Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 

Soba ce foloseste 80% mai putin lemn si nu scoate fum

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
160 replies to this topic

#19
mikaell21

mikaell21

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 179
  • Înscris: 05.10.2005
Mai depinde si de izolatia locuintei. Poate ca o soba normala pare mai ok daca locuinta pierde caldura la greu, pentru ca se reincalzeste ceva mai repede (cel putin cat timp arde focul si cu un consum mare de lemne + fum), dar pentru o casa care are ceva izolatie poate fi o solutie foarte buna si economica.

Pe de alta parte, daca evacuarea sobei ramane neizolata si se folosesc lemne uscate, timpul de incalzire poate fi la fel ca al unei sobe clasice.

#20
burvir

burvir

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 18.12.2011
Doresc sa construiesc acest tip de soba, dar, nefiind cunoscator al limbii engleze, mi-e greu sa inteleg anumite detalii din multele filmulete pe care le-am vaz't.
întru aceasta, rog pe oricare binevoitor si cunoscator al fenomenului sa-mi ofere lamuririle necesare:
-de ce ste nevoie sa fie izolata camera centrala a sobei?:
-este aceasta o izolatie sau un acumulator termic?:
-sus-numita camera centrala e musai a fi construita din teava de otel (am vaz;t un filmulet unde un mesteritor o facea din tabla subtirica-subtirica), cunoscuta fiind lipsa de maniere a focului vs otel?:
-O pot face din caramida refractara? atunci va avea forma rectangulara si exista riscul sa se adune fumurile prin colturi si sa chicoteasca pe sama mesterului care nu are habar de curgeri laminare si turbionare si de post-combustie si sa purceada la decorarea camerei in gri de Valea Jiului ?
-cat ar trebui sa fie distanta de la capatul tevii pana la capacul sobei?:

daca imi veti ierta exprimarea un pic colorata,o sa va fie mai usor sa ma ajutati.
eu va multumesc de pe acum.

#21
dana2010

dana2010

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 26.03.2010
am vazut ca a mai intrebat cineva, dar nu a primit raspuns - cat costa?

#22
wizzardro

wizzardro

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 335
  • Înscris: 08.03.2004
Pai e DIY. Nu o sa gasesti de cumparat, cel putin din ce am vazut eu pe site.
E interesant ca nu au aratat in video cum e cand aprinzi focul... pana are tragere soba. Daca ai de una de asta e interesant iarna cum stai dimineata cu geamul deschis sa iasa fumul din casa. Plus ca hornul trebuie curatat ... oare cum fac asta fara sa strice minunatie de constructie.
Oricum e interesanta soba.

#23
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
@BURVIR:

se izoleaza camera de ardere ca sa atinga temperaturi cat mai inalte, pentru o ardere curata

de preferat sa fie izolata cu masa termica mai mica.

materialul... depinde cat vrei sa fie de durabil. de la tabla la samota.

canalul de foc poate fi si rectangular, nu-i problema

nu am inteles la ce distanta te referi (de la teava la capac)

#24
burvir

burvir

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 18.12.2011
Multumesc pentru lamuriri.
INtrebarea se referea la distanta de la capatul de sus al camerei de ardere pana la capacul sobei.
Referitor la sectiunea camerei de ardere, am vaz't intrun filmulet o simulare pe calculator in care curgerea fumului avea forma spirala,de unde resulta ca preferabila ar fi sectiunea circulara (parerea mea).
Oricum, eu astept binevoitorii cu orice lamurire ori sfat,chiar legata de  forma si materialul de constructie (am procurat de la fier vechi o butelie de aer de RABA, dar parca as prefera constructia din samota ori cahle de terracotta pentru un aspect agreabil),de asemenea parca as vrea sa infasor o teava de cupru in jurul camerei de ardere pentru ACM.

Orice sfat, orice idee fi-va binevenita.
Multumesc de pe acum

#25
7culori

7culori

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 19.02.2010
A vazut cineva macar poze cu astfel de sobe construite din teracota? Teracota poate fi dispusa etajat si mobil ,pentru a putea fi curatata prin interior in caz de infundari?
Banuiesc ,nici n-ar fi nevoie de etaje ,fiind fara fumuri in interior ar fi usor de desfundat /curatat ,la fel ca cele clasice de teracota care au acel mic capac lipit cu lut.

O economie de lemne si de 30-40% ,ne-ar scuti de mult efort si pierdere de timp de cumparat lemne,mi-aduc aminte ca parintii mei ,mergeau la padure ,si jumate din timpul unui anotimp era sacrificat pentru facutul rost de lemne,padurarii aveau atunci oameni ai lor de care se ajutau si nu oricine putea face rost de lemne oricum!
  Acum e mai usor ,ai bani cumperi,atunci faceai claca!la padurar!
Acum betele si cocenii ramasi pe cimp sunt arati odata cu pamintul, atunci lumea mergea si-i stringea de pe cimpuri ,greu mai era!

Una din cele mai mari probleme ale economiei ,chiar asta este -incalzitul pe timp de iarna ,daca nu se vor gasi solutii ,in zece ani vom ramine fara paduri,dar plini de stufarisuri! Pentru ca nimeni nu mai scoate pomii cu radacina ,ci e mai usor sa-i ia decit trunchiul!

#26
amazonianul

amazonianul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 224
  • Înscris: 22.01.2010
Ei, economia de lemn nu cred ca se poate duce pana la 80%, dar 20% e rezonabil si face ca efortul depus pentru construirea unui asemenea arzator sau soba chiar sa merite si sa fie o miscare inspirata. eu o sa incerc sa construiesc un arzator adaptat la centrala mea. rezultatul spre care tintesc este o ardere cu gazeificare la un cazan atmosferic.

#27
all6

all6

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 10.04.2011
http://web4deb.blogs...ass-heater.html

cum curata de cenusa "soba"  ?
fum in camera tot intra , cred eu ? Daca se strica ventilatorul de la cosul de fum soba este inutilizabila ?
"gura sobei" este mica pentru a intra cat mai putin fum in camera ? o "gura de soba " mai mare ar face soba nefunctionala ?

#28
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Nu am facut personal o asemenea soba dar am folosit sobe clasice in tot felul de conditii asa ca pot sa va spun urmatoarele:

De functionat, functioneaza, chiar foarte bine, cu cateva problemute:
- La inceput, tirajul e foarte mic, determinat doar de diferenta de temperatura intre aerul de afara si cel din casa (intre 10 si 30 grd). din fericire, nu e nevoie sa o incarci cu lemne ca pe o soba clasica; Presupun ca se poate aprinde astfel: se aprind cateva hartiute in focar, apoi altele, cam 30 sec, apoi se trec la aschii subtiri de lemn, apoi gradual. Cam in 4-5 minute se pot baga crengi, focul arde deja normal.

Randamentul in timp, nu cel al incalzirii imediate, depinde de constructia "fumurilor", adica canalele de dupa "butoi", aproximativ ca la o soba de teracota. Deci nu depinde de butoi. Acesta ofera avantajul incalzirii "instant", dar si dezavantajul ca se face mult prea cald daca ai termoizolatia casei slaba (pentru ca vei fi nevoit sa faci un foc mai intens si cu mai mult combustibil, ca sa "tina").

Eu sunt adeptul termoizolatiei. Costa mai mult la inceput, dar dupa....o domnesti..

#29
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Tei Traduceri Ecologice Independente
Dragi prieteni,
Suntem tare bucuroși să anunțăm apariția în limba română, în traducerea gratuită a grupului TEI, a splendidei cărți a lui Ianto Evans și Leslie Jackson despre "sobele-rachetă" - "o carte despre un sistem unic de încălzire, care va deveni nepreţuită şi fascinantă pentru oricine doreşte să se încălzească cu lemne şi să-şi menţină confortul 24 de ore pe zi."
Dar, înainte de a vă îndruma către linkul cărții, am dori să vă spunem câteva lucruri foarte importante din "culisele" TEI.
La acest moment, avem traduse integral sau în proporție de peste 90% nu mai puțin de 10 cărți (!) (estimăm că în aproximativ o lună, la acestea se vor adăuga încă 4. Și peste încă o lună, încă 4. Știm, e absolut îngrozitoare această perspectivă :) ).
Aceste cărți aparțin următoarelor domenii: agricultură sustenabilă și permacultură (3 cărți), economie alternativă (2 cărți), arhitectură ecologică (o carte), sere și unelte gospodărești pe care le poți construi singur (2 cărți), Peak Oil și efectele acestuia (o carte), pedologie și microfauna solului (o carte). Toate, fără excepție, sunt cărți esențiale, multe dintre ele devenite deja clasice.
Înainte de a ajunge la public, fiecare dintre aceste cărți trebuie să fie citită și corectată paragraf cu paragraf, frază cu frază, de un redactor - adică de un om care cunoaște foarte bine și limba română, și limba-sursă (engleza sau franceza). O muncă dificilă, care cere mult timp, multă atenție și foarte multă răbdare. În acest moment, mica noastră echipă de redactori nu poate acoperi decât o mică parte din cantitatea de pagini traduse. Așadar, pentru ca cele 10 cărți despre care spuneam mai sus să poată ajunge să fie distribuite liber, ca și celelalte cărți TEI, avem o imperioasă nevoie de noi redactori.
Nu putem oferi bani, fiindcă TEI e un grup de voluntari. În schimb, oferim o echipă mai motivată decât orice multinațională, accesul la cărți superbe care vor fi citite ulterior de câteva mii de oameni, mândria de a fi contribui la un proiect fantastic de frumos și certitudinea că lucrând bine și cu folos împreună, vom face din România un petec de pământ mai bun și mai respirabil.
Aceia dintre voi care pot să-și asume această sarcină pe cât de dificilă, pe atât de nobilă, sunt rugați să ne scrie la carti.din.tei [a rond] gmail.com .
Firește, avem în continuare nevoie și de traducători (amatori sau profesioniști) din limbile engleză și franceză. Ne pot găsi la aceeași adresă: carti.din.tei [a rond] gmail.com
În final, vă rugăm să distribuiți linkul de mai jos însoțit și mesajul de mai sus.
Și acum, în aplauzele Dvs., Ianto Evans și Leslie Jackson: :)
http://www.scribd.co...ă-termică-TEI

#30
panoramic66

panoramic66

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,444
  • Înscris: 14.02.2011
O soba interesanta. Ma gandesc la o eventuala aplicatie in casa moderna vrs. casa-economica pentru un schimbator de caldura cu apa.
De aici, cu apa calda obtinuta sa pot alimenta o baterie de post-incalzire in cuplaj cu un recuperator de caldura HRV sau acm pentru baie/bucatarie.
Se potriveste?  [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/7wqJQmD-eVo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

.

View Postblimpyway, on 27 martie 2013 - 08:09, said:

...........
Și acum, în aplauzele Dvs., Ianto Evans și Leslie Jackson: Posted Image
http://www.scribd.co...ermică-TEI

http://askwildehilde...ove-letter.html

Edited by panoramic66, 25 June 2013 - 23:07.


#31
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View PostPaulorossi, on 07 august 2012 - 11:25, said:

Salut
Detaliaza mai bine fenomenul de postcombustie la un cazan.Folosesti aerul preincalzit pentru postcombustie?
Orice desen/poza/link e binevenit.
Multumesc anticipat!

http://www.rumford.com/plans.html

#32
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dã sfaturi numai celor ce știu sa le primeascã”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Interesantă soba,chiar mă gândeam să fac o sobă la o anexă gospodărească dar trebuia să mi-o facă un sobar bine remunerat,acum parcă m-aș încumeta să-mi fac una din asta cu mâinile mele Posted Image .Nu văd sensul folosirii acelui ventilator,când de fapt ar putea fi folosită o turbină rotativă tip pălărie care se montează pe coșul de fum afară,care face un tiraj naturalPosted Image

http://mercador.ro/o...uri-ID7cqW.html

#33
stefanut23

stefanut23

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,138
  • Înscris: 02.06.2009
A reusit cineva sa o construiasca ?

#34
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Da, e destul de populara: https://www.google.r...1NInJtQbtrIDAAg

consum cu 80% mai putin decat orice alt sistem de incalzire mi se pare totusi exagerat.

#35
ceanac

ceanac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 01.03.2010

View Poststefanut23, on 08 septembrie 2013 - 11:15, said:

A reusit cineva sa o construiasca ?

Va salut
Am construit o asemenea soba in atelierul nostru si chiar e ok.
Avantaje:
1 functioneaza cu orice arde(noi folosim deseuri de la tamplarii inclusiv rumegus,ulei ars)
2 nu scote fum (cum m-am steptat)
3 partea din exterior a cosului de evacuare nu depaseste 70 de grade
Dezavantaje:
Trebuie sa ai rabdare cand o aprinzi astfel scoate fum in interior
Am sa fac un filmulet si o sa postez.

2

#36
ovidiu6616

ovidiu6616

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 27.10.2013
http://ovidiubolfan.blogspot.ro/ Am facut si eu o soba racheta. Cine vrea sa o vada poate sa acceseze acest link.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate