Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Mihail Sadoveanu - bolsevic ordinar sau "Ceahlau" al literaturii romane

- - - - -
  • Please log in to reply
136 replies to this topic

#127
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,112
  • Înscris: 30.04.2007
CEAHLAU, BOLSEVIC .. este mort si despre morti numai de bine, dar puneti in balanta intelectualul care cu marea si invincibila uniune sovietica in spate spunea cuvinte maiastre la adresa cuiva care nu avea sa auda vreo data acele cuvinte (tatucul popoarelor "libere", socialiste .. ) si intelectualul care intr-o "deomocratie originala", pupa ochiul maro a lunui politician, care peste ceva timp va sterge cu intelectualul pe jos ..
orice asemanare cu vre-un politician sau intelectual contemporan sunt intimplatoare, asemenea speciene umane NU exista .. cica ;)

#128
real32

real32

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,747
  • Înscris: 02.07.2006
@gomez99
Da, asta am incercat si eu sa scot in evidenta, faptul ca era foarte bine documentat, incercand sa imbine unele realitati istorice in realizarea unei imagini artistice a evenimentelor din acele vremuri. Spre exemplu turnul Nebuisei chiar s-a prabusit, dar nu la cutremurul din 1471 cum apare in roman, ci la cel din 1681, in a treia domnie a lui Gheorghe Duca, dupa cum arata cronica lui Neculce.

Edited by real32, 25 June 2016 - 19:53.


#129
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postgomez99, on 25 iunie 2016 - 19:01, said:

sadoveanu e tradus in mai toate tarile europei. e drept ca nefiind un scriitor reprezentativ pentru gen, (cum e eminescu) numai cei interesati de romanul istoric si cei care studiaza domeniul l-au citit.
a fost tradus si in china, dupa aparitia filmelor cu stefan cel mare si restul.
ca si exemplu, citi din romania - dintre cei in afara spatiului profesional cultural - au auzit de dos passos, nu mai vorbim de citit?

Hooooou., prrrrr...scuze, a trebuit sa trag de hatzuri, altminteri taiai miristea la galop. Breh, una e sa constate auditoriu, ca esti dashtept si alta e sa fortezi tu impresia cu levieru. De ce te iau cu lopata? Simplu, esti pe voleu si e pacat de ocazie. De la realitate si pina la visele umede e ceva distanta si treaba cu traducerea intra la ultima categorie. In alta ordine de idei, te invit sa ne povestesti, prin ce peripetii ai trecut, cind ai cautat tu ultima data un roman de Sadoveanu prin vreo librarie, sau biblioteca din Europa, cu exceptia Romaniei si a Moldovei sovietice, evident ;)
Din cauza ca nu stapinesti o alta limba la nivel nativ, iti scapa niste subtilitati, da n-are nimic, te readuc io imediat din sferele superioare la realitate. O sa te invit sa mai bagi un ochi pe citatul din postarea 125. N-o sa ai nicio tresarire, aka tu nu, io da. La prima vedere, textu nu pare deosebit si-ti zic io, nici nu este, dar nu asta e punctu. O gramada de expresii si chiar o gramada de cuvinte sint specifice culturii romanesti. Traduse fidel in alta limba, fie nu au niciun inteles, fie nu obtin acelasi efect. Evident, se poate apela la tertipuri literare, pentru a obtine cit de cit niste echivalente, da rezultatele sint de regula jalnice. In orice caz nu transpun cititoru fix in starea de spirit scontata, mai ales pe fondul cunoscut al propriei culturi nationale. Ca un exemplu, poti sa-l citesti pe Goehte in ce limba vrei tu, pina-ti vine rau si nu te vei apropia nici pe departe de original. Romanele lui Sadoveanu nu puncteaza prin continut si tocmai de aia nu le ramine autoproclamatelor elite, decit sa faca apel la asa numitul stil, care, inca o data, se pierde total la traducere. Golite de stil, romanele lui Sadoveanu devin anoste. Romane anoste gusta doar cititorul anost. Lipsit de sare si piper, omu respectiv ajunge pina acolo de-i zice nevasta pe fata: "dreaga, stii care-i treaba? Sudoru de la patru e mai performant in pat ca tine, hai pa".
Dincolo de treaba asta, niste incercari de promovare au existat intr-adevar prin anii '70, da n-au prins si tocmai de aia nu mai pierde nimeni vremea cu un astfel de obscur. E el clasificat pe undeva, da nu citeste nici dracu romanele lui. Opincareala nu e interesanta nici macar la nivel de specialist in domeniu

View Postgomez99, on 25 iunie 2016 - 19:01, said:

@KurtKnispel
ce mi se pare amuzat e ca multi se dau de ceasul mortii sa emita judecati universale si definitive. un forum e un spatiu de discutii si emis pareri, nu o curte internationala cu juri. nici macar statistic nu putem sa il definim pe sadoveanu [in cazul nostru] dupa parerile celor care posteaza pe forum. nici chiar daca toti membrii forumului ar vota intr-un singur fel, nu ar putea fi socotit relevant, deorece, ca si grup, membrii forumului nu pot fi considerati relevanti pentru spatiul literar romanesc. si ca veni vorba, sadoveanu putea fi in acelasi timp si bolsevic ordinar si ceahlau al literaturii romane (sau invers), sint mere si caise in acelasi sac
Mei, esti total paralel cu realitatile vremurilor. Pai, daca niste zeci de mii de membrii ti-ar da o parere negativa despre un produs, te-ai mai baga sa-l cumperi? Pen-ca asta-i avantaju spatiului virtual. Inainte s-o comiti iti tragi pe nas recenzii. Ca sa nu iei plasa, altminteri nu esti suficient de fîshnetz. Sa nu zici, ca inchizi ochii si sari...fara parasuta, ca te-ntreb ce culoare iti au penele de pe spate.
Si ca veni vorba...ar fi devenit Sadoveanu macar un "Dealu Mare", nu vreun Ceahlau, daca n-ar fi lins cazmale comuniste, sau intra in anonimat, asa cum le sta bine mediocrilor???

#130
_SucreBolivar88

_SucreBolivar88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 127
  • Înscris: 04.07.2016
Sadoveanu este chiar foarte greu de citit, nu ca ar fi ceva geniu neinteles,
ci pur si simplu pentru ca  are descrieri prea ample si neinteresante ,
pare de parca doarea sa umple cat mai repede foile, nu are miez .

#131
HansCastorp

HansCastorp

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 17.03.2017
Un titlu de tot râsul. Demn de Can-Can și Libertatea aș zice. Ce legătură are bolșevismul cu valoarea scriitoricească a unui autor? Gorki a fost bolșevic. Asta e remarcabil la el, sau faptul că e recunoscut drept un mare scriitor? Fără supărare, dar cel care a deschis topicul e trădat tocmai de lipsa de cultură. Fie ea chiar și generală.

#132
Yoda

Yoda

    Eternal padawan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,468
  • Înscris: 04.10.2002
@HansCastorp: uşurel tată, uşurel.
Notorietatea lui Sadoveanu este evidentă. Iniţiatorul topicului se întreabă dacă aceasta e rezultatul meritelor literare sau al apartenenţei conjuncturale la un regim politic.

#133
AlexaLesby

AlexaLesby

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 516
  • Înscris: 18.09.2016
Am impresia ca Sadoveanu era ceva baron local-scriitor la acea vreme si de aia a ajuns sa fie impus drept scriitor de valoare. Cred ca orice alt om in pozitia lui tot acolo ajungea indiferent de talent.
E ca si azi cu unii medici de tip dinozaur/vedeta. Is ok, stiu sa-si faca meseria dar nu exceleaza si sunt mult supraevaluati din cauza pozitiei lor sociale

#134
HansCastorp

HansCastorp

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 17.03.2017

View PostYoda, on 18 martie 2017 - 11:25, said:

Iniţiatorul topicului se întreabă dacă aceasta e rezultatul meritelor literare sau al apartenenţei conjuncturale la un regim politic.
Mai citește de câteva ori titlul și conținutul OP-ului. Hai că se poate. Apartenență conjuncturală, auzi...Posted Image
E bine totuși că te-ai găsit să-l perii pe un trist admirator de maculatură juvenilă.

Edited by HansCastorp, 19 March 2017 - 13:20.


#135
Yoda

Yoda

    Eternal padawan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,468
  • Înscris: 04.10.2002
@HansCastorp: ai 16 postări pe Softpedia? Continuă cu tonul ăsta arogant şi nu vei prinde suta... :)

Am spus "apartenenţă conjuncturală" încercând să evit termenul de "fripturist".
După cum probabil ştii, înainte de a fi comunist, Sadoveanu a fost regalist convins, ridicându-l în slăvi pe Carol al II-lea.

Am o vagă bănuială că e greu să purtăm un dialog, avem gusturi total diferite. Spor la citit Sadoveanu şi Gorki.
Şi nu uita, respectul faţă de interlocutor demonstrează nivelul propriu de educaţie.

#136
UnBinevoitor

UnBinevoitor

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 19.12.2021
Discutia e in spiritul vremurilor, amestecatura, cu rezultate usor previzibile.
Pentru cei care nu gasesc nimic la el, am sa le spun ca o fi beneficiarul unei magii. Sa nu scrii nimic bun si sa fii atat de cunoscut, e ceva!
Totusi, cei mai maturi au enumerat cateva carti scrise de el, care spun ceva (nu le mai repet si eu aici), chiar daca sensibilitatea unora nu se manifesta in aceasta directie.
Lasati putin preocuparile obisnuite si priviti lumea voastra, cea in care traiti. Va invit sa cititi, daca nu ati facut-o, doua carti de-ale sale:
Vremuri de bejenie (1906)
Nopțile de Sânziene (1934)
Am lasat si anul de aparitie, ca sa se vada de cand au fost spuse unele lucruri. Puteti comenta dupa aceea, apropo de faptul ca scrierile sale nu spun nimic.

#137
Cellini60

Cellini60

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 471
  • Înscris: 26.10.2022
Desi paradoxal - pentru unii - cele doua afirmatii nu se contrazic, cata vreme una-i una, alta-i alta.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate