Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat
 Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...
 Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...
 Cartelul din Carpati - mafia PNL ...

Trecut: Europa versus S.U.A. la c...

Garantie apartament dezvoltator

Aplicație GPS cu zoom automa...
 

Programare WEB

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
evilone

evilone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,521
  • Înscris: 14.12.2003

KLAMATH, on Oct 7 2005, 12:51, said:

Apropo ...ca tot am pomenit de web apps si usability. Sper ca nu o sa va apucati sa pomeniti de AJAX. Ajax ajuta dar foarte putin.. Atita timp cit conceptul de UI se rezuma la HTML nu exista nici un termen de comparatie intre o aplicatie web si una desktop.

<{POST_SNAPBACK}>


Vezi http:// www.zimbra.com/demo/
Aplicațiile web mai au un potențial avantaj față de cele desktop: costul. Deja apar aplicații office web-based. Probabil o să fie mult mai rentabil să-ți faci un cont (plătit) pe un asemenea site decât să cumperi Microsoft Office. În plus, aplicația va fi independentă de platformă.

Edit: o chestie destul de drăguță care știe să creeze documente Word: http://www.writely.com/

Edited by evilone, 08 October 2005 - 11:49.


#20
Marmota

Marmota

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 24.09.2005

evilone, on Oct 8 2005, 11:35, said:

Vezi http:// www.zimbra.com/demo/
Aplicațiile web mai au un potențial avantaj față de cele desktop: costul. Deja apar aplicații office web-based. Probabil o să fie mult mai rentabil să-ți faci un cont (plătit) pe un asemenea site decât să cumperi Microsoft Office. În plus, aplicația va fi independentă de platformă.

Edit: o chestie destul de drăguță care știe să creeze documente Word: http://www.writely.com/

<{POST_SNAPBACK}>


... iar eu astept un driver pentru placile video cu accelerare 3D realizat in asp/php/html/java script !    :)  :peacefingers:

Edited by Marmota, 08 October 2005 - 13:05.


#21
zuppy

zuppy

    elbonian

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,247
  • Înscris: 12.10.2002
inseamna ca habar nu ai ce inseamna un driver  :P

#22
KLAMATH

KLAMATH

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 479
  • Înscris: 17.04.2002
"... iar eu astept un driver pentru placile video cu accelerare 3D realizat in asp/php/html/java script !"

Ai grija ce-ti doresti Marmota. BEWARE the power of HTML !!!  :deadtongue: . Tu n-ai aflat ca conceptul de OSul va fi facut irelevant de html ?  :naughty:    

Vezi http:// www.zimbra.com/demo/"

Exista web apps mult mai "impunatoare" decit Zimbra. Dupa cum am spus deja mie personal cel mai "useable" mi se pare Gmail. Si totusi n-as renunta la Thunderbird pt Gmail. Ceea ce mi se pare oarecum hilar la cei care "apara" web appsurile e ca ei insisi nu le inteleg limitarile. Mai oameni buni....intr-un web app...workflowul consta in....faci un request...astepti....lucrezi....postback.....astepti. And so on. La postback de obicei se rupe filmul de tot !!! Asta e situatia cind lucrezi si pe localhost daramite cu aplicatii de pe retea/internet. Cum poate fi vorba aici de o comparatie din punct de vedere al usability intre o aplicatie desktop si una web ?!!!!  :o

Aplicațiile web mai au un potențial avantaj față de cele desktop: costul. Deja apar aplicații office web-based.
Huh ?! Daca avem 2 aplicatii identice....una web si una desktop de ce ar costa cea de web mai putin ? Asta e doar un mod de a spune....asta de web e infecta fata decit cea desktop....costa mai putin !!   :D . Dpdv al dezvoltarii....citeste atent ce a scris tudor turcu. Cit despre "applicatii office web based"....jucariile aea vor putea fi denumite "applicatii office" cind o sa suporte macar jumatate din functionalitatea aplicatiilor desktop. Nu e cazul acum....

Probabil o să fie mult mai rentabil să-ți faci un cont (plătit) pe un asemenea site decât să cumperi Microsoft Office.
Exemplu asta e bagat aici gratuit. Doar asa....ca intepatura pt pretul MS Office nicidecum ca ar fi vreun argument in contextul curent.  Daca pretul e pt tine un argument uiti de faptul ca exista OpenOffice. Si KOffice. Si Abiword. Si oricare din astea e mai "useable" decit o amarita de aplicatie web. Ca sa nu mai adaug ca e aberant sa te gindesti ca cineva o sa se apuce sa-ti tina documentele importante pe eu mai stiu ce server din Polinezia in loc de calculatorul local. Sau de faptul ca o poti lucra la documentele tale si atunci cind nu ai internet :).

"În plus, aplicația va fi independentă de platformă"
Hihihi. No :)


Cred ca viitorul tocmai asta este, ceva gen framework + gui on client side, business objects on server side (web based).
Presupunind ca prin business objects tu nu intelegi webservices......in ce mod se "completeaza" astea ? Ai doar o aplicatie desktop care comunica cu un server (atentie nu neaparat cu un web server). Unde apare aplicatia web in ecuatia asta ?

PS: N-am nimic impotriva web apps. Dar cind vad "texte" de genul "web apps rule" deja ma enervez....exista cazuri in care o web app "just makes sense". De la asta sa se ajunga la .....majoritatea applicatiile ar trebui sa fie web sau ca o aplicatie web e la fel de "useable" ca una desktop.....asta e pur si simplu aberanto - ignorant.

:peacefingers:

Edited by KLAMATH, 08 October 2005 - 14:32.


#23
add

add

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,146
  • Înscris: 09.09.2003

The@ngel, on Oct 7 2005, 11:17, said:

Fac programare web de mai bine de 3 ani (fara sa fac in prealabil programare client-server). Pana nu de mult, doar aplicatii sa mearga pe IE. Recent si pe: IE,Mozilla,Mozilla Firefox,Opera.
Intradevar cea mai mare problema este cu browserul. IE-ul e plin de buguri, dar de curand a inceput sa-mi placa IE-ul, cand am incercat sa programez si pt. Firefox si pt. Opera si am vazut cat de varza sunt.
Chiar am o MARE nedumerire de ce este atat de promovat Firefoxul. Incercati doar sa programati ceva sa mearga pe firefox, si o sa va schimbati parerea imediat.

web-bases applications rules  :peacefingers:

<{POST_SNAPBACK}>


ce tare esti? 3 ani zici?  :deadtongue: Mie personal mi s-a dovedit in nenumarate randuri ca de cate ori programam ceva si mergea in IE si in FF nu, am programat prost.  nu fac bici o aluzie, doar ca ....  :naughty:


iar personal, cred ca viitorul e e web.  o sa ajungem sa avem OS si WEB atat...  bine, ar mai fi partea de grafica pe care nu cred sa o inglobeze careva prea devreme intr-o aplicatie singulara.

- sa luam de exemplu un programel (noaptea facut acasa) daca e bun si folositor, dupa o perioada de timp sigur e implementat intr-un os.

- apoi daca ai mai mult de 2 insi care vor sa faca o chestie impreuna (si aici nu ma refer la sex) aia clar e web.

Principalul avantaj la aplicatiile web, zic eu e ca poti sa le accesezi oricand de oriunde.

#24
evilone

evilone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,521
  • Înscris: 14.12.2003
@KLAMATH: Tu iei în considerație doar situația *actuală*, când toată povestea este abia la început. În momentul de față și eu prefer Mozilla Thunderbird, dar nu poți ști ce va aduce viitorul. Evident că în momentul de față Writely nu reprezintă absolut nici o amenințare pentru Microsoft Word, dar e posibil ca la un moment dat să apară o aplicație care să le dea fiori reci.

În ce privește acele „features cool” de care vorbește tudor_turcu, n-aș supraestima așteptările utilizatorilor. Google a arătat că se poate câștiga mizând pe simplitate. Mulți s-au săturat să dea sute de dolari pe un upgrade la Office care le aduce în plus butoane plate nu știu de care. Și evident un alt format de fișiere pe care un Office mai vechi nu le poate citi.  :death:

#25
evilone

evilone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,521
  • Înscris: 14.12.2003

KLAMATH, on Oct 8 2005, 15:15, said:

"În plus, aplicația va fi independentă de platformă"
Hihihi. No :)

<{POST_SNAPBACK}>



În momentul de față o aplicație web bine scrisă poate să ruleze lejer pe Mozilla Firefox (deja sunt o groază de platforme), Opera (la fel, mai multe platforme), Konqueror (Linux) și Safari (Mac). Deja e mai mult decât poate marea majoritate a aplicațiilor „clasice”.

#26
tudor_turcu

tudor_turcu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 12.09.2003

evilone, on Oct 8 2005, 21:02, said:

În ce privește acele „features cool” de care vorbește tudor_turcu, n-aș supraestima așteptările utilizatorilor. Google a arătat că se poate câștiga mizând pe simplitate.
Eu nu ma refeream la aplicati web "publice" accesibile la mii de useri precum GMail sau Google Earth - ci la aplicatiile web facute custom pentru anume client (firme mari), care ruleaza de obicei doar intr-un Intranet (eventual extranet),  si care vor (si unele reusesc) sa inlocuiasca aplicatiile desktop clasice.
Si tocmai in astfel de cazuri asteptarile userului sunt mari - trebuie argumente puternice pentru a-l convinge ca merita sa dea 100 mii de Euro (de ex.) cuiva care ii rescrie aplicatia desktop a.i. sa aiba o interfata web.
Altfel, momentan aplicatiile web accesibile doar intr-un Intranet sunt cele mai usor de implementat, deoarece in astfel de cazuri deseori se poate impune un anumit browser, chiar o anumita versiune a acelui browser.

#27
Marmota

Marmota

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 24.09.2005
Aplicatiiile web (spuneti-le cum doriti) nu sunt nimic altceva decat aplicatii client-server cu o arhitectura de tip client ușor (en. thin client) , aplicatia client fiind reprezentata de browser-ul web. Partea client (rulata in browser) se resuma -in esenta - la afisarea datelor catre utilizator si in cazul aplicatiilor prost implementate regasim pe partea de client (browser) elemente referitoare la verificarea restrictiilor (validarea datelor prin javascript) care nu sunt implementate pe partea de server. Ideea e ca - virgula - clientul(browser-ul) are banalul rol (ingrat cateodata) de a afisare ! Punct ! AFISARE ! Pentru aceasta a fost conceput initial MOSAIC : pentru afisare ! MOSAIC nici nu avea avea posibilitatea sa execute scripturi (ulterior abia Nestcape a introdus aceasta posibilitate) !  Despre browser-ele actuale (care din fericire sunt mai destepte)  putea spune ca - in esența - realizeaza acelasi lucru: AFiSEAZA/"RENDER-izeaza" HTML & co).

... Plus server-e web si de baze de date (SGBD-uri). In primul caz intalnim obiectele de gestiune (bussines objects), obiectele de persistenta (vezi O/RM; cu metode CRUD-CREATE READ UPTATE si DELETE) plus obiectele de interfata (care in cazul aplicatiilor web au rolul de a genera cod HTML + rol de flow comtrol). In al doilea caz server-ul de baze de date gestioneaza baza de date. Flow control poate fi implementat - e adevarat - si la nivel de client.

Ideea este ca majoritatea operatiilor (a se citi prelucrari) sunt executate de catre elementele server (web si de baze de date) iar clientul(browser-ul) doar afiseaza.

Deci browser-ul are ROLUL DE AFISARE iar server-ul(server-ele ... au rol de "prelucrare") . In aceste conditii intrebarea care tb formulata este daca un browser (fie le si cel mai destept) poate "suporta" aplicatii complexe - care necesita nu atat afisare cat mai ales prelucrari sau/si interfete grafice complexe (procesoare de text, de tabele - vezi Office sau aplicatii de grafica bitmap, vectoriala, 3D - vezi Photoshop, Corel Draw, 3D Max & co, plus Unreala Tournament) ? Raspunsul este categoric NU, iar aplicatiile desktop cu siguranta ... nu vor dispare. Orshicum, e absurd - dpmdv - sa implementezi un procesor de documente (tip Word) sun forma de aplicatie Web. Tb sa fi fanatic, nerealist sa faci asta !

PS: Prin 96, 97, 98 ... se vorbea destul de mult despre network computer (de fapt niste statii de lucru care tb sa se conecteze la un server) - vezi de ex. Larry Ellison (Oracle). Statiile functionau numai conectate la server, neavand HDD local. Practic statia nu tb sa faca nimic altceva decat sa afiseze datele primite de server si sa-i trimite acestuia datele introduse de utilizator (de la tastura, mouse). Ideea era ca - virgula - contra unei sume (taxe, chirie) puteai sa folosesti o aplicatie de pe server. Timpul a dovedit ca ideea nu este viabila. Aplicatiile web sunt o evolutie a acestui concept - network computer (vechi de altfel, de pe vremea cand Bila a lu' Gates facea primii pasi in programare) dar - cu riscul de a ma repeta - e o aberatie sa crezi ca un browser web va rula cu succes ceva de genul un procesor de documente Word !

evilone, on Oct 8 2005, 21:02, said:

În ce privește acele „features cool” de care vorbește tudor_turcu, n-aș supraestima așteptările utilizatorilor. Google a arătat că se poate câștiga mizând pe simplitate. Mulți s-au săturat să dea sute de dolari pe un upgrade la Office care le aduce în plus butoane plate nu știu de care. Și evident un alt format de fișiere pe care un Office mai vechi nu le poate citi.  :death:

Te obliga Bila sa folosesti Office-ul ? Nu cred ! Treci pe OpenOffice si nu mai ai probleme cu upgrad-urile (update-urile) Office-ului !

Bau  :console:

#28
Marmota

Marmota

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 24.09.2005
---

Edited by Marmota, 08 October 2005 - 23:08.


#29
Marmota

Marmota

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 24.09.2005
Nu sunt impotriva aplicatiilor web , dar consider ca inainte de a incepe dezvoltarea tb   analizat in detaliu avantajele si dezavantajele fiecarui tip de aplicatie (web / desktop) si tb aleasa varianta corecta functie de aplicatia care urmeaza a fi implementata.

#30
evilone

evilone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,521
  • Înscris: 14.12.2003
For the record, chiar folosesc OpenOffice.org. Nu am Microsoft Office instalat. Am menționat produsele Microsoft pentru că multe companii văd aplicațiile web ca o modalitate de a scăpa de „tirania” Microsoft.

#31
tudor_turcu

tudor_turcu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 12.09.2003
Marmota, in mare ai dreptate... Adevarul e ca acuma unii vor sa reinvie un concept mai vechi, sub o forma usor diferita; daca abordarea asta va avea succes comercial, ramane de vazut.
Chiar notiunea de browser incepe sa se schimbe, ne mai fiind un client asa "thin" cum era initial (mai ales daca se foloseste Javascript la greu, Flash, etc..).

Edited by tudor_turcu, 08 October 2005 - 23:22.


#32
Marmota

Marmota

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 24.09.2005

tudor_turcu, on Oct 8 2005, 23:15, said:

Marmota, in mare ai dreptate... Adevarul e ca acuma unii vor sa reinvie un concept mai vechi, sub o forma usor diferita; daca abordarea asta va avea succes comercial, ramane de vazut.
Chiar notiunea de browser incepe sa se schimbe, ne mai fiind un client asa "thin" cum era initial (mai ales daca se foloseste Javascript la greu, Flash, etc..).

<{POST_SNAPBACK}>


Da, dar nu m-am referit aici ai plugin-urile pentru browser-e. Daca punem problema  plugin-urilor atunci trebuie sa analizam si relatia Internet Explorer + ActiveX ! In acest ultim caz pot sa-mi dezvolt o componenta ActiveX care poate fi client greu, componenta care sa ruleze in browser. Dar ma repet,  afirmatiile mele nu se refereau si la plugin-uri !

#33
tudor_turcu

tudor_turcu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 12.09.2003
Am inteles... (desi Javascript/JScript nu au de-a face cu nici un plugin, doar Flash).

#34
Marmota

Marmota

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 24.09.2005

tudor_turcu, on Oct 8 2005, 23:39, said:

Am inteles... (desi Javascript/JScript nu au de-a face cu nici un plugin, doar Flash).

<{POST_SNAPBACK}>


Diferenta dintre  client usor si client greu e data de faptul ca clientul usor "include" doar doar nivelul(layer) de interfata grafica, in timp ce clientul greu include nivelele de interfata grafica, obiecte de gestiune si obiecte de persistenta (de notat faptul ca persistenta poate fi implementata - uneori - chiar in obiectele de gestiune (bussines object).

Iar daca vorbim de Javascript/JScript/VBScript ca limbaje de scripting client-side atunci lucrurile sunt clare: caracteristicile Javascript&co necesare pentru implementarea acestor 2 ultime nivele (bo si pers) sunt simple/simpliste (nu spun ca lipsesc) !

Edited by Marmota, 09 October 2005 - 00:16.


#35
tudor_turcu

tudor_turcu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 12.09.2003

Marmota, on Oct 9 2005, 00:08, said:

Diferenta dintre  client usor si client greu e data de faptul ca clientul usor "include" doar doar nivelul(layer) de interfata grafica, in timp ce clientul greu include nivelele de interfata grafica, obiecte de gestiune si obiecte de persistenta (de notat faptul ca persistenta poate fi implementata - uneori - chiar in obiectele de gestiune (bussines object).
O fi, nu ma pricep la definitii... Insa atunci o aplicatie desktop (win exe de ex.), care include doar presentation layer-ul, si unde business si persistence layer-ul sunt pe un aplication server, cum s-ar numi? Thin client sau fat client?

#36
KLAMATH

KLAMATH

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 479
  • Înscris: 17.04.2002
Thin client.
Cu mentiunea ca acest thin client este denumit si "smart client" atunci cind se conecteaza la app server pe internet.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate