Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
unelte taiat pomii fructiferi
Last Updated: Apr 13 2024 08:35, Started by
mircea6544
, Nov 18 2012 21:05
·
28
#487
Posted 15 March 2019 - 00:27
Flambarea cu alcool e cea mai blanda, nu cumva sa creada cineva ca merge la fel cu butelia de aragaz cum pomenea colegul!
Eu la asta m-am referit dar te-ai facut ca nu intelegi...doar de dragul de a te contrazice cu orice pret. Si repet ca sa fie clar, in niciun laborator din lume nu se sterilizeaza scule metalice la aragaz, cu atat mai putin in livada... Edited by subway_guru, 15 March 2019 - 00:33. |
#488
Posted 15 March 2019 - 07:37
Eu ma refeream la flambare ca si procedeu in general, pt ca despre asta se discuta. Si atat.
Ca e cu alcool sau cu napalm, ca e o secunda sau nu si alte asemene detalii..deja astea sunt alte discutii in care nu ma bag pt ca oricumnu consider metoda una viabila in camp. |
#489
Posted 15 March 2019 - 10:07
Ceea ce se stie despre sterilizarea cu alcool, cum ar fi spiritul de exemplu, este ca aceasta metoda este una care nu omoara toti microbii, virusii, deci nu este tocmai cea mai buna varianta.
https://s3.wp.wsu.ed.../03/Pruning.pdf |
#490
Posted 15 March 2019 - 20:56
Eu foloseam o sticluta de parfum pe care o umplusem cu spirt medicinat. Acum m-am dus la dulapiorul cu chimicale de curatenie prin casa si am gasit un pulverizator pe care scrie Sanytol dezinfectant pentru bucatarie. Zacea pe-acolo de nu stiu cand nu dadea nimeni 2 bani pe el asa ca l-am confiscat eu. Din cate am citit este mai bun decat spirtul pentru dezinfectat uneltele de taiat pomi
|
#491
Posted 15 March 2019 - 21:14
Nu folosesc nimic la taierile de iarna, ia vegetatie cred ca se cere, acum cand e in repaus nu vad ce boli sunt activate sa le transmit prin foarfeca. La vie inseamna sa ma prinda infloritul cu taierea la cat am de defrisat.
Edited by calinus68, 15 March 2019 - 21:16. |
#492
Posted 15 March 2019 - 21:21
Nici eu nu dezinfectez nimic si niciodata, iar de dat cu mastic pe rani, iarasi deloc.
|
#493
Posted 15 March 2019 - 21:28
Teoria e frumoasa, eu am pus spirtul intr-un borcan si scufundam foarfeca, dupa cam al 15-lea pom mi-a pierit tot cheful asa ca dezinfectam doar cand schimbam specia. Oare cei care taie sute de pomi pe zi au timp sa faca operatia asta la fiecare pom?
|
#494
Posted 15 March 2019 - 21:33
Nu fac stai linistit l-ai vazut pe Simonit cu tot show-ul pe care il face nu da niciodata cu nimic pe foarfece trece de la un butuc la altul fara sa dezinfecteze. Unul ca mine isi poate permite sa piarda timpul cu asa ceva dar aia care taie de dimineata pana seara banuiesc ca nu fac asta poate doar cand schimba tarlaua
|
#495
Posted 16 March 2019 - 08:12
Simonit taie pomi?
Pe bune, le amestecati de nu o sa se. Mai inteleaga absolut nimic util de aici. In primul rand ala taie vita de vie si nu pomi. In al doilea rand prin plantatiile serioase oamenii au un specialist care sta cu ochii pe plante si acolo se fac tratamentele sau interventiile necesare intocmai cum trebuie si la timp. Voi taiati cine stie unde, cine stie ce si cine stie ce minuni or fi prin pomii aia. E cu totul si cu totul alta poveste. Aplicat, unde e necesar sa va luati VOI masuri de igiena mai speciale, implicit sa fiti atenti ce taiati si sa mai curatati sculele cu dezinfectant? In primul rand in cazul speciilor sensibile atacului de erwinia, adica gutui-par si chiar mar(in sensul ca poti infecta si marul) La samburoase, in special la pruni dar nu numai. Numarul pomilor virozati e foarte mare si e util sa acordati atentie acestui lucru pt ca viroxa se poate intinde usor si la alte specii chiar daca prunul ramane specia "favorita". Un alt exemplu de patogen care da batai de cap e pseudomonas...ciresul e un exemplu de specie foarte des atacata. Mai sunt probleme, acestea sunt doar cateva exemple flagrante care impun atentia celui care taie. Nicio metoda de sterilizare de acest gen, puf puf si dagi bataie, nu e 100% sigura insa combinata cu alte lucruri pe care l3 faci(sau dimpotriva, nu le faci), reprezinta un set de masuri de igiena care ajuta mult la limitarea imprastierii bolilor. De exemplu daca vezi ca pomul e afectat de o boala, foc bacterian sa zicem... Acum in uscat e adevarat ca bacteria nu prea e activa samd... Dar nu stric sa tai mai mult sub zona afectata, in lemn care esti sigur ca nu e afectat, si apoi inainte sa treci mai departe sa cureti bine foarfecA. Sau la un samburos nu te duci ca berbecul cu foarfeca in zona afectata sa umpli foarfeca de mizerii si apoi treci mai departe... Tai in lemn sanatos si apoi curetibine foarfeca. La pruni daca tai la vecinul si nu stii ce e cu pomii aia, chiar daca sa zicem ca e probabil ca daca unul e virozat si altii sa fie pt ca insectele imprastie oricum virusul, tot e bine sa dezinfectezi de la un pom la altul, cu mai mare atentie cand treci la cei tineri care poate nu au apucat sa fie virozati, inca, si apoi cand pleci la alt vecin sau acasa, bagi foarfeca in solutie ca sa o cureti mai serios. Voi aveti in unele cazuri 3 pomi, taiati mai mult nu, habar nu aveti unii... Dar in ultimele postati sau pagini dacavine unul si citeste deja poate usor concluziona ca oricum nu conteaza... FALS... Igiena taierilor, subiect care implica SI sterilizarea insteumentarului dar SI alte masuri, este un lucru extrem de important. Taierea e chirurgie, asa cum doctorul isi dezinfecteaza bisturiul si tu iti dezinfectezi foarfeca... Nu la fiecare taierede ramura dar in mod sigur cand se impune.. Si se impune de suuficiente ori. La fel cum o conduita de Un anume fel e necesara in viata de zi cu zi, la fel si cand lucreziin livada e nevoie sa faci lucrurile intrgun anume fel... Nu mergi prin gunoi pe strada, te feresti de mizerii cat poti.. Apoi nu intri in casa, te descalti, nu te duci cu rahatul in varful patului... Te speli pe mani cand vii d3 afara, inaint3 sa pui mana pe mancare... Si tot asa... Normal ca unii zgarma in closet si apoi pun mana pe sandwich, poate nu patesc niciodata nimic... Asa si? Asta e un mod normal de a face lucruri? Nu, e o exceptie, la fel cum in extrema cealalta unii se spala si cu clor si tot se imbolnavesc... Ideea e sa gasim o zona medie, de bun simt, un set de masuri de igiena care sa limiteze problemele in cazul majoritatii situatiilor/indivizilor. Nu mai comparati voi ce face unu intrgun laborator sau o sala de operatii cu extrema cealalta, ce fac uniiin africa, pt ca apoi sa concluzionati ciudatenii valabile pt curtea voastra. Trebuie doar putin bun simt, sa ai in vedere ca taierea e un fel de chirurgie si ca e nevoie sa lucrezi cat mai curat si sa fii atent la ce faci, in functie de conjunctura alegi masurile optime de igiena dar si abordarea... Ce tai, cum tai, unde tai, uneori dezinfectezi dupa fiecare taietura, alteori dupa fiecare pom, alteori odata la cativa pomi.. |
#497
Posted 17 March 2019 - 18:51
Evident. La altoire nu doar igiena e importanta ci si viteza de executie pt a preveni oxidarea.
|
#498
Posted 01 April 2019 - 10:05
Am avut o comanda la magazinul de scule si, pentru a beneficia de transport gratuit, am pus in cos si o foarfeca de taiat. Pretul a fost 28 lei, unul de corect zic eu. Are manere de aluminiu, este usor de tinut in mana. Lama de taiere nu este chiar estetica (otelul are urme de prelucrare) dar taie curat. Ca minus, in momentul in care am inlaturat ambalajul in care a venit, a trebuit sa scot un surub si cred ca atunci s-a modificat cuplul de strangere al lamelor. La prima taiere, cele doua lame s-au blocat. Am desfacut putin piulita, am gresat lamele si si-a revenit dar parca nu se deschide asa cum ar trebui, lejer. Nu am avut timp sa o biililesc mai mult. In rest taie bine, pare rezistenta, cred ca poate fi o alternativa la foarfecile ieftine de pe piata. De 2 ani folosesc tot o foarfeca ieftina, Belota la 24 lei de la Dedeman de care sunt multumit.
Attached Files |
#499
Posted 01 April 2019 - 10:50
Pentru crengi groase avem o foarfecă telescopică din Lidl. E al 2-lea an cînd am băgat-o în lăstăriș de prun și corcoduș. I-am luat și la tata una.
Pentru rămurele mici .. avem vreo 4 foarfeci de diverse origini. Mai greu e să oprim copiii din tăiat tot ce prind |
#500
Posted 03 April 2019 - 20:48
#501
Posted 03 April 2019 - 21:23
gabiroa, on 23 februarie 2019 - 13:32, said:
Imi trebuie si mie un fierastrau ca lumea deocamdata am taiat cu o gioarsa de 15 lei dar pana la anul nu cred ca voi avea nevoie asa ca incep sa ma documentez de pe acum, sa fac alegerea si sa urmaresc eventuale promotii chilipiruri etc. ionathan, on 24 februarie 2019 - 21:11, said:
pomi intretinuti corect, aproximativ aceeasi oameni in echipa, mar, cires, prun, piersic, 90 RON pe zi, o mancare calda la amiaza, cafea, suc, vin, o palinca, decontat combustibil naveta cca 20 km, jud Salaj |
|
#502
Posted 03 April 2019 - 23:30
mircea11s, on 03 aprilie 2019 - 20:48, said: Daca spui tu ... hmmm Spun. Un pom intretinut corect nu ar trebui sa anunga sa ai nevoie de taieturi in ramuri care necesita motofierastrau. Deja si fierastraul de mana in multe situatii indica faptul ca nu s-a taiat la timp dar sa zicem ca sunt multe situatii in care necesar. Sa bagi drujba insa inseamna ca tai ditamai lemnele si deja aia nu mai e taiere, aia nu mai e livada. In opi ia mea livada inseamna o treaba care implica ingrijire permanenta si lucruri facute cu cap, nu o adunatura de pomi care cum. Sa dai jos de la 3m inaltime lemne de taiat cu drujba e si mai dihai... Daca sus trebuie drujba, jos cat de groase sunt? Iarasi, pt mine livada inseamna, in afara de ingrijire permanenta si faptul ca avand multi pomi, bagand munca si bani, trebuie sa fie si relativ profitabila economic. In 2019 imi e foarte greu sa cred ca asemenea pomi au vreo legatura cu rentabilitatea. Evident ca exceptii or fi insa nu consider ca exceptiile schimba normalul. Fiecare taie cu ce vrea, unii pot folosi si toporisca, euam propriile mele pareri despre ce e aia livada, ce e ala pom fructifer dintr-o livada si ce instrumente sunt necesare pt munca in livada. Ps. Ai eu am folosit drujba, nu la mine, la altii. Si eu am sau m-am intersectat cu pomi mari, batrani, cu aituatii in care a primat altceva decat economicul samd. Totusi, un pom de la strabunicul pe care il tin in viata cum pot, o regenerare a catorva pomi samd... Nu fac regula si nicidecum nu justifica investitia intrgo scula gen drujba |
#503
Posted 03 April 2019 - 23:36
Nu crede ca toate livezile sau parcelele sunt taiate anual. Ba nu sunt bani, ba nu sunt oameni destui,etc. No, dupa ce ai lasat o parcela de prun vreo 4-5-6 ani netaiata, cu ce crezi ca intri in ea ? Cu fierastraul ? Ii ia gaia pe taietori.
Trec aproape zilnic pe langa o parcela de prun care nu a mai fost taiata de 5 ani. In vara m-am plimbat pe 3 intervale lungi de cca 200 m si abia am gasit vreo 10 ramurele bune de altoit. Domnu' senator stropeste si culege, atat. La celelalte specii si taie. O alta livada de vreo 400 si ceva de ha lucrate, au lasat din motivele de mai sus cativa ani parcele de prun netaiate. Anul trecut au reusit de au mai taiat jumatate dintr-o parcela. Nu peste tot sunt livezile ca-n revista si nici lucrurile facute ca la carte. S-atunci trebuie dres cumva busuiocul. Edited by mircea11s, 03 April 2019 - 23:55. |
#504
Posted 04 April 2019 - 07:23
Nu cred nimic.
Am spus doar ca drujba nu are ce cauta in livada iar sensul e ca nu e notmal sa ajungi sa ai nevoie de drujba. In spiritul discutiei, un om normal nu ate de ce sa isi cumpere asemenea instrument pt livada. Parerea mea(asta dupa ce si eu am taiat pe la unu-altu destulcqt sa am pareri) este ca pomi nu mai faci din asemenea ciumafai sau daca faci trebuie munca si cunostinte, e mai intelept sa replantezi. Nici buldo-ul nu e un insrument pe care sa ti-l cumperi pentru munca in livada si totusi... Cu ce crezi ca as intra eu in asemenea situatii? ;p |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users