Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 

Postul in islam

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
19 replies to this topic

#1
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012
1. Postul în conformitate cu legea Șari’ah (Postul jurisprudențial)

Pentru mulți musulmani postul înseamnă în special înfrânarea de la acele lucruri față de care trebuie să se abțină în conformitate cu legea islamică, precum mâncarea, băutura, relațiile sexuale, etc. Deși acesta este primul și cel mai de jos nivel al postului religios, de îndată ce este oferit de cineva de dragul lui Dumnezeu (Allah), se consideră din punct de vedere religios că persoana respectivă a postit. Pentru a vă forma o idee despre cât de jos este acest nivel, vă vom da câteva exemple. O fată musulmană poate să postească fără să respecte codul islamic de vestimentație la școală, iar postul ei va fi valabil la acest nivel. Un musulman poate să țină post și totuși să asculte muzică rock, iar postul lui va fi valabil din punct de vedere jurisprudențial.

Fără îndoială că scopul postului nu este numai acela de a evita mâncarea și băutura, iar prin urmare, acesta este nivelul cel mai de jos al postului celor care sunt la început pe drumul lor către evoluția și desăvârșirea spirituală. S-a relatat că Profetul islamului (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!) a spus: „Mulți oameni nu câștigă nimic din postul lor în afară de foame și sete”.

Postul legii Șari’ah este prescris pentru începători ca o formă de educare și ca antrenament pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu obiceiul de a se trezi în zorii zilei sub pretextul de a mânca și a bea ca să nu le fie foame și sete în timpul zilei, pentru ca aceștia să poată experimenta astfel briza și spiritul zorilor zilei și pentru a fi treji în momentul în care sunt servite cupele divine ale spiritualității.
De aceea, câștigul minim pe care ar trebui să-l dobândească ei la sfârșitul lunii Ramadan este de a se fi obișnuit cu îndeplinirea rugăciunilor de dimineață la timpul lor.


O persoană care postește la acest nivel ar trebui să se gândească la motivul pentru care i se spune să se înfrâneze de la mâncare și băutură, care sunt esențiale pentru nutriția trupului. Oare prin abținerea de la consumarea acestor lucruri necesare învăț să mă înfrânez cu mai mare ușurință de la ceea ce nu este necesar, ba chiar dăunător pentru trupul și sufletul meu? Din moment ce el sau ea reușește să termine cu succes o lună de post în conformitate cu Șari’ah, abținându-se de la băuturile nealcoolice și de la hrana halal și chiar ajunge să constate că este mai sănătos ca înainte, cel care postește va vedea că este mult mai ușor să evite băuturile alcoolice și alimentele haram, acestea nefiind necesare, ci chiar dăunătoare trupului.
De îndată ce persoana care postește devine conștienta de aceste adevăruri, ea va fi pregătita să atingă un nivel superior al postului, pe care l-am numit postul Al Tariqat (postul etic).


2. Postul Al Tariqat (Postul etic)

Acesta este postul celor nobili. Cei care postesc la acest nivel se înfrânează nu numai de la acele lucruri menționate de jurisprudență, ci ei mai respectă și un post etic. Persoanele nobile care postesc astfel își înfrânează toate mădularele de la ceea ce este considerat de religie ca fiind haram. Bârfa este întotdeauna haram, dar pentru ei aceasta este cu atât mai mult interzisă în timpul postului. Îmbrăcămintea neislamică este întotdeauna haram, dar pentru ei este fundamentală în timpul Ramadanului. Acesta se numește postul Tariqat.

Imamul As Sadiq (Pacea fie asupra sa!) a relatat un hadis transmis de înaintașii lui, în care Profetul islamului (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!) a spus:
„Când postiți, să faceți ca și urechile voastre și ochii voștri și părul vostru și pielea voastră și tot trupul vostru să postească. Să nu permiteți ca ziua în care postiți să fie la fel ca zilele în care nu postiți.” (Bihar al-Anwar vol.96 p.292.)


