Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Usturoiul salbatic
Last Updated: Mar 23 2019 16:28, Started by
Turnatoriu_de_orza
, Jan 07 2012 21:06
·
0
#19
Posted 10 January 2012 - 18:53
kodiak, on 9th January 2012, 19:04, said: ... mie tot mi se pare ca arata ca un catel de usturoi :D ! Uite un catel de usturoi de la mine de acasa pus linga planta aia ! Direct sau indirect, voit sau nu, ma acuzi de fals! In plus apelezi si la sofisme: usturoiul tau si planta aia seamana precum marul cu para; sau ardeiul gras cu cel lung; sfecla cu ridichea alba rotunda; ceapa alba cu cea obisnuita, s.a.m.d. Acum fa si tu o gramajoara din usturoiul dumitale - poti apela si la Photoshop!- sa vedem ce obtii. Practic am luat o mana din punga in care tin ceea ce am cumparat si am facut o poza. Daca cineva are ceva concret de spus, sa identifice ceea am pus in discutie ar fi binevenit. Orice alta discutie este desueta si pierdere de vreme. Attached FilesEdited by Turnatoriu_de_orza, 10 January 2012 - 18:56. |
#20
Posted 10 January 2012 - 18:58
Cred cã kodiak voia de fapt sã ne arate desktop-ul lui, nu comparaþia dintre usturoaie. :D
Edited by Rabbit, 10 January 2012 - 18:58. |
#21
Posted 10 January 2012 - 19:39
Eu zic ca este totusi Ramsons (EN)/Baerlauch (DE)/Allium ursinum/Wild garlic/Usturoi salbatec. Fara frunze :)
Primul (si plante cu care se confunda) [ http://1.bp.blogspot.com/_6GTgPFqKOYk/S8G0NgjXMaI/AAAAAAAAPYQ/NmsEaH96q8Q/s1600/Baerlauch-etc.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://mediaserver01.stockfood.com/wmpreviews/MTEyMDEyNjg=/00861636.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://www.visualphotos.com/photo/2x3698240/Ramsons_wild_garlic_plant_with_roots_944854.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#22
Posted 10 January 2012 - 20:05
Din poze pare a fi leurda, insa nu mai e chiar mult pina la primavara, cind poti sa verifici singur daca dai o fuga in padure. Habar nu am daca e comestibila, se poate ca taranul, dupa ce a vindut frunzele sa se fi gindit sa scoata un ban si din bulbi, insa nu e obligatoriu ca, daca o parte a unei plante e comestibila, sa fie si celelalte (cartoful e cel mai bun exemplu, ale carui fructe sint otravitoare).
|
#23
Posted 10 January 2012 - 20:05
Așa pare. A 2-a pozã a fost mai edificatoare, nu este legumã.
PS: Toate pãrțile leurdei sunt comestibile. Edited by Aries(ro), 10 January 2012 - 20:06. |
#25
Posted 10 January 2012 - 20:26
Turnatoriu_de_orza, on 10th January 2012, 18:53, said: Domnule, Direct sau indirect, voit sau nu, ma acuzi de fals! In plus apelezi si la sofisme: usturoiul tau si planta aia seamana precum marul cu para; sau ardeiul gras cu cel lung; sfecla cu ridichea alba rotunda; ceapa alba cu cea obisnuita, s.a.m.d. Acum fa si tu o gramajoara din usturoiul dumitale - poti apela si la Photoshop!- sa vedem ce obtii. Practic am luat o mana din punga in care tin ceea ce am cumparat si am facut o poza. Daca cineva are ceva concret de spus, sa identifice ceea am pus in discutie ar fi binevenit. Orice alta discutie este desueta si pierdere de vreme. Relax, nici prin cap nu mi-a trecut sa te acuz de fals, nici nu am vrut sa fiu rau intentionat ! Am zis ca planta din prima fotografie arata ca usturoiul, in al doilea post am precizat ca mi se pare ca seamana cu miezul usturoiului si apoi am pus fotografiile una linga alta sa se inteleaga la ce ma refer ! Am inteles de la bun inceput ca planta nu este usturoiul pe care il cultivam in mod obisnuit in gradina! |
#26
Posted 14 January 2012 - 17:25
Azi am fost in piata avand in buzunar cativa bulbi si le-am aratat la 3 tarani producatori. Toti mi-au zis ca este leurda, mai exact radacina de leurda si care se gaseste prin padure. Unul dintre ei chiar mi-a indicat doua astfel de locuri. Daca se mentine vremea bunicica am sa fac o excursie.
Pana acum nu am consumat bulbii. O voi face. Daca mi se va intampla ceva (rau!) va voi anunta... |
#27
Posted 14 January 2012 - 17:46
Turnatoriu_de_orza, on 14th January 2012, 17:25, said: Azi am fost in piata avand in buzunar cativa bulbi si le-am aratat la 3 tarani producatori. Toti mi-au zis ca este leurda, mai exact radacina de leurda si care se gaseste prin padure. Unul dintre ei chiar mi-a indicat doua astfel de locuri. Daca se mentine vremea bunicica am sa fac o excursie. Succes in expeditie! Turnatoriu_de_orza, on 14th January 2012, 17:25, said: pana acum nu am consumat bulbii. O voi face. Daca mi se va intampla ceva (rau!) va voi anunta... Daca mai apuci, daca nu lasa si tu un bilet, sa scapam macar unii dintre noi :naughty: |
#28
Posted 14 January 2012 - 17:50
Turnatoriu_de_orza, on 14th January 2012, 17:25, said: Azi am fost in piata avand in buzunar cativa bulbi si le-am aratat la 3 tarani producatori. Toti mi-au zis ca este leurda, mai exact radacina de leurda si care se gaseste prin padure. Unul dintre ei chiar mi-a indicat doua astfel de locuri. Daca se mentine vremea bunicica am sa fac o excursie. Pana acum nu am consumat bulbii. O voi face. Daca mi se va intampla ceva (rau!) va voi anunta... |
|
#29
Posted 15 January 2012 - 00:14
calinjack, on 14th January 2012, 17:50, said: nu te strofoca sa manci bulbii.frunzele sunt adevarata valoare a leurdei. Au trecut peste 4 ore de cand am mancat 2-3 bulbi alaturi de o ciulama de ciuperci si (inca!!) nu am patit nimic :thumbup: E foarte posibil. Mirosul bulbilor imi pare a fi mult mai pregnant decat cateii de usturoi. Gustul este asemanator cu cel al usturoiului, poate ceva mai discret. Inclin sa cred ca nu se consuma bulbii pentru ca sunt mai greu de recoltat si apoi nu se pastreaza in timp. Lasand cativa bulbi la temperatura bucatariei si descoperiti dupa 2 zile s-au inmuiat/deshidratat. |
#30
Posted 15 January 2012 - 12:42
mai bine i-ai planta intr-un colt umbros sau daca n-ai gradina,la ghiveci.
|
#31
Posted 15 January 2012 - 13:37
Cum mai ziceau unii pe aici, este bulbul leurdei dar se culeg frunzele in mod normal, inainte de inflorire si mult mai rar bulbul.
Bulbul, desi poate fi mai activ in unele boli, nu se recomanda recoltarea lor deoarece leurda rasare din bulb de la an la an iar astfel ar fi starpita foarte rapid. Se gasesc primavara din belsug in aproape orice padure, sunt ca niste impresionante covori verzi si se pot consuma ca atare pe langa un sandwich, salata sau fiertura pregatita ca si spanacul. Are valoare foarte apreciata in randul plantelor medicinale si puteti consulta cateva linkuri : http://www.formula-a...44/leurda-10896 http://www.armoniana...eID_867-articol Eu o mananc proaspata, cand ies la padure pe langa un sandwich, o felie cu ceva sau chiar pregatita ca si spanacul. Iar daca o culeg ptr acasa atunci pregatesc o salata buna sau tot asa, fiertura. Se mai poate face fiertura din amestec de spanac si leurda, aici leurda este folosita chiar in loc de usturoi. Numa bine! Edited by Tiby_med, 15 January 2012 - 13:38. |
#32
Posted 15 January 2012 - 14:24
Tiby_med, on 15th January 2012, 13:37, said: Bulbul... nu se recomanda recoltarea lor deoarece leurda rasare din bulb de la an la an iar astfel ar fi starpita foarte rapid. Voi pine cativa bulbi in ghivece. Multumesc Tiby pentru contributia/ comentariul tau! |
#33
Posted 15 January 2012 - 16:26
Tiby_med, on 15th January 2012, 13:37, said: Cum mai ziceau unii pe aici, este bulbul leurdei dar se culeg frunzele in mod normal, inainte de inflorire si mult mai rar bulbul. ... Eu o mananc proaspata, cand ies la padure pe langa un sandwich, o felie cu ceva sau chiar pregatita ca si spanacul. Iar daca o culeg ptr acasa atunci pregatesc o salata buna sau tot asa, fiertura. Se mai poate face fiertura din amestec de spanac si leurda, aici leurda este folosita chiar in loc de usturoi. Numa bine! Daca am ajuns la capitolul "retete cu frunze de leurda" va pot spune ca eu le folosesc la stufat (miel sau pui), e mai spornica si completeaza putinele frunze pe care le are usturoiul verde, care si dispare repede de pe piata. |
|
#34
Posted 16 January 2012 - 01:56
#35
Posted 23 March 2019 - 14:25
Acest topic e foarte vechi.. Confirm ca e vorba de leurda.. Am gasit si eu la padure... Ideea e ca leurda nu formeaza bulbul decat dupa ce iese din vegetatie (asemeni cepei), de aceea bulbul atasat frunzei, in primavara e extrem de subtire, toata seva fiind concentrata catre planta. Dupa ce planta se trece... radacina continua sa functioneze in pamant si abia prin toamna face un bulb ceva mai mare.
Am adus cateva radacini de la padure si le-am pus undeva la tzara si au iesit plantutze..- ideea e ca au nevoie de un sol umed dar bine drenat intr-un loc semiumbrit (adica sa vina doar partial soarele pe zona aia) si pamantul sa fie un pic gras (adica nu galben, sterp sau nisipos).. Nu se cultiva alaturi de alte plante, ca le impiedica cresterea ci doar izolat (ideal sub niste copaci). Leurda e o planta foarte buna de consum in stare cruda dar si la mancaruri da un gust ok, adaugata la urma. |
#36
Posted 23 March 2019 - 16:28
Informatii mai detaliate despre leurda: https://www.csid.ro/...averii-12293846
Fac o salata foarte buna, mai jos o reteta care imi place https://retete.unica...-leurda/Â Â dar se pate face si cu ridichi si ceapa verde si fara maioneza, de post. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users