Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Scule Stern

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#1
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Salutare,

In trecut am mai avut si folosit bormasini si scule de la Stern Austria (cele albastre gasite prin targ)
Am avut  bormasina si un rotopercutor care au fost folosite in diferite regimuri de utilizare de la facut termopane la tamplarie metalica la demolat si instalat geamuri /usi, amestecat mortar adeziv glet, sapat santuri pentru instalatii ... etc.. rotopercutorul a cedat in cele din urma dupa 5 ani de utilizare (dupa terminarea renovarii apartamentului)
Ma declar foarte multumit de sculele facute de aceasta firma, sunt cu MULT peste tot ce am folosit eu de la Einhell .

Acum am nevoie de o bormasina mica si usoara pentru gauri lemn /metal, in special chestii de bricolaj.
Initial ma gandeam sa imi iau ceva mai rasarit => un Makita.. dar apoi m-a descurajat pretul :deadtongue:
Inca nu sunt hotarat si daca voi gasi o bormasina SH care sa nu fie foarte uzata( zgarieturi/crapaturi/jocuri/zgomote/pinioane mancate) probabil o voi cumpara, vazusem o data un Metabo vechi cu carcasa de aluminiu care in afara de mandrina se prezenta foarte bine - inca ma oftic ca nu l-am cumparat.
(deci sa nu ajungem la discutii despre rotopercutoare).

In cautarile mele am vazut ca Stern a scos si o gama mai "profi" de scule

Rog moderatorii sa nu considere link-urile de mai jos ca fiind reclama, nu am gasit in alta parte specificatii legate de aceste scule :
iata un exemplu de rotopercutor din noua gama

o bormasina din gama noua

Bormasina pe care probabil o voi cumpara -e usoara

Doresc sa aflu daca a avut cineva de-a face cu ele - cele negre , cum se comporta fata de cele obisnuite albastre...etc.

Edited by aurick86, 18 February 2012 - 03:26.


#2
primejdie_06

primejdie_06

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 745
  • Înscris: 20.02.2007
... nu pot sa recomand nici macar dusmanilor STERN... este o marca Made in Austria via China poate un pic mai buna decat EINHELL care este Made in Germany via aceeasi destinatie galbena si care doar printr-o intamplare te-a tinut 5 ani de zile... descrierile sculelor de pe site nu sunt mai prejos, cea mai tare fiind bormasina cu percutie care desi are spitz (indiferent ce o fi ala) si dalta in dotare are mandrina clasica de 13 mm cu cheie :scratchchin: deasemeni toate au "angrenaje pe baza de rulmenti cu bile" (chiar nu-mi dau seama cum dracu o fi angrenajul care foloseste ca element condus/conducator un rulment fie el si cu bile) dar la nici una nu se aduce aminte de parametri cu adevarat importanti ca energia de impact, cuplul maxim dezvoltat etc.
... eu consider ca cea mai slaba scula care merita cumparata este SKILL urmata de struto-camila Maktec care este un fel de Makita pentru DIY... bineinteles ca decizia iti apartine in totalitate... spor la bricolaj, indiferent ce scule vei folosi...

#3
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
primul ciocan rotopercutor stern albastru... am fost multumit de el dar l-am pierdut la o lucrare...
urmatorul... dupa ce l-am fortat cu burghiu de 32 pentru aer conditionat... a iesit ceva vasilina topita din el pe langa mandrina si de atunci nu prea mai penetreaza in beton... trebuie sa apesi foarte tare pe el (va fi inlocuit in scurt timp)
stern, chiar daca sunt chinezesti... au raport calitate pret foarte bun
noi lucram cu 5 bormasini stern de vreo 3 ani  pe care le recomand... la una a cedat cablul... alta s-a blocat mandrina si pentru ca-si scosese banii am aruncat-o... le-am incins prin fortare de multe ori de nu mai puteai s-o tii in mana si iesea fum din ele... n-au nici pe dracu :)
in acesti 3 ani de serviciu al bormasinilor stern,  2 makitta au cedat... angrenajele
deci ia-ti cea mai mica bormasina albastra ... 4-500W o gasesti prin terguri si piete (100lei) cu mandrina automata... e super ok (usoara, puternica, tine la tavaleala)
rotopercutor nu-mi mai iau fara specificatii clare asupra puterii de bataie

#4
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Skill nu mi se pare cu nimic mai presus decat Stern.
In legatura cu Maktec :
am avut ocazia ca vad rotorul la o astfel de bormasina si sincer mi-a lasat o impresie foarte proasta , bobinaj foarte subtire zici ca era rotorul celui mai ieftin mixer de bucatarie din targ, nicidecum bormasina, la capitolul "motoare" Stern sta foaarte bine, nu m-a lasat nici un motor; in mod normal mai intai se strica butonul de pornire/oprire ..dar si acesta se schimba.

Si la ale mele s-a mai stricat o mandrina sau s-a intrerupt un cablu.. dar astea sunt consumabile (10-15 lei o mandrina automata prin targ)

Eu am vazut ca singura cu spitz si dalta este rotopercutorul care le si poate folosi.(percutie pneumatica)
De acord, nu dau forta de impact.. dar din cate am vazut eu se comporta ok atat timp cat lasi masina sa lucreze si nu te sui ca animalul pe ea.
Rulmenti cu bine : se pot folosi la rotor ( acolo oricum aveau )  si la axul pe care se prinde mandrina ( aici modelele vechi foloseau niste bucse/lagare unse - care in timp faceau joc)

#5
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
rotopercutoarele (demolatoarele)... functie de necesitati
daca dai la aer conditionat si chestii de genul sau pur si simplu gauri in beton... > masina cu motorul vertical e ideala... putere mare de penetrare, la carota de 60mm intra si masina jumate in perete... te ajuta si ea cu 15cm la adancime
daca ai nevoie de finete (gauri prin faianta/gresie) sau la termopane si dibluri prin bataie iti trebuie cu schimbator de sens si variator de turatie deci o bormasina "in linie" ca sa zic asa

#6
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,258
  • Înscris: 24.06.2006

 primejdie_06, on 18th February 2012, 04:14, said:

... nu pot sa recomand nici macar dusmanilor STERN... este o marca Made in Austria via China
lasa ca se-ntampla si la case mai mari, eu am polizor unghiular DeWalt made in PRC, important este factorul calitate/pret, prin calitate nu ma refer la culoarea carcasei sau alte cele ce dau bine la poza

#7
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Va rog sa nu deviem de la subiect, deci sa nu ajungem la rotopercutoare si discutii de genul cine fabrica ce piese/ansamble/subansamble in China. ( probabil 99% inclusiv cele profesionale )

As dori sa aflu parerea cuiva care macar a vazut si a menevrat/ folosit o scula din noua gama Stern negru.

#8
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
eu am vazut... am pipait dar recunosc ca n-am manevrat (nu mi s-a parut relevant) o bormasina stern negru
mi-a facut o impresie proasta... nejustificat de mare si de grea... partea din fata metalica (zamac) de prost gust (nici la flex n-o mai suport) si destul de prost finisata... mandrina cu cheie

Edited by Nero-d, 19 February 2012 - 07:04.


#9
apanoiu

apanoiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,181
  • Înscris: 10.01.2007
Am vazut zilele trecute niste promotii la Bosch verde. In principiu sunt putin mai bune decat stern, are viata mai mare intrerupatorul si cablul.

La rotopercutoare si eu am fost multumit de stern, pot sa spun ca rotopercutorul lor mare a lucrat de la egal la egal cu boschul meu profesional de 5kg. Faza este ca atunci cand se incalzea se desfacea portscula :)... o fi o protectie mecanica acolo.

#10
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
Vreau sa cumpar un ciocan rotopercutor STERN rh26f SAU rh26g. Unul e cu motor orizontal si celalalt cu motor vertical. As dori o lamurile, daca se poate, spre care tip sa ma orientez. Cineva mai sus a spus ceva, dar nu am inteles foarte bine despre ce e vorba. Cine stie care e diferenta?

As fi bucuros daca as primi un raspuns...

#11
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Din ce am vazut eu diferenta intre cele 2 este urmatoarea:
cel cu motor orizontal are pistonul (care face percutia) mai mic si cura e mai mica dar frecventa e mai mare ( bati cu un ciocan mai mic de mai multe ori)
iar cel cu motor vertical pistonul este maiu mare frecventa este mai mica

De cand am deschis acest topic eu mi-am cumparat un Metabo UHE 22 (deci bormasina profesionala) si pot sa spun ca Sternul cel vechi RH30B ( la care s-a stricat portscula) avea o viteza mai mare la inaintarea in beton chiar dupa 7-8 ani de la cumparare, cred ca se datoreaza percutiei mai puternice.

Deci recomandarea mea este sa iei rotopercutorul acela mai mare cu motor vertical ( chiar daca aparent este mai greu putin), daca ai de lucrat in beton cu el gauri pt tevi de apa.. spart canale pt fire electrice.. daca il iei doar asa.. pt o gaura ocazionala merge si cel cu motor pe orizontala... mai ales ca asta are mandrina interschimbabila, viteza variabila si invertor de sens.

Inca ceva:
- daca te hotarasti sa iei un rotopercutor mare cauta un model cu carcasa facuta din aluminiu; o sa disipe caldura mai bine o sa ofere protectie rotitelor si pistonului din interior.
- hotarastete daca ai nevoie de viteza variabila; Stern RH30B nu are,

#12
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
Multumesc pentru detalii. Imi sunt utile. Eram tintit sa o cumpar pe cea cu motor orizontal, dar, se pare ca trebuie sa ma reorientez. De fapt, ma gandeam in urma cu ceva timp la o makita hr2470T, iar rh-ul 26g cam seamana. Si alte persoane m-au "consiliat" verbal s-o iau tot pe aia. Acum am alte prioritati cu banii decat sa-i bag intr-o masina mai serioasa. Cu diferenta de bani, mai cumpar o masina de nisip. :)

#13
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Sau ... ai putea sa iti iei o Makita 2470 (fara mandrina interschimbabila) acum am vazut ca e pe la 650 lei .. deci cam cat 2 si ceva Sernuri, si poti folosi un adaptor ( e 5 lei)
Dar dupa ce o iei sa te si tina de 2 ori si ceva mai mult.

#14
Puferiu

Puferiu

    Fun du Gaulle

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,624
  • Înscris: 06.07.2011
Makita HR2470 este o scula pe care te poti baza, doar ca costa dublu fata de echivalentul de la Stern. Am dat gauri cu ea vecinilor si prietenilor fara probleme.

Aurica, ridicai in slavi firma Stern si ti-ai luat Metabo. Dupa un an, doi, te rog sa revii cu impresii despre achizitie.

Tot nu ne-ai zis daca ai aflat ce aduce in plus noua gama de la Stern.

Edited by Puferiu, 13 June 2012 - 19:14.


#15
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007

 Puferiu, on 13th June 2012, 20:07, said:

Makita HR2470 este o scula pe care te poti baza, doar ca costa dublu fata de echivalentul de la Stern. Am dat gauri cu ea vecinilor si prietenilor fara probleme.

Aurica, ridicai in slavi firma Stern si ti-ai luat Metabo. Dupa un an, doi, te rog sa revii cu impresii despre achizitie.

Tot nu ne-ai zis daca ai aflat ce aduce in plus noua gama de la Stern.

Eu zic ca nu am ridicat in slavi Stern ( ca nu ma plateste nimeni)... ci doar apreciam ca si-a facut treaba foarte bine ca sa nu mai vorbim de pretul pe care il are, deci probabil ridicam in slavi raportul pret/calitate.
Si cu Sternul am dat gauri fara probleme, am pus numeroase termopane, usi , am dat gauri de hota ( mai greu dar am reusit), am spart canale pentru cabluri (fara sa fi taiat betonul inainte cu un disc diamantat)

Am luat Metabo pentru ca s-a ivit o ocazie (am luat-o aproape la bani de Stern), m-a incantat ca are mandrina interschimbabila, viteza variabila, 2 viteze mecanice, carcasa de aluminiu.
Isi face foarte bine treaba cand e vorba de dat niste gauri ( 6-12 ), dar parca ar fi trebuit o percutie mai puternica sa pot folosi si functia de dalta...

Din pacate tot nu am avut ocazia sa folosesc produse din gama neagra.

Edited by aurick86, 13 June 2012 - 19:24.


#16
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
Pretul la Stern este ok....Mai ales ca ai in cutie si 3 burghie, 2 dalti si o mandrina.

#17
sbarsanescu

sbarsanescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 11.07.2006
Parerea mea e ca nu merita. De ce?

1. Cel mai important - pieseschimb/service. Va tot aud ca aruncati bormasini "ca si-au scos banii"... pai GBH-ul 2-26 pe care il am si-a scos banii de mult, de ce sa-l arunc? Daca e nevoie, il repar, e ca nou, mai "isi scoate banii" o data...
2. Usurinta de reparare/service. Orice scula are nevoie de intretinere. Daca pierzi 1/2 zi ca sa-i schimbi vaselina, e rau
3. Productivitate - am incalzit si eu bormasinile pana pe la 50-60C... e stare normala de functionare. Nu pierd ulei, nu scot fum. De ce sa ma opresc daca treaba nu e gata? Nu prea merge asta cu o scula no-name.


Am un circular Einhell rosu la care schimbatul periilor e o aventura. Se desface 1/2 din masina. Da, nu se schimba des...

Alta chestie, o scula proasta nu are doar rotor si stator - sunt rulmenti (mai mici decat la cele de firma), angrenaje, etc.

Spunea cineva ca s-au stricat 2 makita (angrenajele) - okay, cu toate ca nu prea se intampla... insa se repara. Se schimba.

Per total, nu recomand Stern/Einhell/etc decat daca scula e pt hobby strict sau e de dat la muncitori necalificati (si iresponsabili). Altfel regreti banii dati.

#18
Silviu13Sil

Silviu13Sil

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 07.11.2010
Ok dar atunci care rotopercutor ati recomanda ? care sa nu fie prea scump dar peste calitatea celor de la einhel sau stern ...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate