Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Muzica trance

Soluție incalzire apartament...

Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto
 Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...

Facultate din Bucuresti posibil o...
 Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa

Unde recomandati un CT cu Casa de...
 Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 

Comunitate sustenabila langa Brasov

- - - - -
  • Please log in to reply
229 replies to this topic

#37
descoperireamea

descoperireamea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 12.03.2013
Super topicul.

Si eu sunt interesata de subiect.

#38
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Am raspuns deja pe larg AICI la intrebarea legata de preluarea unui sat vechi. Raspunsul suna cam asa:

Quote

Ultima tema pe "ordinea de zi" este un subiect de care m-am tot lovit in ultima vreme referitor la comunitati. Ar fi o idee despre care am mai vorbit noi in articolul Evadarea din oras - variante. Este vorba de incercarea de a prelua un sat vechi, deja existent si transformarea acestuia intr-o comunitate sustenabila. Ceva in genul cum incearca cei de la Stanciova sau cum au mai incercat si cei din Lakabe. Asa cum spuneam, este o varianta care se poate aplica, dar numai in anumite cazuri. Principalele motive pe care le subliniaza sustinatorii acestei variante ar fi infrastructura deja creata, casele deja existente si faptul ca ar fi pacat sa lasi un sat in paragina si sa te apuci sa construiesti altul nou. Haideti cum sa vedem un pic care ar fi totusi dezavantajele si cum se impaca aceasta varianta cu tabelul din articol sau cu ideea de un hectar pentru fiecare familie sustenabila.

O prima problema ar fi achizitionarea. Ca sa cumperi o suta de hectare, cat spuneam noi ca ar fi necesar pentru o comunitate adevarata, inseamna de obicei sa obtii semnaturi de la cateva sute de oameni. Asta din cauza ca majoritatea proprietarilor au mai multi mostenitori si va trebui sa-i gasesti pe toti. Este greu sa faci si un singur set de acte cu birocratia de la noi, ce sa mai vorbim de zeci sau sute de contracte. Tot din aceasta multitudine de parcele apare si problema fragmentarii. Daca parcelele nu sunt toate la un loc si printre membri comunitatii mai ramane cate un mosulet bezmetic sau o babuta ranchiunoasa, risti sa ai probleme cu ei sau cu mostenitorii lor pe viitor. Vom avea oricum un pic de lucru pana vom reusi sa ne armonizam intre noi, cei care avem o viziune relativ apropiata, deci nu stiu daca mai e nevoie si de alte provocari suplimentare.

Un alt element ar fi forma si dimensiunea proprietatilor. Majoritatea satelor au parcele de 1000 pana la maxim 3000 mp cu front la strada de 15-20 de metri, fiind formate din casa de la drum, curte, sura, iar in spate livada. Ca sa te apropii de un hectar trebuie sa unesti 3-4 proprietati de acest gen, sa darami 3-4 case si garduri dintre ele. Sa repozitionezi fantana, gradina, practic sa demolezi aproape tot inainte sa incepi sa-ti organizezi terenul. E drept ca unele case si dependinte se pot pastra, dar de multe ori e mai simplu sa construiesti de la zero o casa de cob sau lemn, decat sa repari o casa veche prost facuta. Mai apare si riscul ca dupa ce incepi achizitia si lipesti vreo doua parcele, se duce vorba in sat ca au venit "orasenii" sa cumpere teren in zona si urca pretul de achizitie, iar apoi nu le mai poti lua pe celelalte.

Nu in ultimul rand este problema energiei locului. A mai explicat si Marian la prima intalnire. Preluand un sat vechi preiei si problemele oamenilor care au locuit in el. In loc sa te ajute locul pe tine, sa-ti ofere energie, va trebui sa-i cedezi tu de la tine pentru a-l repara. Atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere spiritual. Stiu ca unii din cei care ni se vor alatura nu sunt interesati de latura spirituala si asta este alegerea lor libera. Fiecare pana la urma crede ce doreste si nu exista discriminari in acest sens. Dar multi dintre cei care am pornit pe acest drum avem in vedere nu doar permacultura si o viata mai sanatoasa, ci si latura spirituala a povestii. Mentionam in acest sens ca sunt anumite zone din jurul Fagarasului cu puternica incarcatura energetica, care consider ca ne-ar putea fi de folos daca am reusi sa gasim o locatie in apropierea lor.

De aceea consider ca nu este pacat sa lasi un sat in "paragina". Ci este o metoda de vindecare foarte buna a locului. Natura isi intra in drepturi, demoleaza structurile, asimileaza toxinele si reface treptat zona. Atat din punct de vedere fizic, cat si spiritual. In cateva zeci de ani, locul va putea fi "reinviat" cu efort mult mai mic de eventuali doritori. Pana atunci probabil ca sistemul actual va deveni istorie si problemele legate de achizitionare nu vor mai exista nici ele. Ca putem sa dam si noi o mana de ajutor naturii in sensul vindecarii mai rapide a unui loc nu contest, iar cu timpul toate aceste zone vor trebui curatate. Nu doar vechile sate parasite, ci si terenurile agricole chimizate, solurile distruse sau erodate, zonele poluate si multe altele. Pentru inceput, sa nu ne intindem totusi mai mult decat putem duce. Vom avea suficienta munca de facut cu punerea pe picioare a comunitatilor, cu construirea retelei de colaborare intre ele si cu informarea oamenilor inca prinsi in vechiul sistem. Asadar, sa trecem la treaba.

Edited by flaviand, 13 March 2013 - 15:00.


#39
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

View Postflaviand, on 13 martie 2013 - 14:57, said:

Am raspuns deja pe larg AICI la intrebarea legata de preluarea unui sat vechi. Raspunsul suna cam asa:
Oricum trebuie sa va ganditi bine cu terenul, ca o sa faceti o comunitate pt mai multe generatii! Si daca acum 1 ha e suficient, dupa ce se imparte la descendenti, devine poate prea putin!
Sau limitati numarul de copii?
Sunt zone unde din cauza asta s-a tot fragmentat pamantul pana cand a ajuns o casa langa alta!

#40
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Teren este destul in tara asta. Viitoarele tinere familii pot sa-si intemeieze linistit propria gospodarie pe propriul hectar, intr-o noua comunitate sau extinzand vechea comunitate, nu trebuie sa strice gradina parintilor. Multe sate de azi au vatra satului mult prea inghesuita si hectare intregi de teren agricol, faneata sau padure nelocuite. Sunt insa si zone precum Bran sau Moeciu sau Sinca, unde s-a mers pe variante "aerisite" de genul celei pe care ne-o dorim noi.

Iar daca tot vorbeam de impartiri de teren, poate cei cu experienta in domeniu ne pot da o mana de ajutor. Incercam sa gasim cea mai buna varianta de administrare dupa achizitionarea terenului comunitatii. Cele 100 sau cate hectare vor fi, probabil vor fi impartite ceva de genul 80% parcele de cate un hectar pentru fiecare familie si 20% zona comuna pentru parcuri, scoli, cladiri administrative, locuri de intalnire, drumuri etc.

Pe aceasta arie a forumului softpedia sunt persoane cu experienta in terenuri si ne-ar interesa mai multe opinii despre modul optim de administrare: proprietate comuna, ONG sau dezmembrare. Ideea era ca dezmembrarea vine cu costurile si birocratia de rigoare, iar pastrarea suprafetei intregi presupune plata de taxe. Mai ales cu legea noua care taxeaza orice este peste 2 hectare, devine discutabila treaba. Cum considerati ca ar fi cel mai avantajos ?

Edited by flaviand, 14 March 2013 - 10:34.


#41
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Terenul trebuie luat din prima, tot! Imediat ce va aparea prima casa acolo si zvonul cu ce o sa faceti, pretul in zona o sa creasca de 10 ori si nu o sa mai fie accesibil! Nu o sa se mai vanda la ha ci la metru!
Normal e sa aibe fiecare tarlaua pe numele lui, chiar daca o sa coste mai mult! Acum la un ha cat poate sa fie taxele?

Acum, dava voi o sa cumparati din prima 100 ha si incepeti sa asezati pe schita casa fiecaruia, drumurile de acces, scoala, parcul, etc, nu o sa mai pice casa pe tarlaua cumparata, deci nu mai merge solutia data anterior! trebuie ca pamantul sa fie la comun, intr-o forma de organizare!

#42
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Da, cam asa vad si eu varianta ideala, sa luam cat mai mult teren ne permitem inca de la inceput. La achizitie oricum vom consulta si un cunoscator in cadastru, terenuri agricole si probleme juridice. Ma interesa totusi de la cei care s-au mai lovit de astfel de probleme ce experiente au avut. Cu cat mai multe opinii, cu atat mai bine, nu se stie de unde apare ideea cea mai buna.

Ma gandesc si la faptul ca dezmembrarea, pe langa costuri si birocratie, implica si desemnarea drumurilor publice pe care va avea acces oricine, chiar si din afara comunitatii. O varianta de proprietate comuna sau ONG ar elimina acest inconvenient. Ulterior drumurile si parcelarea s-ar putea face intern, cu prevederi despre dreptul fiecaruia de a-si administra lotul propriu dupa cum doreste si cedarea acestui drept de administrare eventualilor mostenitori.

Edited by flaviand, 14 March 2013 - 11:44.


#43
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Sa zicem ca identificati cateva posibile locatii. Va duceti la fata locului sa vedeti/simtiti locul! Se vor strange minim 20 de masini pe marginea drumului. Satenii se vor uita ca la urs! Unii vor intreba, vor iscodi!
Identificati locul pe care doriti sa asezati comunitatea. Nu puteti cumpara in orb! Mergeti la primarie sa vedeti daca se va putea construi acolo! Trebuie si un studiu geo sa nu va asezati pe vreo veche groapa de gunoi! De aici incep problemele! Daca primarul e spertar ati pus-o! Daca proprietarul va miroase ce vreti sa faceti, dubleaza pretul peste noapte!
Daca scapati de astea trebuie adunati banii de la toti si unul sa cumpere! Nu are lumea incredere! Cei mai mari escroci au infatisare de oameni super onorabili! S-au mai luat tepe de genul asta!
Nu e usoara treaba asta!
Dupa aceea vin si mai multe probleme! Dar sa ajungeti acolo!

#44
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Dar cine a zis ca ne ducem toti buluc o data ? Merg 3-4 oameni, vorbesc cu proprietarul, vad daca terenul are potential. Ulterior se fac vizite doar la terenurile care merita. Si nu toti odata, maxim 2-3 masini, ideal fara proprietar, ca sa putem vorbi linistiti. Iar terenurile pe care le vizam noi nu sunt in sat de obicei, ci pe coclauri unde nu casca gura nimeni.

Da, trebuie facute analize de sol si de apa in zona. Lumea in sat nu trebuie sa stie neaparat pentru ce:
- Buna ziua, suntem de la protectia mediului. Verificam panza freatica sa nu fie infiltratii in apa, putem sa luam cateva mostre pentru analiza ?
- Da, luati maica sa stim si noi ce bem. Da sa ne ziceti si noua dupa aia.
- Trecem si va spunem, vom anunta si la primarie daca sunt probleme. Primarul e om de treaba ?
- Noi l-am ales, dar a facut si a dres.. etc.. etc..

Proprietarul poate afla si el o poveste frumoasa, ca sa nu-i vina idei. Evident, trebuie facuta treaba cu cap, ca daca te arunci aiurea dinainte nu rezolvi nimic. Gasim oamenii cei mai buni pentru trimis la negociere. Dam intai un avans pentru precontract, nu toti banii odata. Iar daca ne ajuta si "cel de sus" toate se vor rezolva usor-usor... Posted Image

Edited by flaviand, 14 March 2013 - 16:18.


#45
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Imi place ca totusi v-ati pus niste probleme, pare treaba serioasa!

Interesant e la cat o sa gasiti hectarul! Daca cineva vrea, poate cumpara mai multe? Adica in loc de 1ha, sa zicem, 5ha?

#46
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Trebuie sa faceti PUZ altfel nu puteti construi. Iar la proiectul de PUZ o sa trebuiasca sa atasati sursa de apa si analizele si tot asa si cu studiul geologic. Iti spun din proprie experienta. Apoi sa tineti cont de toate celelalte aprobari pe care va obliga legea sa le obtineti

#47
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Ma gandesc cum o sa rezolvati voi acolo cu forta de munca? Majoritatea comunitatii cred ca va fi formata din oameni mai cititi, care nu prea pot sa desfasoare munca fizica in mod sustinut! Se vor construi case, garduri, livezi, etc! Ele trebuiesc intretinute, nu? Deci banuiesc, ca se vor aduce salahori din afara pentru muncile brute! Acestia pot fi de educatie diferita, ca sa nu zic altceva, pot invata cum e cu paza, cu una, alta si sa ajungeti in scurt timp atractia ciorditorilor din zona! Nu mai zic ca si firma de paza (daca angajati asa ceva) poate sa aibe elemente umane dubioase cu o conduita care lasa de dorit!
Acum sa nu-mi spui ca sunt pesimist! Faptul ca nu vrei sa le accepti (anumite situatii) nu inseamna ca nu pot exista si ca nu se pot intampla atat timp cat exista in "credinta" fiecaruia sau, ma rog, a majoritatii!

#48
tricky_radu

tricky_radu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 31.01.2007
Ei cred ca totusi doresc sa se mute la tara, nu intr-un cartier de vile.
Deci nu cred ca vor fugi de munca fizica.

#49
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Si la tara trebuie sa locuiesti in ceva, ca nu cred ca vor la cort! Ceva-ul ala se face cu oameni! Daca cei ce se vor muta au servici si ceilalti sunt prea batrani sa se mai tarbaceasca cu caramizi, fier beton, etc?
Oamenii mai si imbatranesc, se imbolnavesc chiar daca nu vor asta! Un ha de teren inseamna 100mx100m! E posibil sa nu poti face singur muncile necesare si poate nici sa nu fie altii disponibili atunci sa te ajute!

#50
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Din cei 100X100 metri nu va fi totul ocupat cu straturi de legume. Aveti atasat un posibil design de parcela. Se poate juca oricine in el, este facut in powerpoint. Zona de livada, padure sau faneata necesita mai putina intretinere. Iar in rest, vom incerca sa mergem pe cat posibil pe metodele permaculturii.

Cu casele o luam treptat, cei care au servici pot contribui mai tare cu partea financiara, cei care au renuntat sau vor renunta la el mai mult cu partea logistica si fizica. Vom evita totusi pe cat posibil sa aducem zilieri din afara comunitatii si vom incerca sa ne ajutam intre noi, ca de aia se cheama comunitate sustenabila. Legat de constructia de case avem aici o chestie foarte utila: Ianto Evans, The Hand-Sculpted House

Nu iti imagina ca vrem sa ne mutam intr-o vara, cel mai probabil majoritatea ne vom muta in 3-5 ani acolo. Dureaza oricum pana prinde terenul o forma, cresc pomii, gardul viu si toate cele. In timpul asta este timp sa ne ocupam si de case. Dar pana la case, constructii si amenajare haideti sa vedem cum este cu terenul. Deci, legat de dezmembrare si proprietate comuna, cine are ceva chestii utile de impartasit ?

Attached Files


Edited by flaviand, 15 March 2013 - 10:12.


#51
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Hai ca am citit si eu acum despre casele din cob! Interesanta idee!

M-am uitat pe schita ta! Prin zona BV nu stiu daca poti planta magnolie, lamai, smochin, bananier, nectarin, etc! Ai de gand sa-ti faci si sera?

#52
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Construiti in intravilan sau extravilan ?

#53
codrut_david

codrut_david

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.08.2010
cel mai probabil cred ca o sa fie extravilan.

#54
netcity

netcity

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 633
  • Înscris: 11.03.2005

View Postcodrut_david, on 15 martie 2013 - 12:14, said:

cel mai probabil cred ca o sa fie extravilan.

Inteleg ca deja sunteti aprox. 40 de familii care au curajul de a infrunta restul societatii. Este posibil sa aveti dreptate, dar mie mi se pare ca actuala structura sociala, culturala, etc.care este rezultatul multor zeci de ani, este mult mai matura decat credeti.

Am citit cred tot ce scrie aici, dar nu inteleg de ce nu incepeti si voi cu inceputul:
1. Discutie cu arhitectii - eventual cu arhitectul sef Brasov - spun asta pentru ca observ ca nici nu aveti idee de ce inseamna in momentul actual, sa fiti la mana unei primarii pentru un PUZ sau PUG .
2. Discutie cu arhitectii - lasati desenele in Power Point care nici macar la scara nu sunt. Power Point facem la serviciu. Dar ... am mari indoieli ca cine lucreaza toata ziua in Power Point se va intoarce la noroi si maini crapate.
3. Cati bani aveti de investit ? Plecati invers de la ce aveti nevoie (vezi punctul 1 si 2), si aceasta suma trebuie sa reprezinte un minim. Macar experienta constructiei unei case o aveti ? Aveti idee ce inseamna o retea de utilitati a unei asezari nou infiintate ? Termenul de "ridicare topografica" macar stiti ce inseamna ?

Sunt atat de multe lucruri esentiale pe care vad ca nu le-ati atins incat cred ca numai mie mi-ar trebui 100 de pagini.

Ca sa tii piept actualei ordini sociale iti trebuie bani multi si specialisti (apropo de scoli alternative, etc.) . Copii dvs. de la acele scoli vor avea sanse in admiterea la institutii de invatamant superioare ?

Cred ca sunteti doar niste visatori inocenti. Trebuie sa recunosc totusi ca este un vis frumos.

Succes !

Edited by netcity, 15 March 2013 - 13:06.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate