Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 

Problema bi-amping & bi-wiring

- - - - -
  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#1
SIR

SIR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,317
  • Înscris: 06.08.2005
Va salut. Am o problema cu cablurile, si nu-i gasesc solutie: Un amplificator AV Yamaha 663 (6+2) e setat pe bi-amping la boxe, adica etajele 5-6 amplifica acelasi semnal ca si 1-2 (fronturi). Stiu ca se spune ca bi-ampingul in general nu are efect, dar la configuratia mea efectul pozitiv a fost sesizabil imediat, in special la amplificarea multicanal (imi explic ca 4/7 din puterea sursei ajuta mai mult la boxe decat 2/5 din ea). Bridge-ul de la boxe a fost inlaturat, asa cum cereau ferm instructiunile din manualul Yamaha.
Cum pe stereo nu eram chiar multumit am mai cumparat un amp stereo sh relativ de calitate (Marantz PM17 MKii). Care are terminale simple deci nu bi-amping, iar bi-wiring asa de forma, legate doua cabluri la aceiasi mufa de iesire.
Cu cablurile in mana am realizat problema: daca leg ampliful stereo cu un cablu simplu trebuie sa pun bridge-ul la boxe la loc, daca il leg cu doua cabluri cu contact in mufa de plecare (bi-wiring) practic realizez un bridge mai lung intre terminalele boxelor. In orice caz bi-ampingul de la AV va gasi un bridge la boxe contrar instructiunilor si nu stiu daca asta nu o sa dauneze boxelor sau amplifului AV sau sunetului.
Singura solutie care o vad e sa fac bi-wiring de la ampliful stereo, si pe cate unul din firele stanga dreapta sa pun un intrerupator (…). Cand voi folosi AV-ul as intrerupe din cele doua intrerupatoare, cand folosesc ampliful stereo cuplez la loc… suna cam penibil si nici n-am auzit de asa ceva. As fi recunoscator pentru orice idee sau sfat.

Edited by SIR, 30 January 2012 - 20:09.


#2
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,178
  • Înscris: 16.10.2008
Vezi ca la bi-amping nu doar legi doua amplif-uri diferite la tweeter si la dif-ul de bas/medii. Trebuie anulat crossover-ul pasiv din boxe si de facut unul activ:
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

#3
audiofun

audiofun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 31.12.2009
Bi-amping se poate realiza fie cu filtrul pasiv din boxe fie cu unul activ inainte de amplificatoare. Probleme apar in momentul in care folosesti amplificatoare diferite pe cele doua cai datorita raspunsului potential diferit la semnalul de intrare si sarcina/boxe ceea ce duce la dezechilibre electrice si de sunet (plus potential clipping la nivele diferite de semnal). La bi-amping se recomanda amplificatoare identice/similare pe cele doua cai (sau auditie la nivele de volum mai joase, nu intotdeauna convenabile si fara o garantie a unui sunet echilibrat). O alta problema pe care as vedea-o in propunerea de set-up de mai sus este factorul uman in privinta manipularii/operarii: oricand este posibila o eroare de cuplare pe unul sau doua canale ce duce la un potential scurt circuit (pune in paralel iesirile amplificatoarelor) ce ar pune in pericol partea electronica. In plus, defectarea unei conexiuni sau a unui comutator duce la intrerupere de semnal sau iarasi la scurt circuit. Dupa parerea mea cel mai sanatos ar fi sa se renunte la ideea de bi-amping cu componentele enumerate mai sus si sa se asculte normal. In plus bi-wiring este o optiune de gust mai mult, caci din punct de vedere tehnic sau psihoacustic nu e aproape nici o diferenta.
Toate bune va doresc.

#4
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,178
  • Înscris: 16.10.2008

View Postaudiofun, on 31st January 2012, 09:05, said:

In plus bi-wiring este o optiune de gust mai mult, caci din punct de vedere tehnic sau psihoacustic nu e aproape nici o diferenta.
Teoretic asa ar trebui sa fie ,desi lumea spune ca ar fi nus' ce mari diferente. Cica chiar fara bi-wire ,daca inlocuiesti strapul metalic de la boxe cu un cablu de cupru pur bun s-ar simti diferente. Personal n-am incercat.

#5
SIR

SIR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,317
  • Înscris: 06.08.2005
Multumesc pentru raspunsuri, nu pot sa zic ca-s chiar lamurit dar macar am inteles ca e complicat :)
Sa simplific un pic intrebarea si problema: Ce se poate intampla rau daca faci bi-amping din amp-uri identice fara a scoate bridge-ul (bara de cupru) de la boxe?

#6
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,178
  • Înscris: 16.10.2008
Semnalele de la amplificatoare nu se "insumeaza" ca la mixer. Nu faci decat un scurt meserias. Distrugi si boxele si amplificatoarele .Si apoi unde ar mai fi bi-amp-ul daca shuntezi intrarile de boxe?

#7
audiofun

audiofun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 31.12.2009

View Postedigee, on 31st January 2012, 10:45, said:

Teoretic asa ar trebui sa fie ,desi lumea spune ca ar fi nus' ce mari diferente. Cica chiar fara bi-wire ,daca inlocuiesti strapul metalic de la boxe cu un cablu de cupru pur bun s-ar simti diferente. Personal n-am incercat.

Eu am incercat dar sa zicem ca este nerelevant. Oricum astfel de afirmatii au fost verificate in teste doubleblind si/sau ABX si nici chiar producatorii componentelor/echipamentelor nu au reusit sa faca deosebirea in unele cazuri. Pentru mai multe teste vedeti aici:
http://www.head-fi.o...ble-blind-tests
dar se pot gasi multe alte exemple.
Mai mult, sunt multe modele de boxe de top ce nu au prevazut bi-amping/bi-wire (Spendor este un nume ce imi vine in minte).
In orice caz personal mentin recomandarea de a se concentra mai mult pe bucuria/placerea auditiei muzicale decat pe combinatii/complicatii de genul bi/multi-amping. Dar desigur, dupa cum spuneam mai sus, e chestie de gust.
Legat de conectarea in paralel a iesirilor amplificatoarelor prin strapul dintre caile boxelor (joase/inalte), intr-adevar, impedanta de iesire a amplificatoarelor solid-state (semiconductori nu tuburi) fiind apropiata de zero si fiecare iesire vazand practic iesirea celuilalt amplificator in loc sa vada intrarea boxei, se va produce un scurt circuit ce, in cazuri fericite, va activa protectia amplificatoarelor si/sau va arde ceva sigurante iar in cazuri nefericite va arde etajul final al amplificatoarelor. Prin urmare, daca se doreste bi-amping, este obligatoriu sa se elimine strapul dintre joase/inalte si fiecare cale a boxei sa fie alimentata din iesirea unui amplificator dedicat.
Pentru mai multe informatii/comentarii vedeti si aici:
http://www.st-andrew...wire/Page1.html
Toate bune va doresc.

#8
SIR

SIR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,317
  • Înscris: 06.08.2005
Multumesc inca odata pentru raspunsuri, acum chiar m-am lamurit. Da, am invatat inca odata ca mai binele e dusmanul binelui, se pare ca trebuie sa renunt la bi-ampingul din AV care pe multi channel suna chiar foarte bine ca sa pot instala si amplificatorul stereo.

#9
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Ma gandesc ca bi-ampul e bun in 2 situatii.
Ampificator multicanal cu impedanta de iesire puutin mai mare decat impedanta boxelor si in felul asta te apropii de adevar cu impedanta. Situatii de genul boxe de 6 ohmi (zic si eu) si amp cu 8 ohmi pe canal. In felul asta ar trebui sa poti folosi boxele.

Amplificator multicanal de putere prea mica pentru boxe si cu bi-amplificare mai ridici putere putin.

Daca folosesti in alte scopuri si in alte feluri cred ca mai mult zapacesti sunetul anuland filtrele sau facand mai stiu eu ce artificii.
Daca este o solutie dedicata sau pachet stereo, e altceva, egalizatorul activ trebuind sa fie personalizat raspunsului difuzoarelor.

#10
sonaticu

sonaticu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 21.11.2009
o intrebare...pot sa leg un amplificator fara optiunea A+B (cred ca se zice bi-amplificare) la boxe bi-wiring(cu amplificare separata inalte/medi-bas)?...va multumesc

#11
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
A+B nu are treaba cu biwiringul cu cu folosirea a 2 perechi de boxe, in camere diferite cu optiunea de a opri una dintre ele.
In configuratia ta nu ai posibilitatea de a face biwiring. Poti sa tragi cate fire vrei tu, vei avea 2 canale amplificate si 2 boxe. Pt bi wiring trebuie 4 canale amplificate la 2 boxe, cate un canal la fiecare dif.
A+B nu are 4 canale ci doar doua. Are iesiri pentru fiecare boxa doar ca sa-ti fie mai usor sa opristi perechea care nu vrei sa cante.

La boxele tale legi boxele normal, cu puntile alea intre cele doua perechi de borne de la fiecare boxa

Edited by undercoverbrother, 30 December 2012 - 15:58.


#12
Thorp

Thorp

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,143
  • Înscris: 22.08.2006
Uitati, am eu rabdare sa explic "babeste" aceste notiuni. Daca gresesc, va rog sa ma corectati!

1. Bi-wiring sau bi-amping se pot aplica numai boxelor care au mai mult de 2 borne, de exemplu 2+2, unite 2 cate 2 (de obicei de un "strap").

2. Bi-wiring se poate face atunci cand cand se scoate "strap"-ul de mai sus si se inlocuieste ("strap"-ul) cu un cablu dublu de la amplif-ul stereo (2 fire care pleaca din acelasi loc catre bas-ul boxelor, respectiv 2 fire care pleaca din acelasi loc catre mediile-inaltele acestora). Dupa opinia mea, nu exista "gaselnita de marketing" care sa va scoata mai usor banii din buzunar decat notiunea "bi-wiring"!

3. Bi-amp, varianta "lite"! Este varianta pe care o folosesc si eu.
Boxele mele au 4 borne: o pereche pentru joase, respectiv o pereche pentru medii-inalte. In fapt, eu nu am prin aceste borne acces la difuzoare, ci numai la filtrele care asigura frecventa corespunzatoare fiecarui difuzor (grup de difuzoare).
Receiverul meu "stie" bi-amp in sensul ca este 7.1, iar eu folosind numai 5.1. Astfel, rec-ul utilizeaza amp-urile 6 si 7 pentru a amplifica med-inaltele fronturilor, amp-urile 1 si 2 ocupandu-se numai de bas.
Diferenta se simte, desi nu este foarte mare. Are o amplitudine pe care o poate sesiza si un afon.

4. Bi-amp, varianta "full": este exact ce spunea @edigee!
Este ca si cum ati avea acces la fiecare difuzor (din boxa respectiva) in parte si i-ati trimite exact frecventa de care are nevoie, fara sa va ajutati de retelele pasive (filtrele) din boxa: de ex, un amplif livreaza numai joasele direct pe dif-ul corespunzator al boxei, iar alt amplif livreaza numai med-inaltele pe celalalt dif al aceleiasi boxe.

Bafta!

#13
missionnad

missionnad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,496
  • Înscris: 13.11.2011
@Thorp,daca ai boxe cu doua cai,ai joasele si mediile impreuna,iar inaltele singure.

Edited by missionnad, 30 December 2012 - 21:34.


#14
Thorp

Thorp

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,143
  • Înscris: 22.08.2006

View Postmissionnad, on 30 decembrie 2012 - 21:32, said:

@Thorp,daca ai boxe cu doua cai,ai joasele si mediile impreuna,iar inaltele singure.

Am niste boxe cu mai multe cai: Magnat Quantum 557, respectiv JBL ES100.
Logic ar fi invres decat ai spus tu, dar logica e relativa!
Revin cat de repede cu masuratori, bafta!

Edited by Thorp, 30 December 2012 - 21:58.


#15
missionnad

missionnad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,496
  • Înscris: 13.11.2011
Si eu am boxe cu mai multe difuzoare,respectiv Mission m34i.Difuzoarele mari sunt de basi si medii,iar tweeterul singur.Am inlaturat "tablitele" si la Magnat Quantum 553 si intr-adevar cum am zis,inaltele sunt singure.
Invers decat am zis eu,este la majoritatea modelelor de boxe Technics unde basul este singur si din aceasta cauza nu pot fi legate la amplificatoare normale cu functie bi-amping.

Edited by missionnad, 30 December 2012 - 22:04.


#16
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
La tine probabil ca e si calibrare automata ceea ce e un mare plus.

#17
missionnad

missionnad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,496
  • Înscris: 13.11.2011
Ce calibrare automata?

Edited by missionnad, 31 December 2012 - 13:33.


#18
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
N-ai la receiver calibrare cu microfon?

ps. Stai ca am amestecat postarile. Thorp zicea de receiver 7.1.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate