Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Tuci fonta
Last Updated: Nov 27 2020 14:30, Started by
d-ardeleanu
, Jan 13 2011 14:36
·
0
#55
Posted 22 January 2011 - 11:45
Evident că pe cele negre ar fi patina, dacă presupunem că ea există din fabrică. Nu, n-am de gând să bag briceagul în cratița mea, nici măcar smirghel, dacă spui că-i fontă de diverse nuanțe de gri închis, așa o fi.
Spune-mi dacă ale tale au ruginit vreodată și ce ai făcut atunci, cum ai scăpat de rugină? Și cum le întreții, cu ce le cureți dacă trebuie ceva abraziv? În cât tip ruginește oala dacă e umedă? Sper că pot ține mâncarea în ea până se răcește, sau nu? |
#56
Posted 23 January 2011 - 02:15
stormwatch, on 20th January 2011, 10:13, said: Și la ce sînt bune proprietățile alea, dacă, de ex, mămăliga oricum trebuie s-o mesteci aproape continuu (nu doar ca să nu se prindă de fund, deși cred că s-ar prinde și de un ceaun de tuci), ci ca să iasă bună ? - se pune apa + sare la foc tare, pe ochiul mare - cand fierbe in clocot, se face focul putin mai mic si se adauga faina, avand grija sa nu ramana cocoloase - se trece pe ochiul cel mai mic, la flacara cea mai mica posibil, CU CAPAC etans (doar gaurica aceea mica pentru iesirea aburului sa fie deschisa) - se lasa la acel foc mic de pe ochiul cel mai mic, FARA SA SE MESTECE, 15-20 min - se opreste focul, se ia capacul si se omogenizeaza cu o lingura, (eventual se scurge mai inainte surplusul de apa) - se scoate mamaliga si se pune intr-o farfurie/platou, etc. - pojghita ce ramane pe fundul oalei, aparent prinsa, e cea mai buna parte: se toarna peste ea putin lapte rece cat sa se inmoaie si e excelenta Pofta buna ! :) Edited by ofi_tm, 23 January 2011 - 02:15. |
#57
Posted 23 January 2011 - 20:18
#58
Posted 24 January 2011 - 01:42
Quote Spune-mi dacă ale tale au ruginit vreodată și ce ai făcut atunci, cum ai scăpat de rugină? Am luat o lingura de sare grunjoasa si am umezit-o cu cateva cateva picaturi de otet si am frecat cu o carpa de bumbac. Daca nu s-a dus, clatesti si o iei de la inceput. Se pare ca si Coca Cola e bun pentru a curata rugina. Daca e mai multa rugina, poti s-o lasi la inmuiat peste noapte. La sfarsit, clateste foarte bine. Daca rugina a mancat din grosimea metalului, nu scapi fara perie de sarma/smirghel, dupa care trebuie sa o tratezi din nou. Quote Și cum le întreții, cu ce le cureți dacă trebuie ceva abraziv? Bucatile mai mari de mancare se curata cu o paleta de lemn. Partea mai aspra de la buretele de bucatarie si buretele din sarma de plastic (nu am alta descriere mai buna) pot fi de ajutor. Ca detergent am folosit sare, cenusa, bicarbonat. Ar mai fi soda de rufe ... Nu folosesc detergenti comerciali, pentru ca fonta fiind poroasa, intra in material. Pentru curatare, amestec sarea cu ulei, nu cu apa, pentru ca sa ramana abraziva (in apa se dizolva). Nu am avut nevoie de ceva si mai abraziv. Daca as avea nevoie, ar mai fi calcarul (creta). Si mai abraziv este nisipul, dar aici cred ca am ajuns din nou la peria de sarma. Quote În cât tip ruginește oala dacă e umedă? Sper că pot ține mâncarea în ea până se răcește, sau nu? Eu am cam fuserit partea asta, dar vreau sa o refac cand am timp. Daca nu e tratata ca lumea, mai rugineste, dar tot te tine cateva zeci de ani. Daca e folosita regulat, si asta previne ruginirea. Daca nu o folosesti o perioada, dupa ce ai terminat de gatit/mancat, o speli, o usuci in cuptor si imediat o dai cu un strat subtire de ulei. Daca o folosesti regulat, unge-o macar o data pe saptamana. |
#59
Posted 15 March 2012 - 22:33
stlx, on 21st January 2011, 07:31, said: Au apărut vase din fontă emailată, făcute la noi. Din fontă, nu doar "tip fontă". Emailate peste tot, la interior și exterior. Am văzut deja un ceaun roșu și un vas dreptunghiular (stil tavă pt. chec), alb, cu capac, pt. drob de miel, cică. Sunt foarte arătoase, nu știu însă cât de rezistente. Prețul...nu țin minte exact, cam 150-250lei fiecare. Am eu un asemenea vas, folosit de peste 2 ani deja, rosu, emailat, din fonta (testat cu magnet) si care face niste prajeli dementiale. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut in Cora asa ceva, l-am luat direct. Stiam de pe vremuri de acasa, de mic copil cand facea mama prajelile in el ca ieseau de mureai. Dezavantaj: - greu tata, are peste 5 kile. Atentie cu pianul pe scari... daca il scapi, e posibil sa nu il mai recuperezi intr-o bucata. Avantaje: - restul PS - merge si pe plita cu inductie, ca are fundul lucios si drept, face zona buna de contact |
#60
Posted 16 March 2012 - 08:59
Fratilor,
Chiar ieri am hotarat sa nu mai scriu despre fonta intr-un topic tot din Gastronomicus"tiaie grill/fonta".S-a inceput topicul de la o amarata de tigaie cica de "fonta" si s-a ajuns la discutii despre piata de lux din China.Problema e ca nu pot sa ma abtin sa nu scriu cand vad ca unii compara fonta cu aluminiu.Retineti:ALUMINIU ESTE TOXIC!!!!!!!!!!!! Cam 90% din vasele mele de gatit sunt din fonta, cred ca doar ceaiul si crenvustii ii fierb in oala de inox. Am explicat si in topicul"tiaie grill/fonta" ca fonta este o combinatie de fier si carbon.Fonta pentru vase de gatit are o anumita reteta: nu stiu cat la suta fier,nu stiu cat la suta carbon+alte ingradiente.Fiecare producator are reteta lui care face ca fonta sa fie mai buna sau mai rea in acest segment al gastronomiei.Ganditi-va ca si capacele de canal sunt facute din fonta,piese din ind. constructoare de masini sunt facute din fonta dar nu este aceeasi fonta ca cea pt oale.Din acest motiv si pretul unor produse din fonta difera de la un producator la altul.sa nu mai vorbim de finisaj. In concluzie cand achizitionati un produs din fonta luati-l dintr-un magazin specializat.Acolo trebuie sa-ti explice si cum sa-l intretii produsul de fonta,cum sa-l cureti,cum sa-l folosesti etc. Multi spun ca nu se mai gasesc vase din fonta.Gresit.Exista si magazine specializate in acest sens dar trebuie sa le cauti.Nu o sa gasiti produse de calitate in lanturile de magazine gen metro,Cora etc. deoarece acestia aduc produse ieftine pentru a face rulaj(mult,prost si ieftin). Eu am gasit pe unii care numai asta vand,de la vase de fonta pana la tigai,ceaune etc.Au si produse ieftine(china) dar si produse de marca pentru fiecare buget.Avantajul e ca ti se explica clar care e diferenta intre ele. |
#61
Posted 17 March 2012 - 18:16
mita72, on 16th March 2012, 08:59, said: Fratilor, Chiar ieri am hotarat sa nu mai scriu despre fonta intr-un topic tot din Gastronomicus"tiaie grill/fonta".S-a inceput topicul de la o amarata de tigaie cica de "fonta" si s-a ajuns la discutii despre piata de lux din China.Problema e ca nu pot sa ma abtin sa nu scriu cand vad ca unii compara fonta cu aluminiu.Retineti:ALUMINIU ESTE TOXIC!!!!!!!!!!!! Cam 90% din vasele mele de gatit sunt din fonta, cred ca doar ceaiul si crenvustii ii fierb in oala de inox. Am explicat si in topicul"tiaie grill/fonta" ca fonta este o combinatie de fier si carbon.Fonta pentru vase de gatit are o anumita reteta: nu stiu cat la suta fier,nu stiu cat la suta carbon+alte ingradiente.Fiecare producator are reteta lui care face ca fonta sa fie mai buna sau mai rea in acest segment al gastronomiei.Ganditi-va ca si capacele de canal sunt facute din fonta,piese din ind. constructoare de masini sunt facute din fonta dar nu este aceeasi fonta ca cea pt oale.Din acest motiv si pretul unor produse din fonta difera de la un producator la altul.sa nu mai vorbim de finisaj. In concluzie cand achizitionati un produs din fonta luati-l dintr-un magazin specializat.Acolo trebuie sa-ti explice si cum sa-l intretii produsul de fonta,cum sa-l cureti,cum sa-l folosesti etc. Multi spun ca nu se mai gasesc vase din fonta.Gresit.Exista si magazine specializate in acest sens dar trebuie sa le cauti.Nu o sa gasiti produse de calitate in lanturile de magazine gen metro,Cora etc. deoarece acestia aduc produse ieftine pentru a face rulaj(mult,prost si ieftin). Eu am gasit pe unii care numai asta vand,de la vase de fonta pana la tigai,ceaune etc.Au si produse ieftine(china) dar si produse de marca pentru fiecare buget.Avantajul e ca ti se explica clar care e diferenta intre ele. De ASTIA vorbesti sau mai stii si altii? |
#62
Posted 17 March 2012 - 20:35
Tot de la "aia" am: tigaie, ceaun si disc toate din fonta de mai bine de un an si sunt f. multumit de ele (si toti cei ce au mancat mancare gatita in ele ;) ! ) @mita72 stie ce spune referitor le calitate, nu mai spun ca in lanturile mari de super/hiper etc. sunt de o calitate/finisaj slaba , la un pret mai mare si au aparut muult mai tarziu! Nu incerc sa le fac reclama dar mi se par cei mai rezonabili, basca' .. am catat' ani de zile tuci prin cam toate locurile/magazine/targuri! Toate produsele sunt livrate cu instructiuni si garantie!
Pazea!!! Da coltu' la iarba verde :lol: ! Eu sunt f. pregatit cu tuci/fonta :thumbup: :thumbup: Edited by mihaiC1, 17 March 2012 - 20:38. |
#63
Posted 30 June 2012 - 13:36
Eu am mostenit un aragaz vechi de vreo 45 de ani, romanesc, care avea in cuptor un gratar din fonta cu canale striate paralele. Avea si un fel de maner care se baga intr-o gaura si asigura manipularea usoara.
Arata ca in poza de mai jos. Cele 2 adancituri mari din stanga (sus, jos) erau pentru captarea grasimii, iar in gaura din mijloc se baga acel maner detasabil. Imi amintesc ca maica-mea ne facea pe acel gratar tot felul de bunatati. Acum zau ca imi pare rau ca l-am aruncat Attached FilesEdited by unkiu, 30 June 2012 - 13:37. |
#64
Posted 05 July 2012 - 21:28
stormwatch, on 13th January 2011, 21:04, said: Și atunci care-i avantajul fontei "adevărate" ? Casantă e (ca și silicatul), grea e (spre deosebire de...), de ruginit, ruginește (iarăși spre deosebire de...) grea e ... ăsta-i avantajul. Inerție termică mare, distribuție uniformă a căldurii. De ruginit nu ruginește dacă e întreținută ca lumea. Și chiar dacă ruginește se spală cu apă. În plus oxidul de fier nu e toxic cum e aluminiul. Edited by Fred_Vasilescu, 05 July 2012 - 21:30. |
|
#65
Posted 08 July 2012 - 21:27
Cam ce mancaruri se preteaza a fi gatite la tuci / oala din fonta ?
|
#67
Posted 10 July 2012 - 10:12
#68
Posted 19 November 2013 - 17:08
cum deosebim ,daca ceaunul,sau tigaia,e din fonta si nu e o facatura....exista vreo metoda de verificare?
|
#69
Posted 19 November 2013 - 18:09
Iei un ciocan si lovesti vasul: daca se sparge usor e fonta.
Serios vorbind: daca cumperi vase de fonta din magazin ai siguranta ca e chiar fonta, ai informatii despre fabricant, despre asezonare (daca e cazul), etc... |
|
#71
Posted 12 April 2014 - 09:28
As vrea si eu un ceaun. max 8l si eventual tratat . cineva care stie magazine de incredere, linkuri?
|
#72
Posted 14 April 2014 - 13:07
Pai ai link mai sus !
Am: ceaun netratat (vezi postul meu de acu' 2 ani, a' meu are 7,2l dar putea fi mai mare sa satur 3-4 familii) si pot spune ca e ca nou .. il folosesc afara pe trepied si discul deasemenea, in casa am oala si tigaie ..oricum nu e obligatorie repartitia "fontelor" CNP77, on 26 noiembrie 2013 - 11:59, said:
Exista tuci pt plita cu inductie? NORMAL !! Daca are fund cat de cat plat/drept, e f. indicat TUCIUL! Edited by mihaiC1, 14 April 2014 - 13:19. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users