Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual- cu privire la protecția minorilor.

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
RODigitalum-megafanro

RODigitalum-megafanro

    *Pro-Digital*

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,753
  • Înscris: 07.04.2006

[size=3]Decizia nr. 220 din data de 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual[/size]

TITLUL II
Protecția minorilor

CAPITOLUL I
Respectarea drepturilor minorului în programele audiovizuale

ART. 2
Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului.
ART. 3
(1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii și a vieții sale intime, private și familiale.
   (2) Condițiile de participare a minorului la un program audiovizual   trebuie să țină seama de sensibilitatea și vulnerabilitatea specifice   vârstei, în general, și de personalitatea minorului, în particular.
   (3) Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria   imagine prevalează în fața necesității de informare, cu atât mai mult în   cazul minorului aflat în situații dificile.
(4) În producțiile   audiovizuale minorul nu poate fi folosit sau expus de către părinți,   rude, reprezentanți legali, avocați sau alte persoane responsabile de   creșterea și îngrijirea lui, în scopul de a obține pentru ei avantaje de   orice fel sau de a influența deciziile autorităților publice.
ART. 4
   (1) Este interzisă difuzarea oricăror indicii care ar putea duce la   identificarea minorului în vârstă de până la 14 ani, în situația în care   acesta este victimă a unui abuz sexual sau este acuzat de comiterea   unor infracțiuni ori a fost martor la săvârșirea acestora.
(2) În   situația în care minorul în vârstă de până la 14 ani este victimă a unor   infracțiuni, altele decât situațiile prevăzute la alin. (1), sau a fost   supus unor abuzuri fizice ori psihice, difuzarea de imagini sau   declarații este posibilă numai cu acceptul minorului, precum și cu   acordul scris al părinților, al altui reprezentant legal ori, după caz,   al persoanei în grija căreia se află minorul.
(3) În situația în   care minorul în vârstă de până la 14 ani a fost supus de către părinți   ori reprezentanții legali la abuzuri fizice sau psihice, difuzarea de   imagini ori declarații este posibilă numai cu acceptul minorului, precum   și cu acordul scris al părintelui care nu este presupusul autor al   abuzului sau, după caz, al unei autorități responsabile cu protecția   minorului.
ART. 5
(1) Nu pot fi difuzate reconstituiri de   infracțiuni, abuzuri sau evenimente dramatice în care sunt folosiți   copii în vârstă de până la 14 ani.
(2) Furnizorii de servicii media   audiovizuale nu pot difuza interviuri și declarații ale minorului în   vârstă de până la 14 ani în legătură cu evenimente dramatice, din   comunitate sau din familie, la care acesta a fost martor.
ART. 6
   (1) Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani acuzat de comiterea   unei infracțiuni sau victimă a unei infracțiuni ori abuzat fizic, psihic   sau sexual poate fi prezentat în programele de știri, în emisiuni de   dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a   următoarelor condiții:
a) existența consimțământului scris al acestuia;
b) existența prealabilă a consimțământului părinților sau al reprezentantului legal, în formă scrisă;
   c) asistarea pe parcursul transmisiei sau al înregistrării de către un   părinte ori de către reprezentantul legal, respectiv de către avocat în   cazul cercetării penale sau arestării. Minorul nu poate fi asistat de   către părintele presupus autor al abuzului.
(2) În cazul minorului   cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani acuzat de comiterea unei   infracțiuni, sunt necesare acordul explicit al acestuia și asistarea sa   de către avocat în situația în care este cercetat penal, reținut sau   arestat.
(3) În cazul minorului cu vârsta cuprinsă între 16 și 18   ani care este victimă sau martor la comiterea unor infracțiuni ori care a   fost abuzat fizic, psihic sau sexual, sunt necesare:
a) acordul explicit al acestuia;
   b) eliminarea oricăror elemente care pot duce la identificarea   minorului, la solicitarea acestuia, a părinților sau a reprezentantului   legal.
ART. 7
(1) Minorul, părinții sau reprezentantul legal   trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor înainte de filmare   sau de înregistrare.
(2) Participarea minorului în vârstă de până   la 14 ani la programe audiovizuale, altele decât evenimentele culturale   și competițiile sportive, este posibilă numai cu acceptul acestuia,   precum și cu consimțământul scris al părinților sau, după caz, al   reprezentantului legal.
ART. 8
Este interzisă, în cadrul   programelor de știri, al dezbaterilor sau al reportajelor, difuzarea de   imagini ori de fotografii ale corpului minorului decedat.
ART. 9
   (1) Este interzisă difuzarea de programe al căror scop principal este   exploatarea aspectului fizic al minorului sau expunerea acestuia în   ipostaze nepotrivite vârstei.
(2) După ora 22,00 este interzisă   difuzarea în direct de programe audiovizuale la care participă minori în   vârstă de până la 14 ani, cu excepția evenimentelor culturale și a   competițiilor sportive.
(3) Radiodifuzorii sunt obligați să difuzeze   la principalul buletin de știri din prime-time, precum și la buletinele   de știri difuzate în următoarele 24 de ore imaginile și datele   minorilor dispăruți, la solicitarea inspectoratelor de poliție.
(4)   În cadrul sistemului național de alertă/răpire/dispariție a minorului,   serviciile de radiodifuziune și televiziune generaliste și de știri sunt   obligate să difuzeze, într-un interval de timp de 3 până la 8 ore de la   solicitarea autorităților în drept și în condițiile agreate cu acestea,   informațiile privind minorii răpiți sau dispăruți.
ART. 10
   Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri și   declarații în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la   probleme intime de familie sau care îi depășesc puterea de judecată.
ART. 11
   Este interzisă orice referire peiorativă sau discriminatorie la   originea etnică, naționalitatea, rasa ori religia minorului, precum și   la un eventual handicap al acestuia.

CAPITOLUL II
[size=3]Clasificarea programelor audiovizuale în vederea protecției minorilor[/size]

ART. 12
(1) Programele   audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a   minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricționată   printr-un sistem de acces condiționat.
(2) În lipsa unui   sistem de acces condiționat, difuzarea programelor prevăzute la alin.   (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării   programului în funcție de conținutul acestuia.
ART. 13
În   cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere, programele care ar   putea afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi   puse la dispoziție numai dacă se asigură măsuri de restricționare a   accesului printr-un sistem de control parental, astfel ca minorii să nu   poată vedea ori auzi, în mod normal, programele respective.
ART. 14
   (1) Înainte de începerea difuzării unui program din categoria celor   prevăzute la art. 12, radiodifuzorii au obligația de a informa publicul   cu privire la genul, clasificarea programului și motivul principal de   restricționare a vizionării acestuia, potrivit criteriilor prevăzute la   art. 19 alin. (2).
(2) Radiodifuzorii au obligația să solicite ca   publicarea programelor de radio și de televiziune să fie însoțită de   semnele de avertizare prevăzute la art. 22 - 27.
(3) Obligația de   informare menționată la alin. (1) revine și furnizorilor de servicii   media la cerere, în cataloagele de programe.
ART. 15
(1) Este   interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00 - 20,00 de programe   audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se   consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament obscen.
(2) În programele audiovizuale este interzisă ilustrarea unei informații cu imagini de natură pornografică.
ART. 16
(1) Este interzisă difuzarea producțiilor audiovizuale care încurajează consumul de droguri.
(2) În știri și reportaje este interzisă prezentarea de detalii privind consumul de droguri.
(3) Operele cinematografice care conțin scene privind consumul de droguri pot fi difuzate numai după ora 22,00.

ART. 17
(1)   În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele   decât producțiile audiovizuale de ficțiune, care conțin descrieri ori   reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau   tehnici criminale ori practici oculte.
(2) În cazul acestor drame,   radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini   care arată suferințele prin care trec membrii familiei ori ale altor   persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

