Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care este cel mai bun mod de a pr...

Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea

Telefon de budget pentru filme 10...
 Recomandare serviciu / firma recu...

La mulți ani @Piniuli!

Pret inghetata corso kaufland?

La multi ani @Constantin si Elena...
 La mulți ani @Ion_Bumbu!

Obiecte vechi și inutile car...

Mentenanta Acoperis

Cheder deteriorat , zgariat, cum ...
 Laptop HP 15-AF001NQ, AMD E1-6015...

Blat de bucatarie lungime 4,60 m

Termostat incalzire si racire

Configurare retea cu modem Vodafo...
 

C.N.A. a prelungit licența Realitatea TV, într-o ședință plină de acuzații între membrii Consiliului.

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
RODigitalum-megafanro

RODigitalum-megafanro

    *Pro-Digital*

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,754
  • Înscris: 07.04.2006

C.N.A. a prelungit licența Realitatea TV, într-o ședință plină de acuzații între membrii Consiliului.

****

***

*

C.N.A. a prelungit, joi, cu nouă ani licența Realitatea TV, decizia venind însă după numeroase acuzații între membrii Consiliului, Narcisa Iorga anunțând că va sesiza Parlamentul cu privire la faptul că C.N.A. nu-și respectă atribuțiile prevăzute în legislația audiovizualului.

*******

*****

**

*

Decizia de acordare a licenței audiovizuale s-a luat cu șase voturi pentru și trei împotrivă (Narcisa Iorga, Ioan Onisei și Dan Grigore).

Consiliul Național al Audiovizualului (C.N.A.) a reanalizat, în ședința de joi, solicitarea S.C. Realitatea Media S.A. din București de prelungire, cu nouă ani, a licenței audiovizuale pentru postul Realitatea TV. În ședința de marți, C.N.A. a amânat luarea unei decizii privind prelungirea licenței postului Realitatea TV.

Astfel, la ședința de joi a Consiliului, a fost prezent din nou Stelian Tănase, care, de la data de 1 noiembrie, va fi director general al Realitatea TV. El a prezentat din nou proiectul editorial al postului Realitatea TV, a cărui licență audiovizuală avea ca termen de expirare la data de 30 octombrie.

Potrivit lui Stelian Tănase, proiectul editorial al Realitatea TV prevede două aspecte: continuitatea și elementele de schimbare.

"Poziția pe care a câștigat-o Realitatea TV în ultimul an, un an și jumătate (...) ne-a fixat în fiecare trimestru pe locul trei ca audiențe", a spus Stelian Tănase, precizând că, pentru un post de nișă, audiențele atât de ridicate reprezintă "o performanță".

"Avem câteva proiecte și, din punct de vedere editorial, intenționăm o schimbare de orientare destul de pronunțată. Proiectul pornește prin a parafraza normele BBC. Perioada care vine este foarte tulbure și, dacă nu o să avem niște reguli clare pe care să le aplicăm în toate situațiile, vom avea probleme și de credibilitate și de deontologia meseriei noastre. Publicul va constata schimbarea în grila noastră. Ea ține cont de ceea ce s-ar numi o televiziune de tip occidental. Vom rămâne un post de știri, dar știrile vor privi arii mult mai largi din societatea românească", a explicat Stelian Tănase.

Totodată, Stelian Tănase a precizat că și grila de weekend a postului se va schimba, astfel încât Realitatea TV va difuza, la sfârșit de săptămână, "programe care țin de istorie și de cultură, dar și documentare".

"Este o televiziune privată, este un business, cineva a investit și nu vrea să arunce banii pe fereastră. Trebuie să ne punem problema dacă publicul românesc va accepta limbajul sobru, neutru, pe care vrem să-l impunem. Vom diminua proporția emisiunilor de comentariu, asta a scăzut nivelul de jurnalism, pentru că toată lumea are opinii, dar foarte puțină lume poate să aducă o informație verificată. Asta vom face, dar informația este scumpă", a explicat Stelian Tănase, invocând și reducerea masivă a bugetelor de publicitate, care se va menține și în anul 2011.

El a mai spus că noile formate de emisiuni, cu realizatori noi, vor putea fi văzute pe Realitatea TV încă din perioada Crăciunului, noua grilă a postului urmând să fie implementată din prima parte a anului 2011.

Stelian Tănase a mai spus că nu va accepta presiunile în politica editorială în perioada în care o să conducă stația de televiziune. "Personal, dacă cineva va îndrăzni să mă sune și să-mi spună ceva despre ce se întâmplă în post, în sensul amestecului editorial, în următoarea oră sau în primul program la care am acces voi comunica acest lucru, indiferent că este șef de partid, președinte, premier sau un mare om de afaceri sau un lider de opinie. Lucrul ăsta va fi clar și o spun public ca să fie preveniți despre această atitudine, pentru că este un amestec în media pe care noi îl cunoaștem (...) Contează foarte mult de atitudinea ta ca persoană, de curajul tău de a refuza un asemenea tip de compormisuri (...) Nu am venit aici, după atâția ani, să mă compromit într-o poziție de director", a explicat Stelian Tănase.

După ce Stelian Tănase a ieșit din sala de ședințe, discuțiile dintre membrii C.N.A. au fost foarte aprinse, culminând cu acuzații din partea unora dintre membrii Consiliului la adresa altor membri.

"Lipsa de profesionalism este direct proporțională cu audiența", a spus, din start, Narcisa Iorga, membru al C.N.A. "Domnul Tănase a spus că, dacă va primi un telefon, își va da demisia, dar noi ce vom face? Eu îmi mențin poziția că o stație, timp de nouă ani, a avut un anumit comportament pe piața audiovizuală, trebuie să luăm în considerare și greșelile C.N.A.", a spus Iorga.

"Mie nu îmi este deloc clar cum este cu acționariatul acestui radiodifuzor și cu conducerea lui deliberativo-executivă. Avem o serie întreagă de prevederi foarte clare în legea audiovizualului, ar trebui să cunoaștem acționariatul până la ultima persoană fizică. Nu înțeleg cum poate un om de afaceri să investească o sumă importantă în managementul unui post și să plătească pentru a munci. Problema acționariatului ridică, în opinia mea, și o problemă la fel de importantă și anume cine operează, de fapt, licența. Sunt întrebări la care, din păcate, nu putem răspunde în acest moment", a spus și Ioan Onisei, vicepreședintele C.N.A.

El a făcut referire la faptul că managementul Realitatea Media a fost preluat de compania Asesoft și la articolul 59 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(3) Sunt interzise operarea și exploatarea licențelor audiovizuale de către alte persoane decât deținătorii de drept ai acestora".

"Eu, personal, găsesc o contradicție evidentă între obiectivele declarate de viitorul manager, pentru care, ca orice om care investește bani, obiectivul principal este audiența, și acest proiect de grilă de program pentru care obiectivele înseamnă altceva. Nu pun la îndoială onestitatea, calitatea morală și intelectuală a domnului Stelian Tănase. Mă întreb, însă, și eu dacă domnul Stelian Tănase nu corespunde intereselor de business și mâine-poimâine își dă demisia", a mai spus Onisei.

În schimb, Răsvan Popescu, președintele C.N.A., a spus că perspectiva Consiliului trebuie să fie îndreptată către apărarea interesului public.

"Eu cred că perspectiva noastră trebuie să fie de apărători ai interesului public în domeniul audiovizual. Acest post și-a dobândit un loc important. Este pe locul trei în audiențe", a spus Răsvan Popescu, precizând că, atunci când Realitatea TV a avut abateri de la legislația audiovizualului, postul a fost sancționat de către C.NA.

În acest context, Dan Grigore, membru al C.N.A., a făcut trimitere la faptul că, atunci când Realitatea TV a primit sancțiuni, membrii Consiliului au fost "amenințați" în direct în programele postului.

"Mă mir că vă deranjează că orice om are dreptul să acționeze la instanță. Orice radiodifuzor are acest drept de a apela la instanță. Eu sunt de acord ca orice om din țară să mă dea în judecată", i-a spus Răsvan Popescu. "Într-o societate civilizată, cele mai multe conflicte se tranșează în justiție. Orice autoritate poate greși, poate chiar abuza, tocmai de aceea există un organism de arbitraj care este justiția. E o atitudine legală și corectă", a mai spus președintele C.N.A.

"Legiferați șantajul și ultrajul, domnule președinte. Amenințarea înseamnă șantaj și ultraj", i s-a adresat Narcisa Iorga lui Răsvan Popescu.

Totodată, Narcisa Iorga a susținut că "CNA nu și-a îndeplinit acest garant al interesului public". "A intervenit cu dublă măsură pentru a aplica sancțiuni în cazuri aproape similare (...) C.N.A. nu-și respectă propriile decizii. Sancțiunile minore pe care dumneavoastră spuneți că le-am aplicat când Realitatea TV s-a abătut de la lege - 21 de somații și o singură amendă într-un an - sunt inadmisibile. Cred că noi, C.N.A., avem o mare problemă (...) Eu consider că nu radiodifuzorii sunt principalii vinovați pentru degradarea spațiului audiovizual, ci noi ca instituție. Eu consider că trebuie să ne asumăm răspunderea pentru vina pe care o avem și consider că și Comisiile parlamentare trebuie să asculte și părerile noastre. Eu consider că va trebui să ne adresăm Parlamentului pentru a lămuri ce se întâmplă cu noi, cu acest Consiliu", a spus Narcisa Iorga.

Astfel, Narcisa Iorga a spus că va face demersul de a sesiza Parlamentul în legătură cu faptul că membrii C.N.A. au o problemă în privința respectării legii audiovizualului.

Membrii C.N.A. Dan Grigore și Cristina Trepcea au spus că susțin demersul Narcisei Iorga.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga l-a acuzat pe Răsvan Popescu că nu a pus pe ordinea de zi o adresă din partea Comisiilor parlamentare, care cer Consiliului să-și precizeze poziția cu privire la stenogramele apărute în presă din dosarul penal al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Stenogramele reprezintă discuții cu politicieni - Mircea Geoană, Dan Ion Popescu, Cozmin Gușă - și jurnaliști (Bogdan Chirieac, Cătălin Popa, Corina Dragotescu, Sergiu Toader).

"De ce nu spuneți în Consiliu - sau poate am eu o informație greșită - că ați primit o adresă din partea Comisiilor parlamentare cu privire la un raport de activitate?", l-a întrebat Iorga pe Popescu.

"Am trimis adresa la Juridic (Departamentul Juridic al C.N.A., n.r.), așa cum se întâmplă cu orice adresă. Ei ne solicită punctul de vedere în legătură cu eventuale ingerințe în politica editorială de la Realitatea TV. Adresa a venit miercuri și a fost dirijată către Juridic, se va face un raport și apoi va intra în Consiliu", i-a explicat Răsvan Popescu.

"În prelungirea de licență, nu trebuie să ignorați faptul că C.N.A., sub conducerea dumneavoastră, a încurajat atitudinea agresivă și în derâdere față de legea radiodifuzorilor", i-a spus, în schimb, Narcisa Iorga.

Acest fapt l-a făcut pe Popescu să spună că toate sancțiunile aplicate de C.N.A. se iau în urma votului în cadrul Consiliului.

"Noi te-am votat să fii președintele acestei instituții. Nu ai avut nicio atitudine, nu ai apărat instituția. Hotărârile care se iau prin vot trebuie apărate de președintele instituției. O instituție (Realitatea TV, n.r.) mă atacă și mă amenință penal pentru îndeplinirea unei obligații de serviciu", a spus, în schimb, Dan Grigore, adresându-i-se lui Popescu.

Un alt membru al C.N.A., Mihai Mălaimare, a propus ca aceste discuții să aibă loc doar între membrii C.N.A. "Ar trebui să discutăm între noi", a spus Mălaimare.

"Asta e o metodă comunistă să discutăm între noi", a spus Narcisa Iorga. "Eu nu sunt deloc comunist", i-a răspuns Mihai Mălaimare. "Narcisa nu a spus că tu ești comunist, ci că metoda este comunistă. Ești puțin naiv", i-a spus, la rândul său, Dan Grigore .

"Eu nu sunt naiv, ci civilizat", a spus Mălaimare, extrem de supărat. "Eu găsesc jenante aceste discuții", a mai spus el.

Realitatea TV este prima televiziune de știri din România, lansată în anul 2001 și deținută inițial de Silviu Prigoană. Televiziunea a fost preluată de o societate controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu în anul 2003.

Decizia de autorizare inițială a postului Realitatea TV fost dată de C.N.A. în data de 30 octombrie 2001, fapt pentru care licența audiovizuală a postului Realitatea TV expiră la data de  30 octombrie 2010.

Sursa: http://www.mediafax....liului-7598494/


Edited by megafanro, 28 October 2010 - 15:33.


#2
Centris

Centris

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 4,527
  • Înscris: 19.05.2004

View Postmegafanro, on 28th October 2010, 16:30, said:

Stelian Tănase a mai spus că nu va accepta presiunile în politica editorială în perioada în care o să conducă stația de televiziune. "Personal, dacă cineva va îndrăzni să mă sune și să-mi spună ceva despre ce se întâmplă în post, în sensul amestecului editorial, în următoarea oră sau în primul program la care am acces voi comunica acest lucru, indiferent că este șef de partid, președinte, premier sau un mare om de afaceri sau un lider de opinie. Lucrul ăsta va fi clar și o spun public ca să fie preveniți despre această atitudine, pentru că este un amestec în media pe care noi îl cunoaștem (...) Contează foarte mult de atitudinea ta ca persoană, de curajul tău de a refuza un asemenea tip de compormisuri (...) Nu am venit aici, după atâția ani, să mă compromit într-o poziție de director", a explicat Stelian Tănase.

permiteti-mi dealtfel sa ma cac pe mine de ris si sa sper ca a fost spus cu un spirit de gluma...

#3
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,345
  • Înscris: 14.06.2006
Era de asteptat sa le prelungeasca licenta. Discutiile avute si amanarea acordarii licentei a fost mai mult un fel de presiune...poate ceva de genul "mai linistiti-va si voi oleaca".

#4
sorinqk

sorinqk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,026
  • Înscris: 08.02.2006
Nu urmaresc iRealitatea TV dar .... este in top 5 la audiente. Teoretic, daca incalca legea este sanctionata de CNA si de justitie. De ce sa nu primeasca licenta cand sunt atatea petarde de posturi TV romanesti cu licenta ?

#5
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002

Quote

''Realitatea Media are in prezent 20 de licente de televiziune, dintre care 18 terestre si 2 prin satelit.''
Asa era situatia prin 2008.
Nu toate aceste licente expira in acelasi timp. Cu sau fara aceasta prelungire de licenta, tot nu s-ar fi reusit a  se  inchide programul ''Realitatea TV''. B)

Edited by mister_rf, 28 October 2010 - 17:20.


#6
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,908
  • Înscris: 28.11.2006
O schimbare de atitudine ar fi binevenita, dar dati-mi voie sa ma indoiesc pana nu vad cu ochii mei. Si sunt cam sceptic ca va fi o schimbare reala, poate doar una de fatada. Pentru ca tot aruncatul cu laturi face mai multa audienta.

#7
chatnoir401

chatnoir401

    CHAT NOIR - MOTANUL NEGRU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,734
  • Înscris: 28.06.2005
Bine punctat aici!
Dar din pacate circul asta televizat are succes la noi.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate