Schimburi, donații și cereri de semințe.
Last Updated: Mar 07 2024 20:04, Started by
pufarin
, Feb 22 2013 09:24
·
22
#1009
Posted 04 January 2022 - 00:23
Datterino F1 de la Prima am avut eu in 2021 in aer liber. Ca mărime in jur de 20-25 grame...forma mai de pară nu așa butoiașe ca la voi. Au produs bine, devreme și au rodit până în septembrie. In solar duc mai mult. Au legat uniform pe toate etajele.Gustul a fost ok dar nu spectaculos. Mă uit sa vad daca mai am semințe. Nu am păstrat din grădină . Am avut mană prin tomate scăpată de sub control... agricultura de weekend in aer liber...
|
#1010
Posted 07 January 2022 - 13:04
Salut.Daca are cineva surplus de Country Taste F1 as dori vreo 50 seminte. Contra cost bineinteles. Multumesc.
Edited by fob2310, 07 January 2022 - 13:05. |
#1012
Posted 08 January 2022 - 20:04
Mda...,, ca sa gustăm în salată o roșie de altă dată, adică cea care era pe vremea copilărieiei noastre, ar trebui să scoti din buzunar 12 RON, (în echivalent, fiecare socoate pentru sine) , dar eu care stau pe partea ailaltă de Prut, care am fost zece copii in familie, credeți că părinții mei în anii ”70, pentru a avea o salată, dădeau pe 10 semințe o avere? un F1 care de alt an este altul, nu poate repeta gustul de altă dată. fara suparare!
|
#1013
Posted 09 January 2022 - 06:03
Total greșit.
În primul rand o sămânță bună poate costa și 2-3 lei, normal cam 0.5-1 leu bucata. În lei moldovenești înmulțești cu 4. Fara îndoială ca e mult și fără îndoială ca pt foarte mulți nu Merita pentru ca nu știu, nu au condiții șamd sa pună în valoare potențialul hibridul ui. Greșit pt ca gust și chiar textura poate avea, în multe cazuri nu au pt ca asa e gândit hibridul, pe primul plan e producția, ușurință în cultivare(cât 3 de aerisita, cât lastareste, distanta i ternodiilor, etc) și alte criterii, rezistenta și ea e importanta. Apoi faptul ca fiind comerciala trebuie vândută și pt asta trebuie sa fie păstrabila și transportabila. Roșii de 1 leu sămânță cumpără cei care vor sa scoată și bani pe. Ele și aia le vând. Pt asta trebuie sa le poată duce pana la client, asta înseamnă multe zile, transport de colo colo, hurducaiala șamd.. Noi amatorii caut în muntele de hibrizi, scumpi, și gustul și poate și oarecare textura(improprie pt comercializare) pentru ca vrem putina comoditate, un risc de îmbolnăvire mai mic/necesitatea mai mica de tratamente. Adică o planta cu o creștere mai prietenoasa nu 9 balarie care impune sa stai de ea la 2 zile, una pe care sa o copilesti la 7g10 zile... O planta mai rezistenta la boli, sa ne permită sa stropim mai puțin și deci sa mâncăm mai sănătos... Sau care fiind mai rezistenta e mai sigura, adică muncim 30-40 de plante și suntem siguri ca avem rosii... Nu avem loc in solar de sute de plante. Poate vrem și trabsportabilitate, avem 9 casa la tara dar trăim la oraș și nu vrem sa luam roșia duminica din solar iar marți când venim de la servici în oraș sa o găsim fleasca în frigider... Tu însă poți alege varianta clasica.... Soiurile... Alea tradiționale. Fructele lor sunt bune, poate mai bune decât ale hibrizi lor scumpi.. Poți păstra semințe și. Oricum ele. Sunt ieftine, gratis... E adevărat ca vor creste uneori mai haotic... Copilesti și palisezi la ele mult mai des... Poate nu ai cum sa faci mai mult de 4-5 etaje pt ca sunt mai dezlanate și se duc rapid în sus.. Sunt mai sensibile.... Unele mor...sau necesita mai multe tratamente... Sau /și, în consecință, ai nevoie de 150-200 fire ca să ai tot atâtea fructe cât avem noi din 30-40... Cu munca mai multa, poate cu mai multe otrăvuri, pe un spațiu mult mai mare.. Poate ca vei avea și perioade fără fructe sau cu fructe puține pt ca adesea soiurile leagă prost când vremea nu e optima. În speci pe căldurile alea mari avorteaza tot orice ai face... Deci spațiu mult, munca multa, risc mare, pierderi mari, costuri mai mari în alte direcții decât sămânța, ca ai de udat mult, de fertilizat mult, susținere mai multa, umbrire mai multa pt ca fără umbrire nu prea se mai poate, tratamente mai multe... Indirect și otravă mai multa dacă alegi sa tratezi... Per total nici sa cultivi ragalii ca pe timpuri nu e chiar ieftin, de fwpt e mult mai scump. Sa. U crezi ca noi de tâmpiți dam 1 leu pe sămânță și tot cautam ani la rand sămânță de 1 leu care sa ne ofere și gust bun... O facem pt ca am calculat puțin altfel, mai pragmatic, și am ajuns la concluzia ca de multe. Ori 1 leu e o investiție mica raportat la restul costurilor. Dacă nu ar fi asa nimeni nu ar fi idiot sa dea banii aiurea. Da, din pacate ca în multe alte privințe, luxul, comoditatea și eficienta costa mai mult impun o investiție initiala mai mare.... Asta e viata. În toate privințele... Dar nu "trebuie" nimic, nu te obliga deocamdată nimeni sa dai banii aia pe 9. Sămânță, nici sa cultivi hibrizi, încă poți alege... Si din fericire, deși în ultimii ani vremea și bolile sau dăunătorii au complicat mult cultivarea legumelor, încă exista și variante clasice, adică soiuri, care au încă acel cumul de calități care le fac încă o alegere ok... Deci hibrizii nu sunt neapărat rai, prețul lor nu e neapărat mare... La fel cum soiurile nunsunt neapărat toate praf... Depinde doar cum privești problema, cat și în ce privința ești dispus sa investești și cel mai important, depinde mult sa fii bine informat ai educat. Adică sa alegi cât mai bine, sa cultivi cât mai bine. Tocmai de aia suntem aici și 3 util relevant forumul, ne ajuta sa fim mai educați, mai informați, sa facem lucrurile mai bine în folosul nostru. |
#1014
Posted 09 January 2022 - 08:22
sa stii padre ca asa sta treaba cum zici tu. si ai uitat ceva cred care la mine e foarte important, eu nu pot face rotatia culturilor avand in vedere ca sera e fixa, iar hibrizii au imunitate la multe boli ce apar inevitabil dupa doi trei ani. asa ca anul asta as vrea sa incerc cativa hibrizi de la yuksel dar la sera mea unde intra 60 de fire nu pot sa le cumpar la pachet mare nefiind rentabil.
ce ziceti? facem o comanda comuna la ceva de aici: https://www.yukselto...03/heirloom-120 https://www.yukselto...tomato-seed-103 eu as vrea BucaneroF1, Big Sacher F1, Lacritrine F1 si Purpurina F1. As putea sa le cumpar eu si sa impart semintele daca ne strangem suficient. Sunt la plicuri de 100 seminte si 140 lei. daca suntem vreo 3-6 doritori cred ca ne-am descurca. un user de pe softpedia mi-a confirmat faptul ca Bucanero au un gust si o productie extraordinara! |
#1015
Posted 09 January 2022 - 10:06
parintele, on 09 ianuarie 2022 - 06:03, said:
Total greșit. Si aici trebuie sa recunosc ca ramân si eu un prizonier al hibrizilor, si tot de la un leu (ron) pleaca seminta, DAR, cand ajunge treaba la salata, cea mai gustoasa e totus din rosii de soiuri. |
#1016
Posted 09 January 2022 - 10:32
Privitor la seminte, mai nou am vazut ca au aparut si la seminteplante, un hibrid de cherry de la Esasem, pe care eu le cultiv de patru ani, sunt foarte spectaculoase, un rod bogat, mai putin bolnavicioase, dar gustul lasa de dorit, nu stau nici pe aproape de zuccherino, sunt bune la borcanas marinate. pentru cei care doresc pun link https://seminteplant...0-seminte.html. Poza cu Porpora de anul trecut din gradina mea.
Attached FilesEdited by gherundii, 09 January 2022 - 10:33. |
#1017
Posted 09 January 2022 - 13:39
gherundii, on 09 ianuarie 2022 - 10:06, said: Ideea a fost ca nu banii fac gustul, deci o seminta mai scumpa nu e neaparat si o rosie mai gustoasa, si aici o zic din propria mea experienta. Pana la urma si treaba cu gustul e una particulara. Si aici trebuie sa recunosc ca ramân si eu un prizonier al hibrizilor, si tot de la un leu (ron) pleaca seminta, DAR, cand ajunge treaba la salata, cea mai gustoasa e totus din rosii de soiuri. Nicidecum roșia hibrid nu e gustoasa, tocmai ca asta e pe ultimul loc pentru ca e ultimul criteriu pe care îl evaluezi... Cele scumpe pot fi cât de cât gustoase și în rare cazuri foarte gustoase, este principalul motiv pe tru care sunt și scumpe, oferă cât de cât și acest lucru. Ieftin și gustos aproape 99% nu exista... |
#1018
Posted 09 January 2022 - 21:08
Gresit
Edited by cumparator, 09 January 2022 - 21:08. |
|
#1019
Posted 09 January 2022 - 21:29
parintele, on 09 ianuarie 2022 - 13:39, said:
Nicidecum roșia hibrid nu e gustoasa, tocmai ca asta e pe ultimul loc pentru ca e ultimul criteriu pe care îl evaluezi... Cele scumpe pot fi cât de cât gustoase și în rare cazuri foarte gustoase, este principalul motiv pe tru care sunt și scumpe, oferă cât de cât și acest lucru. Ieftin și gustos aproape 99% nu exista... |
#1020
Posted 09 January 2022 - 22:14
In ultimii doi ani pe langa soiuri am plantat si cateva rosii hibrid. S-a vazut clar diferenta de cantitate, dar nu m-au convins ca merita sa ramana. Prima a fost Prekos, foarte buna, dar foarte bolnavicioasa (a fost singura cu mana pe tulpina). Cum n-au fost nici primele coapte in solar am renuntat la ele. Anul trecut am pus HTP11. Intr-adevar odata taiate in salata erau ok, dar stateau tari pe planta si nu-ti venea sa le culegi. Anul asta incerc Kiveli. Oricum, mi se pare ca siguranta pe care o ofera semintele proprii merita productia ceva mai mica, cat timp le cresc doar pentru familie. Unele soiuri intr-adevar au fost bolnavicioase sau proaste, dar sunt suficient de multe foarte bune la gust si rezonabil de rezistente si productive, pe care poti sa contezi si daca da producatorul faliment. Din pacate la vinete si castraveti n-am gasit inca asa ceva, deocamdata raman la Aragon si Spino F1.
|
#1021
Posted 09 January 2022 - 23:15
dingradina, on 09 ianuarie 2022 - 22:14, said:
In ultimii doi ani pe langa soiuri am plantat si cateva rosii hibrid. S-a vazut clar diferenta de cantitate, dar nu m-au convins ca merita sa ramana. Prima a fost Prekos, foarte buna, dar foarte bolnavicioasa (a fost singura cu mana pe tulpina). Cum n-au fost nici primele coapte in solar am renuntat la ele. Anul trecut am pus HTP11. Intr-adevar odata taiate in salata erau ok, dar stateau tari pe planta si nu-ti venea sa le culegi. Anul asta incerc Kiveli. Oricum, mi se pare ca siguranta pe care o ofera semintele proprii merita productia ceva mai mica, cat timp le cresc doar pentru familie. Unele soiuri intr-adevar au fost bolnavicioase sau proaste, dar sunt suficient de multe foarte bune la gust si rezonabil de rezistente si productive, pe care poti sa contezi si daca da producatorul faliment. Din pacate la vinete si castraveti n-am gasit inca asa ceva, deocamdata raman la Aragon si Spino F1. |
#1022
Posted 10 January 2022 - 08:25
Gherundii, evident ca ma refeream la hibrizi când spuneam ieftin și bun.
Altfel în primul post am spus, soiuri bune sunt destule și soiurile sunt foarte ieftine sau chiar gratis. |
#1023
Posted 11 January 2022 - 23:50
GUST = pământ, apa, aer, soare. Din păcate avem probleme la toate capitolele.
Hibrizii reprezinta continuitatea unor obiceiuri culinare intro societate hipnotizata de consum. |
|
#1024
Posted 12 January 2022 - 16:48
VertixTM, on 11 ianuarie 2022 - 23:50, said:
GUST = pământ, apa, aer, soare. Din păcate avem probleme la toate capitolele. Hibrizii reprezinta continuitatea unor obiceiuri culinare intro societate hipnotizata de consum. Nu prea inteleg daca e bine sau rau cu hibrizii, dar daca e rau, care ar fi motivele? |
#1025
Posted 12 January 2022 - 19:25
Probabil ca este si bine si rau, depinde de unde privesti situatia...
Personal, avand doi copii sub 5 ani incerc sa ii feresc de schemele "chimice/genetice" pe cat posibil... in plus e o adevarata epopee sa descoperi seminte de soiuri vechi de 40-50 de ani si sa lucrezi cu ele. Nu au nevoie decat de grija si atentie si se vor re-adapta. |
#1026
Posted 14 January 2022 - 07:17
Salutare tuturor. As vrea si eu in jur de 20 seminte din tomatele soiul propriu al lui @montebanat. Daca ase cineva si imi poate trimite, contracost evident. Tare mi-e pofta de ceva bun si autentic.
Multumesc |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users