Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Tuci fonta
Last Updated: Nov 27 2020 14:30, Started by
d-ardeleanu
, Jan 13 2011 14:36
·
0
#1
Posted 13 January 2011 - 14:36
Salutare !
asta-vara trecand pe langa un targ de artizanat etc., mi-am luat un ceaun (cu pirostii) din fonta, sa gatesc la munte in el, dar, dupa fiecare folosire rugineste ca naiba; l-am frecat cu slanina dar asta e o solutie temporar valabila, exista si alta metoda sa-l fac sa nu mai rugineasca intre utilizari ? |
#2
Posted 13 January 2011 - 14:45
Cred ca e mai putin important ca rugineste, eu unul nu as mai minca din el. Solutie nu ai in afara de a-l da cu ulei/slanina atunci cind il depozitezi. Ca idee, daca se lipeste magnetul de el, nu e prea recomandabil sa il folosesti pentru fierbere/prajit.
|
#3
Posted 13 January 2011 - 14:49
Te-ai păcălit, eu n-am văzut în viața mea ceaun să ruginească.
Du-te și ia altul, de data asta de la țigani. |
#4
Posted 13 January 2011 - 14:53
E fontă nesmălțuită, asta-i tot. Se formează strat „de protecție” în timp :).
ionut76, on 13th January 2011, 14:45, said: Cred ca e mai putin important ca rugineste, eu unul nu as mai minca din el. Solutie nu ai in afara de a-l da cu ulei/slanina atunci cind il depozitezi. Ca idee, daca se lipeste magnetul de el, nu e prea recomandabil sa il folosesti pentru fierbere/prajit. PS: uite aici ceva sfaturi pentru nesmălțuite -> http://www.bucataras...e-el-11034.html Edited by Aries(ro), 13 January 2011 - 15:00. |
#5
Posted 13 January 2011 - 15:00
Dupa fiecare folosire trebuie să-l speli cu un detergent de vase și un spălător din plastic (nu metalic) și obligatoriu să-l ȘTERGI IMEDIAT cu un prosop. Nu trebuie să-l ungi cu grăsime decât dacă-l depozitezi pe perioadă îndelungată.
Edited by stlx, 13 January 2011 - 15:01. |
#6
Posted 13 January 2011 - 15:10
Pe interior trebuie sa il cositoresti din cand in cand :)
|
#7
Posted 13 January 2011 - 15:25
stlx, on 13th January 2011, 15:00, said: Dupa fiecare folosire trebuie să-l speli cu un detergent de vase și un spălător din plastic (nu metalic) și obligatoriu să-l ȘTERGI IMEDIAT cu un prosop. Nu trebuie să-l ungi cu grăsime decât dacă-l depozitezi pe perioadă îndelungată. Nu știu ce numiți voi ceaune de tuci, dar dacă e adevărat că ruginesc înseamnă că nu-s bune de nimic. Mai bine luația așa ceva de la țigani: [ http://3.bp.blogspot.com/_FeOQ5AuZSy0/SMYo8gqAeuI/AAAAAAAAAyA/wPqEeX9VY-c/s400/cazan%20cupru%20tigan%20rom%20rrom%20ceaun%20arama.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Sînt dintr-un fel de aluminiu mai gros, (cca 3mm). Am avut așa ceva 30 de ani, și cred că o să-l las moștenire (pur și simplu n-are moarte). |
#8
Posted 13 January 2011 - 15:33
dragul meu.....
nu uita ca aluminiul este toxic, nu folositi vase de aluminiu! folositi vase de fier, pamant sau sticla. |
#9
Posted 13 January 2011 - 15:40
Țiganii făceau tuciuri din fontă, alea din poză sunt doar dintr-un aliaj de căcat; ieftin, casant și cu inerție termică slabă.
Nesmălțuitele „se fac” în timp în contact cu grăsimea, trebuie să intre-n ele și asta durează. |
#10
Posted 13 January 2011 - 15:41
rich1974, on 13th January 2011, 15:33, said: dragul meu..... nu uita ca aluminiul este toxic, nu folositi vase de aluminiu! folositi vase de fier, pamant sau sticla. Nu știu exact ce e. Seamănă cu aluminiul dar e mai greu decît aluminiul. Plus, e casant. Am auzit undeva că e silicat de aluminiu. N-aș băga mîna în foc, sînt alții care poate știu mai bine. Plus, nu știu de unde ai luat chestia cu toxicitatea, dar e drept că aluminiul coclește (nu vorbesc de ceaune aici). Aries(ro), on 13th January 2011, 15:40, said: Țiganii făceau tuciuri din fontă, alea din poză sunt doar dintr-un aliaj de căcat; ieftin, casant și cu inerție termică slabă. Nesmălțuitele ?se fac? în timp în contact cu grăsimea, trebuie să intre-n ele și asta durează. Edited by stormwatch, 13 January 2011 - 15:49. |
|
#11
Posted 13 January 2011 - 16:41
Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5.
Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect. |
#12
Posted 13 January 2011 - 20:04
End-L-user, on 13th January 2011, 16:41, said: Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5. Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect. Deranjează pe cineva că e ieftin ? (am spus deja că sînt foarte trainice, deci nu e ceva ce iei azi și arunci mîine). Nici măcar chestia aia că nu păstrează căldura nu e adevărată. Am și o oală de sarmale din același material și pot să zic că dacă las oala în cuptor după ce sînt fierte, se păstrează sarmalele calde pînă a doua zi. La ceaunul de mămăligă nu mă interesează să-mi păstreze căldura, că nu țin mămăliga în ceaun. Așadar, care e avantajul vaselor de fontă ? (să nu-mi veniți cu chestia că alelalte-s de la țigani, și că nu se pretează la "obraze" fine, care vor să mănînce tradițional, că mă duc să mă tăvălesc de rîs). Edited by stormwatch, 13 January 2011 - 20:30. |
#13
Posted 13 January 2011 - 20:28
1 - Îți iei și afli.
2 - Îi crezi pe alții care au încercat mai multe. Aliajul ăla e un înlocuitor ieftin și atât, restul sunt senzații. Acum o să vină cineva să explice cum că oțelul „inoxidabil” e superior cuprului sau că Tefal fac tigăi ok. Toootul e ok dacă ești mulțumit; dacă vrei mai mult, cauți. |
#14
Posted 14 January 2011 - 12:02
Aries(ro), on 13th January 2011, 20:28, said: 1 - Îți iei și afli. 2 - Îi crezi pe alții care au încercat mai multe. Aliajul ăla e un înlocuitor ieftin și atât, restul sunt senzații. Acum o să vină cineva să explice cum că oțelul „inoxidabil” e superior cuprului sau că Tefal fac tigăi ok. Toootul e ok dacă ești mulțumit; dacă vrei mai mult, cauți. Ceaunele de la tigani sunt facute din cositor si nu stiu cat de bine este sa fierbi sau sa prajesti ceva in acel aliaj!? |
#16
Posted 14 January 2011 - 12:31
In ceaunul asta din fonta se face o mancare - la pirostii, sub foc de lemne - foarte gustoasa...
Poate trebuie emailat sau tratat cumva ? |
#17
Posted 14 January 2011 - 13:00
Google it -> cast iron cooking.
Explică aici cum se face tratarea -> http://whatscookinga...astIronPans.htm |
#18
Posted 14 January 2011 - 14:12
Aries(ro), on 14th January 2011, 13:00, said: Google it -> cast iron cooking. Explică aici cum se face tratarea -> http://whatscookinga...astIronPans.htm deci se pune / unge cu lei si se incinge la cateva sute de grade dupa care se raceste... de incercat ! a fost cea mai buna ciorba pe care am mancat-o vreodata, cea fiarta la ceaun ... |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users