si sa se roage pentru mintuirea sufletului. Sa mai amintim si de statutul lor de sclavi in Balcani, inclusiv teritoriile Romaniei de azi? Sau de faptul ca biserica ortodoxa nu se jena sa cumpere si sa foloseasca sclavi tigani?
Nu cred ca e adevarat nimic din ce spui tu acolo.

#17
sushimic

sushimic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,793
  • Înscris: 11.01.2010

 benis, on 28 ianuarie 2014 - 21:50, said:

De fapt fenomenul era relativ izolat faţă de ce au făcut naziştii. Mulţi români s-au împotrivit, nu au fost deacord cu această deportare. Pe vremea aceea ţiganii nu erau încă stricaţi de comunism. Erau şi mulţi meseriaşi, cum ar fi căldărarii.
Corect.

Meseriasii nici nu au facut subiectul deportarii, decat in numar mic si accidental, dar au fost adusi repede inapoi. Programul pus in aplicare de Antonescu semana mai mult cu ce-a fi facut Tepes la vremea lui: pedepse dure pentru cei certati cu legea (nu spun ca a fost OK, hell no, dar nu a fost genocid, fratilor). Iar evreii precum Wiesel se descalifica insisi prin alaturarea lor acelor tigani.
Deci nu mai bateti campii ci documentati-va inainte.

#18
Pisa4you

Pisa4you

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,741
  • Înscris: 03.09.2011

 Khaled, on 28 ianuarie 2014 - 23:46, said:

Mai povesteste-ne ce pateau pe meleagurile europene, ca mi-a placut maxim postul tau Posted Image)))) !

Ai putea sa explici de ce ti-a placut atit de mult?

Scopul meu nu este de a formula acuzatii, sau de a dovedi ca unii ar fi mai rai decit altii. Felul in care ii percepem pe cei diferiti de noi este mai important pentru noi insine, decit pentru ceilalti, ne defineste ca indivizi si ca grup (etnic, social, ideologic etc.). Personal, refuz sa las prejudecati si stereotipuri sa ma influenteze in asemenea hal incit sa ajung sa urasc oameni numai pentru ca apartin unui anumit grup. Pot sa critic anumite obiceiuri, sau sa-mi exprim dezacordul fata de anumite practici, sau sa remarc dificultatile ridicate de diferentele culturale si sociale, dar nu o sa ajung sa urasc alti oameni doar pentru ca sint diferiti.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate