Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cum se obtine smantana? Cum se separa smantana de lapte?
Last Updated: Nov 06 2017 08:19, Started by
me_suzy
, Apr 11 2013 18:55
·
0
#1
Posted 11 April 2013 - 18:55
salut. M-am intrebat mereu.
Stie cineva, exact, cum se obtine smantana, sau cum se separa smantana de lapte? |
#3
Posted 11 April 2013 - 18:58
Smântâna este un produs lactat compus din grăsimea ridicată la suprafața laptelui neomogenizat. Smântâna se obține din lapte de vacă sau de bivoliță, nefiert, pus într-un vas la prins într-un loc răcoros și uscat. După câteva zile grăsimea din laptele prins se ridică la suprafață într-o pojghiță mai groasă sau mai subțire, în funcție de grăsimea laptelui. Această durată de câteva zile este scurtată în procesele industriale de obținere a smântânei folosind centrifuge numite separatoare.
|
#4
Posted 11 April 2013 - 19:01
cred ca cel mai usor se obtine prin cumparare de la supermarket
|
#5
Posted 11 April 2013 - 19:04
me_suzy, on 11 aprilie 2013 - 18:55, said:
salut. M-am intrebat mereu. Stie cineva, exact, cum se obtine smantana, sau cum se separa smantana de lapte? smantana dulce se ubtine cu ajutorul separatorului de smantana. smantana fermentata, cea mai uzuala in comert se obtine prin lasarea laptelui la temperatura camerei. puteti pune o lingura de iaurt in el pt a declansarea mai rapida a fermentatiei. cand se termina procesul de fermentare, smantana este cea de deasupra iaurtului, se separa natural de iaurt nu recomand laptele de vaca din comert, e prelucrat si are putine grasimi |
#6
Posted 11 April 2013 - 19:05
Si laptele batut care e mirel ? Dar sana ?
Edited by gerbil, 11 April 2013 - 19:05. |
#7
Posted 11 April 2013 - 19:09
mirel81gl, on 11 aprilie 2013 - 19:04, said:
smantana dulce se ubtine cu ajutorul separatorului de smantana. smantana fermentata, cea mai uzuala in comert se obtine prin lasarea laptelui la temperatura camerei. puteti pune o lingura de iaurt in el pt a declansarea mai rapida a fermentatiei. cand se termina procesul de fermentare, smantana este cea de deasupra iaurtului, se separa natural de iaurt nu recomand laptele de vaca din comert, e prelucrat si are putine grasimi pai daca las laptele la temperatura camerei, oare nu se acreste? Cat timp trebuie lasat? Si cand se termina procesul de fermentare? |
#8
Posted 11 April 2013 - 19:11
Eu stiu ca dupa ce se acreste apare la suprafata smantana .
|
#9
Posted 11 April 2013 - 19:24
#10
Posted 11 April 2013 - 19:26
se lasa laptele la temperatura camerei tocmai ca sa se acreasca = fermenteze. timpul depinde cam 3 zile cred eu o medie.
sana nu am facut. cred ca difera culturile lactice , sa insamanteaza laptele cu anumite culturi laptele batut sau lapte acru sau iaurt noi ii zicem la acelasi lapte |
|
#11
Posted 11 April 2013 - 20:52
me_suzy, on 11 aprilie 2013 - 19:09, said:
pai daca las laptele la temperatura camerei, oare nu se acreste? Cat timp trebuie lasat? Si cand se termina procesul de fermentare? Cateva zile se lasa, iar laptele acru care rezulta este mai bun decat orice se vinde in comert sub aceasta denumire. Daca nu iei toata smantana de deasupra si amesteci putina cu laptele iti faci un iaurt excelent. |
#12
Posted 11 April 2013 - 20:55
#14
Posted 14 April 2013 - 19:47
În comerț laptele este omogenizat foarte bine; practic bulele de grăsime (mari) sunt sparte în unele mai mici care se distribuie uniform în lichid.
Procesul a fost introdus pentru a se putea obține un produs uniform și a se evita formarea smântânii la suprafață. |
#15
Posted 14 April 2013 - 20:16
me_suzy, on 11 aprilie 2013 - 18:55, said:
salut. M-am intrebat mereu. Stie cineva, exact, cum se obtine smantana, sau cum se separa smantana de lapte? PS: Se foloseste lapte nu zeama de supermarket. Pentru rezultate excelente se foloseste lapte de Bivolita. (acele animale negre cu cap de drac ) Edited by Clovis, 14 April 2013 - 20:22. |
|
#16
Posted 15 April 2013 - 09:43
Zeama albă este zerul. În teorie din el se face urda, dar nu știu dacă merge bine din zerul de la unt.
|
#17
Posted 19 April 2013 - 18:26
Zeama aia alba, e de fapt lapte degresat.
Zerul este lichidul care rezulta in urma obtinerii branzei, nu a smantanii. Cheagul folosit coaguleaza toata grasimea dib lapte, iar ce ramane e aproape apa. |
#18
Posted 28 April 2013 - 14:17
Zerul rezulta in urma obtinerii branzei si deoarece contine cele mai valoroase proteine ale laptelui (lactalbumina si lactoglobulina) din el se poate prepara urda.
Zara rezulta in urma obtinerii untului din smantana. Smantana folosita pentru obtinerea untului e, de obicei, o smantana fermentata (maturata fizic si biochimic). Din laptele integral se obtine prin centrifugare smantana dulce, care se poate folosi ca atare pentru frisca (~30% grasime), sau se poate fermenta pentru a se vinde ca smantana de consum fermentata (12-25 % grasime). In smantana fermentata cu continut mai redus de grasime se pun printre altele si aditivi pentru consistenta. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users