S-a relatat că profetul Iisus (Pacea fie asupra sa!) a afirmat că: „Reînnoiți-vă (renașteți din punct de vedere spiritual) și postiți întrucât, cu adevărat vă spun, că în afară de postul vostru nu există nimic care să vă elibereze de puterea Satanei și de toate bolile care vin de la Satana.” (Manuscrisele de la Marea Moarta descoperite in anul 1947)

Odată, în timpul postului, o femeie și-a înjurat slujnica în prezența Profetului islamului (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!). Profetul (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!) i-a oferit ceva să mănânce. Ea i-a spus: „Țin post, o, Trimis al lui Dumnezeu (Allah)!” Profetul (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!) i-a răspuns: „Cum postești în timp ce iți înjuri slujnica? Postul nu este numai în ceea ce privește mâncarea și băutura. Întra-adevăr, Dumnezeu (Allah) l-a făcut astfel ca mâncarea și băutura să fie folosite ca un acoperământ împotriva altor păcate, în vorbe sau fapte. Cât de puțini sunt cei care postesc și cât de mulți sunt cei care doar flămânzesc.” (Bihar al-Anwar vol.96 p.293)

3. Postul Al Haqiqat (Postul mistic)

Acesta este cel mai înalt nivel al postului, care este practicat numai de cei aleși. Cei care postesc la acest nivel – care nu sunt atât de mulți – cred că suntem ceea ce gândim și prin urmare ei se înfrânează de la toate dorințele, în afară de cea pentru Dumnezeu (Allah), chiar și de la cea pentru Paradis. Ei se asigură ca în timpul lunii Ramadan să se detașeze de orice altceva în afară de Dumnezeu (Allah). Această stare de detașare absolută (Al-Enqeta’) reprezintă realitatea supunerii față de Dumnezeu (Allah). De aceea am numit acest nivel al postului Al Haqiqat (realitate).

Ei cred că așa cum postul fizic arde grăsimea și înlătură toxinele, postul mental face același lucru cu spiritul. Răsplata pentru postul la acest nivel nu este nimic altceva decât chiar Însuși Atotputernicul Dumnezeu (Allah). Aceasta este semnificația Sfântului Hadis în care Atotputernicul Dumnezeu (Allah) spune: „Voi răsplăti toate ritualurile oamenilor de zece ori mai mult până la șapte sute de ori mai mult, cu excepția răbdării, pentru că ea este pentru Mine și Eu sunt răsplata ei, iar răbdarea este postul.” (Bihar al-Anwar vol.96, p.252 )

Cel care postește la acest nivel, din moment ce se abține de la toate lucrurile în afară lui Dumnezeu (Allah), merită să fie oaspetele Lui în luna Sa. Acest nivel este numit în misticismul islamic „absorbirea în Dumnezeu (Allah)” (Al-Fana’ Fil-Lah), care este scopul ultim al supunerii față de Dumnezeu (Allah). În acest scop misticii musulmani consideră postul ca fiind chiar mai important decât rugăciunile, pentru că în timpul rugăciunii credinciosul trebuie să-și folosească organele, care înseamnă într-un fel implicarea propriei persoane, pe când postul înseamnă abținere, iar detașarea înseamnă neimplicare. Acesta este nivelul la care cineva poate să fie primit în vizită la Dumnezeu (Allah), așa cum este descris în versetul menționat la început, ca ultim scop al supunerii față de Dumnezeu (Allah):

„Cereți ajutor cu răbdare și prin rugăciune! Este greu, însă nu și pentru cei smeriți, care știu că Îl vor întâlni pe Domnul lor și că la El se vor întoarce.” (2:45-46)




POSTUL – VINDECARE A TRUPULUI, A MINȚII ȘI A SPIRITULUI

Atotputernicul Dumnezeu (Allah) spune în Sfântul Coran:
„Cereți ajutor cu răbdare și prin rugăciune! Este greu, însă nu și pentru cei smeriți, care știu că Îl vor întâlni pe Domnul lor și că la El se vor întoarce.” (2:45-46)
Numeroase tradiții (hadis-uri) profetice explică faptul că „răbdarea” din acest verset înseamnă de fapt „postul”, ceea ce înseamnă că postul reprezintă chiar primul element al drumului spiritual spre Dumnezeu (Allah). Toți profeții au căutat ajutor prin post în călătoria lor spirituală.

1. Profetul Moise (Pacea fie asupra sa!)
„Când m-am suit pe munte, ca să iau tablele de piatră, tablele legământului pe care l-a făcut Domnul cu voi, am rămas pe munte patruzeci de zile și patruzeci de nopți, fără să mănânc pâine și fără să beau apă; și Domnul mi-a dat cele două table de piatră.” - Deuteronom 9: 9

2. Profetul Iisus (Pacea fie asupra sa!)
În drumul său spiritual, Profetul Iisus (Pacea fie asupra sa!) a fost ajutat de post împotriva diavolului: „Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de diavolul. Acolo a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți; la urmă a flămânzit.” - Matei 4:1,2
Și în capitolul 5 al Evangheliei după Luca scrie că el obișnuia adesea să țină post și să se roage : „Iar El Se ducea în locuri pustii, și Se ruga.” - Luca 5:16

3. Profetul islamului (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!)
Întregul Coran i-a fost revelat Profetului islamului (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!) în cea mai sfântă noapte a cea mai sfinte luni, luna Ramadanului, care este luna postului.
„În luna Ramadan a fost pogorât Coranul drept călăuzire oamenilor.” (2:185)
„Noi l-am pogorât în Noaptea Sorții!” (97:1)
Potrivit multor hadis-uri, Tora i-a fost revelată lui Moise (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 16 Ramadan, Evanghelia i-a fost revelată lui Iisus (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 12 Ramadan, Psalmii i-au fost revelați lui David (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 18 Ramadan, iar Sfântul Coran în Noaptea Qadr (cel mai probabil noaptea de 23 Ramadan).

Cu alte cuvinte, toate revelațiile au fost pogorâte în timpul lunii de post a Ramadanului. Ar putea exista un motiv mai întemeiat decât spiritualitatea postului?

BENEFICIILE POSTULUI

Vindecarea trupului
S-a relatat că Profetul islamului (Pacea și binecuvântările lui Allah fie asupra sa și a familiei sale curate!) a spus: „Postiți și veți fi sănătoși”. O inscripție de pe o piramidă egipteană din anul 3800 î.H. spune de asemenea: „Oamenii trăiesc dintr-un sfert din ceea ce mănâncă; din celelalte trei sferturi trăiește doctorul lor”.
Cei trei fondatori ai medicinii occidentale (Hippocrate, Galen și Paracelsus) au prescris postul ca cel mai important remediu și leac intern. Revista Life Magazine în numărul său din luna septembrie, 1996 a descris postul ca fiind o revoluție tămăduitoare.

Există peste 500 de articole din publicații medicale despre postul terapeutic disponibile pe internet. Medici remarcabili au numit postul ca fiind medicamentul secolului al XXI-lea. Ei cred că trupul uman a fost proiectat să se vindece singur, dacă i s-ar da numai această posibilitate.
Dr. Otto Buchinger, cel mai mare terapeut care recomandă postul din Germania, spune, după ce a tratat peste 100 000 de persoane prin post: „Postul este, fără îndoială, cea mai eficientă metodă biologică de tratament, el este operația fără chirurgie, este un remediu care implică antrenarea transpirației, redirecționarea, slăbirea și repaosul purificator.” El îl promovează ca pe o terapie; postul tratează multe dintre bolile noastre moderne, printre care: alergiile, bolile cardiovasculare, bolile cronice ale aparatului digestiv, bolile degenerative, inflamatorii și dureroase ale articulațiilor, un număr mare de tulburări de alimentație, glaucomul, disfuncționalitățile rinichilor în fazele lor incipiente, tensiunea arterială și migrenele, precum și bolile de piele. Folosit preventiv, postul este destinat să curețe, să regenereze și să revigoreze starea de bine a trupului, a minții și a sufletului. Așa cum conchide Dr. Buchinger: „Când trupul postește, sufletul este flămând; când trupul devine mai ușor, sufletul râvnește de asemenea la alinarea sa”.
Dr. Joel Fuhrman scrie în lucrarea sa Postul și alimentația pentru sănătate (Fasting and Eating for Health): „S-a observat că postul atenuează nevroza, anxietatea și depresia”.
Postul descompune în mod uimitor și arde toate celulele și țesuturile care sunt îmbătrânite, deteriorate, bolnave, slăbite sau moarte, proces care este numit în medicină autoliză, autodigestie sau detoxificare.
Michael Rosenbaum, doctor în medicină, director al Societății Medicale Pentru Medicină Ortomoleculara din California, atrage atenția asupra importanței postului ca program de detoxifiere: „Cauza ascunsă a multor suferințe, boli și maladii cronice poate fi existența toxinelor invizibile, a substanțelor chimice, a metalelor grele și a paraziților care ne invadează organismul. Există puține șanse ca doctorul să vă spună că toxinele pot fi cauza care stă la baza problemelor dumneavoastră de sănătate. El sau ea s-ar putea nici măcar să nu cunoască modul în care aceste toxine vă afectează organismul. Sănătatea este determinată de funcționarea celulelor. Dacă celulele au fost invadate de toxine și de substanțe chimice periculoase, rezistența dumneavoastră la boli este diminuată. Curățați-vă și hrăniți-vă celulele și veți fi pe calea spre o sănătate mai bună”.
Când întrerupeți pentru un timp consumul de alimente prin post, începe un proces de curățare, covoarele sunt ridicate, iar vasele murdare sunt scoase din dulapul în care erau ascunse. Începe curățarea adevărată. Congresul Statelor Unite a alocat 20 de milioane de dolari în anul 1998 pentru finanțarea Institutului Național de Medicină Alternativă. Acest buget a crescut la 50 milioane de dolari în anul 1999 și la 68,7 milioane de dolari în anul 2000, ceea ce arată interesul în creștere al Congresului american pentru acest domeniu.

2) Vindecarea societății
„Dumnezeu nu-i nedreptățește pe oameni, ci oamenii se nedreptățesc pe ei înșiși.”(Sfântul Coran 10:44)
Un bărbat i-a scris o scrisoare Imamului Askari (Pacea fie asupra sa!) în care îl întreba: „Care este motivul pentru care Dumnezeu (Allah) a făcut postul obligatoriu?”
Imamul a scris în răspunsul său: „Dumnezeu (Allah) a făcut postul obligatoriu pentru ca cel bogat să cunoască chinul foamei, ca să-i fie astfel milă de cel sărac.”

Foametea și bolile generate de aceasta cauzează moartea unei persoane pe această planetă în fiecare secundă, 75% dintre victime fiind prunci sau copii sub vârsta de 5 ani.
În general se vorbește mai puțin despre știrile referitoare la decesele din Africa, decât cele care se petrec altundeva. Să citim totuși următoarele știri.
Publicația periodică Exodus semnala în numărul din 22 iulie 2001: „Foametea din Etiopia – Ajutoarele sosesc cu întârziere, nu se cunoaște numărul morților”, articol de Howard A. Gutman
„În Etiopia se desfășoară o dramă de mari proporții fiindcă se așteaptă că mii de oameni vor muri din cauza foametei. Fără ajutor, mulți se așteaptă ca numărul morților să ajungă la milioane de oameni. Cu toate acestea, se face foarte puțin în Statele Unite.”
Potrivit aceleiași publicații, în timpul foametei care a avut loc ultima dată, s-au înregistrat aproximativ un milion de decese.

Acum să comparăm știrea de mai sus cu ceea ce urmează:
„Mai mult de jumătate de milion dintre adulții (cei cu vârsta de peste 20 de ani) din Statele Unite sunt supra-ponderali. Aproape un sfert din adulții din Statele Unite sunt obezi.” Iar cifrele cresc în mod drastic. Acest lucru se întâmplă în ciuda programelor de slăbire din această țară.

Potrivit publicației Wolf & Colditz, în articolul „Evaluările actuale ale costului obezității în economia Statelor Unite 1998”: „Costul total pentru persoanele supra-ponderale în economia Statelor Unite în anul 1995 a fost de 99,2 miliarde de dolari. Iar potrivit aceleiași surse, americanii cheltuiesc anual 33 de miliarde de dolari pentru produsele și serviciile de slăbit. Acestea includ produsele alimentare hipocalorice, cele îndulcite artificial, abonamentele pentru centrele comerciale de pierdere în greutate.
Iar dacă doriți să aflați dacă vă numărați printre cei supra-ponderali într-un timp în care foametea cauzează decesul unei persoane pe secundă, iată cântarul!
Cea mai mare problemă a lumii de astăzi nu o constituie oamenii care mor pe străzile din Mumbai, Zimbabwe sau Etiopia; ci este mai degrabă lipsa grijii pentru cei dezavantajați, ale căror drepturi au fost încălcate de alții. Postul oferă ocazia pentru cel care postește de a simți și de a experimenta el însuși chinul și suferința prin care trec cei săraci. O persoană care postește poate să-și economisească banii pe care i-ar cheltui în mod obișnuit pentru prânz și să-i doneze pentru a hrăni cu ei un grup de săraci. Așadar, Zakatul-fitreh (dania de la sfârșitul postului) este obligatorie și este considerată ca o întregire a postului.
Cu toate acestea, unii dintre cei care țin post dorm în timpul zilei cât mai mult posibil pentru a evita așa-numitele chinuri ale postului, iar după apusul soarelui se bucură cu lăcomie de un adevărat ospăț, pierzând astfel toate beneficiile medicale, sociale și spirituale ale postului.
Reducerea numărului delictelor și al infracțiunilor în timpul lunii Ramadan este un alt beneficiu pe care îl are postul asupra societății.

3) Vindecarea spirituală
„O, voi cei ce credeți! Și vouă vă este scris postul, precum a fost scris și leaturilor dinaintea voastră. Poate vă veți teme!” (Sfântul Coran 2:183)
În ciuda tuturor beneficiilor menționate mai sus, noi credem că cele mai importante beneficii ale postului religios sunt revigorarea și vindecarea spirituală.
Postul înseamnă interzicerea anumitor lucruri, dintre care cele mai multe nu numai că sunt în mod normal permise, ci sunt chiar esențiale în viața noastră. Prin post ne abținem de la hrană și băutură, care sunt sursele fundamentale de nutriție ale trupului nostru. Această respingere a consumului acelor lucruri care sunt permise și în mod normal folositoare este pentru a ne da tăria de a refuza acele lucruri care sunt dăunătoare și care sunt adevărate toxine pentru trup și suflet. Cu alte cuvinte, dacă suntem capabili să postim, abținându-ne de la hrana și băutura care sunt halal timp de o lună, să nu fim oare capabili să ne abținem de la băuturile alcoolice și de la mâncarea care este haram timp de un an?
Mai ales că primele fac parte dintre nevoile noastre fundamentale, iar cele din urmă nu. Postul religios nu este numai un program de regim alimentar. Când ne abținem de la alimente ni se cere să ne înfrânăm și de la toate acțiunile și intențiile nepermise. Putem numi acest proces detoxificare spirituală.
Postul, dacă este săvârșit cu intenția de a se apropia de Dumnezeu (Allah), îl înalță pe om din lumea animală în tărâmul îngerilor. De aceea ne închidem gura fizică pentru a ne deschide gura spirituală. Postim cu trupul nostru pentru a permite spiritului nostru să se înfrupte din bucatele spirituale. Când postim, ne golim stomacul de pâine pentru a-l umple cu mărgăritarele rare și nobile.
Postul reprezintă esența slujirii lui Dumnezeu (Allah)
Postul presupune înfrânare, iar înfrânarea presupune îndepărtare și detașare, iar detașarea este esența și dovada slujirii lui Dumnezeu (Allah).
Alte beneficii ale postului
Postul are multe alte beneficii cum ar fi: punctualitatea, răbdarea, recunoștința și multe altele, pe care cineva nu le poate înțelege cu adevărat dacă nu postește.

#2
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Cand se tine post potrivit islamului?
E valabil principiul postului crestin care spune ca nu trebuie sa spui nimanui ca tii post, ci eventual doar sa explici ca incerci sa tii, daca o cere contextul?
Mai am cateva intrebari carora nu le -am gasit raspunsul citind Coranul.

#3
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010
Bun, continui cu propaganda...îti raspund aici!

View Postpoarta-cunoasterii, on 27 decembrie 2012 - 21:12, said:

Acum nu aminti de porc tocmai de Craciun cand vezi si tu cate cazuri de persoane spitalizate sunt in Romania din cauza abuzurilor la masa festiva.
Si cine a zis ca scopul postului e doar empatizarea cu cei saraci? E vorba de purificare trupeasca, de purificare spirituala, de disciplina personala, de concentrare pe viata spirituala etc
Mataluta, asta numesti tu purificare? Serios? Pâna acum am subestimat puterea autosugestiei...sa-ti distrugi organismul si sa devii un pericol public este de fapt o forma de purificare!  Posted Image

http://www.iol.co.za...xperts-1.416370
Ramadan diet poses health risk

http://www.wikiislam...Islamic_Fasting
Adverse Effects of Islamic Fasting

Dehydration
One study finds that incidences of dehydration increase during the month of Ramadan

Migraines
Migraines are three times more common during Ramadan, affecting an estimated 90 million Muslims

Tachycardia, Severe Headaches, Dizziness, Nausea, Vomiting and Circulatory Collapse

Daytime Drowsiness, Alertness and Cognition
Naturally, a fast would indicate that individuals are ingesting less food. But the following two studies reveal that the decrease in the number of meals that are eaten directly disturbs normal sleep habits and thereby increases daytime drowsiness.

http://gulfnews.com/...ng-eid-1.678462
Accidents could increase by 20-50% during Eid

http://www.ncbi.nlm....les/PMC1294766/
The effect of the fast of Ramadan on accident and emergency attendances
The results are shown in Table 1. This demonstrates a significant rise in the number of Muslims attending during Ramadan compared to non-Muslims

Edited by SophistiKat, 27 December 2012 - 21:57.


#4
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostAntilopaBongo, on 27 decembrie 2012 - 21:48, said:

Cand se tine post potrivit islamului?
E valabil principiul postului crestin care spune ca nu trebuie sa spui nimanui ca tii post, ci eventual doar sa explici ca incerci sa tii, daca o cere contextul?
Mai am cateva intrebari carora nu le -am gasit raspunsul citind Coranul.

Avem postul obligatoriu, in timpul lunii Ramadan. Apoi avem diferite posturi optionale la nivelul saptamanii, lunii, in anumite zile speciale. Da, pentru musulmani e ceva firesc, nu un motiv de lauda, faptul ca postesc, asadar nu e necesar sa declame public ca tin post, dar daca e o situatie speciala si trebuie sa se scuze pentru ca nu pot manca, pot spune. De asemenea, daca musulmanul tine post optional si cineva il invita la masa, fiind importanta pentru acea persoana acceptarea invitatiei, musulmanul isi poate intrerupe postul.
In masura in care stiu, va raspund cu placere.

Sophistikat, poti sa iti dau un numar similar de articole stiintifice despre beneficiile postului. Postul exista in toate religiile si are logica si utilitatea sa pentru cel care  e interesat de o cale spirituala.

Edited by poarta-cunoasterii, 27 December 2012 - 22:02.


#5
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Eu am intrebat despre post. Poarta a fost amabila si a deschis topic.
Pe mine ma intereseaza chestiunea si rog persoanele cu o parere proasta despre inteligenta umana in general sa se abtina de la jigniri.

#6
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011
Prin acest articol vreau să vă prezint 4 învăţături pe care le-a promovat Mohamed şi despre ca Mântuitorul acestei lumi, Domnul Isus Hristos nu a spus nimic sau ne-a învăţat opusul.
1. Băuturi şi mâncăruri interzise
Mohamed – Şi băuturile spirtoase şi carnea de porc sunt incompatibile cu islamul (Sura 5:90). Mohamed personal îi pedepsea pe acei care consumau vin.
Isus Hristos - nu a judecat pe nimeni niciodată referitor la ce mănâncă sau beau. “El le-a zis: „Şi voi sunteţi aşa de nepricepuţi? Nu inţelegeţi că nimic din ce intră оn om de afară, nu-l poate spurca?Fiindcă nu intră in inima lui, ci in pantece, şi apoi este dat afară in hazna?” A zis astfel, făcand toate bucatele curate. El le-a mai zis: „Ce iese din om, aceea spurcă pe om.Căci dinlăuntru, din inima oamenilor, ies gandurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, inşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinlăuntru, şi spurcă pe om.” (Marcu 4:18-23)
2. Postul
Mohamed le cerea musulmanilor să ţină postul între prima rugăciune (la ora 4 dimineaţa) şi cea de a patra rugăciune (ora 5 seara), în timpul sfintei luni de Ramadan (Sura 2:181)
Isus Hristos nu le-a cerut imperativ ucenicilor săi să ţină postul, şi foarte rar menţiona despre acest lucru. Ceea ce evident nu reduce cu nimic importanţa postului. Postul este o atitudine a inimii, dar nu o obligaţiune de dragul religiei.
3. Răzbunarea
Mohamed “Dacă aţi primit o rană , şi ceilalţi oameni au primit răni asemenea ei. Astfel schimbăm noi aceste zile între oameni, pentru ca Allah să îi cunoască pe cei care cred şi să-i deosebească pe cei care cred şi să îi pedepsească pe cei necredincioşi” (Sura 1:140)
Isus “Aţi auzit că s’a zis: „Ochi pentru ochi, şi dinte pentru dinte.” Dar Eu vă spun: Să nu vă impotriviţi celui ce vă face rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celalt. Orişicui vrea să se judece cu tine, şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa. Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două. Celui ce-ţi cere, dă-i; şi nu оntoarce spatele celui ce vrea să se оmprumute dela tine. Aţi auzit că s’a zis: „Să iubeşti pe aproapele tău, şi să urăşti pe vrăjmaşul tău.” Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvоntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc, ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este оn ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni, şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.” (Matei 5:38-44)
4. Armament
Mohamed “O Profetule!!, Îndeamnă-i pe dreptcredincioşi la luptă! Dacă douăzeci dintre voi sunt statornici , vor birui două sute, iar dacă între voi sunt o sută , vor birui ei o mie dintre acei care nu cred” (Sura 8:65)
Isus “ Îndată, Iuda s’a apropiat de Isus, şi I-a zis: „Plecăciune, Învăţătorule!” Şi L-a sărutat. Isus i-a zis: „Prietene, ce ai venit să faci, fă!” Atunci oamenii aceia s’au apropiat, au pus mâinile pe Isus, şi L-au prins. Şi unul din ceice erau cu Isus, a întins mâna, a scos sabia, a lovit pe robul marelui preot, şi i-a tăiat urechea. Atunci Isus i-a zis: „Pune-ţi sabia la locul ei; căci toţi ceice scot sabia, de sabie vor pieri. (Matei 26:50-52)
Fie ca Dumnezeu să ne ajute să studiem Sfintele Scripturi aşa cum au fost lăsate ele, ca să putem deosebi binele de rău.

Edited by ThinkAbout, 27 December 2012 - 22:26.


#7
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 27 decembrie 2012 - 22:00, said:

Postul exista in toate religiile
El exista în toate religiile dar numai în islam îl gasim sub o forma atât de aberanta! :console:

View PostThinkAbout, on 27 decembrie 2012 - 22:24, said:

Isus Hristos - nu a judecat pe nimeni niciodată referitor la ce mănâncă sau beau.


#8
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Postul etic si postul mistic in ce conditii se tin? Cu cel de vindecare e clar.

#9
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostAntilopaBongo, on 27 decembrie 2012 - 22:34, said:

Postul etic si postul mistic in ce conditii se tin? Cu cel de vindecare e clar.

Practic e vorba de acelasi post, dar in functie de nivelul spiritual al oamenilor, acesta e tinut simultan pe trei planuri diferite. Cei mai de jos oameni nu sunt in stare decat sa se abtina de la mancare si bautura si nu au ca folos din postul lor decat foamea si setea. Cei de la nivelul urmator, pe langa postul fizic, tin si postul etic, abtinandu-se de la tot ceea ce daunator sufletului, din perspectiva morala. Acesta implica un control al gandirii si al sentimentelor, o purificare a acestui tip de ''hrana'' cu care ne alimentam fiinta. Postul superior si complet e acela mistic in care omul se intoarce complet catre Dumnezeu, fiind vorba de acea „absorbire în Dumnezeu (Al-Fana’ Fil-Lah)'', o dedicare completa a fiintei sale cunoasterii lui  si comuniunii cu Dumnezeu.

View PostSophistiKat, on 27 decembrie 2012 - 22:28, said:

El exista în toate religiile dar numai în islam îl gasim sub o forma atât de aberanta! Posted Image
Si ce e aberant la postul islamic?

#10
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012
Inteleg ca in ultima situatie se izoleaza oarecum de societate. Inteleg gresit? (Mi se pare cam greu sa tii post mistic mergand totusi la serviciu sau la scoala, unde oamenii mai injura, mai fumeaza, mai barfesc, etc)

#11
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 27 decembrie 2012 - 23:01, said:

Si ce e aberant la postul islamic?
Alo, prima mea postare de pe topicul curent îti spune ceva? Bineînteles ca nu te-ai obosit sa accesezi linkurile...

#12
AntilopaBongo

AntilopaBongo

    Lapin Kulta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,456
  • Înscris: 12.10.2012

View Postpoarta-cunoasterii, on 27 decembrie 2012 - 23:01, said:


Si ce e aberant la postul islamic?
Nimic, seamana mult cu postul negru crestin, dar unii cauta scandal. Hai sa ne concentram pe subiect, e mai productiv.

#13
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostSophistiKat, on 27 decembrie 2012 - 23:03, said:

Alo, prima mea postare de pe topicul curent îti spune ceva? Bineînteles ca nu te-ai obosit sa accesezi linkurile...
Asta e aberant? Scuze, dar stii ca postul calugaresc este de trei sau sapte sau macar o zi completa de post negru, fara mancare si apa (stiu ca exista si varianta cu apa). Si totusi exista studii care demonstreaza ca e foarte benefic, desi e mai dur decat cel musulman. Ti-am mai zis, studii stiintifice gasesti si pro si contra, dar eu cred ca sunt mai multe pro si experienta atator oameni religiosi, din toate credintele, care continua sa tina post de secole, o demonstreaza. Boli ajung sa aiba mai mult cei care nu recurg la astfel de perioade de purificare, de aceea e si inclus in anumite programe occidentale de organizare sanatoasa a vietii.

Edited by poarta-cunoasterii, 27 December 2012 - 23:08.


#14
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 27 decembrie 2012 - 23:08, said:

Scuze, dar stii ca postul calugaresc este de trei sau sapte sau macar o zi completa de post negru, fara mancare si apa (stiu ca exista si varianta cu apa).

Si totusi exista studii care demonstreaza ca e foarte benefic, desi e mai dur decat cel musulman.

anumite programe occidentale de organizare sanatoasa a vietii.
Stilul de viata monahal e aberant si împotriva naturii, dar noi aici vorbim de oamenii de rând.

Mataluta, alea-s studii realizate în subsolurile bisericii (metaforic vorbind), de organizatii cu afiliere religioasa, evident finantate de Biserica...

Dietele si regimurile concepute de nutritionisti nu au nici o legatura postul.

#15
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011
Planificarea unui stil de viata sanatos nu are legatura cu prescriptiile religioase
Si oricum in statele islamice nu exista o cultura a sportului de masa
Femeile avand restrictii enorme.

#16
Bluebrain

Bluebrain

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 820
  • Înscris: 22.11.2012

View Postpoarta-cunoasterii, on 27 decembrie 2012 - 21:34, said:

Potrivit multor hadis-uri, Tora i-a fost revelată lui Moise (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 16 Ramadan, Evanghelia i-a fost revelată lui Iisus (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 12 Ramadan, Psalmii i-au fost revelaţi lui David (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 18 Ramadan, iar Sfântul Coran în Noaptea Qadr (cel mai probabil noaptea de 23 Ramadan).
asa ca este limpede ca Moise, David, Iisus si toti ceilalti, au fost mahomedani

glumesc

Edited by Bluebrain, 28 December 2012 - 12:14.


#17
ThinkAbout

ThinkAbout

    RhetoricalWind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 68,013
  • Înscris: 19.03.2011

View Postpoarta-cunoasterii, on 28 decembrie 2012 - 12:14, said:

Potrivit multor hadis-uri, Tora i-a fost revelată lui Moise (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 16 Ramadan, Evanghelia i-a fost revelată lui Iisus (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 12 Ramadan, Psalmii i-au fost revelaţi lui David (Pacea fie asupra sa!) în ziua de 18 Ramadan, iar Sfântul Coran în Noaptea Qadr (cel mai probabil noaptea de 23 Ramadan).
Este distractiv sa vezi ca in ceea ce priveste quranul, data este probabila in timp ce pentru restul torah si evanghelia data este certa
La o analiza rationala a celor expuse de poarta mai sus se observa ca evreii si crestinii opereaza cu certitudini iar musulmanii cu probabilitati.
Nici nu ne indoiam de asta.

#18
abbulafia

abbulafia

    mafiotul gandacos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,549
  • Înscris: 18.02.2010
Este cel putin nerecomandabil sa stam azi cu cafeaua in fata cu punga de cartofi prajiti alaturi si sa judecam cate toxine,cate proteine,cate lipide,adauga sau elimina un om care posteste.
Este mai mult decat nepotrivit sa bagam in tiparele gandirii si comportarii de azi practici vechi de sute de ani,ba sa le mai gasim si hibe.

Lucrurile s-au scimbat.
Insasi biserica,atat de anchilozata in canoane da diferite dispense si usurari.
Religia a avut rolul ei pozitiv pana la o vreme anumita.
ea a fost codul penal,codul civil, instructiunile de folosire ale omului, pana cand alte institutii au preluat problema si au reglermentat lucrurile laic.
Dar omul este un pastrator feroce al obiceiurilor si al traditiei.
Si e pozitiv asta.
De asemeni, daca nu are suficienta tarie sa stea pe propriile picioare si cauta mereu ajutor spiritual,aceste obiceiuri-precum postul,sunt un prilej mai mult spiritual de de impacare al omului cu sine si cu divinitatea.
Lui ii face bine.
De ce sa il criticam noi ?
De ce sa gasim numai ciudateniile din ei si sa uitam ca a merge pe o camila din oras in altul era cale de o zi....
Ca obiceiurile s-au dezvoltat pe zone geografice si mai tarziu pe zone de influenta religioasa ?
Felul de a posti,durata postului,frecventa lui anuala si momentele de reculegere sunt ceva atat de personal.
Si venim noi acum sa le criticam si persiflam...?
Sa le remarcam pe unele ca pozitive iar pe altele negative?
Cand de fapt sunt identice in intentie ???
De ce ??

Edited by abbulafia, 28 December 2012 - 14:42.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate