![]() |
Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Probleme chimie
Last Updated: Aug 09 2017 07:33, Started by
blueunicorn
, May 04 2008 06:41
·
0

#38
Posted 27 April 2009 - 16:34

E acelasi lucru, pentru ca numarul atomic Z (sau numarul de ordine) este egal cu numarul; de electroni ai atomului. Deci daca formula lui Bohr prevede pentru Z=137 viteza electronului pe orbita egala cu viteza luminii, e clar ca nu pot exista electroni mai rapizi decat lumina si, deci, nici elemente cu Z>137. Cat despre formula la care te referi, probabil este vorba de ordinea de completare a straturilor si substraturilor cu electroni: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 etc. Pentru elementul cu Z=137 s-ar ajunge in perioada a 8-a, ceea ce inca nu s-a reusit. Cat priveste limita de 137, s-ar putea ca modelul lui Bohr sa nu fie chiar atat de corect. Quote Cate elemente chimice pot exista in univers? Cate exista in Univers si care este numarul maxim, sunt intrebari la care inca nu avem raspuns. |
#39
Posted 04 May 2009 - 21:10

#40
Posted 04 May 2009 - 21:16

#41
Posted 04 May 2009 - 21:23

#42
Posted 13 June 2009 - 14:34

Așa fiecare dintre noi am putea crea niște bombe acasă. Îmi cumpăr 10 kile de sare și pe pun in 3,05084 kile de apă și obțin 6,27118 kile de HCl cu care o să anihilez lumeaaa
![]() |
#43
Posted 01 July 2009 - 17:48

NaCl+H20 ---> NaOH + HCl prin electroliza. Stiam si mai multe detalii, cum se fabrica in acest fel dar nu am acum cartea la mine, si nu retin ptr ca e cam complicat. O sa postez si asta cand voi avea cartea.
|
#44
Posted 01 July 2009 - 17:52

Nu aia se formeaza la electroliza si oricum nu era vorba despre electroliza.
Chimia trebuie gandita logic nu invatate reactii pe de rost. |
#45
Posted 01 July 2009 - 17:53

Am si eu o intrebare. Cum calculez duritatea apei? Sunt in cls a 7-a si noi nu am invatat asa ceva la scoala.
De exemplu: Care este duritatea temporara a unei probe de 20 L de apa, daca aceasta contine 0, 146 g Mg(HCO3)2? Sper sa ma puteti ajuta. ![]() |
#46
Posted 02 July 2009 - 18:40

reactia dintre NaCl si H20 se produce doar la electroliza, altfel nu se poate. daca intrebarea era care sunt produsii reactiei bineinteles ca cel care a intrebat s-a referit la electroliza. clorura de sodiu reactioneaza cu apa si se formeaza NaOH in solutie si Cl gazos, care reactioneaza cu apa, si ise formeaza HCl conform reactiiilor:
Cl+H2O--> HClO + HCl HClO ----> HCl + O2 , deci, in concluzie, NaCl+H20--> NaOH + HCl, (bineinteles ca o parte din clorul degajat se pierde, dar asta nu conteaza) PS:nu am nevoie de sfaturi despre cum se invata chimia, stiu si eu singura, am fost la olimpiada |
#47
Posted 02 July 2009 - 20:22

reactia dintre NaCl si H20 se produce doar la electroliza, altfel nu se poate. daca intrebarea era care sunt produsii reactiei bineinteles ca cel care a intrebat s-a referit la electroliza. Ce se petrece dacă dizolvi sare în apă? Expresia disociere în ioni componenți sună cunoscut?! Cel care a întrebat nu se referea la electroliză ci la gustul sărat al clorurii de sodiu. În soluție apoasă, un compus ionic generic MeX disociază complet în ionii componenți, Me+ și B- (aici cu ioni monovalenți). Sarea ajunsă în gură se dizolvă de regulă în salivă. Ionii liberi creați (atât pozitivi cât și negativi) sunt percepuți împreună de o regiune specializată a limbii și contribuie la formarea gustului sărat specific (i.e. semn că apa conține o substanță chimică disociată în ioni). În funcție de factorii sterici și de reactivitățile lor specifice, ionii sărurilor dau gusturi de tip salin diferite (KCl are gust diferit față de NaCl sau de CaCl2 iar NaCl are gust diferit față de NaJ, NaBr, NaHCO3 sau Na2SO4). Nu are a face pH-ul salivei (neinfluențat de eventuala prezență a sării) și nici presupusa formare de NaOH și HCl (molecule care dealtfel în soluție apoasă sunt la fel de disociate ca și sarea). Quote clorura de sodiu reactioneaza cu apa si se formeaza NaOH in solutie si Cl gazos, care reactioneaza cu apa, si ise formeaza HCl conform reactiiilor: Cl+H2O--> HClO + HCl HClO ----> HCl + O2 , deci, in concluzie, NaCl+H20--> NaOH + HCl, (bineinteles ca o parte din clorul degajat se pierde, dar asta nu conteaza) S-au mai pierdut niște coeficienți pe drum: Cl2+H2O -> HClO + HCl 2HClO -> 2HCl + O2 Evident, la electroliză cea mai mare parte din clor se degajă în atmosferă: în scurt timp, în jurul anodului soluția devine saturată. Sodiul e cel care nu poate rămâne ca metal luciu la electroliza apoasă întrucât reacționează violent cu apa. Quote PS:nu am nevoie de sfaturi despre cum se invata chimia, stiu si eu singura, am fost la olimpiada La care fază? Edited by mdionis, 02 July 2009 - 20:23. |
|
#48
Posted 02 July 2009 - 21:19

amy23 sa spui ca NaCl+H20--> NaOH + HCl intr-un mediu apos este o ABERATIE, si inca una mare. Cine ii impiedica pe NaOH si HCl "formati" sa nu reactioneze si sa formeze la loc sarea si apa?
In apa NaCl este total disociata, cum a spus si mdionis, in ioni Na+ si ioni Cl- care "se plimba" prin solutie inconjurati de o gramada de molecule de apa. Daca supui solutia la electroliza la anod se oxideaza clorul (Cl- -> Cl + e-), cate 2 atomi formeaza instant molecula de diclor care "isi ia zborul" (o mica parte ramane in solutie ca Cl-, depinde cat dureaza electroliza etc.). La catod nu ajunge Na+ asa repede, ca se reduce mult mai usor hidrogenul din apa, care la fel formeaza dihidrogen si "isi ia zborul". Quote PS:nu am nevoie de sfaturi despre cum se invata chimia, stiu si eu singura, am fost la olimpiada Edited by dani.user, 02 July 2009 - 21:23. |
#49
Posted 02 July 2009 - 22:27

deci la electroliza se formeaza NaOH in solutie si se degaja Cl2 si H2?
nu am mai auzit in viata mea de chestia cu ionii dar am invatat azi ceva nou, aveti dreptate, cel care a intrebat se referea la dizolvare. Cu asta sunt de acord dar cu faptul ca chimia nu se invata logic in gimnaziu nu sunt de acord. aveti dreptate, nu pot fi HCl si NaOH in sol ptr ca reactioneaza, dar de ce nu se poate forma HCl gazos?( din Cl si H) nu stiu de ce m-ai corectat la coeficienti pentru ca eu stiam ca nu i-am pus. am vrut sa scriu doar substantele, ca o egalare de ecuatie stie oricine. mie mi se pare ca m-am gandit foarte logic ptr clasa a7-a cand nu avem asa de multe cunostinte de chimie( disocierea in ioni). nu ma supar daca ma corectati si recunosc ca am gresit dar chestii de genul ca "nu invat logic "nu imi place sa mi se spuna. mdionis e curios despre olimpiada. am fost anul asta la "Raluca Ripan" si am luat mentiune(loc 12) |
#50
Posted 02 July 2009 - 22:45

n-are rost sa va certati. de fapt totul este o stare de echilibru
![]() ionizarea, electroliza, toate sunt de fapt reactii fizico-chimice care au o anumita stare de echilibru la un moment dat si se pot deplasa intr-o parte sau alta in functie de diferiti factori (concentratiile reactantilor si produsilor, temperatura, etc). |
#51
Posted 02 July 2009 - 23:21

Nu se formeaza HCl din H si Cl fiindca H se formeaza la un electrod si Cl la altu, intre electrozi e ceva distanta (pentru un atom cativa cm inseamna foarte mult), si imediat formeaza H2 respectiv Cl2. Sansa ca H2 format sa reactioneze cu Cl2 format e relativ mica fiindca e mica sansa ca doua astfel de molecule sa se intalneasca in "vastul spatiu" de deasupra instalatiei de electroliza. Pentru reactii in faza gazoasa trebuiesc deobicei presiuni mai mari.
sapho corect ![]() |
#52
Posted 03 July 2009 - 13:36

deci la electroliza se formeaza NaOH in solutie si se degaja Cl2 si H2? nu am mai auzit in viata mea de chestia cu ionii dar am invatat azi ceva nou, aveti dreptate, cel care a intrebat se referea la dizolvare. Cu asta sunt de acord dar cu faptul ca chimia nu se invata logic in gimnaziu nu sunt de acord. aveti dreptate, nu pot fi HCl si NaOH in sol ptr ca reactioneaza, dar de ce nu se poate forma HCl gazos?( din Cl si H) Aha, la gimnaziu. OK, atunci înțeleg că nu se studiază încă echilibrul chimic al reacțiilor, e materie de liceu. Nu se formează HCl gazos fiindcă clorul se formează în soluția electrolitică: dacă ajungem să avem oleacă de HCl în soluție, acolo rămâne. Foarte mult HCl oricum nu se formează fiindcă oxigenul este mai electronegativ decât clorul și leagă mai puternic protonul (H) - deci în soluție nu există prea mult hidrogen disponibil pentru a se combina cu clorul. Oricum, cel mai simplu este de făcut experiența, pur și simplu. Gazul verde cu miros neplăcut ce se degașă vizibil la anod este Cl2, la catod se formează bule de hidrogen, departe de anod așa cum a fost deja amintit. În aer, H2 și Cl2 nu reacționează spontan în condiții normale chiar dacă se degajă cam în același spațiu (pentru a se produce arderea hidrogenului în clor, e nevoie de o scânteie sau o flacără inițială, exact ca și în cazul obișnuit al arderii în oxigen). Quote nu stiu de ce m-ai corectat la coeficienti pentru ca eu stiam ca nu i-am pus. am vrut sa scriu doar substantele, ca o egalare de ecuatie stie oricine. Niciodată nu se scrie o ecuație fără coeficienți corecți. Dacă ai fi spus în vorbe, nu ar fi fost cazul, însă reacția a fost scrisă ca ecuație ceea ce înseamnă și un aspect cantitativ explicit. O ecuație cu coeficienți aiurea ar trebui să deranjeze automat prin lipsă de rigoare întrucât apar sau dispar atomi din nicăieri: în știință, legile de conservare sunt esențiale. Respectarea conservării a ceva înseamnă înțelegere a ceea ce se poate și ceea ce nu se poate iar scrierea coeficienților este un exercițiu de rutină (ce trebuie să devină automat) prin care ținem cont de conservarea numărului de atomi de orice tip în reacțiile chimice. Quote mie mi se pare ca m-am gandit foarte logic ptr clasa a7-a cand nu avem asa de multe cunostinte de chimie( disocierea in ioni). nu ma supar daca ma corectati si recunosc ca am gresit dar chestii de genul ca "nu invat logic "nu imi place sa mi se spuna. mdionis e curios despre olimpiada. am fost anul asta la "Raluca Ripan" si am luat mentiune(loc 12) Presupun că lipsa de logică se referă la felul în care este structurată chimia de gimnaziu, nu cel mai fericit mod întrucât o bună parte din aparatul matematic și conceptual necesar vine mai târziu. În gimnaziu se aduc mai mult o serie de informații factuale de reținut ca atare și mai puțin o construcție organic structurată. Dumneata începi să legi noțiunile între ele, e clar că la început vei greși mai des. Dacă vei reține esențialul din ceea ce s-a spus aici, deja va fi un pas înainte. |
#53
Posted 26 August 2009 - 02:24

|
#54
Posted 06 September 2009 - 21:06

NaCl + 2H2O = Na+ + Cl- + H3O+ + OH- Cationul Na+ cauzeaza gustul sarat ... Este foarte corect ce ai scris, vin numai cu o completare pe care o stiu din liceu si pe care profesorul de gimnaziu trebuia sa o precizeze : sarurile provenite din acizi tari si baze tari NU hidrolizeaza!!!Are loc NUMAI reactia de disociere de mai sus. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users