Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum curat gletul de pe perete

Muzica trance

Soluție incalzire apartament...

Culori fire la boxele de jogger
 Autorizatie Birou Acte Auto

Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...
 Facultate din Bucuresti posibil o...

Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa
 Unde recomandati un CT cu Casa de...

Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?
 

conectare generator la instalatia casei

- - - - -
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1
rasistu

rasistu

    Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,715
  • Înscris: 20.03.2011
salutare! vreau sa pun o priza langa panoul de sigurante ca sa conectez generatorul la toata instalatia casei.
instalatia casei este urmatoarea:
de la stalp vine curentul in sigurantele principale. dupa sigurante este un contoar electronic, din asta pleaca la panoul cu sigurante care este in casa, am sigurante pentru lumina si pt fiecare camera in parte.
ce vreau sa stiu, daca deconectez sigurantele principale , cele de dinainte de contoar, pot sa conectez generatorul? mi-e sa nu bubuie contoarul daca ii dau tensiune din partea cealalta. ce parere aveti? cum fac? nu doresc sa cumpar vreun comutator sofisticat.

#2
maryo1990

maryo1990

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 15.02.2009
Pai da, cea mai simpla solutie e sa deconectezi sigurantele principale astfel incat locuinta sa nu mai fie alimentata de la retea. Nu se poate alimenta paralel cu reteaua (in acelasi circuit) pentru ca cele doua frecvente nu sunt sincronizate, si drept consecinta va bubui generatorul, pt ca va cadea toata sarcina retelei pe generatorul tau. Contoarul nu va pati nimic, pt ca el va fi sub tensiune in acelasi mod ca si in retea, dar atat timp cat nu se alimenteaza nici un consumator prin el, nu inregistreaza nimic.

#3
bitiro

bitiro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 678
  • Înscris: 07.03.2008
Daca bagi curentul inainte de contor, e bine, te taxeaza cei de la electrica si pentru productia personala.
Intrerupi circuitul dupa contor ambele fire, dar inainte de tabloul secundar din casa. Acolo cuplezi generatorul propriu.

Edited by bitiro, 13 January 2012 - 18:03.


#4
maryo1990

maryo1990

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 15.02.2009
Greseala mea, nu am fost atent. Se conecteaza generatorul inainte de tabloul secundar asa cum zicea bitiro, si poti deconecta sigurantele principale...

#5
rasistu

rasistu

    Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,715
  • Înscris: 20.03.2011
problema e ca daca dau jos sigurantele principale ramane contorul legat la instalatia casei. el va primi curent dinspre casa. ma intereseaza sa nu bubuie.

Edited by rasistu, 13 January 2012 - 18:23.


#6
bitiro

bitiro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 678
  • Înscris: 07.03.2008
Daca faci cum am spus mai inainte eviti toate inconvenientele.
Intrerupator dublu (faza-nul) si priza corespunzatoare acolo unde ai spus (langa tabloul secundar).
Teoretic daca nu ai consum (scurgeri, scurt, etc) inaintea contorului mu se intampla nimic. Dar un intrerupator dublu nu va fi o avere.
Cel mai elegant este cu un intrerupator 2x2. O pozitie retea publica, o pozitie generator propriu.

Edited by bitiro, 13 January 2012 - 19:49.


#7
rasistu

rasistu

    Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,715
  • Înscris: 20.03.2011
sau doua sigurante pe post de intrerupator. multam mult!

#8
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,260
  • Înscris: 22.11.2003
am un coleg caruia electricianul i-a montat asa ceva http://www.marcofil....mp;produsID=164
dupa contoarul electrica
de putere adecvata, dar cu 3 pozitii, in ideea ca ar fi mai sigur sa aiba trecere prin 0

#9
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,054
  • Înscris: 28.10.2006
E ok ca device, dar mult subdimensionat ca si curent admis! 16A "suge" masina de spalat cand incalzeste apa si in acelasi timp roteste stanga-dreapta cuva!!!
Da, stiu, o sa ziceti ca nu spala pe generator, dar tot prin comutatorul asta trece si "main power" !!!
Sincer, as face toata "smecheria' cu un contactor de 32-45 A/220V cu anclansare automata la prezenta tensiune 220 V CA main power si in stare declansata sa cupleze la instalatia casei generatorul. La revenirea main-ului, trecerea se face automat din regim generator in regim ENEL!
Ceva de genu' ASTA
E nevoie de schema detaliata? Cred ca e usor de dedus modul in care trebuiesc facute conexiunile!!!

Edited by viceroy56, 14 January 2012 - 20:49.


#10
donpetru

donpetru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 800
  • Înscris: 02.01.2007
Va propun sa studiati articolul atasat mai jos:
Attached File  Anclansarea_automata_a_rezervei_AAR.pdf   237.98K   1217 downloads
E cea mai potrivita solutie in cazul problemei dvs.

Numai Bine

#11
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,260
  • Înscris: 22.11.2003
pornirea generatorului nu se poate face in sarcina.
in momentul intreruperii curentului, e posibil sa fie consumatori mari porniti (masina de spalat, fier de calcat, mai multe becuri eprinse, etc)
eu vad asa problema automatizarii:
- se intrerupe curentul
- se decupleaza conexiunea la reteaua stradala
- se introduce o temporizare de ....  sec/min (in ideea ca este o cadere foarte scurta pentru care nu trebuie pornit generatorul)
- daca se depaseste temporizarea, se da comanda de pornire a motorului generatorului, FARA a avea instalatia din casa conectata
- dupa ce se stabilizeaza functionarea generatorului (poate dura max 1 minut, in functie de generator), se cupleaza instalatia din casa

- la revenirea curentului, se introduce aceeasi temporizare (pentru aceleasi motive)
- daca se constata ca curentul este stabil, se cupleaza instalatia din casa la reteaua stradala (evident, se decupleaza de la generator)
- se da comanda de oprire a motorului generatorului..

sau, mai simplu, manual, cu un comutator de 50A cu 3 pozitii, se pune pe 0, se porneste generatorul, dupa ce se stabilizeaza functionarea se cupleaza instalatia din casa din comutator

#12
Cristi(an)

Cristi(an)

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 18.12.2005
Exista relee de supravegherea a retepei care au incorporata si temporizare la aclansare. Poate fi folosit un astfel de releu care sa alimenteze bobina unui contactor. Pe contactele normal deschise ale contactorului sa fie conectata alimentarea de la eon iar pe contactele normal inchise generatorul. Astfel se face automat trecerea pe generator si invers. Releul de tensiune are rolul de a aclansa cu o intarziere reglabila reteaua eon pentru a nu aparea probleme in cazul socurilor . Un astfel de releu costa in jur de 80 lei de la orice magazin de electronice.

Mai bine folosim un contactor pe care sa cada toata sarcina decat un comutator cu contacte de putere mare. Contactorul are incorporat camera de stingere a arcului electric pe cand comutatorul nu are. Daca vrem o actionare manuala mai bine alimentam contactorul dintr-un buton/cheie de pozitie astfel prin acel buton va trece un curent mic, necesar alimentarii contactorului.

#13
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Nu ajuta cu nimic tot felul de relee contactoare automate cu sau fara delay atata timp cat tensiunea trece prin 0 chiar si cateva zecimi de secunda dar nu-i nu mai atat(poate fi si de ordinul minutelor pana se activeaza temporizatorul si se porneste generatorul si poate fi bagat in sarcina) o sa ai pana de curent in casa si in cazul asta nu vad rostul complicatiei si cheltuielii inutile cand se poate face o simpla cupla(unde conectezi generatorul) pe coloana dintre contor si tabloul principal(stai linistit ca nu bubue nimic atata timp cat respecti pasii urmatori):
1 S-a intrerupt alimentarea de la electrica: inchizi disjunctorul din BMP-ul de la electica si pe cel principal din tabloul de sigurante,apoi conectezi generatorul in cupla respectiva,il pornesti,astepti sa se incalzeasca nitel,si apoi conectezi sarcina anclansand disjunctorul principal din panoul de sigurante;atentie este indicat ca generatorul sa fie legat la pamant si nulul sa fie conectat pe firul care era si cel de la electrica ca sa nu fie probleme cu centralele termice si sa ai faza prin intrerupator la circuitul de iluminat.
2 S-a restabilit alimentarea de la electrica:decuplezi sarcina din disjunctorul general din tabloul de sigurante,opresti generatorul si il scoti din cupla,cuplezi disjunctorul din BMP-ul Electrica si apoi sarcina din disjunctorul principal din tabloul cu sigurante.
Automatizarile isi au rostul cand se vrea schimbarea sarcinii de pe o sursa pe alta fara trecere prin 0(adica fara pana de curent si oprirea temporara a consumatorilor)
Aceste automatizari sunt in general foarte scumpe si implica pe langa grup electrogen profesional(capabil sa duca continuu curentii care sunt trecuti pe siguranta din BMP)  cu management la distanta (capabil sa primeasca comenzi de la device-uri externe pentru pornire-oprire precum si de ajustare a turatiei pentru a se sincroniza in faza cu sistemul); Device-ul extern nefiind altceva decat o unitate UPS IN-LINE industriala cu forma de unda pura si analizator de retea capabil sa controleze unul sau mai multe generatoare  cu management.El poate avea in functie de tip si dotari optionale ca AVR(stabilizare de tensiune)sau PFC(monitorizare si corectare a factorului de putere;optiune care se gaseste pe cele trifazate)
Principiul de lucru este simplu;el fiind pe post de tampon intre retea si generator/generatoare.Practic cand se intrerupe reteaua sarcina este comutata temporar fara trecere prin 0 pe acumulatorii UPS-ului unde se asteapta un timp de cateva minute si daca in acest timp nu se restabileste reteaua se comanda automat pornirea si incalzirea minimala a generatorului/generatoarelor urmata de sincronizarea de faza cu sistemul prin varieri controlate de turatie.Dupa ce a avut loc sincronizarea perfecta sarcina este comutata automat fara trecere prin 0 pe  grupul electrogen.La revenirea retelei e lesne de inteles cum lucreaza;sistemul fiind sincron se comanda doar intreruperea circuitului cu grupul electrogen(urmata bineinteles si de comanda opririi acestuia)sarcina fiind preluata integral de retea fara trecere prin 0.
Un astfel de sistem este intradevar scump si necesita mentenenta acumulatorilor dar este extrem de eficient mai ales in aplicatiile care nu permit intreruperea alimentarii sub nici o forma.

#14
donpetru

donpetru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 800
  • Înscris: 02.01.2007
Unii consumatori permit intreruperea temporara a alimentarii cu energie atunci cand se trece de pe o sursa de alimentare pe alta. Ceilalalti consumatori, cum ar fi spre exemplu PC-urile, pot fi arondate unor UPS locale de putere mica.

Daca vorbim de o instalatie electrica casnica, atunci o posibila solutie ar fi un UPS de 2kVA pentru consumatori (electronice si/sau electrocasnice mici) care credeti ca nu permit intreruperii de lunga durata. Generatorul electric (sursa nr.2) si sursa de energie principala (sursa nr.1) vor alimenta in orice moment UPS-ul prin intermediul AAR-ului. Cand se comuta de pe o sursa pe alta, consumatorii arondati la UPS nu isi vor intrerupe activitatea. E cea mai ieftina si mai folosita solutie practica in acest moment. Va recomand sa o implementati practic.

Numai Bine

#15
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
E o solutie buna de compromis dar in functie de consumatorii alimentati prin el si natura lor trebue in mai toate cazurile un UPS pur sinus si cu putere mult peste cea nominala a aparatelor conectate pentru ca unii consumatori iau la pornire pana la 6-7 ori nominalul cum este cazul unei pompe de recirculare,frigider etc.E si inconvenietut ca stai cu prelungtitoare prin toata casa;sau trebuie sa proiectezi instalatie electrica separata,sa ai grija in permanenta ce si unde conectezi ca imediad intra in overload si ti-a picat curentul.Da intradevar raportat la cost e de luat in seama dar nu se cumpara la confort si fiabilitate cu solutia profesionala la care nici nu simti ca a picat reteaua indiferent ce consumatori ai la momentul respectiv.

#16
rasistu

rasistu

    Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,715
  • Înscris: 20.03.2011
am un generator mic, nu vreau sa pornesc toate aparatele din casa deodata.
ma intereseaza sa am lumina (becuri economice), hidroforul si centrala termica (nu are electronica, functioneaza indiferenta de poaritate).
generatorul il voi cupla la retea si porni manual. nu are rost sa ma complic cu automatizare.
m-am gandit sa fac ca in imagine:
la 1 sunt sigurantele principale
2 este contoarul
la 3 m-am gandit sa pun un intrerupator sau tot niste sigurante pe post de intrerupator iar dupa ele sa pun o priza (4) in care conectez generatorul (G)
la 5 este panoul de sigurante din casa, cu sigurante pt fiecare camera. de aici decuplez consumatorii mari si las doar lumina, hidrofor si centrala.
este bine asa?

Attached Files



#17
celebris3

celebris3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 210
  • Înscris: 05.05.2004
Cam mare pauza de la ultima postare, dar sunt curios daca ai reusit. Asa vreau si eu sa fac in prima faza, ca apoi sa interconectez un UPS de 3kVA la care sa conectez numai cei cativa consumatori (lumina, hidrofor, etc) si dupa 3-5 min sa pornesc electric generatorul - doar pentru acesti consumatori. Cand revine tensiunea de la retea, dupa cateva minute sa se comute consumul pe UPS si apoi pe retea. Deci cam ce s-a discutat mai sus, dar fara sincronizare de frecventa si lucruri mai complicate, ca nu vad necesitatea odata ce interpun UPS-ul (echivalent cu trecerea prin 0).
geo123 are dreptate, dar sper sa nu-mi porneasca frigiderul si hidroforul in acelasi timp cat sunt pe UPS, ca atunci se duca toata automatizarea mea  :wacko:

#18
rasistu

rasistu

    Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,715
  • Înscris: 20.03.2011
da, am reusit. am facut exact ca in schema pusa de mine.
generatorul meu zapaceste ups-ul.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate