Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Scurgere catre hazna

De la 24V la 5V DC?

Deducere TVA

Intalnire cu un tip de pe tinder ...
 Open WRT nu sincronizeaza ceasul ...

salariu plafonat

sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€
 ICC/ICM soft monitorizare si cont...

Recomandare ipad

Ce fel de disc pentru acest circu...

Windows 11 24H2 pe release?
 Intrebare motor auto

Opel Astra K

Romania - tara formelor fara fond?

Probleme sistem audio mașina
 

am probleme cu vinul

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
amprobleme

amprobleme

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.12.2011
am o mare rugaminte la cunoscatori . este primul an in care am facut vin . ceva am gresit . vinul are o tenta de otetit . cum pot sa il fac tuica? nu stiu cum sa procedez
stie cineva cum se face tiuca din vinul care are o tenta de ,, aspru, otetit,,
de asemenea am si o alta damingeana de vin care fierbe de 2 luni si cred ca se va aspri si acesta . pot sa il mai salvez?

#2
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postamprobleme, on 1st December 2011, 07:27, said:

am o mare rugaminte la cunoscatori . este primul an in care am facut vin . ceva am gresit . vinul are o tenta de otetit . cum pot sa il fac tuica? nu stiu cum sa procedez
stie cineva cum se face tiuca din vinul care are o tenta de ,, aspru, otetit,,
de asemenea am si o alta damingeana de vin care fierbe de 2 luni si cred ca se va aspri si acesta . pot sa il mai salvez?

În primul rând atunci când ai făcut vinul ai folosit butoaie pe care nu le-ai dezinfectat și din cauza fermentației acetice a florei bacteriene de pe vasele de fermentat de care nu are nevoie nimeni,vinul se transformă încet,încet în oțet :confuzzled: .Țăranii noștri au prostul obicei să nu respecte nimic din tehnologia de producere a vinului în gospodărie,deși au cei mai buni și mai aromați struguri din lume,pentru că au acea meteahna greșită că„las-o bă că merge așa” :nonobad: .Asta nu se întâmplă spre exemplu în gospodăriile italienilor unde am avut prilejul să văd cum fac ei vinul și am văzut o curățenie și un respect față de vasele de fermentat ceva de neexplicat unui țăran de la noi,pentru că oricum majoritatea nu vor respecta nimic din minimul necesar de igienizare a vaselor și tot „catâri” vor rămâne.O altă greșeală de neiertat a țăranului este aceea de a adăuga zahăr peste mustul care deja fermentează,ca vinul să iasă mai dulce în concepția lor,dar efectul este de fapt invers de oțețirea a vinului în cele mai multe cazuri.Chiar dacă vinul pe care-l produci este sec lasă-l așa cum este și încearcă să-l faci pe sortimente nu să amesteci zeci de soiuri împreună sau struguri albi cu roșii,soiuri seci cu soiuri dulci,pentru că fiecare soi de struguri are un anumit buchet de aromă :rolleyes: și trebuie cules la timpul lui și nu cum fac ai noștri culegând totul odată fie că unele soiuri au nevoie de un timp mai lung sau mai scurt pentru maturare.La vinul din damigeană dacă aceasta a fost curată și ai făcut fermentația mustului cu furtunul în apă,atunci vinul ar trebui să fie bun dacă oxigenul nu a fost prezent în cantități mari care să ajute doar fermentația acetică,și dacă strugurii din care ai stors mustul au fost culeși la timp,și nu ai stors niscaiva aguridă de la strugurii din alte soiuri necopți,sau dacă ai avut struguri bolnavi și stricați în cantități mari.Din vinul transformat în oțet vei scoate o cantitate foarte mică de țuică acră și de proastă calitate,pentru că din fermentația acetică care este deja prezentă în vinul tău,nu se poate extrage alcool,dar poți să folosești o parte din vin sub formă de oțet pentru salate lăsându-l să fermenteze până se liniștește,eventual dacă vrei să ai mai multe grade acetice se mai poate adăuga ceva miere sau zahăr dacă nu ai :peacefingers: .

#3
amprobleme

amprobleme

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.12.2011
am tinut vinul in damingeana cu furtunul in apa. nu igiena a fost cauza . probabil soiurile amestecate?
cert este ca am 150 litri si nu pot face otet din el
inca nu a ajuns sa fie otet dar  nu cred ca va dura mult pana acolo
el inca fierbe
spunea cineva ca este bine sa incalzesc vinul la 60 grade. nu stiu ce sa fac.
sa-l incalzesc?

#4
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postamprobleme, on 1st December 2011, 09:06, said:

am tinut vinul in damingeana cu furtunul in apa. nu igiena a fost cauza . probabil soiurile amestecate?
cert este ca am 150 litri si nu pot face otet din el
inca nu a ajuns sa fie otet dar  nu cred ca va dura mult pana acolo
el inca fierbe
spunea cineva ca este bine sa incalzesc vinul la 60 grade. nu stiu ce sa fac.
sa-l incalzesc?

Este o soluție dar cred că temperatura trebuie dusă până aproape de fierbere,la 60°C mi se pare o frecție la piciorul de lemn a lui Prigoană,altfel nu poți distruge în totalitate bacteriile care fac fermentația acetică.Oricum dacă ai o oală sub presiune de vreo 10 litri,ai putea face foarte rapid acest lucru,fără să se evaporeze o mare cantitate de alcool din vin,altfel în vasele deschise la fierbere vei pierde multe grade alcoolice :peacefingers: .

Acu” vreo 6-7 ani în urmă am găsit o idee care au descoperit-o niște cercetători suedezi dacă nu mă-nșel și anume faptul că produceau mai mult biogaz din recipientele de fermentație anaerobă cu 30-35% dacă în compostul respectiv se băgau doi electrozi plus,minus care erau alimentați cu o tensiune de 1,5V curent continuu, și câțiva miliamperi de la o sursă externă de baterii alcaline.Au descoperit în acest fel faptul că era distrusă în totalitate flora bacteriană de fermentația acetică care aducea pierderi mari la producția de biogaz.Mă gândeam că același lucru se întâmplă și în cazul vinului și aș vrea să o experimentez la anul,chiar dacă nu am nici o problemă cu fermentația acetică,dar probabil ajută preventiv și nu cred că poate dăuna vinului în nici un mod.

#5
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,678
  • Înscris: 21.10.2009
du vinul la un cazan de tuica si distileaza-l.si eu am facut pentru prima oara vin,anul trecut,dar n-am dat gres ca tine.cred ca ceva n-ai respectat in legatura cu igiena,dar mai degraba vinul tau a prins aer.

#6
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Este cam devreme sa vorbesti de .... otet !
Mai ales ca zici ca nu s-a terminat "fierberea".
Si la mine o damigeana fierbe si acum (f rar mai scoate cate o bula prin furtun).
Anumite soiuri nobile fierb si 90 de zile.

#7
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
altul care face otet...

bunicul meu a fost viticultor (cu diploma) si imi spunea ca: daca a prins otet vinul e de aruncat, nici tuica nu iese din el...

#8
amprobleme

amprobleme

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.12.2011
am rezolvat
am pus cateva boabe de orez si am sigilat cu coca damingeana cu furtunul in apa , se pare ca nu erau probleme .m-am speriat degeaba .asa este soiul .

#9
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
:nonobad: , eu zic sa mai astepti!
Nu te bucura inca!
Nu te intrista inca!

Cineva a zis: un vin bun nu e o intamplare! Este o realizare!
Eu cred ca a avut dreptate!

Bafta!

#10
kelu84

kelu84

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 12.02.2007
si eu am facut 2000l de vin si a fiert pana acum o saptamana de eram disperat ca nu se liniste si nu am ce sa dau. referitor la igiena.... pentru o zi doua in plus de munca (spalatul butoaielor)merita sa faci treaba ca la carte si sa nu iti bati singur joc de munca ta cu vita de vie. eu am butoaie de lemn si de fibra de sticla.cele de lemn se scoate unul din capace si se curata cu simt de raspundure pana ramane lemnul alb, dupa care se opareste, se da sulf si se poate pune mustul in el pentru fierbere, iar cand se trage dupa drojdie se spala temeinic cu apa rece in 3-4 reprize, apoi iar se opareste se da sulf si se poate depozita vinul. cele de fibra nu sunt asa pretentioase, e de ajuns spalat cu simt de raspundere si frecat cu peria, dat sulf si gata treaba. acum nah....fiecare cu obiceiul lui insa e bine sa le speli cu simt de raspundere asa cum te pricepi pentru ca e pacat sa strici totul

#11
adriano1978

adriano1978

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 696
  • Înscris: 25.07.2010

View Postkelu84, on 6th December 2011, 00:43, said:

referitor la igiena...fiecare cu obiceiul lui insa e bine sa le speli cu simt de raspundere asa cum te pricepi pentru ca e pacat sa strici totul
Daca nu ajungi la...  branza buna in burduf de caine... :D

Edited by adriano1978, 06 December 2011 - 01:14.


#12
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012
Am distilat eu vin acrit...a iesit o tuicaaaaa...acra si turbata!!!!
Dupa primul litru am renuntat!

#13
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,678
  • Înscris: 21.10.2009
Trebuie distilat de 2 ori

#14
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012
Chiar vorbesti serios?!

#15
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,386
  • Înscris: 03.08.2004
Nu. Fermentatia acetica transforma alcoolul in acid acetic. Si se produce in prezenta oxigenului. Iar daca sunt soiuri nobile vinul trebuie tratat cu dioxid de sulf. Daca este facut din hibrizi ar cam trebuit terminat pana la 1 mai

#16
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012
Buun, poate merge la albirea cordoanelor de sudura in inox ...pastele dedicate sunt pe baza de acid acetic!

#17
so_ce

so_ce

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 28.11.2019
Buna seara,va scriu si eu cu o problema legata de fermentatia mustului din struguri albi,mai precis Sauvignon Blanc cumparati de la Focsani.
-Dupa procesul de desciorchinizare/zdrobire,mustul a fost depozitat intr-un beci in cateva damigene de 50 L si un rest ramas intr-o damigeana de 25 si 2 bidoane de 5l,toate astupate cu dopuri prevazute cu rasuflatori.
-Dupa o saptamana de liniste totala am decis sa-l ajut un pic si am recurs la caldura data de un radiator electric,temperatura fiind constanta de 22-23 grade.
-Procesul de fermentatie a pornit la toate damigenele dar singurele modificari sunt la cele doua bidoane si la damigeana de 25 care s-au transformat in vin,celelate damigene cu toate ca rasuflatorile au activitate,mustul a ramas dulce.
-Fac vin de niste ani si niciodata nu am patit asa ceva sa fiarba si sa nu se inaspreasca deloc la gust,in trecut mi s-a mai intamplat sa nu fiarba deloc si inteleg motivul dar aceasta situatie....Va rog poate ma poate ajuta cineva cu o idee sau sfat.Multumesc.

#18
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,386
  • Înscris: 03.08.2004
Fermenti si nutrienti.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate