Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 "enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!
 La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)
 Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 

ThinApp - Cum sa facem aplicatii portabile si kituri de instalare Lite cu ThinAp

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Programe necesare:
1. VMWare ThinApp, de preferat o versiune cat mai noua (eu folosesc 4.6.1)
2. VirtualBox de la http://www.virtualbox.org. De acolo descarcati si "VirtualBox Extension Pack".
Cu el vom crea un calculator virtual in care Windows-ul va fi instalat minimal si il vom putea readuce usor la aceste setari dupa ce il fom folosi la o aplicatie.
3. Optional un manager de fisiere. Eu am preferat Total Commander.
4. Un kit cat mai normal de Windows XP SP3, fara drivere/programe incluse sau scoase. Sa fie sub forma de imagine de CD ISO.

Cerinte de sistem:
Sistem de operare: minim Windows XP
Calculator: procesor 2 Ghz (multicore de preferat), memorie minim 2 GB, spatiu liber pe harddisk 10..20 GB.

Instructiuni:

1. Instalarea si configurarea programelor folosite

Instalati VirtualBox in calculator, apoi in el instalati "VirtualBox Extension Pack".
Creati o masina virtuala noua. Ca sistem de operare setati "Windows XP". La memorie e de preferat sa setati minim 768 (sau macar 512 in cel mai rau caz).
Ca Hard Disk creati unul nou de 20 GB si salvati-l pe o partitie unde aveti minim cativa zeci de GB liberi. De preferat intr-un folder unde veti tine toate fisierele folosite la crearea aplicatiilor.
Ati creat masina virtuala, acum intrati la setari. La sectiunea Display setati Video memory pe maxim si activati accelerarea 2D si 3D.
La sectiunea Storage setati CDROM-ul pe imaginea de CD cu Windows XP (sau pe unitatea reala daca vreti sa instalati de pe CD).
La Network dati pe Advanced si dezactivati "Cable connected". Asta mai ales daca in timpul instalarii veti avea internet pe calculatorul real.
La sectiunea Shared Folders setati un folder care sa fie folosit la "comun" intre calculatorul virtual si cel real. E foarte important deoarece usureaza cu mult transferul de date intre cele 2.

Porniti masina virtuala si instalati Windows-ul cu setari normale. De preferat sa-l lasati pe engleza atat la interfata cat si la setari in Control Panel.
Dupa ce ati terminat instalati in el Guest Additions cu comanda din meniul Devices. Daca pentru unele programe e necesara accelerarea 3D atunci instalati din Safe Mode si bifati sa instaleze 3D. Eu am preferat fara...
Dati Click dreapta pe iconita "My network places" si selectati "Map Network drive". Dati Browse, asteptati calculatorul sa faca refresh si navigati in "VirtualBox Shared Folders" pina la \\VBOXSVR\Folder, unde "Folder" este acel folder setat la sectiunea Shared Folders.

Instalati managerul de fisiere si ThinApp tot in masina virtuala. O puteti face usor copiind in acel folder "comun" kiturile de instalare de pe calculatorul real.

IMPORTANT: dupa ce ati terminat de "finisat" XP-ul si instalarile la aceste programe inchideti masina virtuala si apoi VirtualBox; copiati fisierul de hardisk in alta locatie (sau in aceeasi locatie dar cu nume diferit).
E necesar deoarece fiecare instalare va trebui facuta cat mai "fresh" fara alte programe instalate.
Alternativ se poate folosi si functia "Snapshot".

2. "Captura" efectiva

Reporniti VirtualBox si masina virtuala.
Pentru a face efectiv aplicatiile porniti ThinApp. Daca intre timp vreti sa folositi si managerul de fisiere e de preferat sa-l porniti inainte de ThinApp si sa-l inchideti dupa ce termina.
Dati click pe Next si apoi pe Prescan. Programul va scana calculatorul virtual si va face o "fotografie" a fisierelor/folderelor de pe C respectiv registrii din Windows.

Instalati programul (sa luam ca exemplu Adobe Reader).
Porniti-l, dati click pe Accept. Setati-l cum credeti ca e bine dar cu urmatoarele precizari: de preferat sa dezactivati actualizarea automata, trimiterea de rapoarte pe internet etc. La unele programe (ca Nero) chiar ar fi bine sa scoateti modulele de actualizare in timpul instalarii din moment ce sunt inutile.
Unele programe isi copie kitul de instalare pe harddisk ca sa repare instalarea daca e cazul. Evident ca nu e cazul, asa ca ar fi mai bine sa-l stergem ca sa nu fie inclus degeaba.
De exemplu Adobe Reader il pune in "c:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\Setup" dar la alte programe locatia poate fi diferita.
Cu managerul de fisiere va duceti pina in "c:\WINDOWS\Installer". Atentie ca e hidden (ascuns) si deci managerul de fisiere trebuie setat sa-l vada.
In el stergeti folderul "$PatchCache$" si fiserele cu extensia msi. Aici trebuie testat nitel sa nu faca probleme (desi pina acum n-am intalnit vreun program care sa faca).
Alte programe fac si un folder separat de cache la instalare care poate fi sters. Pentru Microsoft Office e "c:\MSOCache".
Daca ati terminat de "finisat" instalarea va duceti la ThinApp si dati click pe Postscan.

3. Setari ThinApp

Dupa ce termina de scanat va apare o fereastra unde selectati ce exe sa creeze. De preferat sa lasati toate shortcut-urile care le face aplicatia implicit la instalare dar sa dezactivati restul.
Next, Next. Aici lasati "Full Write Access". Selectati "Restricted write access" doar daca vreti neaparat sa impiedicati programul sa modifice fisierele de pe calculatorul pe care ruleaza.
Click pe Next: Lasati pe "User profile" pentru kituri de instalare Lite sau selectati "Same directory" pentru portabile.
Next: selectati "No - do not send...".
Next: Aici setati numele programului ("proiectul") asa cum va fi "vazut" intern.
Next: De preferat sa fie setat sa utilizeze fisier DAT separat. Se va utiliza exe doar cand sunt putine iar dimensiunea totala finala va fi mica (pina in 100 si ceva de MB).
La Adobe Reader, fiind un singur exe si de dimensiune totala mica, se poate alege "Use one of the entry points".
Daca se face kit de instalare se bifeaza "Generate MSI Package".
Daca se face aplicatie portabila, se bifeaza "Compress Virtual Package". In acest fel va ocupa mai putin spatiu si va citi mai putin de pe stick (ceea ce e bine, acesta avand viteza de citire mai mica decat harddisk-ul din calculator).
Se da click pe Save. Probabil va da cateva warning-uri despre fisiere care nu pot fi accesate (cel mai probabil kitul de instalare si/sau cache-ul sters anterior). De regula nu e ceva pentru care sa va ingrijorati...
Dupa ce termina, in urmatoarea fereastra se da click pe "Edit Package.ini".
La sectiunea [BuildOptions] se adauga linia "OptimizeFor=Disk" (fara ghilimele) - asta daca se face portabil.
Comanda va spune compilatorului sa compreseze tot ce e in fisierul de date al aplicatiei portabile. Fara ea ar lasa necompresate cele mai multe...
Utilizatorii experimentati ar mai putea sa se mai "joace" cu setarile pe aici. De exemplu se poate seta ca kitul de instalare sa creeze alte scurtaturi, sa asocieze alte extensii de fisiere pentru executabile etc.
Se salveaza si se inchide.
Se da click pe Build. Durata de compilare tine de puterea calculatorului, de marimea kitului, daca e setat sa compreseze etc.
ThinApp are o facilitate care ne ajuta sa economisim timp: in caz ca vrem sa (mai) modificam setarile din Package.ini si sa recompilam, nu mai trebuie s-o luam de la capat. Cu managerul de fisiere ne ducem la locatia unde l-am instalat (cea implicita e "c:\Program Files\VMware\VMware ThinApp"). In Captures gasim numele proiectului si in el fisierele si folderele folosite la compilare. Modificam Package.ini si rulam build.bat. Dupa ce termina gasim rezultatul in folderul "bin".
Sugestie: daca vreti sa faceti cateva teste inainte de a face kitul final ar fi indicat sa dezactivati compresia - mai ales daca aplicatia e mare - si sa o bifati din nou la kitul final.
Atentie: din cate am observat ThinApp nu suporta sa aiba diacritice romanesti in casutele de editare; ba chiar ar fi recomandabil sa le scoateti daca le vedeti acolo. Oricum nu ar ajuta cu nimic sa stie de diacritice deoarece Windows inca nu are implementare 100% buna de diacritice in nume de fisiere.

4. Rezultatul final

Dupa ce termina de compilat programul afiseaza folderul cu ce a facut; se copie rezultatul pe calculatorul real prin intermediul acelui folder "comun".
In cazul aplicatiei portabile acesta va fi compus din executabile + fisier nume_proiect.dat (daca a fost setat sa-l faca); pentru kitul de instalare Lite (ce contine aplicatia Lite), rezultatul e fisierul nume_proiect cu extensia msi.
Se poate testa pe calculatorul real sau se poate incerca si pe cel virtual. In al doilea caz se inchide VirtualBox si se copie inapoi fisierul de harddisk original (sau se restaureaza masina virtuala folosind snapshot-ul). In acest fel se poate testa cum merge fara sa fie programul instalat.
Acelasi lucru se recomanda si cand se incepe lucrul la alta aplicatie.

Cam asta a fost, spor la lucru :)

Edited by A_Catalin, 08 March 2011 - 06:47.


#2
24razvan

24razvan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 07.11.2010
Demult, demult am folosit si acesta http://www.softpedia...stallRite.shtml

#3
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Vad ca nu a mai fost actualizat din 2007, deci pentru programele mai noi nu se stie daca merge bine.
O fi fost bun la vremea lui dar acu nu ma lasa nici macar sa-l instalez...

#4
24razvan

24razvan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 07.11.2010
O intrebare: am zis sa testez aplicatia pe office xp si a mers dar nu stiu cum se face asocierea fisierelor, spre ex cum stie windows-ul sa desfaca xyz.doc cu word-ul ??

#5
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
In Package.ini ai de exemplu:

[Microsoft Office Word XP.exe]
Source=%ProgramFilesDir%\Microsoft Office\OFFICE10\WINWORD.EXE
FileTypes=.doc.dot

FileTypes seteaza ce extensii sa asocieze cu "Microsoft Office Word XP.exe" atunci cand instaleaza msi-ul. Asta daca ai bifat "Generate MSI Package".
In cazul in care nu ai bifat si deci ai scos numai exe si dat, ai putea folosi thinreg.exe din folderul unde e instalat Thinapp.
Copii thinreg.exe pe calculatorul real.
Il rulezi asa in Start >> Run sau intr-o consola: "Calea_unde_e_copiat\thinreg.exe" "Calea_catre_aplicatia_portabila\Nume_exe".
In acest fel, daca FileTypes a fost setat pe extensii in Package.ini, thinreg va asocia exe-ul cu acele extensii.
Va face chiar si scurtatura (pe ecran sau in Start >> Programe) daca a fost setat "Shortcuts=..."

In cazul in care FileTypes nu a fost setat va trebui sa faci asocierea manual cu Open With cand deschizi documentul.

#6
Sorin Nedelcu

Sorin Nedelcu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 638
  • Înscris: 15.10.2006
Eu as merge pe o versiune freeware , de ce as cumpara Thinapp daca exact acelasi lucru il face si o aplicatie gratuita?

Edited by Sorin Nedelcu, 22 March 2011 - 07:20.


#7
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Da, daca vine vorba de bani, atunci e de preferat sa apelezi la un freeware.
Dar, desi ThinApp mai face si el probleme, nu am gasit pina acum un alt program (pe bani sau gratis) care sa-l intreaca. Cand vorbesc de "probleme" inseamna ca se mai gasesc programe care fac necazuri la "portabilizare" dar in medie ThinApp e cel mai bun.

Dar e bine ca exista concurenta, ca fara ea nu e bine  :rolleyes:
Chiar incurajez pe cei care au testat (temeinic) alte programe sa le prezinte aici (in acest topic sau separat, mie imi e indiferent, cer doar sa incerce sa fie cat mai profesionali).

#8
antinVidia

antinVidia

    - I'm deranged -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,302
  • Înscris: 14.02.2007
PortableApps (free)
portableapps launcher - make apps portable
portableapps installer - package your portable apps

#9
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Ok, sunt bune si link-uri dar ideea e sa le prezentati...

#10
Sorin Nedelcu

Sorin Nedelcu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 638
  • Înscris: 15.10.2006
Enigma Virtual Box http://enigmaprotect...es/enigmavb.exe
Daca voi gasiti suport mai bun ca asta recunosc ca nu e cea mai buna alegere.
Sigur pentru  bani puteti alege versiunea dedicata programatorilor dar este cu totul altceva,cei care creeaza soft vor intelege.

Suport gasiti aici:http://enigmaprotector.com/forum/

Edited by Sorin Nedelcu, 22 March 2011 - 10:55.


#11
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Ok, spre deosebire de ce era la link-urile puse de antinVidia, programul mentionat de tine chiar am reusit sa-l rulez si sa fac un exe.
Dar, precum stii, multe programe depind de setari in registry si de fisiere dll (cateodata si de alt tip) puse in alte foldere (System32, CommonFiles etc).
Fara ele nu pornesc sau dau erori in timpul functionarii.
Cum face acest program sa le gaseasca si sa le includa in exe?

#12
Sorin Nedelcu

Sorin Nedelcu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 638
  • Înscris: 15.10.2006

View PostA_Catalin, on 22nd March 2011, 12:10, said:

Nu exista un prescan function momentan dar cred ca daca pui un request sigur o sa modifice cate ceva.
Este o aplicatie pentru cei ce stiu ce au de facut,desi proiectul lor principal este Protectorul nici asta nu va fi lasat de o parte.
Rusii de acolo stiu meserie nu gluma.Inca nu am vazut nici o aplicatie inca sparta avand in spate virtualizarea lor.
Si crede-ma ca monitorizez asta pentru ca am aplicatii protejate de flagship-ul lor.
Revenind...nu este greu sa faci un trace la registri si  un file monitor asupra aplicatiei targetate de tine.

Edited by Ravy, 22 March 2011 - 16:59.


#13
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Ok.
Pacat ca nu are inclus...
Daca zici ca nu e greu sa faci un trace respectiv file monitor poate faci un tutorial despre cum poate fi "portabilizata" o aplicatie cu acest program - de la cap la coada.
Stiu ca pe mine m-ar interesa, poate si pe altii...

Se poate folosi la aplicatii ca MS OFfice, Adobe Reader, Autocad, Nero Burning Rom etc?
Mie imi place de ThinApp ca stie sa integreze chiar si DotNet si Java. Chiar acu cateva ore am facut "Java Downloader" cu Java inclus...

#14
Sorin Nedelcu

Sorin Nedelcu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 638
  • Înscris: 15.10.2006
http://store.vmware....s=1300806430162

Edited by Ravy, 22 March 2011 - 17:33.


#15
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Da, stiu de pret, e pe masura a cat de bun e :D
Deocamdata il am in trial...

#16
24razvan

24razvan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 07.11.2010
Un program care are nevoie de netframework cum il faci portabil ???

#17
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Daca vrei sa integrezi si .Net in aplicatia portabila faci asa:

Rulezi scanarea initiala.
Instalezi .Net si apoi rulezi comanda:
"C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\ngen.exe executequeueditems"
Astepti sa termine.
Instalezi programul.
De aici inainte pasii din tutorial...

Edited by A_Catalin, 22 March 2011 - 20:48.


#18
24razvan

24razvan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 07.11.2010
Nu prea am inteles ce fac mai exact cele doua optiuni, poti explica mai pe romaneste   :confuzzled: ???

Attached Files


Edited by 24razvan, 23 March 2011 - 23:32.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate