Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Mranita ( belegar uscat)
Last Updated: Apr 22 2013 15:19, Started by
Eulendorf
, Jul 03 2011 14:42
·
0
#1
Posted 03 July 2011 - 14:42
Ma intereseaza de unde as putea achizitiona 5 tone balegar uscar de vaca ( macar 2-3 ani vechime). De preferinta in nordul Olteniei ca ar fii mai putin costisitor transportul. Dar si alte zone sunt luate in calcul. Cam cu cit se vinde tona?
|
#2
Posted 03 July 2011 - 15:28
Eulendorf, on 3rd July 2011, 15:42, said: Ma intereseaza de unde as putea achizitiona 5 tone balegar uscar de vaca ( macar 2-3 ani vechime). De preferinta in nordul Olteniei ca ar fii mai putin costisitor transportul. Dar si alte zone sunt luate in calcul. Cam cu cit se vinde tona? |
#3
Posted 03 July 2011 - 21:58
Eulendorf, on 3rd July 2011, 14:42, said: Ma intereseaza de unde as putea achizitiona 5 tone balegar uscar de vaca ( macar 2-3 ani vechime). De preferinta in nordul Olteniei ca ar fii mai putin costisitor transportul. Dar si alte zone sunt luate in calcul. Cam cu cit se vinde tona? |
#4
Posted 08 December 2011 - 00:19
Cum se poate determina vechimea mranitei? Este vreo metoda?
Nu vreau sa merg pe increderea vanzatorului, vreau sa ma conving singur cumva ca nu cumpar mranita de 1 an vechime, iar el zice ca e de 3-4 ani. |
#5
Posted 08 December 2011 - 07:14
Uite de aia taranul roman tot plange dupa bani. Creste vaca, oaia, capra si nu stie cat valoreaza macar balegarul. Zice ca il incurca si il da degeaba sa scape de el din curte.
Ca sa faci un pret aproximativ la mranita ar trebui sa o echivalezi cu ingrasemintele chimice. Daca un sac de azot de 40 de Kg la concentratia de substanta activa XX% este XX ron, aproximativ cate Kg de mranita il echivaleaza, asta ca sa nu faceti echivalenta cu un sac de ingraseminte complexe care sunt mai scumpe. |
#6
Posted 08 December 2011 - 09:44
Era mai bine daca imi spuneai cum imi pot da seama de vechimea balegarului decat sa imi spui care e pretul de vanzare sau de valorificare.
Nu am ferma, si nu prea am avut de a face su asa ceva.....tocmai de aceea intreb. |
#7
Posted 08 April 2012 - 20:39
mranita este balegar mai vechi de 2, 3 ani, de culoare neagra , nu mai miroase urat , este granulat si omogen
Edited by dantihu, 08 April 2012 - 20:40. |
#8
Posted 27 April 2012 - 15:29
#9
Posted 21 November 2012 - 19:12
dantihu, on 08 aprilie 2012 - 20:39, said:
mranita este balegar mai vechi de 2, 3 ani, de culoare neagra , nu mai miroase urat , este granulat si omogen Mranita este un ângrasamânt organic rezultat din gunoiul de grajd ca urmare a unui proces înaintat de fermentare. Are aspect pamântos si grauntos si reprezinta 25 % din masa initiala a gunoiului de grajd. Mranita contine în medie 0,7 - 2 % N total, 0,3 - 1,2 % P2O5, (13-0,52% P), 0,8-0,9% K2O (0,6-0,7 K), 0,5% CaO (0,35% Ca, la un continut de 55-70% apa, Davidescu1992. Se utilizeaza cu precadere în legumicultura precum si la plantele decorative pentru realizarea amestecurilor nutritive, acoperirea semintelor în rasadnite. Se poate aplica si la culturi în vegetatie mai eficienta fiind aplicarea la cuib odata cu semanatul sau plantatul rasadurilor. Se poate aplica singura sau în amestec cu îngrasaminte chimice (P, K) la cartof, tomate, varza, castraveti, dovlecei, precum si în gropile de plantare a pomilor fructiferi si vitei de vie. Se recomanda pastrarea în gramezi acoperite cu un strat de pamânt pentru a preveni uscarea, spalarea de catre ploi si pierderea de elemente nutritive. Cresterea si dezvoltarea plantelor horticole depinde de calitatea proprietatiilor chimice si fizice ale solului, cat si de cantitatea de elemente nutritive aflate in solul de cultura in stare asimilabila. Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in solurile luto-nisipoase, afanate, bogate in humus. Sunt insa si plante care cer un sol mai greu sau mai usor. Pretentiile fata de gradul de aciditate sau alcalinitate a solului (pH) poate fi evaluat intre 4 si 8, specificand ca majoritatea plantelor ornamentale prefera un pH situat intre 6,5 si 7,5. Efectul aciditatii solului asupra cresterii si dezvoltarii plantelor trebuie verificat periodic si cat mai des la plantele cultivate la ghiveci, unde pH-ul se modifica mult mai repede decat in camp datorita udarilor repetate. Pamanturile naturale utilizate pentru cultura plantelor ornamentale in efectuarea amestecurilor de sol, pentru substraturile de cultura, sunt clasificate din punct de vedere fizic in: pamanturi grele, pamanturi semigrele, pamanturi usoare, pamanturi adiacente. Mranita care se obtine din descompunerea completa a gunoiului de grajd dupa 1-2-3 ani; este foarte bogat in substante organice si minerale si in microorganisme. Se foloseste pentru imbogatirea solurilor grele. Este utilizata in cultura multor specii de plante in amestec cu pamant de telina si pamant de frunze. Greutatea unui mc de mranita este 800 - 850Kg. Nu se utilizeaza in stare curata pentru ca arde. Poate fi considerat ingrasamant natural dupa 6 - 8 ani poate fi considerat un sol gras. Mranita se incorporeaza, de obicei, in amestecul initial de pamant. |
#10
Posted 22 April 2013 - 15:19
Cam asa trebuie sa arate mranita. Ce vedeti acolo este mai vechi de 10 ani,este de pe vremea cand eram eu copil si sapam dupa rame sa dau la peste. An de an se arunca balegar in aceeasi gramada,dar se descompune repede fiind rascolit de pescari.
Attached Files |
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users