ART. 18
Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producții care prezintă:
a) violență fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;
c) persoane în ipostaze degradante;
d) lupte libere nereglementate de federații sportive naționale sau internaționale.
ART. 19
   (1) Criteriile în funcție de care se clasifică programele difuzate au   drept scop asigurarea protecției minorului și informarea publicului cu   privire la conținutul acestora.
(2) Responsabilitatea clasificării   programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la   cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
a) numărul și   natura scenelor violente, precum și caracterul gratuit sau indispensabil   al acestora, raportat la genul și subiectul programului;
b) utilizarea violenței și rolul acesteia în rezolvarea problemelor;
   c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violență, tipul de   plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a   genera frică ori angoasă;
d) contextul în care este prezentat consumul de droguri și alcool;
e) numărul și natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual;
f) psihologia personajelor și reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenților;
g) tipologia eroilor, scopul acțiunii acestora, gradul de recurgere la violență;
h) prezența și rolul minorilor în scene de violență;
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante;
j) numărul și intensitatea scenelor de violență casnică;
k) calitatea și tipologia limbajului;
l) genul sau tema programului.
ART. 20
   În clasificarea producțiilor audiovizuale de ficțiune furnizorii de   servicii media audiovizuale se vor ghida și după clasificarea stabilită   de producător sau, după caz, după cea în care producția de ficțiune a   fost difuzată în alte țări, evitând încadrarea cel mai puțin   restrictivă, în situația în care aceasta este singulară.
ART. 21
Categoriile în care se clasifică programele, în funcție de criteriile precizate la art. 19 alin. (2), sunt următoarele:
a) programe accesibile tuturor categoriilor de public, fără restricții sau semne de avertizare;
   b) programe care pot fi vizionate de minorii în vârstă de până la 12   ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia, denumite în   continuare programe AP (acord parental);
c) programe interzise minorilor sub 12 ani, denumite în continuare programe 12;
d) programe interzise minorilor sub 15 ani, denumite în continuare programe 15;
e) programe   interzise minorilor, altele decât cele pornografice, care în Statele   Unite ale Americii și în țările din Uniunea Europeană sunt interzise   publicului sub 18 ani, filme horror, erotice, de o violență extremă,   programe sponsorizate de producătorii de băuturi spirtoase, denumite în   continuare programe 18;
f) [size=3][u]programe   interzise minorilor, filme și emisiuni pornografice al căror scop   principal este prezentarea în detaliu a actului sexual, a modalităților   de satisfacere a dorințelor sexuale sau programe în care se prezintă un   act sexual real, indiferent de modalitatea de filmare, denumite în   continuare programe 18[/u]+[/size].
ART. 22
(1)   Programele AP se difuzează însoțite de un semn de avertizare   reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe   fond transparent, majusculele AP (acord parental) de culoare albă.
   (2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de minimum 30 de puncte în   format SD, definiție standard, respectiv 60 în format HD, înaltă   definiție.
ART. 23
(1) Programele 12 se difuzează numai după ora   20,00 și vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare   reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe   fond transparent, numărul 12 de culoare albă.
(2) Dimensiunea   semnului de avertizare va fi de minimum 30 de puncte în format SD,   definiție standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiție.
ART. 24
   (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 22,00 - 6,00 și   vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc   de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent,   numărul 15 de culoare albă.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare   va fi de minimum 30 de puncte în format SD, definiție standard,   respectiv 60 în format HD, înaltă definiție.
ART. 25
   (1) Programele 18 se difuzează numai în intervalul orar 24,00 - 6,00 și   vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc   de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent,   numărul 18 de culoare albă.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare   va fi de minimum 30 de puncte în format SD, definiție standard,   respectiv 60 în format HD, înaltă definiție.
ART. 26
Semnul de avertizare corespunzător trebuie expus pe toată durata programului.
ART. 27
(1) Programele 18+ nu pot fi difuzate de către furnizori de servicii media audiovizuale aflați sub jurisdicția României.

[size=3](2) Distribuitorii de servicii media audiovizuale pot retransmite serviciile de programe 18+ numai în intervalul orar [size=4][u]1,00 - 5,00[/u][/size], în următoarele situații:
a) codat în cadrul unor pachete opționale special dedicate adulților, în sistem analogic;
b) restricționat prin intermediul unui sistem de control parental, în sistem digital.
   (3) Serviciile de programe 18+ pot fi comercializate numai la   solicitarea abonatului, în pachete care conțin exclusiv astfel de   programe, și necondiționat de achiziția altor pachete de servicii.
[/size]
(4) Pachetele   de servicii care includ programe 18+ nu pot fi comercializate în   condiții mai avantajoase decât cele în care sunt comercializate   pachetele de servicii care nu conțin astfel de programe.
(5) Sistemul de control parental prevăzut la alin. (2) lit. b) trebuie să satisfacă următoarele cerințe minimale:
   a) să permită accesul la programele și serviciile de programe   restricționate minorilor în baza unui cod personal format din cel puțin 4   cifre; cifrele nu trebuie să fie vizibile pe ecran în momentul   tastării;
b) să fie perfect sincronizat cu programele din această   categorie, să rămână activ pe toată perioada în care se oferă aceste   categorii de programe, iar accesul să fie reblocat în orice situație în   care se modifică contextul vizionării (schimbarea programului, trecerea   sistemului de recepție în stare de veghe, schimbarea decodorului sau a   cartelei de acces, după realimentarea cu tensiune);
c) în cadrul   instrucțiunilor de utilizare, distribuitorul de servicii trebuie să   explice, în termeni simpli și clari, modul de funcționare a sistemului   de control parental, necesitatea stabilirii codului personal de acces și   păstrării confidențialității acestuia;
d) în momentul punerii în   funcțiune a sistemului de recepție, distribuitorul de servicii are   obligația să stabilească, împreună cu abonatul, codul personal de acces   pentru fiecare dintre serviciile de programe restricționate minorilor;   se recomandă evitarea stabilirii codului „1234” sau a unui cod format   din aceeași cifră.

ART. 28
Difuzarea anunțurilor promoționale pentru programele AP, 12, 15 și 18 se va face cu semnul de avertizare corespunzător.
ART. 29
(1) Programele de știri și de actualități se supun cerințelor de protecție a minorilor și vizionării în familie.
   (2) În cazul difuzării unor scene de violență sau cu impact emoțional   negativ, avertizarea verbală a publicului este obligatorie;   radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violență în mod repetat în   cadrul aceleiași producții audiovizuale.
(3) Imaginile care prezintă   execuții, oameni uciși sau voluntari ai morții, indiferent de motivația   acestora, se difuzează numai în cazuri temeinic justificate.
Sursa: [url="http://www.cna.ro/Decizia-nr-220-din-24-februarie.html"]http://www.cna.ro/Decizia-nr-220-din-24-februarie.html[/url]
[/quote]

#2
starpom

starpom

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,953
  • Înscris: 06.09.2006
ce prostie, daca erau interzise se facea mai bine ca nu vedeau nici aia de 80 ani si nu faceau atac de cord privind cu o blonda suge intensiv o p**a mare in acel fel pe langa faptul ca acele programe 18+ nu vor afecta mental si moral pe minori vor mai salva multe veti de ala batranilor dornici de senzatii extreme.  :lol:

#3
ramiz

ramiz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,897
  • Înscris: 25.12.2010
Jos cenzura comunista  ! Sa  traiasca Republica   Socialista Romania    cu tovarasii analfabeti        de la CNA    :puke:

Edited by ramiz, 16 October 2011 - 10:57.


#4
Dorky

Dorky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 29.11.2009

View Postramiz, on 16th October 2011, 09:53, said:

Jos cenzura comunista  ! Sa  traiasca Republica   Socialista Romania    cu tovarasii analfabeti        de la CNA    :puke:

Astia de la CNA sunt dobitoci notorii. Cum au putut toti operatorii sa difuzeze posturi 18 24/24 ani de zile si acum deodata s-au trezit ca nu e bun. Atat cat orice post poate fi blocat foarte usor cu parola nu inteleg de ce-i f.ute pe ei grija dupa ani de zile ca ziua nu-i bun de transmis? Nu am timp ziua si nici noaptea sa ma uit da' ce iar am ajuns ca inainte de 89?

#5
tic2000

tic2000

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 335
  • Înscris: 07.12.2007
Cine le redacteaza astora deciziile?

Articolul 27 anuleaza total articolul 12. De fapt articolul 27 nu trebuia sa specifice intervalul orar ci doar modul in care se poate face transmisia.

#6
Shieu

Shieu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,460
  • Înscris: 24.06.2009
Mi se pare o prostie colosala sa restrictionezi un post tv pe digital unde ai control parental
si desigur poti bloca canalul cu o parola.

#7
berliotz

berliotz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,237
  • Înscris: 14.03.2008

View PostShieu, on 18th October 2011, 09:08, said:

Mi se pare o prostie colosala sa restrictionezi un post tv pe digital unde ai control parental
si desigur poti bloca canalul cu o parola.
Daca membrii sunt numiti politic, numai niste lingai dobitoci, la ce poti sa te astepti? Decat la intoarcerea cenzurii comuniste   :puke: . Daca prostia ar durea s-ar tavali in chinuri.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate