Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar
 pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon
 

Demisie programare

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1
Ratzian

Ratzian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 16.05.2006
Buna.

Am inceput sa lucrez la o firma de software din tara de o luna de zile si mi-a ajuns. Vreau sa plec cat mai repede. Cei din firma vor sa raman cat mai mult. Am consultat codul muncii si am cateva nelamuriri. Nu cunosc prea bine legile si de-aia intreb. Daca e cazul sa discut cu un avocat sau sa caut consultanta specializata va rog sa-mi spuneti.

Firma opereaza in modul urmator: contract individual de munca pe care e trecut salariul minim pe economie + contract intre PFA si firma care are preaviz de 90 de zile.
Am semnat contractul de munca in momentul in care m-am angajat, dar n-am incheiat niciun contract intre PFA si firma (nu aveam PFA infiintat).

De o saptamana incerc sa depun o notificare cum ca doresc sa-mi dau demisia si conform contractului de munca sa intram in perioada de preaviz. Problema e ca managerii imi spun ca trebuie sa o depun la departamentul juridic in scris notificarea.. iar persoana care "se ocupa de asa ceva" de la juridic e.. plecata toata saptamana. Cred ca ma duc cu zaharelul astia.

Mi-au spus ca trebuie sa semnez contractul intre PFA si firma, obligatoriu si ca "exitul" se face dupa 90 de zile din firma lor. Dar nu mi-au dat niciun motiv de ce trebuie sa-l semnez in momentul asta cand vreau sa-mi dau demisia si nici nu mi-au spus de ce nu pot pleca doar doar dupa perioada de preaviz prevazuta in contractul individual de munca, care e valabil.

Intrebarile mele sunt asa:
1. Din moment ce am incheiat doar un contract indiv. de munca cu ei, trebuie sa semnez si un contract intre PFA si firma? Ma poate obliga ceva sa semnez contractul ala? Ei tot asta imi spun, ca trebuie dar nu-mi spun niciun motiv de ce trebuie. Imi spun doar ca exista masuri ce se iau in cazul in care nu semnez de oarca m-ar ameninta. Nu vad de ce as semna sa mai raman inca 90 de zile la ei cand pot pleca dupa 20 de zile conform contractului individual.

2. Notificarea de incepere a perioadei de preaviz inainte de demisie nu o pot preda managerului de departament, de proiect sau oricarei persoane de la departamentul juridic? Trebuie sa o predau doar in scris persoanei care nu e? Le-am trimis e-mail, am fost in birou si-am discutat cu ei, dar mi-au zis ca trebuie sa depun in scris la juridic, practic sa mai astept pana vine persoana sa "discutam".

3. Daca nu semnez contractul cu PFA-firma atunci nu voi lua decat salariul minim pe economie de pe contr. indiv. care e semnat. In cazul asta pe langa prima luna as mai sta inca 20 de zile, perioada de preaviz doar cu salariul minim. Ce masuri ar putea lua daca nu m-as mai duce deloc pur si simplu? M-ar concedia pentru indisciplina, banuiesc. Alte masuri ar mai putea lua? Daca nu m-as duce le-as incurca proiectul pe care lucrez destul de mult.

Eu cred ca trag de timp pana sa-mi dau demisia sau sa ma faca sa mai stau inca 90 de zile daca semnez contractul PFA-firma. Ii inteleg ca e nasol sa plece un angajat dupa prima luna, dar e dreptul meu sa-mi dau demisia.

In firma asta in fiecare zi cand ma duc la servici parca ma duc pe front la lupta... In nicio firma unde-am mai lucrat n-am patit chestia asta.

Edited by Ratzian, 02 March 2012 - 01:14.


#2
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003
Nu trebuie sa semnezi nimic in legatura cu PFA. Oricum e dubios, codul fiscal "sanctioneaza" PFA si salariat la acelasi client/angajator.

Quote

ART. 7 Definiții ale termenilor comuni
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplinește cel puțin unul dintre următoarele criterii:
    a) beneficiarul de venit se află într-o relație de subordonare față de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, și respectă condițiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuțiile ce îi revin și modul de îndeplinire a acestora, locul desfășurării activității, programul de lucru;
    b ) în prestarea activității, beneficiarul de venit folosește exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spații cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecție, unelte de muncă sau altele asemenea și contribuie cu prestația fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu și cu capitalul propriu;
    c) plătitorul de venit suportă în interesul desfășurării activității cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizația de delegare-detașare în țară și în străinătate, precum și alte cheltuieli de această natură;
    d) plătitorul de venit suportă indemnizația de concediu de odihnă și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
http://static.anaf.r...m#_Toc304299642

Legat de demisie: http://www.codulmunc...tiunea_8_1.html

Iar daca nu si nu, pleaca, lasa-i balta ca nu-ti ia nimeni capul.

Edited by neagu_laurentiu, 02 March 2012 - 01:29.


#3
Ratzian

Ratzian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 16.05.2006

View Postneagu_laurentiu, on 2nd March 2012, 01:22, said:

Nu trebuie sa semnezi nimic in legatura cu PFA. Oricum e dubios, codul fiscal "sanctioneaza" PFA si salariat la acelasi client/angajator.

http://static.anaf.r...m#_Toc304299642

Legat de demisie: http://www.codulmunc...tiunea_8_1.html

Iar daca nu si nu, pleaca, lasa-i balta ca nu-ti ia nimeni capul.

Multumesc mult pentru raspuns

Asta intentionez sa si fac, sa plec si sa-i las balta. Nu merita sa ma stresez pentru ei. La inceput mi-au spus ca e important proiectul, ca se bazeaza clientii si ca nu mai au cand sa gaseasca pe cineva in timp util, povesti... Apoi au inceput sa creasca volumul si sa ma ameninte.

Nu cred ca ar conta la ceva faptul ca as avea trecut indisciplina pe cartea de munca, oricum. Mi-e sa nu ma dea in judecata ca le-am adus prejudicii, ca am plecat si i-am lasat cu buza umflata... Practic de-asta ar trebui sa fie perioada de proba in primele luni, sa poti pleca sau sa renunte ei la tine

Edit: Nu stiu exact cum fac cu PFA-ul ca am lasat-o balta inca din prima saptamana cand am vazut cum se poarta.. Ma gandeam eu ca nu ar fi tocmai "corect"

Edited by Ratzian, 02 March 2012 - 01:38.


#4
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003

View PostRatzian, on 2nd March 2012, 01:37, said:

Nu cred ca ar conta la ceva faptul ca as avea trecut indisciplina pe cartea de munca, oricum. Mi-e sa nu ma dea in judecata ca le-am adus prejudicii, ca am plecat si i-am lasat cu buza umflata...
Nerespectarea preavizului poate incheia raportul de munca cu o insemnare precum ca nu ai respectat nu stiu ce articol din lege. Cartea de muca nu mai exista dar ramane in registrul electronic. Asa, si ? Urmatorul angajator e interesat de povesti "amoroase" ? Stie si el prea bine cum pleci de undeva, nu de bine !
Pot sa te dea in judecata. Si ? La cat de "important" erai cu salariul minim mare prejudiciu le aduceai ! Oricum nu pierd ei timp si bani pentru a castiga nimic.

Edited by neagu_laurentiu, 02 March 2012 - 01:53.


#5
Ratzian

Ratzian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 16.05.2006

View Postneagu_laurentiu, on 2nd March 2012, 01:44, said:

Nerespectarea preavizului poate incheia raportul de munca cu o insemnare precum ca nu ai respectat nu stiu ce articol din lege. Cartea de muca nu mai exista dar ramane in registrul electronic. Asa, si ? Urmatorul angajator e interesat de povesti "amoroase" ? Stie si el prea bine cum pleci de undeva, nu de bine !
Pot sa te dea in judecata. Si ? La cat de "important" erai cu salarul minim mare prejudiciu le aduceai ! Oricum nu pierd ei timp si bani pentru a castiga nimic.

Ai perfecta dreptate in ce zici. Aveam nevoie de cineva care sa-mi spuna asta.

Unde am muncit inainte a mers totul foarte usor la demisie, am discutat amiabil, contra-oferte etc. E prima data cand patesc asa ceva. :)

#6
programador

programador

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 05.12.2009
Mentionand inainte ca nu am specializare juridica, incerc sa raspund:
1. Din punct de vedere juridic nu este nicio legatura intre contractul de munca si contractul dintre PFA si firma. Cu ce sa te ameninte? Daca te ameninta pe baza contractului de munca, ar trebui sa aduca dovada motivului. Nu are cum sa te ameninte pe baza contractului dintre PFA si firma, deiarece nefiind semnat, nu are efecte pe plan juridic.

2. Notificarea perioadei de preaviz se lasa la registratura. Formulezi demisia in atentia managerului de departament si spre stiinta  departamentului juridic, in doua exemplare, dintre care unul ramane la tine. Sa ai grija ca pe exemplarul tau sa fie trecut un numar de inregistrare si data corecta. De la acea data incepe perioada de preaviz, indiferent cand cererea va ajunge la departamentele destinatare. E-mail-ul sau discutia cu ei nu au valoare.

3. Situatia e cam complicata. Pe langa concedierea pentru indisciplina, vor putea pune concedierea cu notarea pe cartea de munca (pct ...) sau/si iti vor intenta proces in cadrul caruia ar putea sa-ti ceara daune (destul de mari daca le-ai incurca destul de mult). Dar daca oficial ai salariul minim pe economie, nu imi dau seama cum vor face dovada ca le-ai incurca destul de mult.

#7
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003
Sunt angajatori si angajatori. Aici nu o sa-ti iei banii pe zilele lucrate, se gasesc motive, o injuratura de ambele parti si... mergi mai departe.

#8
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006
Eu zic sa te duci la ei si sa ceri desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, incepand cu a doua zi. Le pui in vedere ca in caz contrar, dai un telefon la ITM si povestesti schema cu PFA-urile si ca refuza sa iti inregistreze cererea de demisie. Un control de la ITM ii va incurca mai mult decat ii incurca faptul ca tu pleci (aia vin, si nu pleca cu mana goala), asa ca probabil vor accepta. Nu ii lasa balta pur si simplu, deoarece pe urma poti tu sa ai probleme. Cine stie cand o sa vrei sa te angajezi nustiuunde si vre-una de la recrutare descopera ca ai fost sanctionat cu indisciplina si te lasa cu ochii in soare. Nu toata lumea vrea sa aiba de a face cu oameni care pleaca pur si simplu de la locul de munca si-si lasa balta proiectele, mai ales ca in Romania angajatul are destule drepturi.

#9
BlueSoon

BlueSoon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,526
  • Înscris: 10.06.2006
Cum zice si  @ andrei_0, merita sa le faci un pic de stres pt ca nu esti sclavul lor. Eventual rezolva ti de un concediu medical :) Metode de a face rau angajatorului sunt destule   :drac:  daca chiar si-o cer.

#10
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 30.07.2007
Trimite cat mai curand demisia prin Posta, cu confirmare de primire. Intre timp negociaza acordul partilor.

#11
zile_san

zile_san

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,671
  • Înscris: 10.10.2011

View Postcrocko.dilul, on 2nd March 2012, 08:11, said:

Trimite cat mai curand demisia prin Posta, cu confirmare de primire. Intre timp negociaza acordul partilor.
sustine ce a zis crocodilul,trimiti demisia prin posta cu confirmare de primire si dupa aceea pastrezi confirmarea de primire.ce iti spun ei de pfa si contract sunt povesti,daca nu ai semnat cu ei nimic,asa ramane,nu esti tras la raspundere.vei putea sa pleci dupa alea 20 de zile,sau daca vrei poti evident sa pleci maine(sau luni) si daca te ameninta mergi direct la itm unde asa cum zicea un coleg mai sus aia nu pleaca cu mana goala,doar e criza la bugetul statului.

#12
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005
Nu știu de ce vă complicați cu poșta.
Atât timp cât nu există contract între Firmă și PFA, nu există nici cele 90 de zile.
Scrie tu frumos demisia și depune-o la secretariat cu număr de înregistrare.
Atâta tot.

L.E. Nu uita să iei o copie după ce a fost înregistrată.

Edited by sfantu.dracu, 02 March 2012 - 12:37.


#13
geutz

geutz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 692
  • Înscris: 14.04.2007
In contractul de munca este prevazuta cumva si perioada de proba? Daca este prevazuta si inca nu s-a incheiat, de maine ai scapat de ei.

Codul Muncii, Art.31, alineat 3 said:

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.


#14
Ratzian

Ratzian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 16.05.2006
Va multumesc pentru raspunsuri tuturor, tot n-am reusit sa plec, ba chiar am ajuns din lac in put cu ei..

Uitati ce-am patit azi cand m-au chemat la juridic, in sfarsit dupa o saptamana sa discutam.. De ce le-a luat asa mult, nu stiu.

La angajare m-au pus sa semnez un contract intre mine ca persoana fizica (nu autorizata, n-aveam PFA atunci) si firma care e identic cu contractul de PFA, pe langa contractul de munca. Cei din firma n-au semnat si nici nu mi-au dat contractul dintre mine (doar ca PF) si firma..

Le-am cerut sa-mi dea si mie un exemplar dar mi-au spus ca nu pot pentru ca nu l-au semnat. I-am intrebat de ce nu l-au semnat mi-au spus ca nu au avut timp, ca persoana e plecata. Culmea contractul de munca au avut timp si persoana n-a fost plecata. M-au amenintat daca nu semnez cu PFA si stau 90 de zile o sa semneze contractul ala si oricum voi fi obligat sa stau 90 de zile, in caz contrat sa le platesc clauza penala de pe contractul dintre mine ca PF si firma (semnat doar de mine deocamdata).

E legal sa faca asa ceva? Nu vor sa-l semneze si nici sa mi-l dea, pur si simplu ma ameninta cu el ca-l semneaza.. Iar in schimb incearca sa ma faca prin orice mijloace sa semnez contractul pe PFA...

E legal sa faca un contract de prestari servicii intre mine doar ca persoana fizica si firma identic (ei au spus ca e) cu contractul de PFA care mi-l tot baga sub nas cu fiecare ocazie? Poate de-asta nu-l semneaza, ca nu e legal asa ceva?

Au mers 100% pe intimidare cand m-au chemat la juridic astazi... Am intrebat daca e legal ce fac si mi-a spus tipa pe un ton foarte ferm DA si ca varianta cea mai buna pentru mine e sa semnez contractul cu PFA acum ca altfel il semneaza ei pe celalalt si care oricum ma obliga sa stau 90 de zile. Mi se pare mult prea dubios ca tot imi spun sa semnez PFA-ul cu fiecare ocazie...

Ce as putea face in situatia asta? Practic eu vreau doar sa plec si ei ma obliga prin orice mijloace sa raman..

Nu v-am spus de contractul asta semnat doar de mine pe care il tin ei ascuns pentru ca nici n-am mai stiut de el. Nu am nici o copie dupa el, doar ce l-am vazut azi si mi-au zis ca e identic cu cel de PFA doar ca e intre mine ca PF si firma  :confuzzled: semnat doar de mine

E cazul sa apelez la ajutorul unui avocat?

Later edit: Intrebarea care ma roade pe mine e de ce se chinuie daca e totul ok cu contractul ala cu care m-au amenintat. Oricum stau maxim 90 de zile daca as semna ala de PFA ce vor ei, de ce nu-l semneaza direct pe ala cu care m-au amenintat si inchieie toata povestea fara sa se mai roage de mine sau sa ma ameninte ca-l semneaza?

Edited by Ratzian, 02 March 2012 - 18:09.


#15
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003
Acel contract intre tine PF si firma nu-i legal. Raporturile de munca se stabilesc prin contract individual de munca.
Nu semna nimic, fugi glont la ITM.
Eu nu pricep de ce vor sa te tina daca tu dupa aia faci numai prostii in codul lor. Na', asa stii tu programare. Si te dau ei afara mult mai repede...

Edited by neagu_laurentiu, 02 March 2012 - 18:24.


#16
Ratzian

Ratzian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 16.05.2006

View Postneagu_laurentiu, on 2nd March 2012, 18:24, said:

Acel contract intre tine PF si firma nu-i legal. Raporturile de munca se stabilesc prin contract individual de munca.
Nu semna nimic, fugi glont la ITM.
Eu nu pricep de ce vor sa te tina daca tu dupa aia faci numai prostii in codul lor. Na', asa stii tu programare. Si te dau ei afara mult mai repede...

Problema e ca daca dispar, atutomat o sa-i ia clientii la intrebari unde sunt... Sunt doar eu pe proiect pe partea asta si inca o persoana, iar limbajul si tehnologia sunt rare.. Eu nu demisionez din cauza ca nu fac fata taskurilor, plec pentru ca sunt javre cei de la firma, e o atmosfera acolo de-ti vine sa te duci in armata ca se poarta mai frumos cu tine.. Cel mai mult rau le-as face daca nu m-as mai duce deloc, i-ar intreba clientul de ce nu se fac taskurile. Si ar pica totul pe celalalt coleg.

Acum ca stau sa gandesc mai limpede, au incercat sa ma sperie cu contractul (pe care nici nu vor sa-l semneze sau sa mi-l dea) sa semnez cel de PFA.. Dar mi-e teama ca nu vor recunoaste nici ca mi-am depus notificarea de demisie. Persoana de la juridic la care trebuia sa o depun tot n-a venit... Exact cum n-a venit nici cel care trebuia sa semneze contractul dintre mine ca PF si firma.

E incredibil ce se intampla in firma asta  :deadtongue:

Later edit: Cei de la ITM ce pot sa faca?

Edited by Ratzian, 02 March 2012 - 19:21.


#17
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003

Codul muncii said:

Art. 81
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.


#18
GigiMaciuca

GigiMaciuca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 940
  • Înscris: 27.01.2010
Mie mi se pare ca hartiile care le-ai semnat n-au fost inregistrate nicaieri, deci lucrezi la negru. Ai vreo copie dupa vreun contract inregistrat undeva? Ti-au cerut sa inregistrezi vreo hartie la fisc? Daca nu, poti sa-i lasi balta linistit, incepand de maine :)

Edited by GigiMaciuca, 02 March 2012 - 21:01.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate