Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Dezastru în Bucureºti la un cutremur mare

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
302 replies to this topic

#1
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,360
  • Înscris: 22.10.2006
În Bucureºti au fost reabilitate doar 30 de clãdiri, în contextul în care la momentul actual existã 190 de clãdiri ce riscã sã se prãbuºeascã la primul cutremur, încadrate ca pericol public, încã 183 de clãdiri cu risc imediat de prãbuºire ºi 1631 de clãdiri neîncadrate într-o clasã de risc, dar care se aflã în categorii de urgenþã.


Quote

Pe bulevardul Carol I, avem patru imobile (la numerele 47, 51, 63, 78). Imobile încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintã pericol public, cu risc ridicat de prãbușire la cutremurul de proiectare corespunzãtor stãrii limitã ultime. Sunt 190 la numãr pe lista aceasta. Altele 183 sunt încadrate în aceeaºi clasã de risc seismic, dar nu pericol public, ci “cu risc ridicat de prãbuºire”.

Acest cutremur ”de proiectare” este cel din calculul teoretic de rezistenþã, pentru “starea limitã ultimã” de rezistenþã a imobilului. Este vorba, pe bulevardul Carol I, despre clãdiri ridicate între cele douã rãzboaie, între anii 1929 ºi 1939.
Despre imobilul de la numãrul 47 am scris încã din primãvara anului 2009. Este situat pe dreapta, cum vii dinspre intersecþia cu Calea Moºilor spre Piaþa Rosetti. La un seism puternic (Doamne fereºte!), mã voi strãdui sã fiu pe Carol I, sã consemnez. La fel ºi pentru ce urmeazã.

Pe bulevardul Gheorghe Magheru, la numerele 12-14, 20 ºi 27, sunt încã trei imobile aflate în aceeaºi stare criticã. Sã le luãm pe rând, cu harta Capitalei in faþã:

• imobilul de la numãrul 12-14 este la intersecþia dintre str. Pictor Arthur Verona ºi Magheru. Dacã încãlzeºte pe cineva, aici ar fi Biroul Notarial Mateescu Daniela, dacã acesta încã nu s-a mutat între timp într-o clãdire mai sigurã;
• clãdirea de la numãrul 20 este între intersecþiile cu Arthur Verona ºi str. Jules Michelet, spre Piaþa Romanã, penultima clãdire înainte de imobilul de colþ, figurat pe hartã cu roºu. Este vorba despre clãdirea în care se aflã la parter Teatrul Notarra;
• clãdirea din Magheru 27 este vizavi de staþia de metrou de la Piaþa Romanã, gura de metrou de la KFC. Ca sã fie clar, clãdirea are la nivelele inferioare Teatrul Ion Creangã.
Pe bulevardul Nicolae Bãlcescu, la numerele 7, 30 și 32-34, avem alte imobile pericol public.
Revenim pe aceleași bulevarde mari la alte categorii de imobile cu risc seismic mai mic, ceea ce nu înseamnã cã Bucureștiul nu este plin de astfel de clãdiri.
Imobile încadrate în clasa a doua de risc seismic – sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradãri structurale majore, dar pierderea stabilitãþii este puþin probabilã – sunt 301 imobile în tot Bucureºtiul:
• Carol I 48 (fost Republicii 58)
• Magheru 2-4, 7, 32-36
• Bãlcescu 205, 206

Pentru interesaþi, chestia asta cu “pierderea stabilitãþii este puþin probabilã” înseamnã lingvistic cã totuºi e probabil, adicã imobilul poate sã facã boac. Boac, nu Boc.

Dincolo de acest lucru, a avea o astfel de clãdire dupã un seism major, cu “degradãri structurale majore”, înseamnã, ca ºi în cazul clãdirilor din clasa I de risc seismic, un teren þintã imobiliarã.

Aceasta înseamnã cã proprietarii din acest imobil, dupã cutremur, vor primi niºte sume modice de rãscumpãrare a spaþiilor deþinute (în comparaþie cu valoarea de acum, dinainte de degradarea clãdirii), apoi vor fi evacuaþi frumuºel, clãdirea datã jos ºi în loc va fi construit un building de “n” etaje.
(73 de imobile sunt în clasa a III-a de risc seismic, iar în clasa a IV-a încã ºase)

La fel, revenind, stau imobiliar lucrurile ºi pentru urmãtoarele imobile din nebuloasa categorie care sunã aºa: imobile “încadrate în categorii de urgenþe, neîncadrate în clasa de risc seismic corespunzãtoare”.

M-am interesat ce este cu aceste clãdiri “neîncadrate etc….”. Primãria Generalã scrie observaþia cã “asociaþiile de proprietari se pot adresa expertului tehnic elaborator al expertizei tehnice sau a unui alt expert tehnic atestat pentru rezistenþã ºi stabilitate de Ministerul Dezvoltãrii“.

Aceasta este ºmecheria administratorilor de bloc versaþi din Bucureºti. Dar proºti, pentru cã omoarã indirect, cu versarea lor, oameni. Ei au cunoºtinþã cã în bloc locatarii au fãcut modificãri structurale, în primul rând eliminând din pereþii de rezistenþã de la ei din locuinþe.

O expertizã oficialã nu existã. De aceea se dã link la experþii autorizaþi de MDRT: ca proprietarii sã facã aceastã expertizã. De aceea clãdirile nu sunt încadrate în clase de risc seismic, ceea ce nu înseamnã cã ele nu sunt candidate la prãbuºire.

Aceste imobile sunt, dupã  o expertizã tehnicã, încadrabile în oricare dintre clasele de risc seismic. (Asemeni lor sunt ºi altele, considerate acum fãrã risc seismic, în care într-un mod asemãnãtor au fost înlãturaþi pereþi de rezistenþã ºi porþiuni de diafragmã ºi care pot suferi la cutremure degradãri structurale).

Sã urmãrim acum lista uriaºã de imobile neîncadrate într-o clasã de risc seismic. Eu cred cã aici este marele pericol. Dacã vor cãdea numai imobilele din clasele de risc seismic “fruntaºe” încã va fi bine. Dar ce ne facem dacã alte multe imobile din lista “neîncadratelor” se vor fi dovedit dupã seism ca a fi fost pericol public?
Concret, lista începe cu 28 de imobile de pe strada 22 Iunie. Pe Academiei mai sunt trei. Pe Armeneascã va fi jale, aºa cum am arãtat aici. Aceºti oameni sunt pur ºi simplu inconºtienþi. Vreo opt imobile de pe Basarabia sunt astfel de construcþii dubioase seismic. 13 sunt pe Berzei. Pe CA Rosetti sunt încã cinci. Pe Calea Cãlãraºilor sunt 16. 15 sunt pe Carol I. 18 sunt pe strada Colþei. 19 pe bulevardul Dacia. Cinci pe Dimitrie Cantemir. ªase pe Doamnei. Cinci pe Dorobanþilor. 12 pe Ferdinand I. 12 pe Calea Ferentari.

Feroviarilor, Francezã, Frumoasã, Gabroveni, Giuleºti, Cobãlcescu, Griviþei, Guttemberg, 11 pe Hristo Botev, 7 pe Brãtianu, Ion Mihalache, 9 pe Lascãr Catargiu, 12 pe Lipscani, Eminescu, Kogãlniceanu, 32 pe Moºilor, 16 pe Pache Protopopescu, ia daþi cãutare… Sunt 1631 de imobile…
Dacã 30% dintre aceste clãdiri cad, este jale cu “J” mare de la janjanea. Vom vorbi ulterior despre cutremurul din 1977 ca despre micul cutremur mare, ca despre o dulce poezie. Pentru cã vor muri foarte mulți oameni. Pentru cã efectiv nu vãd cum va face acest incompetent, Sorin Oprescu, sã consolideze atâtea clãdiri, când pânã acum nu a fãcut absolut nimic.

Am lãsat la urmã aspectul non-umanitar: dacã existã o mare frumuseþe în acest oraº, Bucureºti, una pe care nu o cunoaºtem prea bine, sunt clãdirile stil interbelice sau chiar mai vechi. Ele nici nu se vãd bine, pentru cã nu sunt renovate ºi frumuseþea lor doar poate fi bãnuitã sub tencuiala cãzutã. Multe dintre acestea au risc seismic. La un cutremur vor cãdea, iar samsarii imobiliari vor tresãlta de fericire. Vom avea un oraº ºi mai mineral decât acum ºi mult mai urât.

Sursa

Attached Files



#2
beku111

beku111

    Membru legendar

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,452
  • Înscris: 06.12.2012
Hmmm......cam putine reabilitate

#3
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
si care e problema? cand si-au votat primarii si alesii bucurestenii toti acesti ani ei nu au stiut ca zeci de mii vor fi prinsi sub daramaturi imediat si au sanse minime sa scape vii alti zeci de mii isi vor pierde locuintele chiar daca nu cad pe ei? Nu trebuie neaparat sa cada de tot ca sa o pierzi , ajunge sa fie crapata mai tare ca trebuie oricum daramata. E drept ca poate scapi cu viata dar ramai in strada. Chiar si din constructiile care nu sunt cotate cu risc major cine mai stie adevarul? S-au facut mansarde pe proiecte pe genunchi , s-au spart pereti si grinzi prin apartamente care ii incurcau pe unii ca sa-si uneasca vreo bucatarie cu holul sau o camera cu balconul , sunt infiltratii de apa in subsoluri . E foarte greu sa mai aprecieze cineva daca astfel de cladiri mai au siguranta. Chiar daca peretii sunt in regula si pare ok, lipsa catorva pereti de rezistenta pe la parter sau et1 sparti de unii poate sa duca la avarii majore. Probabil ca numarul cladirilor care vor cadea sau vor fi avariate sever la cutremur trebuie inmultit cu 3 fata de ce se stie deja. Si expertiza in ce consta? vine cineva si se uita putin la pereti si da din cap ? Daca cladirea e nemodificata fata de proiect se poate face o apreciere dar daca s-au spart pereti si construit mansarde in aceeasi cladire cine mai poate garanta calculul de rezistenta? Ia cineva probe din beton si din grinzi sa vada daca sunt bune si ce rezistenta au? Reface cineva calculul tinand cont de peretii lipsa si adaugarea mansardei? Se va pune si problema asigurarilor la cei care le au ca asigurarile nu vor dori sa plateasca despagubiri asa ca probabil se vor lega de orice. S-a crapat blocul si e condamnat pt demolare? O sa-l inspecteze si o sa vada ca lipsesc cativa pereti de rezistenta in niste apartamente si mai cateva grinzi taiate gata o sa zica pa , sa va plateasca aia cu modificarile ca din cauza lor s-a crapat blocul noi platim numai daca cladirea e nemodificata fata de proiect si calculul de rezistenta initial.
Va fi un show national , oameni morti , oameni disperati , plansete , acuzatii , se vor face comandamente peste comandamente dar nu o sa aiba nimic , nici utilaje , nici provizii , poate le mai doneaza din malaiul si pestele pregatit pentru alegeri , procese peste procese dar nu are cine plati si nici daca ar plati nu se pot rezolva lucrurile , emisiuni tv cu Bucurestiul in doliu.

Edited by chilly willy, 04 April 2013 - 09:38.


#4
macaz2006

macaz2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.11.2008
sunt multe si in ploiesti; cel putin cartierul cina e plin de blocuri cu bulina, si nordul, deasemeni. Astea sunt blocuri facute din caramida cu stalpul tesut batraneste, fara fundatie (1m nu se pune) si fara centuri turnate. Sunt peste 50 de asemenea blocuri (nu scari) in Ploiesti. Te ingrozesti; sunt locuite in general de oameni in varsta carora nu le mai arde de reconsolidari.

#5
alionte

alionte

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 977
  • Înscris: 23.06.2005
Din pacate ,nu s-a facut nimic in acest sens. Si lumea o sa aiba de suferit.Sint citiva seismologi (unul renumit din Germania ,de origine romana ) si inginerul Ioan Istrate ,care au anuntat cutremur mare .Ca intotdeauna ,nimeni nu face nimic!Va fi jale mare!

#6
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
Daca se intampla cumva intr-o iarna rece rau cu zapezi , ger , poate si pe seara sau noaptea cand toti sunt acasa body count-ul va fi urias.

Edited by chilly willy, 04 April 2013 - 10:19.


#7
tidicristi

tidicristi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,276
  • Înscris: 06.08.2007
De ce disperati , o sa fie un boom imobiliar la vremea respectiva !!
Nu o sa conteze nr de victime , cei care dau tunuri , nu stau in zonele respective , decit in vile bine facute !!

#8
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Eu nu inteleg de ce statul trebuie sa le reabiliteze? Ori suntem proprietari ori nu mai suntem... A, esti proprietar? Fa-ti asigurare, vb cu asociatia de proprietari si ranfortati-va cladirea. A, costa? Ce chestie... Vinde apartamentul unui alt fraier si muta-te in ceva mai sigur, dar nu ne forta pe toti sa iti platim tie ranforsarea cosmeliei. Pe banii mei si ai altora care nu beneficiem cu nimic din treaba asta.

#9
nemuriciu

nemuriciu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 677
  • Înscris: 20.01.2011
Pai nah, greu prinde si rumanu ca proprietatea presupune si obligatii nu numai drepturi....

#10
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
are si statul obligatii , in imobilele in care sunt mai multi proprietari ce te faci daca sunt cativa care nu pot sau nu vor? Daca spargi un perete de rezistenta chiar daca e pe proprietatea ta poti omora mai multi oameni . Daca ar fi sa punem problema de ce trebuie statul sa se bage putem intreba de ex de ce sa ma amendeze daca nu am centura in masina? Doar sunt in masina mea si nu o sa moara nimeni daca nu am centura , cel mult eu as putea pati ceva. In afara de asta statul trebuie sa se preocupe de siguranta oamenilor (cel putin in tarile civilizate) , trebuie sa aiba masini , provizii , corturi , planuri pentru dezastre , etc. Pai nu e acelasi nivel de pregatire daca se fisureaza 3 blocuri sau daca pica 3000 si se fisureaza inca 5000. La un cutremur serios ceva peste 7 catre 8 va fi catastrofa daca e si intr-o perioada rea. Vor fi blocate cai de acces , spitale blocate de raniti , incendii , curent si gaz intrerupt , bande de hoti si tigani care jefuiesc morti si vii , lipsa de alimente , etc. Daca e si frig pot muri de frig tot atatia sau mai multi decat mor prin rani directe. Care stat ar vrea chestii de genul asta? Deci trebuie sa intervina in consolidarea locuintelor si sa se asigure ca la un cutremur sunt pagube cat mai mici care pot fi manageriate. Caderea unui bloc poate omora oameni care nu au nici o vina ca sunt pe strada sau in masina deci aici proprietatea privata trebuie sa aiba o limita. Daca vrei proprietate privata pe care faci ce vrei iti iei o casa si stai singur . In tarile cu apa calda te forteaza primaria si sa-ti repari casa daca arata jerpelita si strici aspectul nu se pune problema de rezistenta. Dar asta e in tari cu apa calda. La noi nu pot manageria un rau umflat care inunda 30 de gospodarii. Si raul ala nu e prima ora ca se umfla , s-a mai umflat si acu 2-3 ani si nu a invatat nimeni nimic , e ca si cu zapada care ia autoritatile pe nepregatite in fiecare an de parca am fi in Africa si ninge odata la 50 de ani si atunci 10 minute , daca ai atipit putin gata ai ratat ninsoarea , alta peste 50 de ani.

Edited by chilly willy, 04 April 2013 - 14:49.


#11
gabian22

gabian22

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 26.01.2007

 MembruAnonim, on 04 aprilie 2013 - 11:38, said:

Eu nu inteleg de ce statul trebuie sa le reabiliteze? Ori suntem proprietari ori nu mai suntem... A, esti proprietar? Fa-ti asigurare, vb cu asociatia de proprietari si ranfortati-va cladirea. A, costa? Ce chestie... Vinde apartamentul unui alt fraier si muta-te in ceva mai sigur, dar nu ne forta pe toti sa iti platim tie ranforsarea cosmeliei. Pe banii mei si ai altora care nu beneficiem cu nimic din treaba asta.
Aici e buba.

Ex concret:
Reabilitare termica pt ap: doar pt toata fatada si doar cu acordul scris al tuturor proprietarilor
Problema: unii sunt pensionari/amarati/puturosi si primesc ajutor pt incalzire. Crezi ca vor fi deacord sa cotizeze??

#12
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Sincer? Nu e treaba noastra, a celorlalti. E mica voastra comunitate de 10-20-100 de apartamente, cat are un bloc. Suntem proprietari, facem ce vrem cu apartamentul. Nu vrem/nu putem sa ne asiguram siguranta in cazul unui cutremur? Asta e, si eu vreau sa am un ferrari parcat in fata si bani de buzunar de la stat, dar ghici ce? Nu o sa se intample pentru ca e ceva ce ma priveste pe mine personal. Iar acel apartament cumparat, mostenit, sau dobandit prin alte cai e al tau, daca nu il ranforsezi mori tu cu familia ta. O masina are alt statut, cu ea poti sa mori in fiecare secunda in care esti in ea, lucru care nu se aplica la un apartament. Si nu dati raspunsuri exagerate, stim cu totii la ce ma refer.

#13
ParapantaFlavia

ParapantaFlavia

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,251
  • Înscris: 20.10.2008
Hai sa mai moara prostii de grija altora. Deci sunt si io curioasa cu ce sa ocupa in viata reala astia care fac lista cocioabelor demolabile. Ca daca stai sa mori de grija proprietatii altuia e clar ca nu prea ai ocupatie...

#14
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Un cutremur cu distrugeri masive ar fi revigorant pt. industria construcţiilor.
Codurile şi normele s-ar tripla.
Inginerii structurişti ar fi spânzuraţi în pieţe publice.
O parte dintre arhitecţi fiind confundaţi cu inginerii ar fi omorâţi cu pietre.
Nevestele lor violate cu sălbăticie.
O altă parte vor muri în chinuri groaznice sub dărâmături.
Restul rămaşi ar lucra cu 50 euro pe mp proiectat pt următorii 10 ani.
Ar fi multe poveşti lacrimogene cu eroi.

Sex, bani, eroi şi mult sânge.
Fucking cool.
Iţ ă perîdais.

Edited by paradigmatic, 05 April 2013 - 09:57.


#15
ParapantaFlavia

ParapantaFlavia

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,251
  • Înscris: 20.10.2008

 paradigmatic, on 05 aprilie 2013 - 09:54, said:

Un cutremur cu distrugeri masive ar fi revigorant pt. industria construcţiilor.

Tu chiar nu gandesti cand vorbesti. Am ajuns sa ne dorim cataclisme cu morti ca sa ne repornim bisnita? Chiar nu mai sunt romanii buni de ceva mai mult? E, clar, necesitam o bomba atomica in cap. As fi vrut sa-l iau ca pe un pamflet dar nu pot. Este prea stupid sa te iei singur peste picior.
P.S. N-o sa fie spanzurat nici un proiectant nicaieri. Antiseismic se proiecteaza conform lui P100 pana la ce magnitudine? E? Ciuciu, bisnitarii nu stie. In schimb or sa moara bisnitarii de foame ca n-or sa mai poata lua comision pe debaralele lui Ceasca.
Cutremurul chiar este ultimul lucru de dorit. Avem constructii de la care nu trebuie decat sa luam uzufructul. Daca le darama cutremurul ca sa mai luam uzufruct trebuie sa contruim altele. CU BANI!

Edited by ParapantaFlavia, 05 April 2013 - 12:37.


#16
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 02.03.2003

 ParapantaFlavia, on 05 aprilie 2013 - 12:14, said:

Tu chiar nu gandesti cand vorbesti. Am ajuns sa ne dorim cataclisme cu morti ca sa ne repornim bisnita? Chiar nu mai sunt romanii buni de ceva mai mult? E, clar, necesitam o bomba atomica in cap. As fi vrut sa-l iau ca pe un pamflet dar nu pot. Este prea stupid sa te iei singur peste picior.
P.S. N-o sa fie spanzurat nici un proiectant nicaieri. Antiseismic se proiecteaza conform lui P100 pana la ce magnitudine? E? Ciuciu, bisnitarii nu stie. In schimb or sa moara bisnitarii de foame ca n-or sa mai poata lua comision pe debaralele lui Ceasca.
Cutremurul chiar este ultimul lucru de dorit. Avem constructii de la care nu trebuie decat sa luam uzufructul. Daca le darama cutremurul ca sa mai luam uzufruct trebuie sa contruim altele. CU BANI!

Tu chiar nu ai inteles gluma lui Paradigmatic ?
De ce esti impotriva listei cu imobile periculoase, iti doresti ca unii sa vanda ţepe ?

#17
BIDON

BIDON

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 04.04.2013
eu vreau sa fie cutremur
stau la 1, ma doare-n cot; sar pe geam oricand

#18
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Sari pe geam tu si etajul 10 care iti cade in cap nu iti va face nimic

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate